Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

Vučić najavio još jaču podršku građanima Istočnog Sarajeva

vucic vukovic sastanak delegacijePredsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posjetio je danas Grad Istočno Sarajevo gdje se sastao sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem i načelnicima opština u sastavu grada.

Vučić je nakon sastanka u prostorijama Gradske uprave novinarima rekao da će građani Istočnog Sarajeva moći da računaju da još veću i snažniju podršku Srbije.

Prema riječima predsjednika Srbije, Vlada ove zemlje je danas usvojila odluku o izdvajanju sredstava za izgradnju trga u Istočnom Novom Sarajevu i raznih infrastrukturnih objekata na području opštine Pale.

„Na sastanku smo razgovarali o tome na koji način Srbija može da pomogne ovim lokalnim  zajednicama. Nadam se da ćemo moći da pomognemo Trnovu, Sokocu, Istočnom Starom Gradu i Istočnoj Ilidži, ali neću da obećavam previše“, istakao je Vučić.

On je dodao da je želio manje da obećava, a više da ispuni s obzirom na to da Srbija danas ima dovoljno novca.

Vučić je izrazio nadu da će biti prilika da pomognu Istočnom Sarajevu do kraja ove godine, kao i naredne godine.

„Svih pet miliona evra koje sam obećao predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsjedniku Vlade Željki Cvijanović danas je prošlo kroz odluku Vladu Srbije“, dodao je Vučić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je zahvalio Vladi Srbije i predsjedniku Vučiću na pomoći, kao i na obećanju da će pomoć biti izdvajana.

Vuković je napomenuo da je predsjednika Srbije upoznao o istoriji Grada i Univerziteta u Istočnom Sarjaevu, kao i prirodnim potencijalima i dosadašnjim razvojem.

„Zahvalni smo na ovoj posjeti i smatramo je istorijskom. Ona je veoma važna kako za Grad Istočno Sarajevo, tako i za Republiku Srpsku“, rekao je Vuković.

Na kraju, Vuković je predsjedniku Vučiću uručio ikonu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića, zaštitnika i krsne slave Grada Istočno Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović, kao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, predsjednik Vučić i rukovodstvo Grada posjetili su Bolnicu Istočno Sarajevo i obišli radove na izgradnji nove zgrade bolnice, gdje ih je dočekao ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i direktor Bolnice Goran Todorović.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Srbija pomaže rekonstrukciju Romanijske ulice

radovi romanijaputevi kamion paleNa sastanku predsjednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović dogovorena je i finansijska pomoć Vlade Srbije istočnom dijelu Srpske od milion i po evra.

Riječ je o ranije započetoj aktivnosti „Srbija za Srpsku“, kojom će Vlada Republike Srbije, između ostalog, sa 500.000 evra pomoći opštini Pale u rekonstrukciji i sanaciji postojećih ulica.

Tako će rukovodstvo opštine Pale na čelu sa načelnikom Jugovićem krenuti u sanaciju Romanijske ulice, koja vodi od zgrade Opštine do nekadašnjeg motela „Olimpik“ i izlaska na magistralni put za Sarajevo.

Ova ulica je nekad bila jedina putna komunikacija za centar Pala, kojom su sve do 1978. „krstarili“ autobusi i automobili iz Sarajeva i Sokoca, a nakon probijanja tunela „Kalovita brda“, ovaj put su nastavili da koriste isključivo stanovnici naselja Kalovita brda i drugih sela u okolini.

Međutim, zbog radova na rekonstrukciji tunela „Kalovita brda“, koji su juče otpočeli i trajaće 90 radnih dana, putni pravac Romanijskom ulicom ponovo je postao prometan.

Revizija projektne dokumentacije će uskoro početi, a posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Istočnom Sarajevu u četvrtak, 7. septembra će biti odlična prilika da načelnik Jugović i rukovodstvo opštine dogovore na koji način će ovaj posao biti završen.

