Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

Okrugli sto na temu diskriminacije djece sa poteškoćama u razvoju

diskriminacija druzenje jovanaOkrugli sto na temu diskrimanacije djece sa poteškoćama u razvoju održan je juče u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo, a predstavlja ujedno i završnu aktivnost projekta "Druženje- diskriminacija=jednakost".

Na okruglom stolu prisutnima je predstavljena analiza rezultata ankete o poznavanju potreba djece sa poteškoćama u razvoju koja je sprovedena u osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Sveti Sava".

Takođe, prisutni su imali priliku da vide rezultat kreativnih inkluzivnih radionica u vidu slika, čestitki i oslikanih majica. Nakon prezentacije, otvorena je diskusija o rezultatima ankete, kao i o problemu diskriminacije djece sa poteškoćama u razvoju u našem gradu, te o načinima daljeg rada na ovom problemu.

Koordinator projekta Jovana Beribaka rekla je za Sarajevo-RS da su ankete pokazale da djeca i dalje imaju predrasude o djeci sa poteškoćama u razvoju, te da su takva djeca još uvijek diskriminisana.

"Dokaz za to pronalazimo u rezultatima ankete, gdje na pitanje: "Da li bi učestvovao u aktivnostima u koje su uključena djeca sa poteškoćama u razvoju", 90% ispitanih odgovorilo potvrdno, dok na pitanje: "Da li poznaješ djecu koja se ne žele družiti sa djecom sa poteškoćama u razvoju", 70% ispitanika je odgovorilo potvrdno", ističe Beribaka.

Ona dodaje da ovakvim projektima moramo doći do što većeg broja djece i roditelja kako bi se stopa diskriminacije smanjila.

"Projekat je imao pozitivan odjek u zajednici što je takođe veliki uspjeh", dodaje Beribaka.

U narednom periodu, na Omladinskom savjetu Istočna Ilidža i Omladinskoj organizaciji "Natura" je da završe administrativne poslove vezane za projekat, te samim tim završe implementaciju istog.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Planinari osvojili Maglić iz dva pravca

maglic uspon 2017Više stotina planinara iz Republike Srpske i zemalja okruženja danas se popelo na Maglić, najveći bh. vrh od 2.386 metara nadmorske visine, u okviru tradicionalne akcije "Vidovdanski uspon na Maglić".

Ovu akciju su organizovali Planinarski savez Republike Srpske i Planinarsko društvo "Zelengora" iz Foče. Osim iz Foče, u osvajanju Maglića učestvovali su brojni planinari i iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Banjaluke, Prijedora, Rijeke i drugih gradova širom bivše Jugoslavije.

Peli su se iz dva pravca, preko Prijevora na bosanskoj strani i Trnovačkog jezera na crnogorskoj strani Maglića.

Akcija je počela juče kada se veliki broj planinara najprije okupio na Prijevoru, na visini od 1.668 metara nadmorske visine, odakle možete vidjeti prelijep pejzaž i vrhove Volujaka, Snježice i Zelengore.

Iako se radi o vrlo teškom usponu sa Prijevora do vrha Maglića, ovu dionicu je bez većih problema uspjelo savladati 170 planinara, dok se sa Trnovačkog jezera put vrha Maglića uputilo oko 100 planinara.

Turistička organizacija opštine Foča je na Prijevoru obezbjedila planinarima trpezu sa domaćim specijalitetima, a ujedno je predstavila bogatu turističku ponudu ove opštine.

Planinari se sutra vraćaju sa Maglića, te tako završavaju ovogodišnju, tradicionalnu, akciju "Vidovdanski uspon na Maglić".

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Obilježeni "Dani Kasindolskog bataljona"

dani kasindolskog bataljona kasindoSluženjem parastosa i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje u Kasindolu danas je odata počast pripadnicima Kasindolskog bataljona koji su položili živote za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac rekao je novinarima da se manifestacijom "Dani Kasindolskog bataljona", u okviru koje se održava i memorijalni turnir "Boško Vujadin", njeguje sjećanje na komandanta ovog bataljona Boška Vujadina i ostale poginule borce sa ovog kraja.

"Na Spomen-obilježju u Kasindolu upisana su imena 99 boraca. Kao i svake godine, kulturnim i sportskim manifestacijama u okviru "Dana Kasindolskog bataljona" želimo skrenuti pažnju narodu da se neke stvari ne smiju zaboraviti", rekao je Šehovac.

Šehovac je istakao da Boračka organizacija "Ilidžanski borac" istrajava tokom svih poslijeratnih godina da nisu Srbi nikakvi zlikovci, kako to, prema njegovim riječima, tvrde federalni mediji.

U okviru manifestacije "Dani Kasindolskog bataljona", Boračka organizacija "Ilidžanski borac" i Mjesna boračka organizacija Kasindo organizovali su 18. juna pohod na Klanac, gdje su mučki ubijeni Srbi od strane komšija, u vrijeme kada je postojao dogovor da se pokuša očuvati mir.

Goran Šehovac ističe da su Srbi, po običaju, bili naivni i nasjeli na podlost muslimanskih pravojnih formacija Jusufa Prazine i Edhema Godinjaka iz Trnova, te da su prve žrtve pale upravo na Klancu.

Kasindolski bataljon izgubio je 99 vojnika, a zajedno sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice na ratištima od Olova do Treskavice stradalo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SŠC "Istočna Ilidža" bilježi konstantan rast broja upisanih učenika

srednja skola lukavica zgrada sarsSkoro sva planirana mjesta za upis novih učenika u školsku 2017/18 godinu u Srednjoškolskom centru "Istočna Ilidža" popunjena su, dok u Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu ima još mjesta, koja će biti popunjena u narednom periodu.

Iz SŠC "Istočna Ilidža" rekli su da je najveće interesovanje pokazano za gimnaziju i medicinsku školu, te da su ta mjesta popunjena još u prvom upisnom roku.

Ove godine za buduće gimnazijalce planirana su dva odjeljenja opšteg smjera i jedno odjeljenje društveno-jezičkog smjera. U struci za zdravstvo nalaze se po jedno odjeljenje farmaceutskog tehničara i zubno-stomatološkog tehničara.

Ostala su još samo četiri slobodna mjesta u odjeljenju ekonomskog tehničara, dok je u odjeljenju kultura, umjetnost i javno informisanje ostalo sedam slobodnih mjesta.

Srednjoškolski centar "Istočna Ilidža" bilježi konstatan rast broja upisanih učenika što je nešto čime se ova srednjoškolska obrazovna ustanova ponosi.

Najpopularniji smijer u Srednjoj školi "28. juni" Istočno Novo Sarajevo je tehničar računarstva, gdje su upisana 24 planirana učenika.

"Ispod crte" je ostalo 13 učenika koji će u sljedećem roku moći da izaberu neki drugi smijer na kojem je ostalo nekoliko slobodnih mjesta. Na kombinovanom odjeljenju trećeg stepena auto-električar i električar upisalo je deset učenika.

Na smjeru ugostiteljstvo i turizam upisana su 24 učenika, a na kombinovanom odjeljenju trećeg stepena kuvar i konobar upisano je deset od 20 planiranih učenika.

Za novi smjer mašinstvo i obrada metala rukovodstvo škole se odlučilo za jedno od najboljih smijerova, a radi se o kompjuterskom konstruisanju. Međutim, rezultati upisa nisu zadovoljavajući, od planiranih 24 učenika, ovaj smijer je upisalo samo šest učenika.

Takođe, na smjeru kozmetički tehničar upisano je 19 učenika, ima još pet slobodnih mjesta, a o odjeljenju frizera upisano je 12 učenika, te postoji mogućnost za još novih osam učenika da upišu ovaj smjer.

Drugi upisni rok biće održan od 3. do 5. jula, a kandidati koji ne budu zadovoljili kriterijume upisa u željenu školu od 10. jula će moći da konkurišu za upis u škole u kojima je ostalo još slobodnih mjesta.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Povećan broj ujeda krpelja u Istočnom Sarajevu

dom zdravlja lukavica maj sarsU proteklih nekoliko dana u Domovima zdravlja Pale i Istočno Sarajevo došlo je do povećanja broja pacijenata na čije zdravlje utiče visoka temperatura vazduha.

Pacijenti se uglavnom žale na stenokardične bolove i glavobolje, ali ima i onih sa stomačnim virusima i povraćanjem.

Doktori preporučuju svima da, tokom toplih dana, ne provode previše vremena napolju do predvečeri, te da u organizam unose što više tečnosti, konzumiraju laganu hranu i što više voća i povrća.

U periodu velikih vrućina sve su veće pojave ujeda krpelja, a doktori savjetuju da se nakon uklanjanja krpelja pacijenti jave doktoru da bi dobili antibiotsku terapiju.

Takođe, u Istočnom Sarajevu pacijente najčešće muče temperatura usljed toplotnog šoka i sunčanice, pa se, naročito hroničnim bolesnicima, preporučuje da redovno uzimaju terapije.

U i Domu zdravlja Istočno Sarajevo evidentiran je povećan broj ujeda krpelja, a svi pacijenti koji su stigli su bez problema zbrinuti.

Iz ovog Doma zdravlja su rekli da su zbrinuti svim vrstama lijekova i seruma, te da građani ne treba da brinu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Jugović ozvaničio završetak radova u Ulici Trifka Grabeža

pale trifka grabeza asfaltirana sarsNačelnik opštine Pale Boško Jugović danas je ozvaničio završetak radova na rekonstrukciji ulice Trifka Grabeža na Palama. Ulica je u potpunosti dobila novi izgled, novu asfaltnu podlogu i trotoare sa obje strane kolovoza.

Prema načelnikovim riječima, investiciona vrijednost ove ulice je oko 185.000 KM, a radi se o prvoj od četiri ulice koje se u planu da se renoviraju.

"Drago mi je što je izvođač radova u planiranom roku završio radove u ulici, ostaje još samo da se postavi horizontalna i vertikalna signalizacija", rekao je Jugović.

On dodaje da je rekonstrukcije ove ulice urađena planirano kao prva, da bi sve bilo spremno pred početak Balkanskog juniorskog prvenstva za odbojkašice, a iz razloga što ova ulica prema SPC "Peki".

Već u narednim danima počeće rekonstrukcija ulica Srpskih ratnika, Svetosavske i Dobrosava Jevđevića, a Jugović je najavio da će Opština ući u kreditni aranžman sa Evropskom bankom.

"Radi se o sanaciji objekta na vrelu Prače, potisnog cjevovoda Koran - Luke i sanacija kanalizacionog kanala od SPC "Peki" do kanjona Miljacke", istakao je Jugović te dodao da će za te radove izdvojiti 1.100.000 KM.

Jugović se nada da će uspjeti sa skupštinskom većinom postići dogovor o izgradnji Tržnog centra "Tropik", te kupovinu "Famosa".

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Akcija uređenja pomoćnog terena "Slavije" za atletičare

  • Objavljeno u Sport

atletski klub istocno sarajevo djecaAtletski klub i škola atletike "Istočno Sarajevo", zajedno sa svojim članovima i roditeljima mališana je došla na ideju da pokrene akciju čišćenja pomoćnog stadiona "Slavije", koju su zakazali za 23. i 24. juni.

Iz Atletskog kluba žele normalne uslove za svoje treninge, te s toga uređenjem terena omogućiće svim atletičarima, ali i rekreativcima, te drugim sportskim kolektivima da nesmetano treniraju.

Ovim povodom atletičari "Istočnog Sarajeva" pozivaju sve zainteresovane da se odazovu ovoj akciji i doprenisu stvaranju boljih uslova za treniranje.

Početak akcije zakazan je od 10:00 časova.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Moldavija otkazala učešće na Balkanskom prvenstvu za juniorke

  • Objavljeno u Sport

odbojkaskaloptaŽenska odbojkaška reprezentacija Moldavije odustala je od učešća na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu za juniorke, koje će se održati na Palama u periodu od 27. juna do 1. jula 2017. godine.

Reprezentacija Moldavije trebala je odigrati prvi meč na ovom prvenstvu, ali zbog odustajanja biće promijenjen raspored, s tim da će na takmičenju učestvovati sedam reprezentacija.

Prvi dan takmičenja počeće utakmicom Turske i Rumunije od 15:00 časova, a zatim će igrati Srbija i Albanija od 17:00 časova. Istog dana, u večernjem terminu od 19:00 časova odigraće se meč BiH i Crne Gore.

Ostale utakmice:

28.6.2017 - Crna Gora - Kosovo (15:00h), Turska - Albanija (17:00h) i Srbija - Rumunija (19:00h)

29.6.2017 - BiH - Kosovo (15:00h), Rumunija - Albanija (17:00h) i Srbija - Turska (19:00h)

U petak, 30. juna od 17:00 i 19:00 časova odigraće se polufinalni mečevi, a u subotu od 15:00 časova igraće se utakmica za peto mjesto.

Istog dana, u 17:00 časova igraće se meč za treće mjesto, a finale je zakazano u terminu od 19:00 časova.

Svi mečevi igraju se u Sportsko-rekreativnom centru "Peki" na Palama, a domaćin prvenstva je ŽOK "Jahorina" Pale.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mali maturanti "Bubamare" se oprostili od vaspitača

bubamara zavrsna sarsJavna ustanova Dječiji centar "Buba-mara" iz Pala večeras je u Kulturnom centru organizovao završnu dječiju priredbu "Doviđenja, dragi vaspitači" na kojoj su budućim školarcima uručene diplome.

Direktor "Buba-mare" Slavka Brezo novinarima je rekla da su mališani večeras se predstavili kroz brojne igre, igrokaze, folklor i recitacije, a ispratili su 30 mališana za koje slijedi "malo teži" period školovanja.

"Tokom odrastanja u vrtiću su prošli socijalizaciju, osamostaljivanje, škole u prirodi i učestvovali su u kulturnim manifestacijama. Ono što je važno, jeste da se djeca oslobode straha od javnih nastupa", istakla je Brezova.

Naglasila je da su mališani iz "Buba-mare" izašli puni znanja i spremni za polazak u osnovnu školu.

Brezova je dodala da će 17. djece iz ovog vrtića sutra se pridružiti vršnjacima iz Foče, Rogatice i Istočnog Novog Sarajeva na ljetovanju na Tari.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Jugović organizovao prijem za djecu sa Kosova

jugovic prijem djeca kimNačelnik opštine Pale Boško Jugović ugostio je danas oko pedesetoro djece iz opštine Štrpce, sa juga Kosova, iz Srbije, koja već treći dan borave na Palama u okviru projekta "Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Jugović je rekao novinarima da je najvažnije što se pokazala solidarnost stanovnika Sarajevsko-romanijske regije i srpske populacije na Kosovu.

"Želim da se zahvalim roditeljima koji su domaćini toj djeci, želim da se osjećaju kao kod svoje kuće i da se ovo druženje nastavi", rekao je Jugović.

Na prijemu je prisustvovao i Njegova ekselencija Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova Milorad Arlov.

Arlov je naveo da su Pale prva opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije koja se uključila u ovaj projekat u okviru kojeg je sa Kosova u Republiku Srpsku došlo 650 djece, s tim da su Pale ugostile 46 dječaka i djevojčica.

On je dodao da ovaj projekat traje već šest godina i zahvalan je porodicama i rukovodstvu opštine Pale što su prihvatili ovu djecu.

"Srpski narod sa Kosova i Metohije ima posebno mjesto u srcu ljudi iz Republike Srpske. Razumijemo ih jer je Republika Srpska prošla puno toga da bi imala ovu slobodu, koju dajemo baš ovoj djeci", dodao je Arlov.

Arlov je istakao da će ovaj projekat biti nastavljen i naredne godine, te da će se potruditi preko osnovnih škola i centara za socijalni rad da dođu djeca koja su najugroženija, i da budu dio ovog projekta.

Direktor Osnovne škole "Šarski odred" iz Štrpca Čedomir Nikolić oduševljen je posjetom opštini Pale i zahvalan je domaćinima koji su ugostilidjeca sa kosova prijem1 brojnu djecu sa Kosova.

"Deca se druže, sklapaju prijateljstva i mislim da će im ovo ostati kao lijepa uspomena. Voleo bih kada bi i deca sa Pala i čitave Srpske mogla da posete našu opštinu", rekao je Nikolić.

On je naveo da su opštine Štrpce i Pale veoma slične, kako po geografskim predjelima, tako i po mentalitetu.

"Čini mi se i verujem u to da je Republika Srpska, za mene, najjača srpska država", istakao je Nikolić.

Većina djece koja ovih dana borave na Palama uglavnom nisu imala priliku da idu negdje van Kosova, a pogotovo da dođu u Republiku Srpsku.

Jedna od njih, djevojčica Valentina Staletović, rekla je novinarima da joj je lijepo na Palama i da joj se dopada da ovdje boravi.

Projekat "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" organizuje se već šestu godinu zaredom i ove godine u njemu učestvuje 650 djece sa KiM. Organizuje ga Odbor za pomoć Srbima sa Kosmeta.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn