Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

Otvaranje fudbalskog kampa "Crvene zvezde" na Jahorini

  • Objavljeno u Sport

fudbalski kamp czvDeveti internacionalni fudbalski kamp "Crvene zvezde" biće otvoren sutra, 15. jula 2017. godine sa početkom u 9:30 časova, na fudbalskom terenu ispred hotela "Bistrica" na Jahorini.

Pored brojnih mladih fudbalera iz Australije, SAD, Kanade, Švajcarske, Austrije, Belgije, Njemačke, Slovenije, Švajcarske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Švedske, Norveške, Srbije, Crne Gore i BiH, treningu će prisustvovati i treneri Omladinske škole FK "Crvena zvezda", predstavnici OC "Jahorina" i Mirko Ponjević iz "Unis//Tours"-a Banjaluka.

Fudbalski klub "Crvena zvezda" i "Unis//Tours" Banjaluka, uz pomoć OC "Jahorina", već devetu godinu zaredom uspješno organizuju internacionalni fudbalski kamp na Jahorini i pomažu u afirmaciji pravih fudbalskih talenata, saopšteno je za Sarajevo-RS iz OC "Jahorina".

Osnovna koncepcija kampa je vrlo jednostavna: treneri i skauti najtrofejnijeg fudbalskog kluba na Balkanu - FK Crvene Zvezde - vode sedmodnevnu školu fudbala, testiraju sve učesnike najsavremenijim metodama za određivanje sposobnosti učesnika, a sve sa ciljem sticanja i poboljšanja fudbalskih vještina za sve učesnike i odabira 10 najtalentovanijih kojima će biti omogućena proba na terenima FK Crvena Zvezda u Beogradu.

Na prethodnih pet kampova učestvovalo je preko 2000 dječaka iz preko 28 zemalja svijeta. Više njih sada već nastupa u dresovima fudbalskih klubova kao što su "Crvena zvezda", "Partizan", "Rad", OFK "Beograd", "Vojvodina", "Dinamo", "Študgart", "Keln", "Bazel", te dva dječaka u "Milanu".

Programi rada samog kampa zasnovani su na najsavremenijim metodama učenja i sticanja fudbalskog znanja i vještina, te su prilagođeni specifičnostima uzrasnih kategorija, kao i zahtjevima i standardima FK "Crvena zvezda".

Neizostavan dio kampa je testiranje motoričkih sposobnosti najsavremenijim metodama i tehnikama od strane doktora nauka iz ove oblasti o čemu polaznici dobiju izvještaj na kraju kampa.
 
Internacionalni fudbalski kamp na Jahorini uživa podršku šire sportske javnosti, fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, sportskih radnika, klubova.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Juniorke Srbije otputovale na Svjetsko prvenstvo u Meksiko

  • Objavljeno u Sport

odbojkasice srbije pobjednicka bihŽenska juniorska reprezentacija Srbije nakon osvojenog zlata na Balkanskom prvenstvu održanom na Palama, otputovala je u Meksiko, gdje će se takmičiti na Svjetskom prvenstvu od 14. do 23. jula.

Selektor Srbije Marijana Boričić u Meksiko je povela Anđelu Veselinović, Anu Jakšić, Vanju Bukilić, Saru Carić, Sanju Đurđević, Jovanu Kocić, Ljubicu Milojević, Tamaru Radmilović, Katarinu Lazović (kapiten), Anastasiju Sekulić, Katarinu Jović i Jovanu Mirosavljević.

Juniorke Srbije, inače i aktuelne vicešampionke Evrope, igraće u gradu Boka del Rio, u grupi "C" protiv Kube, Brazila i Sjedinjenih Američkih Država.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dvije prvoplasirane selekcije iz sve četiri grupe, a ženska juniorska reprezentacija Srbije igraće četvrti put uzastopno, odnosno sedmi put u istoriji na Svjetskim prvenstvima za ovu uzrasnu kategoriju.

 

Grupa A:

1. Meksiko
2. Rusija
3. Bugarska
4. Egipat

Grupa B:

1. Dominikanska republika
2. Poljska
3. Peru
4. Kina

Grupa C:

1. Srbija
2. Brazil
3. Kuba
4. SAD

Grupa D:

1. Italija
2. Turska
3. Japan
4. Argentina

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sporazum o zajedničkom djelovanju SNSD i SzDS na Palama

pale sa kalovitih2Opštinski odbori Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Saveza za demokratsku Srpsku (SzDS) Pale danas su ozvaničili saradnju sa ciljem stvaranja boljeg ambijenta za življenje i rad na području ove lokalne zajednice.

Predsjednik OO SNSD Pale Boško Tomić rekao je novinarima da su se dvije partije obavezale da će u narednom periodu, sve do izbora 2018. godine, sve svoje političke, organizacione i kadrovske snage usmjeriti ka stvaranju boljih uslova za život i rad na Palama.

Tomić je istakao da sporazum o saradnji sa SzDS-om predstavlja osvježenje, iako su predstavnici ove partije uvijek bili uz SNSD i njegove koalicione partnere.

On je dodao da koalicija okupljena oko SNSD na Palama nije dobila skupštinsku većinu u kojoj bi u punom kapacitetu mogli da funkcionišu.

Predsjednik OO SzDS Ivan Šarac ističe da ovaj sporazum ima veliki značj za dalji razvoj opštine Pale i da ima posebnu snagu.

"Pozivamo i druge političke partije da se pridruže i da zajedno podržimo rad načelnika opštine Pale koji će u narednom periodu sigurno mnogo toga učiniti za našu lokalnu zajednicu", rekao je Šarac novinarima.

Šarac podsjeća da je SzDS uvijek podržavao politiku koju vodi SNSD i smatra da će saradnja dvije partije ići u pravcu ujedinjenja, ali da se o tome, kako je naveo, odlučuje na višem nivou.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vrijeme je za 9. internacionalni fudbalski kamp "Crvene zvezde"

  • Objavljeno u Sport

kamp crvene zvezdeDeveti po redu, internacionalni fudbalski kamp "Crvene zvezde" održaće se i ove godine na Jahorini gdje će se, u periodu od 15. do 22. jula 2017. godine, dječaci družiti, igrati fudbal i uživati u svježem vazduhu ove planine.

Pravo učešća na kampu imaju svi dječaci rođeni od 2000. do 2009. godine, a vremena za prijavu roditelji još uvijek imaju. 

"UnisTours" Banja Luka je pokrenuo projekat fudbalskih kampova. Na prvih osam kampova učestvovalo je preko 900 dječaka iz svih zemalja bivše Jugoslavije, iz Francuske, Austrije, Njemačke, Švajcarske, Norveške, Švedske, Australije, Kanade, Mađarske, SAD.

Mnogo dječaka koji su učestvovali na kampu našli su svoj put ka profesionalnim vodama pa neki od njih danas nastupaju u dresovima fudbalskih klubova kao što su "Crvena zvezda", OFK "Beograd", "Vojvodina", "Študgart", "Keln", "Bazel"...

Programi rada na kampu zasnovani su na najsavremenijim metodama učenja i sticanja fudbalskog znanja i vještina, te su prilagođeni specifičnostima uzrasnih kategorija, kao i zahtjevima i standardima FK "Crvena zvezda".

Trenira se dva puta dnevno, treninge vode najbolji treneri Omladinske škole FK "Crvena zvezda".

Testiranja motoričkih sposobnosti i morfološka mjerenja po najsavremenijim metodama od strane doktora nauka iz ove oblasti sastavni su dio utvrđivanja potencijala svakog polaznika kampa.

Svi polaznici kampa smješteni su u hotelu "Bistrica" na bazi punog pansiona uz ishranu prilagođenu pojačanim fizičkim naporima. Sve vrijeme kampa dječaci imaju nadzor ljekara, specijaliste sportske medicine.