Osim Romanijske, nedavno je na Palama završena rekonstrukcija Ulice Trifka Grabeža i dijela Ulice Dobrosava Jevđevića, dok će u narednom periodu biti završena rekonstrukcija dijela Ulice Srpskih ratnika i Svetosavska ulica.

Ono što je svakako za pohvalu jeste, da se tokom cijelog ljeta na području ove opštine radilo i da su ulice, koje su bile u skoro katastrofalnom stanju, dobile potpuno novi izgled.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Rok za rekonstrukciju tunela „Kalovita brda“ 90 dana

tunel kalovita radovi1Rekonstrukcija tunela „Kalovita brda“ na ulazu u gradsko naselje Pale počela je danas uvođenjem preduzeća „Romanijaputevi“ u projekat sanacije, vrijednosti 1.461.000 KM.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora JP „Putevi Republike Srpske“ Nenada Nešića, rok za rekonstrukciju tunela, izgrađenog 1978. godine, je 90 dana.

„Od ovog trenutka i narednih dana, dok se ne završi sanacija tunela, kompletan saobraćaj biće preusmjeren preko Kalovitih brda“, rekao je Nešić novinarima.

On je podsjetio da je sanacija tunela planirana više puta tokom 2010. i 2011. godine, ali da tad, prema njegovim riječima, nisu postojale okolnosti da se to izvede.

Prema njegovim riječima, tunel će biti moderno opremljen sa savremenom led rasvjetom, novim kolovozom, saobraćajnom signalizacijom, na najbolji način „da „kapija grada“ bude u skladu sa njenim značajem“.

Direktor preduzeća „Romanijaputevi“ a.d. Sokolac Radomir Pandurević novinarima je rekao da bi projekat rekonstrukcije ovog tunela trebao biti završen i prije roka.

„Dolaze hladni dani i nama je stalo da uradimo što prije. Uvjeravamo vas da će ovo u samom kvalitetu i svemu onome što bude slijedilo, „Romanijaputevi“ upisati svoju referencu za još jedan posao urađen u planiranom roku“, istakao je Pandurević.

Savjetnik načelnik opštine Pale Srđan Šekara pozvao je sve vozače koji saobraćaju ovom dionicom na strpljenje, te ukazao na značaj ovog projekta i koliko je on važan za sve koji žive i posjećuju Pale i Jahorinu.

„Ovo je izuzetno značajan projekat za opštinu Pale samim tim što se ovaj tunel nalazi na ulazu u naš gradić i samim tim ostavlja prvi utisak na svakog ko dolazi u Pale, prvenstveno zbog turista koji putuju na Jahorinu“, istakao je Šekara.

Komunalno preduzeće iz Pala je saniralo oštećenja na alternativnom putu preko Kalovitih brda, koji će vozači koji putuju iz prvca Han Dervente ka Palama morati da koriste da bi ušli u grad.

Oni koji dolaze iz Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, preporučujemo da koriste putne pravce preko Trebevića.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pušten u rad rekonstruisani vodovod u Tvrdimićima

cosic cvijanoviceva vodovodProjekat rekonstrukcije i proširenja vodovodnog sistema sela Tvrdimići, opština Istočno Novo Sarajevo, u vrijednosti od 90.000 KM uspješno je realizovan, a svečano puštanje u rad ozvaničila je premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je bila u prilici da danas na području opštine Istočno Novo Sarajevo učestvuje u nizu manifestacija, uključujući i puštanje u rad rekonstruisanog vodovodnog sistema.

„Ovo je veoma značajan projekat koji je životno važan i odnosi se na dio opštine Istočno Novo Sarajevo kojim potvrđujemo da Vlada Republike Srpske čvrsto stoji iza svih projekata, čiji je cilj poboljšanje života naših građana na cijeloj teritoriji Republike Srpske“, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ističe da mu je drago što je riješen projekat rekonstrukcije pomenutog vodovodnog sistema, te najavio da će opština nastaviti da ulaže u Tvrdimiće i lokalna naselja s ciljem stvaranja uslova za turizam.

„Za to je vezana druga faza projekta koja će biti realizovana u narednih mjesec dana, odnosno potpuno saniranje svih gubitaka u samom selu Tvrdimići, uvođenje vodomjera i svega onog što je potrebno, da ljudi ne bi imali gubitke u samom vodovodnom sistemu“, naveo je Ćosić.

Direktor Vodovoda i kanalizacije a.d. Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da su u realizaciji projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodnog sistema u selu Tvrdimići učestvovali Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske sa 60.000 KM i opština Istočno Novo Sarajevo sa 30.000 KM.

„Radilo se na projektu proširenja i sanacije postojeće vodovodne mreže. Sam projekat se radio u više faza, prva faza je rekonstrukcija postojećeg rezervoara kapaciteta 60 metara kubnih, njegovo čišćenje, ograđivanje i zamjena dotrajalih armatura“, naveo je Katić novinarima.

On je dodao da je na pomenutom lokalitetu napravljen novi rezervoar, potisni povratni prelivni cjevovod kapaciteta 15 metara kubnih, koji je u funkciji snadbijevanja lokaliteta na kojem se nalazi lovački dom.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Jedinstvom i duhovnom obnovom do nacionalnog opstanka

hrizostom svestenstvo sokolacNovoimenovani mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je večeras na Sokocu da se svi trebamo ujediniti i duhovno obnoviti srpski narod zbog nacionalnog opstanka.

On je rekao da je ovo za Sokolac, ali i za njega lično, kao i za mitropoliju, veliki istorijski događaj.

„Sutra počinjemo služiti u Mitropoliji dabrobosanskoj moleći Boga da nam bude uspješno, da djelo koje smo radili 26 godina u eparhijama bihaćko-petrovačkoj i zvorničko-tuzlanskoj nastavimo sa Božijim blagoslovom u Mitropoliji dabrobosanskoj“, rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je dodao da se ne trebamo okretati u prošlost, već ka budućnosti i tome „šta treba da budemo i šta treba da predstavljamo“.

„U tom cilju ja ću služiti u toj misiji Mitropoliji dabrobosanske, na najbolji mogući način vjerujući da ću time služiti najbolje srpskom narodu, ali i svim drugim narodima u BiH“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je večeras da je od septembra 1992. godine na Sokocu privremeno sjedište Mitropolije dabrobosanske i da se na Sokocu nalazi dom za mitropolita dabrobosanskog gdje će provoditi najveći dio vremena.

„Poslije okončanja svih dešavanja od 1992. do 1995. godine stvoreni su uslovi za povratak tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja u Sarajevo, ali je sjedište Mitropolije dabrobosanske ostalo Sarajevo-Sokolac“, rekao je Bjelica novinarima.

Na prijemu novimenovanog mitropolita Hrizostoma prisustvovao je srpski član Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predsjednik SDS Vukota Govedarica, brojno sveštenstvo, predstavnici gradske i lokalne vlasti.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ustoličiće novoimenovanovanog mitropolita dabrobosanskog sutra u Sabornoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Vladika Hrizostom na čelo Mitropolije dabrobosanske dolazi nakon službovanja na tronu Eparhije zvorničko-tuzlanske od jula 2013. godine.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Patrijarh Irinej osvještao obdanište „Patrijarh Pavle“

irinej obdaniste osvjestanjeNjegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Gospodin Irinej danas je u Istočnom Novom Sarajevu, zajedno sa sveštenstvom SPC,  osvještao Predškolsku ustanovu „Patrijarh Pavle“, koja u ponedjeljak počinje sa radom.

Na svečanom otvaranju obdaništa u ovoj opštini, među sveštenstvom, prisustvovali su i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i episkop kanadski Mitrofan.

Otvaranju obdaništa prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici opština u sastavu grada i predsjednici gradske i lokalnih skupština.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  rekao je da je vlast u Srpskoj izgradnjom obdaništa u Istočnom Novom Sarajevu riješili jedan od najvećih infrastrukturnih problema u ovoj opštini.

Dodik je rekao je ispunjen niz obećanja, navodeći kao osnovne probleme izgradnju Administrativnog centra Vlade RS i Bolnice Istočno Sarajevo.

„Prije samo nekoliko godina osnovni problem su bili, i uvijek su nam govorili, sjedište Vlade Srpske i predstavništvo vlasti, koje je izgrađeno, bolnica u Kasindolu koja se gradi, vrtić koji smo završili, asfaltiranje ulica, izgradnja vodovoda, i danas sa ponosom možemo reći da smo sve to uradili“, rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da je Republika Srpska zajedno sa SPC ušla u projekat osnivanja obdaništa koje nosi ime po patrijarhu Pavlu, te da će nastojati da u svim opštinama izgrade po jedan pravoslavni vrtić u narednom periodu.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović novinarima je rekla joj je veliko zadovoljstvo što su riješili problem nedostatka obdaništa u Istočnom Novom Sarajevu.

„Drago mi je što će vrtić moći da otpočne sa radom, što je posebno značajno jer  se to uklapa u naš program razvoja predškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da smo imali prliku da vidimo kako širom Republike Srpske „niču“ novi vrtići i nova obdaništa.obdaniste lukavica otvaranje1

Cvijanovićeva je istakla da je otvaranje vrtića izuzetno važan projekat za razvoj prostora grada Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izrazio je veliku zahvalnost zbog dolaska patrijarha Irineja i sveštenstva, kao i predstavnika vlasti u Srpskoj, te istakao da ono što su on i predsjednik Dodik obećali u 2015. godini je ispunjeno.

„Veliki zadatak je pred ovim ljudima koji  će rade u ovom vrtiću, ali veliki zadatak smo započeli i uspješno smo završili“, rekao je Ćosić.

On je izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Dodiku koji je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obezbjedio milion evra za nastavak radova na rekonstrukiciji sportske dvorane i izgradnji gradskog trga, koji će, prema Ćosićevim riječima, nositi ime „Trg Republike Srbije“.

Direktor Predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“ Maja Pandurević rekla je da se nada da će prva generacija u novootvorenom vrtiću mališana na kraju svog predškolskog obrazovanja ponijeti lijepe uspomene.

„Nadam se da će vjera, ljubav i nada biti putokaz u danima koji su pred nama. Imamo pet vaspitnih grupa, pet opremljenih soba uz kapacitet za 120 djece“, rekla je Pandurevićeva.

PU „Patrijarh Pavle“ sa radom će početi u ponedjeljak, 4. septembra 2017. godine.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik obećao Majdovu nagradu od 30.000 KM

majdov dodik lukavicaPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik večeras je u Istočnom Sarajevu primio svjetskog prvaka u džudou Nemanju Majdova, kojem je rekao da će dobiti nagradu od 30.000 KM, a njegov klub 20.000 KM za postignuti uspjeh.

Majdov se zahvalio predsjedniku Srpske na gostoprimstvu, nagradama i poklonima, šaljivo rekavši: „Izuzetna je stvar kada svijet padne pod noge Srbina“.

Prijem je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a njemu su prisustvovali Nemanjin otac Ljubiša, brat Stefan, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Marko Vidaković.

Svečani doček za Nemanju Majdova održaće se večeras od 20:00 časova u parku „Gavrilo Princip“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Majdov je u finalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti pobijedio Slovenca Mihaela Zganka i poslije 37 godina donio prvu svjetsku zlatnu medalju za Srbiju.

On je rođen u Istočnom Sarajevu, a nastupa za reprezentaciju Srbije.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Od ponedjeljka tunel „Kalovita brda“ zatvoren za saobraćaj

romanija putevi tunelPočetak radova na rekonstrukciji tunela „Kalovita brda“, koji se nalazi na ulazu u Pale, počeće u ponedjeljak, 4. septembra i trajaće narednih mjesec dana.

Vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ Nenad Nešić ozvaničiće početak radova, nakon čega će preduzeće „Romanijaputevi“ započeti rekonstrukciju tunela u vrijednosti od 1,5 miliona KM.

Ovaj tunel nalazi se na glavnom magistralnom putu koji prolazi kroz sami centar Pala i tom trasom, posebnom u zimskom periodu, prođe veliki broj automobila, kako prema Jahorini, tako i prema Prači i Renovici.

Zbog toga, opštinska vlast je odlučila da se ovaj tunel rekonstruiše i da bude dostupan za bezbjednu i sigurnu vožnju, prije početka zimske turističke sezone na Jahorini.

Tokom izvođenja radova, opština je ranije apelovala na sve vozače i autoprevoznike da se strpe do kraja radova, te da koriste alternativni pravac preko Kalovitih brda.

 

 

 

Foto: arhiva/ilustracija

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zlatni Majdov, čestitke stižu sa svih strana

  • Objavljeno u Sport

majdov zlato suzeNaš sugrađanin Nemanja Majdov, nastupajući za reprezentaciju Srbije, osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u džudou, koje je održano u Rumuniji.

Tom prilikom, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Nemanji u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, osvajanja titule prvaka svijeta.

„Ljubiteljima sporta priuštili ste nezaboravne trenutke, i sve nas, koji za Vas navijamo, učinili ponosnim i srećnim. Želim Vam puno sportske sreće, uspjeha i pobjeda", navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Majdov u finalu savladao Slovenca Mihaela Zganka i nakon 37 godina donio prvu svjetsku zlatnu medalju za Srbiju.

On je rođen u Istočnom Sarajevu, a nastupa za reprezentaciju Srbije.

Ministar omladine i sporta Srbije, Vanja Udovičić, takođe je čestitao Nemanji veliki uspjeh i osvajanje svjetske titule.

„Svjetski šamion u džudou naš Nemanja Majdov! Posle 37 godina čekanja, snova o osvajanju svetske medalje u džudou za našu zemlju, taj cilj ostvario je sjajni Nemanja Majdov! Čestitam Nemanji na ovom ogromnom uspjehu, koji je posle godina rada, odricanja i posvećenosti zaslužio! Svaka čast šampione“, poručio je Vanja Udovičić.

 

Foto: ijf.org

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Besplatno korištenje „tjubing“ staze tokom vikenda

tjubing jahorinaU okviru ponude Olimpijskog centra „Jahorina“ tokom vikenda, 2. i 3. septembra 2017. godine u periodu od 10:00 do 16:00 časova možete besplatno koristiti „tjubing“ stazu u sklopu Zabavnog parka „Ogorjelica“.

„Tjubing“ je kreiran prevashodno za zabavu najmlađe populacije, ali svakako da i odrasli mogu uživati u ovom sadržaju.

Staza je dužine 30 m i predstavlja plastičnu podlogu na kojoj je moguće spuštanje uz pomoć posebnih guma za tu vrstu aktivnosti.

Šestosjed „Poljice“ je u funkciji za panoramsku vožnju od 10:00 do 16:00 časova subotom i nedjeljom. 

Cijena korištenja žičare za jednu vožnju je 7.00 KM po osobi. Cijena korištenja žičare za dnevni bike pass  je 15.00 KM (5 vožnji samo za korisnike mountain bike ). 

Bicikla sada mozete iznajmiti i u rentalu hotela „Bistrica“ po cijenama od 5 KM za 1 sat, 8 KM za korištenje od 2 sata, 9 KM za 3 sata i 10 KM za cijeli dan. 

Hotel „Bistrica“ svim posjetiocima nudi korištenje bazena  + ručak po cijeni od 15 KM i vožnju šestosjedom + ručak po cijeni od 17 KM.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn