Menu
A+ A A-
Društvo

Stipendije za 13 studenata iz Trnova

opstina trnovo rsTrinaest studenata sa područja opštine Trnovo danas je potpisalo ugovore o stipendiranju, u iznosu od po 100 KM. Načelnik opštine Goran Vujičić čestitao je studentima na ostvarenim rezultatima, te napomenuo da će im ovaj vid novčan pomoći koristiti u daljem školovanju.

Vujičić je pozvao studente da se uključe u Omladinski savjet i rade na pisanju projekata, te na taj način daju doprinos opštini za šta imaju njegovu punu podršku.

Načelnik opštine je apelovao na buduće studente, da upisuju one fakultete sa kojima mogu brže doći do zaposlenja, odnosno fakultete za dificitarnim zanimanjima.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Radovi na obnovi kupole hrama Sv. Vasilija Ostroškog Featured

crkva svetog vasilija lukavica 2017U toku četvrte sedmice ovogodišnjeg časnog posta nastavljeni su neophodni radovi na obnovi kupole hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Nakon uspješno obavljene sanacije krova i ostalih laimarskih segmenata, pristupljeno je obnovi same fasade koja je u mnogome bila ugrožena vlagom.

Izvođač radova je ''COLOR Paleta'' Sarajevo kao i njihov saradnik firma ''LIMONT''. Iz Crkvene opštine Kotoračke istakli su da sa ovim izvođačem ova crkvena opština ima izuzetno pozitivna iskustva prilikom prošlogodišnje obnove tornja hrama.

Takođe, u toku prethodne nedjelje pored uobičajnih bogosluženja: Jutrenja, Večernje, Liturgije Pređeosvećenih Darova, Akatista Presvetoj Bogorodici i Svete Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog koju služimo svake subote u toku posta, u petak sa početkom u 12 časova je odslužen i parastos svim našim sunarodnicima koji su nevino postradali u NATO agresiji na bivšu SR Jugoslaviju 1999. godine.

Svakako, i ova velikoposna sedmica vrhunila je Svetom Gozbom nedjeljne Liturgije, 26. marta 2017.godine, kojom je načalstvovao otac Dražen Delić uz sasluženje jereja Danila Dangubića, jereja Vidaka Vujadinovića, đakona Duška Kojića i brojnih vjernih člananova iz ove zajednice.

Prisutnima se pastirskom besjedom obratio otac Dražen Delić ističući momenat našeg identiteta u svetoj Liturgiji i zahvalnost što vjerni u potonje vrijeme sve više imaju interesovanja za istine vjere kao i svesrdnu spremnost parohijskih sveštenika da uče i da se uče Istini Hristovoj.

 

 

 

Izvor i foto: svetivaslije-is.org

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Amatersko pozorište skuplja novac za Marka

sastanak na slijepo predstavaAmatersko pozorište prosvjetnih radnika Pale odigraće predstavu ''Sastanak na slijepo'' u cilju prikupljanja sredstava za liječenje dječaka Marka Pavlovića sa Pala.

Predstava će biti odigrana u ponedjeljak, 27. marta sa početkom u 19 časova, u Kulturnom centru Pale. Glavne uloge u predstavi igraju Slađana Klačar (Stanislava), Aleksandar Rajić (Bogoljub), Jelena Baralić (Radenka), Vesna Mastilo (Milja) i Vladana Vujadin (Cica).

Podsjećamo, Marko Pavlović je četrnaestogodišnji dječak sa Pala kome je nedavno otkrivena Vilsonova bolest, a za jednu mjesečnu terapiju na VMA u Beogradu potrebno je izdvojiti 13.000 KM.

Njegova porodica nije u mogućnosti da finansira liječenje Markove bolesti, pa moli sve ljude dobre volje i koji su u mogućnosti da pomognu Marku da se liječi.

Do sada su građani Istočnog Sarajeva, svi podjednako, učestvovali koliko su mogli da pomognu našem malom sugrađaninu, a ukoliko niste u mogućnosti da sutra dođete na predstavu, novac možete uplatiti na račun otvoren u NLB banci: 562-012-81159817-59 (KM) na ime Slađana Pavlović.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj 065/253-821 - Slađana Pavlović.

POMOZIMO MARKU PAVLOVIĆU DA OZDRAVI!

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kulturni centar uskoro u novom ruhu Featured

kulturni centar ins renoviranje3Projekat rekonstrukcije i adaptacije sale Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo uz podršku Ambasade Bugarske u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo, otpočet je 10. marta 2017. godine.

Prema riječima zaposlenih u Kulturnom centru za naš portal, cilj je da se stvore funkcionalniji i prijatniji prostor za posjetioce ove kulturne ustanove.

Ovim projektom biće renovirana sala, hol ispred sale, pomoćne prostorije, a radovi se odnose i na demontažu, rušenje, zidarske radove, postavljanje novih podova i podnih obloga, molersko-farbarski radovi i najvažnije, zamjena novih sjedišta u sali.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković za Sarajevo-RS  da Kulturni centar trenutno raspolaže salom kapaciteta 160 mjesta, gdje su sjedišta smještena na četiri nivoa, od kojih su tri posljednja reda sjedišta na posebnim nivoima.

''Ovako postavljena sjedišta ne obezbjeđuju dobru preglednost scene, zbog toga smo odlučili da povećamo broj denivelacija sa četiri na dvanaest nivoa, čime će cilj biti postignut. Povećanjem broja denivelacija došlo je do potrebe izvođenja radova na demontaži ulaznih vrata, probijanja novog otvora i ugradnje vrata na novu poziciju'', rekao je direktor Janković.

Janković je dodao da će sala dobiti nova sjedišta jer su stara dotrajala, a kapacitet će biti povećan sa 160 na 202 sjedišta.

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Edukativna predavanja u OŠ ''Sveti Sava'' Featured

edukativno predavanje cjb svetisava1U okviru obilježаvаnjа Dаnа policije Republike Srpske, policijski službenici Centrа jаvne bezbjednosti Istočno Sаrаjevo u osnovnim i srednjim školаmа orgаnizuju edukаtivnа predаvаnjа nа teme iz oblаsti zloupotrebe društvenih mrežа i mobilnih telefonа, opаsnostimа nаrkomаnije i toksikomаnije, te mаloljetničke delinkvencije i vršnjаčkog nаsiljа.

Dаnаs je u Osnovnoj školi '''Sveti Sаvа'' u Istočnom Novom Sarajevu održаno predаvаnje zа učenike devetih rаzredа nа temu ''Edukаcijа o bezbjednosnim rizicimа korištenjа društvenih mrežа''.

Predаvаnje je održаno sа ciljem dа se učenicimа ukаže nа opаsnosti koje prijete od neprаvilne upotrebe društvenih mrežа, kаo i edukаcije mlаdih nа koji nаčin dа koriste ''fejsbuk'' i zаštite svoj profil kаko ne bi došlo do određenih negаtivnosti i zloupotrebe od strаne drugih licа, pogotovo kаdа je u pitаnju pornogrаfijа.

Tokom edukаcije ukаzаno je nа opаsnosti kojimа su mаloljetnici izloženi, а predstаvljeni su i nаčini zаštite, te upute dа se policiji prijаve uočene negаtivnosti nа društvenim mrežаmа, kаo i eventuаlne zloupotrebe mobilnih telefonа.

Tokom sljedeće sedmice edukаtivnа predаvаnjа nа rаzličite teme biće održаnа i u ostаlim osnovnim i srednjim školаmа nа području Centrа.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sofijina bolest sve više napreduje, a vremena sve manje

sofija milicevic djevojcicaOtac trogodišnje djevojčice Sofije Mićević iz Banjaluke, Vanja Mićević, kaže da je njeno stanje jako loše i da svakim danom sve više napreduje, a da je vremena sve manje i manje.

On kaže da je neophodan put u Sjedinjene Države, gdje bi Sofija trebalo da počne sa prvi tretmanom liječenja. Trogodišnja djevojčica je oboljela od akutne limfoblastne leukemije.

''Nakon tretmana, doktori u Americi joj daju 80% šansi za ozdravljenje'', kaže Mićević i dodaje da su finansije najveći problem.

Vanja Mićević ističe da je mala Sofija veliki borac, jako inteligentna djevojčica, koja zna mnogo pjesmica na engleskom jeziku, koja koristi obje ruke kada crta i kada se igra.

Mala Sofija se posljednjih sedam mjeseci nalazi na liječenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ''Dr Vuka Čupić'' u Beogradu. 

Djevojčica je od akutne limfoblastne leukemije oboljela kada je imala četiri mjeseca, a već dvije i po godine se kao lavica bori sa opakom bolešću.

U novembru 2016. godine izvršena joj je transplatacija koštane srži u Beogradu, koja nije postigla željene rezultate, jer je došlo do odbacivanja kalema.

To je njene roditelje najviše pogodilo kada nije uspjelo, jer su već jednom prošli sve to i znali su šta ih ponovo čeka. 

Jedino preostalo rješenje je liječenje metodom primjene T-ćelija, nakon čega slijedi nova transplatacija. Takvu metodu jedino je moguće izvršiti na klinici ''Jons Hopkins Medicine International'' u Baltimoru, SAD.

Za prvi dio liječenja potrebno je obezbijediti 270.000 dolara, a otac male Sofije ističe da se za ovu akciju prikupljanja novca odazvao veliki broj ljudi.

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uplaćeno je 20.000 dolara za liječenje djevojčice, a Savez sindikata Republike Srpske uplatio je 1.000 KM. 

Svi koji mogu i žele pomoći maloj Sofiji mogu to učiniti putem uplata na sljedeće žiro račune:

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)

5550000032355338

Humanitarna organizacija "Budimo ljudi"

Podračun za Sofiju Mićević

UniCredit Zagrebačka banka

3383502257474786 (KM račun)

Od 1. aprila 2017. godine u funkciji će biti i humanitarni M:tel-ov broj.

Za više informacija možete se obratiti Vanji Mićeviću, Ravnogorska ulica broj 11, Banjaluka, ili na broj telefona 066/881-043.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Susreti srpskih zemalja'' od 30. marta do 2. aprila

susreti srpskih zemaljaU organizaciji Udruženja ''Ćirilica'', od 30. marta do 2. aprila, na Jahorini će biti održana manifestacija ''Susreti srpskih zemalja'', koja okuplja 200 učesnika sa prostora bivše Jugoslavije, kao i Srbe iz dijaspore.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da ova manifestacija Predstavništvu je od posebne važnosti, jer se njom daje doprinos jačanju odnosa i saradnje između Srba sa obje strane Drine.

''Ova manifestacija nama pomaže u aktivnostima na očuvanju srpskog jezika, srpskog pisma, na očuvanju naše kulture i tradicije. Podržavanjem ove manifestacije u značajnoj mjeri doprinosimo ovim aktivnostima'', rekao je Cicović na konferenciji za medije u Beogradu.

On je dodao da Udruženje ''Ćirilica'' ovom manifestacijom okuplja sve Srbe sa Kosova i Metohije, iz Hrvatske i drugih dijelova bivše Jugoslavije, ''sve ljude kojima je Republika Srpska na srcu''.

''Ove godine je posebno interesantno što ćemo na Palama imati jedan čas srpskog jezika koji će biti održan u hramu, gdje će i ove godine biti dat još jedan doprinos potrebi za njegom našeg srpskog jezika i ćirilice'', rekao je Cicović.

Član Organizacionog odbora Slavko Macura rekao je da svake godine za sve susrete imaju različite slogane u vezi sa aktuelnom situacijom, koja utiče na očuvanje identiteta.

''Ove godine, kako bi susreti opstali i trajali još dugo, slogan je `Srpska mladost – snaga Srbije`. Mi u našoj mladosti vidimo budućnost i naših susreta i budućnost Srbije i srpskog naroda – kada kažem Srbije mislim i na Republiku Srpsku i Crnu Goru'', naveo je Macura.

Predsjedavajući Skupštine Udruženja ''Ćirilica'' Ljubinko Stojanović istakao je da će na Jahorini, između ostalih događaja, biti održana svečana akademija kojoj će domaćin biti glumac Ljubomir Tadić, koji će kazivati stihove obrađene za tu priliku.

''Sa nama će 31. marta u Domu kulture na Palama biti i kulturno-umetnička društva iz Gračanice, Srebrenice, Vukovara. Uspeli smo da na Jahorinu dovedemo Vukovar, Gračanicu i Srebrenicu'', rekao je Stojanović.

Prvi ''Susreti srpskih zemalja'' održani su ratne 1995. godine i okupili su, prema riječima organizatora, Srbe sa idejom prijateljstva i očuvanja tradicije i srpskog pisma.

Najstarija manifestacija u Republici Srpskoj održava tradiciju okupljanja i saradnje na kulturnom i sportskom polju u svim krajevima gdje žive Srbi.

 

 

 

 

Izvor: Agencije

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prijem za odbojkašice Jahorine kod načelnika opštine

odbojkasice jahorine plavi 2016 17Načelnik opštine Pale Boško Jugović sutra, 24. marta, ugostiće ekipu ženskog odbojkaškog kluba ''Jahorina'' sa Pala i rukovodstvo ovog kluba, a povod je nedavni uspjeh kluba i plasman u Premijer ligu BiH.

Prijem će biti organizovan u prostorijama zgrade Opštine sa početkom u 14:00 časova, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Opštine.

Podsjećamo, odbojkašice ''Jahorine'' prošlog vikenda su savladale ŽOK ''Maglić'' nakon dvije finalne utakmice ''Play off-a'' i time osvojile naslov prvaka Republike Srpske i obezbjedile učešće u Premijer ligi BiH naredne sezone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prosječna plata pokriva 45% potrošačke korpe u Srpskoj

supermarketi kupovina ilustracija1Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru ove godine koštala je 1.882 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata za taj mjesec od 848 KM pokrivala sa 45 odsto, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Saveza sindikata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da su najviše novca, 699 KM, porodice trošile za nabavku prehrane, za stanovanje i komunalne usluge 580 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM. Troškovi nabavke odjeće i obuće iznosili su 133 KM, higijene i njega zdravlja 86 KM, prevoz 194 KM, te obrazovanja i kulture 82 KM.

Prosječna neto plata u februaru u poređenju sa januarskom, bila je veća za 33 KM. Najviše prosječne neto plate u februaru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.286 KM i bile su veće za 3,88 odsto u odnosu na januarsku, a najniže administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 540 KM i veće su za 2,47 odsto u odnosu na januarsku platu.

Iz Saveza sindikata kažu da su niske prosječne neto plate u februaru imali zaposleni u građevinarstvu, odnosno 547 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 580 KM, zatim radnici u djelatnosti turizma i ugostiteljstva 584 KM, u trgovini 584 KM, a koje su pokrivale troškove sindikalne potrošačke korpe do 31 odsto.

"Iz navedenih podataka je sasvim jasno da su u Republici Srpskoj u januaru ove godine, najniži životni standard imale radničke porodice, koje već godinama jedva sastavljaju kraj s krajem", poručuju iz Saveza sindikata.

Oni smatraju da je jedan od uzroka teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika u Srpskoj nepostojanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora, pa umjesto njih poslodavci bez saglasnosti radnika i sindikata, sami donose i primjenjuju takozvane pravilnike o radu, kojima se krše stečena radnička i sindikalna prava.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Preživio strujni udar od 10.000 volti

branko dangubicBilećanin Branko Dangubić (38), radnik Elektro-Hercegovine, prije deset dana preživio je strujni udar od čak 10.000 volti, pri čemu je zadobio teške povrede obje ruke.

Dangubić je nastradao dok je otklanjao kvar na jednoj trafostanici u Bileći. Od siline strujnog udara izgubio je svijest, te je, sa teškim povredama ruku, odmah prebačen u Bolnicu Trebinje. U trebinjskoj Bolnici ljekari su ga operisali nekoliko puta. Nakon što se njegovo zdravstveno stanje stabilizovalo, prebačen je na Vojno-medicinsku akademiju u Beograd.

Njegov brat Aleksandar Dangubić za portal ''Moja Hercegovina'' kaže da se Branko trenutno osjeća dobro, ali da mu predstoji težak oporavak.

''Povrede su veoma velike i zahtijevaće još dosta operacija i sanacija po pitanju obje ruke u narednom periodu. Ljekari su optimisti, konstantno je stabilan, ali predstoji velika borba da mu se ruke rehabilituju'', kaže Aleksandar.

On ističe da je prava sreća što je Branko ostao živ i dodaje da su mu ljekari rekli da ovako snažan strujni udar preživi jedan od hiljadu ljudi.

Kako kaže, njegova porodica i on veoma su zahvalni medicinskom osoblju iz Bileće, Trebinja i Beograda koji su dali sve od sebe da spasu Branka.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: mojahercegovina.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prosvjetni radnici najavljuju proteste u Srpskoj

dragan gnjatic preds sindikata rsSindikat obrazovanja, nauke i kulture u Republici Srpskoj ne isključe proteste prosvjetnih radnika ukoliko se radnicima i zaposlenim u oblasti kulture u Republici Srpskoj ne isplate dugovanja po osnovu kolektivnog ugovora od osam miliona konvertibilnih maraka.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata, rekao je novinarima danas da je prioritet isplata dugovanja od 2011. do 2014. godine, čime bi ovi radnici bili izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima kojima treba da se isplate i dugovanja iz 2015. i 2016. godine.

''Nakon tog izjednačavanja može se razgovarati o isplati ostalih dugovanja u periodu od, eventualno, 12 mjeseci, što je ponuđeno ranije iz Vlade Republike Srpske. Ako ovi zahtjevi Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske ne budu ispunjeni, nije isključena mogućnost da prosvjetari ponovo izađu na ulice'', rekao je Gnjatić novinarima.

Za sutra je najavljen sastanak predstavnika Vlade i ovog sindikata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Šume Srpske'' smanjile plate radnicima za 100 KM

sume srpske sokolac tabla 2Uprava javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" a. d. Sokolac, ovih dana je jednostrano, bez dogovora i saglasnosti sa Sindikatom, smanjila primanja svim zaposlenim u ovom preduzeću za 100 KM, osim onima koji imaju ugovorene plate.

Takođe, bez saglasnosti radnika i Sindikata, uprava preduzeća, provodeći samovolju aktuelnog direktora, jednostrano je, na štetu radnika, promjenila Pravilnik o radu koji je usvojen 28. decembra prošle godine, tvrde iz sindikata ovog javnog preduzeća.

''Direktor Risto Marić, kršeći Konvencije međunarodne organizacije rada o slobodi sindikalnog organizovanja i djelovanja, nastoji da osnuje, paralelno, svoj 'žuti sindikat' u preduzeću, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i gnjev radnika'', navode sindikalci.

Strpljenje zaposlenih je, kako dodaju, na izmaku i počeće masovni protesti radnika odmah kada budu upoznati o ovim odlukama. U preduzeću "Šume Republike Srpske" zaposlen je 4.781 radnik, a za plate se izdvoji 69 miliona KM.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Agencije

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Subscribe to this RSS feed