Svaki dan na kampu podrazumijeva ispunjavanje unaprijed planiranih aktivnosti za cijeli dan, od jutarnjeg spremanja soba, zajedničkog odlaska na obroke i treninge, obaveznog vremena za odmor, sve do večernjeg druženja i obaveznog odlaska na spavanje u planirano vrijeme.

Pored stručnog sportskog dijela, ovaj kamp karasi odlično druženje, timski rad, nova prijateljstva i uživanje u čistoj i raskošnoj prirodi olimpijske planine Jahorine.

KOJA JE PROCEDURA PRIJAVE I DOLASKA NA KAMP?

1. Roditelj/staratelj fudbalera popuni i pošalje on-line prijavni obrazac na ovom sajtu, možete ga pronaći OVDJE
2. Nakon toga kontaktiraće Vas referent "Unis//Tours"-a i poslati Vam predračun i instrukcije za plaćanje
3. Uz ta dva dokumenta izvršite uplatu iz bilo koje banke na svijetu
4. Nakon što sredstva koja ste uplatili pristignu na naš račun, referent "Unis//Toursa" Vas obavještava da je sve u redu
5. Prije dolaska obezbijedite ljekarsku potvrdu da ne postoje zdravstvene prepreke za dječakovo bavljenje fudbalom.

To može biti mišljenje ljekara porodične medicine, pedijatra, ili ljekara sportske medicine. Ukoliko je dječak u svom klubu registrovan igrač za ligu za tekuću sezonu, onda je dovoljno da donesete fotokopiju registracije za ligu što je nama dovoljan dokaz da ne postoje zdravstvene prepreke za njegovo bavljenje fudbalom, jer ni u jednoj ligi na svijetu registracija igrača nije moguća bez prethodnog ljekarskog pregleda.

6. Dovedete svoje dijete na Jahorinu na početak kampa i dođete po dijete na kraju kampa.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prikupljene 3,3 milijarde KM indirektnih prihoda

uprava za indirektno banjaluka1Uprava za indirektno oporezivanje BiH u prvih šest mjeseci prikupila je 3,29 milijardi KM indirektnih prihoda, što je za 183 miliona KM ili 5,91 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz UIO BiH danas je saopšteno je za Sarajevo-RS da je samo u junu 2017. godine prikupljeno 601 milion KM indirektnih poreza što je za 39 miliona KM više u odnosu na juni 2016. godine, kada je prikupljeno 562 miliona KM.

Ovi prihodi su raspoređeni za korisnike BiH, entitete i distrikt Brčko i veći su za 83 miliona KM u odnosu na prihode koje su korisnici dobili u istom periodu 2016. godine.

Za finansiranje institucija BiH od januara do juna raspoređen je 371 milion KM, za Federaciju BiH 1,481 milijardi KM, Republiku Srpsku 755 miliona KM i distrikt Brčko 81 milion KM.

U saopštenju se dodaje da je razlog tome porast finansiranja spoljnog duga Republike Srpske i FBiH, te je rast prihoda zatvorio porast rate spoljnog duga, ali već u idućem mjesecu se očekuje da će minus sredstava koji je legao na račune entiteta biti anuiran.

Carina je iznosila 130 miliona KM i veća je za 11 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, dok je ove godine zabilježen porast vrijednosti uvoza za 14,7 odsto, odnosno uvezli su raznu robu vrijednosti 7,136 milijardi KM.

Iistovremeno, zabilježen je porast vrijednosti izvoza, te je izvezeno razne robe vrijednosti 4,425 milijardi KM, što je više za 15,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sve firme koje se bave izvozom imaju stopu PDV-a nula, a s druge strane mogu iskoristiti sav ulazni PDV, te oni svaki mjesec dobijaju povrat PDV-a i to je način na koji država stimuliše izvozno orijentisana preduzeća, saopšteno je danas iz UIO nakon pres konferencije koja je održana u Banjaluci ispred sjedišta Uprave.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predsjednik Dodik posjetio košarkaški kamp "Grawe three points" na Jahorini

grawe tri poena dokPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u društvu načelnika opštine Pale Boška Jugovića posjetio je danas Međunarodni košarkaški kamp "Grawe three points", čiji je organizator KK "Partizan TS" Banjaluka.

Dodik je rekao da vjeruje da će iz ove košarkaške škole ponići značajna sportska imena.

Naglasio je da ljudi koji vode kamp su neki koje poznaje iz vremena dok je bio sportski aktivan, te da su to ljudi koji su apsolutno posvećeni košarci.

"Bili su dobri igrači i dobri su ljudi, što znači da su dobri vaspitači", zaključio je Dodik i poželio mladim košarkašima puno uspjeha u nastavku karijere.

Bogdan Boban Stanojević, jedan od trenera na kampu, zahvalio je predsjedniku Srpske što je bio gost i promoter kampa.

"U ovom trenutku na Jahorini trenira više od 120 dječaka i djevojčica uzrasta od šest do 16 godina, a ovo je 16. godina rada kampa", rekao je Stanojević.

Stanojević je istakao da je kroz kamp do sada prošlo više od 8.500 dječaka i djevojčica iz svih dijelova svijeta, osim iz Afrike.

Kamp je u proteklih 16 godina ugostio legende ispod obruča poput Predraga Danilovića, Vlade Divca, Žarka Paspalja, Željka Rebrače, Zorana Sretenovića i Radoslava Nesterovića.

Zahvaljujući odličnim klimatskim uslovima koje pruža ambijent Olimpijskog centra Jahorina i hotel „Bistrica“, te pomoći generalnog sponzora GRAWE osiguranja, mali i veliki košarkaši imaju vrhunske uslove za treninge i druženje.

Predviđeno je da košarkaški kamp “Grawe Three Points” traje do 20. avgusta i održava se u ukupno četiri smjene, u kojem će svoje košarkaške sposobnosti razvijati dječaci i djevojčice starosti od 6 do 15 godina.

Do sada je kroz kamp prošlo oko 8.600 mladih igrača iz cijelog svijeta i više od 750 trenera. Pored dječaka i djevojčica iz BiH i zemalja regiona, od prvog dana učestvovala su i djeca iz SAD, Kanade, Holandije, Švedske, Francuske, Njemačke i drugih država.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Stefan Ćeha nastupa na festivalu "C.H.O.I.R." sa kompozicijom "Sensibile"

stefan ceha sarsU okviru 22. Interregionalnog omladinskog horskog susreta "C.H.O.I.R." u njemačkom Ohzenhauzenu, na koncertu "Serenade" biće predstavljena kompozicija "Sensibile" autora Dalibora Đukića, koju će izvesti student Smjera za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Ćeha.

On je za Sarajevo-RS istakao da mu je velika čast što će imati priliku da ovu sjajnu kompoziciju, koju je Dalibor Đukić posvetio upravo njemu, predstavi u okviru pomenutog festivala, koji pruža veliki značaj i doprinos u popularizaciji klasične muzike.

"Osjećam neizmjernu radost i zahvalnost što sam dobio priliku da budem dio festivala koji, prije svega, podržava mlade muzičare, a radi na jačanju kulturnih veza zemalja koje su dio ovog projekta", rekao je Ćeha za Sarajevo-RS.

Ćeha ističe da će sljedećeg mjeseca u Ohzenhauzenu imati priliku da međunarodnoj publici predstavi kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

"Tim povodom je i nastala kompozicija "Sensibile", koje je ophrvana melosom naše zemlje, u kombinaciji sa modernim muzičkim jezikom", kaže Ćeha.

U ovaj projekat uključeno je pet članova modernih muzičkih akademija iz Bosne i Hercegovine, uključujući i Stefana Ćehu kao predstavnika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što će učestvovati u ovom programu ispred Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te da će to imati veliki značaj za njegovo dalje školovanje.

"Naša delegacija iz BiH osjeća odgovornost da pokaže kvalitet našeg rada, kao i otvorenost za buduću saradnju", naveo je Ćeha i dodao dastefan ceha sars 2 je učešće na festivalu "C.H.O.I.R." samo početak njegovog daljeg umjetničkog puta.

Ove godine ga očekuje Svjetski kup u Italiji na kojem će učestvovati sa kolegama iz kvinteta "Accordeus", a pod mentorstvom profesorice Danijele Gazdić spremaće se i za takmičenja u oktobru.

Od oktobra mjeseca zajedno sa kolegom Aleksom Mirkovićem krenuće na prvu koncertnu turneju koja će obuhvatiti gradove Istočno Sarajevo, Sarajevo, Foča, Zenica, Mostar, Nikšić, Podgorica i Beograd.

"U tim gradovima premijerno ću izvesti dvije kompozicije Dalibora Đukića, obje posvećene meni, "Pastoralu" i kompoziciju "Duo Capriccioso", koja je napisana za klarinet i harmoniku", kaže Ćeha za naš portal i napominje da je veoma uspješnu saradnju ostvario i sa Simfonijskim orkestrom Mostar.

"Sa njima sam nastupio u maju ove godine, čime sam postao prvi akordeonista koji je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Mostar u istoriji njihovog postojanja", kaže Ćeha.

On dodaje da kompozitor Dalibor Đukić piše koncert za harmoniku i gudački orkestar, posvećen Simfonijskom orkestru i njemu, tako da očekuje da će se i ta saradnja nastaviti.

"Trudiću se da sve svoje planove realizujem što kvalitetnije, jer je upravo muzika nešto što donosi mnoštvo nezaboravnih trenutaka i osjećanja. Trudim se da izražavam jedinstvenu vjeru u muziku, jer muzika je kao i duša - beskonačna", rekao je za Sarajevo-RS Stefan Ćeha.

Festival "C.H.O.I.R." se održava na Državnoj akademiji za muzičku omladinu Baden-Württemberga, u Ozhenhauzenu od 1995. godine.Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik: Skup podrške Mladiću autonomno pravo građana

milorad dodik kasindo govor sarsPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu da je skup podrške generalu Ratku Mladiću u Banjaluci isključivo autonomno pravo ljudi koji to organizuju.

Odluku Savjeta ministara da 11. jul bude dan žalosti u cijeloj BiH, predsjednik Srpske je prokomentarisao da je "Savjet ministara već smijenjen, samo treba da zvanično bude objavljeno".

"Mi nismo zemlja koja ugrožava pravo mišljenja i pravo okupljanja", rekao je Dodik i dodao da će tog dana biti u Banjaluci, ali da još uvijek ne zna da li će doći na skup.

On je uputio saučešće porodicama svih stradalih u proteklom ratu, bez obzira na nacionalnu pripradnost te dodao da je u BiH mnogo ljudi koji oplakuju svoje mrtve.

"Mi to poštujemo i niko ne ometa skup u Srebrenici. Vlast Republike Srpske godinama obezbjeđuje da u Potočarima sve protekne na najbolji mogući način", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da oni koji treba da razotkriju, prema njegovim riječima, pokušaj ubistva tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u Potočarima, nisu to učinili.

"Oni stanuju nedaleko odavde, u institucijama BiH, a ništa nisu učinili da razotkriju ko je pokušao i zašto je htio da ubije Vučića", rekao je Dodik.

On je napomenuo da će i ove godine, 11. jula u Potočarima, policija Republike Srpske obezbjediti potpuno neutralnu atmosferu i garantuje stabilan javni red i mir, da bi ljudi koji žele na taj dan da daju pomen stradalima, mogli to da učine.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Položen kamen temeljac za gradnju bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu

dodik polaze kamen temeljacPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Draganom Bogdanićem, načelnicima opština Istočna Ilidža Marinkom Božovićem i Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem i direktorom JZU Bolnice Istočno Sarajevo Goranom Todorovićem, položio kamen temeljac za gradnju nove bolnice koja će nositi ime "Srbija".

Dodik je rekao da će ova zdravstvena ustanova biti završena do 1. oktobra 2018. godine i da se radi o jednoj od najboljih bolnica u regionu.

"Ovo je velika investicija koju ostvaruje Republika Srpska u gradu Istočno Sarajevo, drago mi je što smo uspjeli. Srećan sam što sam dio ljudi koji su počeli graditi i izgraditi ovu bolnicu. Znamo mi potrebu ovog stanovništva ovdje, Republika Srpske smatra Istočno Sarajevo svojom strateškom destinacijom i tako se prema njoj odnosimo", rekao je Dodik novinarima.

On je pojasnio da je tokom njegovog mandata, ali i ranije, Republika Srpska kroz razne projekte uložila preko 250 miliona KM u Istočnom Sarajevu.dodik potpisuje kamen temeljac

"Ovaj projekat koštaće 55 miliona KM i to su sredstva Vlade Republike Srpske, ne opterećuju zdravstveni sektor niti bilo koju lokalnu zajednicu, osim komunalija", dodao je predsjednik Dodik.

Dodik je istakao da ostaju posvećeni Istočnom Sarajevu i projektima ovdje, te da mu je drago što je njegov prijedlog da se bolnica zove "Srbija" prihvaćen od strane prisutnih građana.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović novinarima je rekla da se radi o strateškom projektu koji treba da posluži svim stanovnicima Sarajevsko-romanijske regije, a da je na jedan način dug Republike Srpske prema građanima ove regije.

"Objekat sam po sebi mnogo znači, ali mi imamo očekivanja i kad je u pitanju medicinski kadar i upravljanje, cjelokupna ta struktura da funkcioniše na odgovarajući način", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Dodala je da je u toku njenog mandata realizovan niz strateških projekata u oblasti zdravstva, počevši od bolnice u Nevesinju do danas u Istočnom Sarajevu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je novinarima da očekuje da će gradnja nove bolnice biti završena u narednih 18 mjeseci, koliko je rok gradnje.

"Nadam se da ćemo izgraditi bolnicu onako kako smo definisali ovim projektom i da na kraju građani ove regije imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a zdravstveni radnici sigurnost i bolje uslove rada", rekao je Bogdanić.

bozovic bolnica kasindo govorOn je dodao da i jednim i drugim želi da zahvali što su u dosadašnjem periodu imali razumijevanje da rade i da se liječe u ovakvim uslovima kakvi jesu, a da je sada prilika da im se oduže.

Ministar Bogdanić je danas u zgradi Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnoj Ilidži potpisao ugovor o gradnji nove bolnice sa Radetom Markovićem, direktorom kompanije "Marković Invest R.M." koja je izvođač radova.

"Radi se u ugovoru "ključ u ruke" što podrazumijeva da će sve biti urađeno onako kako je obuhvaćeno tenderom i projektom. Ovo je jedinistven projekat u dosadašnjem radu u sistemu zdravstva, a to znači da će nova bolnica imati svoju trafostanicu, kotlovnicu i smještene infrastrukturne objekte, parkinge i opremljena sa savremenom opremom, kao i sanitetska vozila", rekao je Bogdanić.

On je najavio da će poliklinički dio, koji je već izgrađen ranije, biti opremljen u naredna tri mjeseca.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da nikad nije niti će ikad biti podjela građana Istočnog Sarajeva i da je ovo istorijski trenutak za Istočnu Ilidžu, grad Istočno Sarajevo i Sarajevsko-romanijsku regiju.

"Naši vapaji su konačno došli do onih koji ovaj problem mogu da riješe i zahvalan sam im na tome. Ponosan sam na sve građane Istočnog Sarajeva koji su u prošlosti dali svoj, ma koliko mali, doprinos, a ako Bog da otvaranje bolnice u Istočnom Sarajevu", rekao je Božović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kaže da je ovo investicija nad investicijama, da sve što je ulagano do sad u Istočnom Sarajevu je veliko, ali da je bolnica uslov svih uslova.

"Zadovoljstvo je što smo akteri svih političkih partija danas se okupili i dali podršku ovom projektu, te konačno stavili tačku na sve političke rasprave, različita mišljenja i što smo bili svjedoci polaganja kamen temeljca za gradnju bolnice", dodaje Ćosić.

Nova bolnica "Srbija" prostiraće se na površini od 14.000 kvadratnih metara, a u projekat je uračunata kupovina novog voznog parka, kuhinje, kotlovnice, krevete i nove saobraćajnice koje će se izgraditi ka prilazu bolnici.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Premijerno promovisana knjiga "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" Zorane Guje

zorana guja promocija1Promocija knjige "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" autora Zorane Guje premijerno je promovisana večeras u Kulturnom centru Pale, a na promociji su pored Zorane govorili urednik izdanja Željko Grujić i etnolog Branko Pjević.

Master etnomuzikolog i autor knjige "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" Zorana Guja rekla je novinarima da je ova knjiga zapravo rezultat njenog magistarskog rada i samom promocijom je željela da predstavi tradiciju paljanskog i romanijskog kraja, odnosno tradiciju mjesta iz kojeg potiče.

"Smatram da je to veliki korak i zadatak etnomuzikologa, tj. da zabilježimo ono što se sada nalazi na terenu i sačuvamo od zaborava našu tradiciju, i da spoznamo svoj identitet", rekla je Guja.

Ona je dodala da kod nas ima veoma malo etnomuzikologa i da su, srećom, svi nekako povezani i imaju komunikaciju, te nastoje da je održe.

Posebno ističe da je bilo teško uraditi ovakav rad, ali u jednu ruku i zanimljivo.

"Tu imate terenski i arhivski rad, nikad ne možete znati šta vas može dočekati i kakve informacije možete naći", istakle je Guja i dodala da je veliku sreću imala to što se njen otac Slaviša već godinama bavi prikupljačkim radom, te joj je to bila olakšavajuća okolnost.

Urednik ovog izdanja i Narodne biblioteke Pale Željko Grujić naglasio je da je ovo peto izdanje paljanske bibiloteke, te njemu najdraža knjiga koju je uređivao.

Grujić kaže da je knjiga "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" urađena stručno i metodologijom pisanja naučnog rada, te je posebnom čini što govori o temi koja nije obrađivana na ovim prostorima već 30 godina.

"Smatram ovu knjigu velikim doprinosom etnomuzikološkog izučavanja romanijskog kraja, a naročito podvlačim njenu važnost zato što je donijela notografije izvornih narodnih pjesama, koje smo zaboravili", navodi Grujić.

On kaže da na osnovu njenih zapisa mi te pjesme možemo rekonstruisati i da budu zaboravljene, možemo ih ponovo oživjeti.

Zorana Guja rođena je 1992. godine na Sokocu, osnovnu školu je završila je na Palama, a Srednju muzičku školu u Istočnom Sarajevu. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu - Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju diplomirala je 2015. godine. Godinu dana kasnije završila je master.

U okviru bavljenja tradicionalnom muzikom, pored terenskog rada i aplikativne etnomuzikologije, autor je radova koje prezentuje kako na Muzičkoj akademiji tako i na naučnim i stručnim skupovima, konferencijama, simpozijumima i časopisima.

Aktivna je članica ansambla "Etnoakademik" Muzičke akademije u Sarajevu, SPD "Sloga", a u KUD "Baščaršija" u Sarajevu obavlja funkciju umjetničkog direktora ansambla "Dunje" i stručnog rukovodioca za narodno pjevanje folklornih ansambala.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn