Menu
A+ A A-

Stefan Ćeha nastupa na festivalu "C.H.O.I.R." sa kompozicijom "Sensibile"

stefan ceha sarsU okviru 22. Interregionalnog omladinskog horskog susreta "C.H.O.I.R." u njemačkom Ohzenhauzenu, na koncertu "Serenade" biće predstavljena kompozicija "Sensibile" autora Dalibora Đukića, koju će izvesti student Smjera za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Ćeha.

On je za Sarajevo-RS istakao da mu je velika čast što će imati priliku da ovu sjajnu kompoziciju, koju je Dalibor Đukić posvetio upravo njemu, predstavi u okviru pomenutog festivala, koji pruža veliki značaj i doprinos u popularizaciji klasične muzike.

"Osjećam neizmjernu radost i zahvalnost što sam dobio priliku da budem dio festivala koji, prije svega, podržava mlade muzičare, a radi na jačanju kulturnih veza zemalja koje su dio ovog projekta", rekao je Ćeha za Sarajevo-RS.

Ćeha ističe da će sljedećeg mjeseca u Ohzenhauzenu imati priliku da međunarodnoj publici predstavi kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

"Tim povodom je i nastala kompozicija "Sensibile", koje je ophrvana melosom naše zemlje, u kombinaciji sa modernim muzičkim jezikom", kaže Ćeha.

U ovaj projekat uključeno je pet članova modernih muzičkih akademija iz Bosne i Hercegovine, uključujući i Stefana Ćehu kao predstavnika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što će učestvovati u ovom programu ispred Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te da će to imati veliki značaj za njegovo dalje školovanje.

"Naša delegacija iz BiH osjeća odgovornost da pokaže kvalitet našeg rada, kao i otvorenost za buduću saradnju", naveo je Ćeha i dodao dastefan ceha sars 2 je učešće na festivalu "C.H.O.I.R." samo početak njegovog daljeg umjetničkog puta.

Ove godine ga očekuje Svjetski kup u Italiji na kojem će učestvovati sa kolegama iz kvinteta "Accordeus", a pod mentorstvom profesorice Danijele Gazdić spremaće se i za takmičenja u oktobru.

Od oktobra mjeseca zajedno sa kolegom Aleksom Mirkovićem krenuće na prvu koncertnu turneju koja će obuhvatiti gradove Istočno Sarajevo, Sarajevo, Foča, Zenica, Mostar, Nikšić, Podgorica i Beograd.

"U tim gradovima premijerno ću izvesti dvije kompozicije Dalibora Đukića, obje posvećene meni, "Pastoralu" i kompoziciju "Duo Capriccioso", koja je napisana za klarinet i harmoniku", kaže Ćeha za naš portal i napominje da je veoma uspješnu saradnju ostvario i sa Simfonijskim orkestrom Mostar.

"Sa njima sam nastupio u maju ove godine, čime sam postao prvi akordeonista koji je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Mostar u istoriji njihovog postojanja", kaže Ćeha.

On dodaje da kompozitor Dalibor Đukić piše koncert za harmoniku i gudački orkestar, posvećen Simfonijskom orkestru i njemu, tako da očekuje da će se i ta saradnja nastaviti.

"Trudiću se da sve svoje planove realizujem što kvalitetnije, jer je upravo muzika nešto što donosi mnoštvo nezaboravnih trenutaka i osjećanja. Trudim se da izražavam jedinstvenu vjeru u muziku, jer muzika je kao i duša - beskonačna", rekao je za Sarajevo-RS Stefan Ćeha.

Festival "C.H.O.I.R." se održava na Državnoj akademiji za muzičku omladinu Baden-Württemberga, u Ozhenhauzenu od 1995. godine.Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Festival srpskog folklora na Kastelu

folklor banjalukaAnsambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" Banja Luka organizuje Festival srpskog folklora 2017. na ljetnoj sceni tvrđave Kastel, od 7. do 9. jula.

Prvo festivalsko veče – 7. jula predviđeno je za zajednički koncert tri najveća banjalučka društva: "Masleša", "Čajavec" i "Pelagić".

Drugo festivalsko veče – 8. jula nastupa Biljana Krstić i orkestar Bistrik, dok je treće festivalsko veče rezervisano za nastup gostujućih ansambala: SCA "Oplenac" iz Toronta, FA "Vila" iz Novog Sada, CTKU "Abrašević" iz Bačke Balanke i ANIP "Masleša" kao domaćin.

Cilj Festivala, kako je saopštio organizator – jeste povezivanje Srba iz regiona i dijaspore, očuvanje srpske tradicije, kulture i običaja, ali i prilika da se pokaže najbolje od onoga što srpski folklor nudi.

"Pomenuti učesnici su svakako među najboljima u svojim oblastima, te se samim tim garantuje vrhunski program banjalučkoj publici ali i mnogobrojnim turistima", naveli su u saopštenju.

Festival su, između ostalih, podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kabinet predsjednika RS, kompanija “M:tel” i KC Banski dvor.

Ulaznice se mogu nabaviti svakog dana u periodu od devet do 23 časa na Trgu Krajine, ali i svake festivalske večeri na ulazu u Kastel.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nikšićani uživali u koncertu Stefana Ćehe i Alekse Mirkovića

ceha mirkovic selfieStudenti sa Smjera za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Ćeha i Aleksa Mirković oduševili su publiku u Nikšiću, na koncertu u okviru Programa podrške kulturnog razvoja u ovom gradu.

Stefan Ćeha je imao priliku da održi koncert u svom rodnom gradu, dok je Aleksi Mirkoviću ovo bio debitantski nastup u Crnoj Gori.

"Drago mi je što smo Stefan i ja ovim koncertom doprineli Programu podrške kulturnog razvoja Nikšića i napravili jedan ovakva, mogu reći prilično posećen događaj", rekao je Mirković za Sarajevo-RS.

On je istakao da, što se tiče samog koncerta, birali su repertoar koji odgovara svakome, i stručnoj i manje stručnoj publici.

"Na repertoaru su se našla dela J.S. Baha, D. Skarlatija, B. Lorencena, ali i moje dve kompozicije, kao i aranžman koji sam uradio za solo harmoniku, koji se sastoji od tri poznate ruske pesme", dodao je Mirković.

Istakli su da veliku zahvalnost duguju JU "Zahumlje" i Muzičkoj školi "Dara Čokorilo" na organizaciji koncerta, te dodali da im je veliko zadovoljstvo predstavljalo to što su nastupali u jednoj takvoj sali.

"Drago mi je što Nikšić može ponuditi koncertnim izvođačima i umjetnicima jedan takav objekat, koji ni po čemu ne zaostaje za vodećim evropskim koncertnim prostorima", istakao je Mirković za naš portal.

Stefan Ćeha rekao je za naš portal da iz Nikšića u Istočno Sarajevo donosi samo lijepe impresije, te da mu je bilo zadovoljstvo da nastupi sa ceha mirkovic niksicsvojim prijateljem i kolegom Aleksom Mirkovićem.

"Naša saradnja je davno počela, a koncert je samo prvi u nizu koncertnih aktivnosti koje planiramo da realizujemo u narednom periodu", rekao je Ćeha, inače rođeni Nikšićanin.

On kaže da se trudi da svake godine svojim sugrađanima donese nešto novo.

"Na ovom koncertu, ostvarili smo i saradnju sa pijanistkinjom Ivanom Pešić, violinistkinjom Dijanom Dendić, kao i sa učenicima Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Dara Čokorilo". Zadovoljstvo nije krila ni publika, koja sve više doživljava harmoniku kao akademski instrument, instrument koji se razvija u pravcu umjetničke muzike", naveo je Ćeha.

Istakao je da vjeruje da će harmonika, kao relativno mlad instrument, doseći do nevjerovatnih visina.

"Aleksa i ja ćemo se na narednim koncertima, počevši od oktobra tekuće godine, predstaviti i kao solisti i kao članovi dua harmonika "San fortezza". Svakako je u planu i repriza koncerta u mom rodnom gradu", ističe Ćeha.

Kao zaljubljenici u muziku, želja im je da se predstave, kako u okviru Bosne i Hercegovine i regiona, tako i u inostranstvu.

Koncerti klasične muzike donose mnogo nezaboravnih osjećanja i reakcija, a svi smo svjesni da muzika oplemenjuje dušu i budi najiskrenije emocije u čovjeku.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Regionalne zvijezde otvorile "Nektar OK Fest" na Tjentištu

ok fest tjentiste 2017Prvi dan "Nektar Ok Festa" na Tjentištu kod Foče okupio je regionalne zvijezde koje su oduševile posjetioce ove manifestacije.

Festival je otvoren nastupom Nebs Džeka i G. Eda na "OK Summer Stage". Prve zvuke elektronske muzike ljubitelji ovih ritmova dočekali su rasplesani u bazenu koji je uvršten na mapu najvećih prirodnih bazena u Evropi – najveći je na Balkanu.

Di-džejevi su se na ovoj bini smjenjivali sve do 18 časova, a u međuvremenu je počela žurka u kampu na "OK Stage" nastupima "Justin’s Johnson", a potom i "Straight Jackin".

Predgrupa na glavnoj bini "Maljčiki" – tribute bend "Novi talas" zagrijala je publiku za nastup popularne beogradske rege grupe "Del Arno Band".

Glavna zvijezda prve večeri festival bila je jedinstvena Josipa Lisac, hrvatska pjevačica, koja je zbog svog pristupa muzici na daleko poznata i priznata, ne samo u regionu, već i šire.

Smjenjivali su se brojni hitovi "Magla", "Tisuću razloga", čije je stihove publika ponavljala sa oduševljenjem. Izlazak na binu regionalno poznatog benda "Disciplina kičme", začinio je program na glavnoj bini, a koju je za ovu priliku priredio "festivalski set – listu hitova", koja se razlikovala od one koju inače priprema za svoje koncerte.

Žurku, koja je trajala do ranih jutarnjih časova, na after partiju, na "OK Stage", nastavio je Kojoti. Ljubitelji sedme umjetnosti mogli su da uživaju na "OK Cinema Stage" uz film "Sing Street". Večeras nastupaju TBF, "Van Gog" i "Psihomodo Pop". 

Najbolja zabava rezervisana je za "OK kamp" i "OK stage" na kojem će nastupiti "Kanda, Kodža i Nebojša" i "E-Play". Na "Summer stage-u" publiku će zabavljati Ralon Brancin, a za after parti u "OK Stage" biće zadužen "Banana zvuk" - Luka "TBF".

Ljubitelji filmske umjetnosti uživaće u "OK cinema" zoni, koja se i ove godine realizuje u saradnji sa Operacijom kino i Sarajevo film festivalom, a u okviru koje će večeras biti prikazan fim "Tour de France".

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Koncert Stefana Ćehe i Alekse Mirkovića u Nikšiću

ceha mirkovic plakat niksicKoncert studenata Smjera za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefana Ćehe i Alekse Mirkovića održaće se sutra, 29. juna, u Nikšiću.

Ćeha i Mirković će nastupiti na koncertu koji se održava u okviru "Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću". Oni će izvesti djela poznatih autora za harmoniku, a prisutni će imati priliku da čuju i kompoziciju za harmoniku i gudački orkestar, u saradnji sa učenicima Muzičke škole "Dara Čokorilo", u čijoj koncertnoj dvorani će koncert biti održan.

Takođe, biće izveden i 3. stav koncerta "Opal", u saradnji sa pijanistkinjom Ivano Pešić.

Student Aleksa Mirković ovom prilikom će, premijerno, izvesti svoje dvije kompozicije za harmoniku, koje su nedavno objavljene u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prva srpska opera "Na uranku" izvedena u Palama

opera pale kulturni sarsPrva srpska opera "Na uranku" kompozitora Stanislava Baničkog izvedena je večeras u Kulturnom centru Pale. Ova opera nastala je 1903. godine po libretu Branislava Nušića.

Reditelj opere profesor Ljubo Božović rekao je da u izvođenju opere učestvuju profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i gosti iz Federacije BiH.

Božović nije krio zadovoljstvo što su Paljani večeras imali priliku da po prvi put gledaju prvu srpsku operu, a prethodna je izvedena i u Istočnom Novom Sarajevu.

"Radna se dešava u doba turske vladavine u Srbiji, kada se glavni aga zagledao u najljepšu djevojku Stanku koja je imala momka Radeta. On je mislio da ima pravo na njenu ljubav, ali ona se tome usprotivila, pa se na kraju tragično završilo", rekao je Božović opisujući radnju u ovoj muzičko-scenskom događaju.

Prva srpska opera "Na uranku" večeras je izvedena u organizaciji Udruženja "Koral" i Kulturno-sportskog centra Pale, a uz podršku Grada Istočno Sarajevo, Opštine Pale i brojnih drugih sponzora.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Koncerti hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Sremskim Karlovcima i Beogradu

hor muzicka akademija patrijarhHor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke Akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod umjetničkim rukovodstvom maestra Rada Radovića, održao je cjelovečernje koncerte u Sremskim Karlovcima i u Beogradu gdje su na programu bila djela srpske i ruske pravoslavne duhovne muzike.

Koncert u Sremskim Karlovcima održan je 16. juna u svečanoj sali Karlovačke gimnazije i prvi je u nizu predstojećih koncerata kojima se obilježava 25 godina od početka rada ljetnje škole crkvene muzike i pojanja "Korneliju u spomen, dok je koncert u Sabornoj crkvi u Beogradu održan 17. juna sa ciljem predstavljanja Smjera za crkvenu muziku i pojanje.

Na programu koncerta u Karlovačkoj gimnaziji, pored duhovne, interpretirana su i djela svjetovne horske muzike – Mokranjčeva XV rukovet i "Gungulice" Dušana Radića.

Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje njeguje pravoslavnu duhovnu muziku kao i tradicionalno srpsko crkveno pojanje, te je i programski koncept koncerata bio usmjeren u pravcu prikaza raznolikosti crkvene muzike.

Pored hora, na koncertima je nastupila i grupa pjevača ovog ansambla pod rukovodstvom dirigenta profesora Predraga Đokovića, koji su na autentičan način predstavili nekoliko napjeva tradicionalnog srpskog crkvenog pojanja.

Kvalitet i posebnost ovog hora oslikava se u činjenici da u njemu pjevaju ne samo studenti Smjera za crkvenu muziku i pojanje, nego i studenti drugih smjerova Akademije, koji dolaze iz različitih sredina i zemalja.

Koncertu u beogradskoj Sabornoj crkvi prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej koji je istakao da ovaj hor za njega predstavlja veliko pozitivno iznenađenje i duhovno osvježenje.

"Lepo je to što Sarajevo ima takav hor. Nadam se da ćete na ustoličenju novog mitropolita vi pevati na liturgiji. Vi ste veliko duhovno osveženje i potpora u negovanju onoga što je naše, čime se ponosimo ne samo ovde, nego i u svetu. Ovo je jedan zaista divan, vrlo uvežban hor. Znači da ste dugo vežbali i da redovno vežbate, što se da vrlo lako videti i utvrditi. Hvala vam na ovoj divnoj večeri i verujte da sam ostao još dva sata ne bi nam bilo dosadno. Hvala vam", poručio je patrijarh Irinej.

O značaju i kvalitetu ovog horskog ansambla svjedoči i činjenica da je hor višestruko nagrađivan na prestižnim svjetskim horskim takmičenjima, ali poslednjih nekoliko godina, usljed nedostatka neophodne finansijske podrške, izostali su odlasci na značajne muzičke manifestacije, a samim tim i prilike za vrednovanje njegovog sveukupnog rada i kvaliteta.

Realizaciju ovih koncerata pomogli su Skupština grada Istočno Sarajevo i direktorica Studentskog centra Istočno Sarajevo Aleksandra Bjelica, profesorica Danica Petrović, Mitropolija beogradsko – karlovačka, Društvo za njegovanje starih tradicija i razvoj Sremskih Karlovca, rektori beogradske i karlovačke Bogoslovije, starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nagrađeni najbolji učenici osnovne muzičke škole

muzicka skola hor 1Tradicionalno, na kraju svake školske godine Područno odjeljenje Pale, koje djeluje pri Školi za osnovno muzičko obrazovanje iz Istočnog Sarajeva, održi godišnji koncert na kojem se predstavi jedan dio učenika.

Oni u sklopu svog nastupa predstave mali dio onoga što su naučili u proteklom periodu. Tako je bilo i večeras na koncertu koji je održan u Kulturnom centru Pale, na kojem je nastupilo 26 učenika i hor pod dirigentskom palicom profesorice Ivane Cerović, koji je pjesmama "Budi imja gospodnje" i "Gdje si u ovom glupom hotelu" otvorio i zatvorio koncert.

Koordinator za nastavu u područnom odjeljenju Pale Škole za osnovno muzičko obrazovanje Vladimir Jakić rekao je za Sarajevo-RS da su večeras nastupili najbolji učenici od prvog do šestog razreda.

Prema njegovim riječima, večeras su nastupili najbolji učenici koji su se publici predstavili svirajući klavir, violinu, gitaru i harmoniku.

"Ovaj koncert je godišnji rezime u uspješnosti u toku školske godine, kroz nagrade i stimulanse i samim tim prezentujemo naš rad, te pravimo afirmaciju za nove generacije koje očekujemo", rekao je Jakić.

On je dodao da su kroz hor nastupili učenici od četvrtog do šestog razreda.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Još dva dana traje upis u Osnovnu muzičku školu

osnovna muzicka upis plakat 2017Mogućnost upisa u Područno odjeljenje Škole za osnovno muzičko obrazovanje na Palama traje još dva dana, s toga Vas obavještavamo da, ukoliko ste zainteresovani, Vaše dijete možete upisati na odsijek klavira, gitare, violine, harmonike i prijemno odjeljenje.

Upis se vrši radnim danima u vremenskom intervalu između 10:00 i 14:00 časova, a upis je počeo 29. maja 2017. godine.

Prvi razred mogu upisati učenici sa navršenih 9 godina, a u pripremni razred se upisuju djeca starosti od 7 i 8 godina. Pripremni razred ne polaže prijemni ispit.

Više informacija na kontakt telefone centralne škole - 057/340-194 i područnog odjeljenja škole na Palama 065/202-603.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

"OK cinema zona" na Tjentištu

cinema zona tjentisteSvi posjetioci ovogodišnjeg "Nektar OK Festa" imaće priliku da u "OK cinema zoni" tokom tri festivalske večeri uživaju u svjetskim filmskim ostvarenjima.

I ove godine jedinstveni filmski doživljaj pod zvjezdanim nebom biće omogućen zahvaljujući nastavku uspješne četverogodišnje saradnje između "Nektar OK Festa" i "Operacije kino".

"Operacija kino četvrtu godinu za redom nastavlja uspješnu saradnju sa "OK Festom" koji se svake godine tradicionalno održava na Tjentištu. U okviru "OK Festa" i ove godine će se prikazati tri filma koja su pažljivo odabrana od strane ekipe Operacije kino", rekla je Ajla Tucaković, predstavnica putujećeg kina "Sarajevo Film Festivala" i "Obala Art Centra".

Filmovi koje će publika biti u prilici da pogleda na Tjentištu svake večeri od 21 čas u okviru OK cinema zone, koja će biti locirana ispred Hotela „Mladost“ su:

"Sing Street" – petak, 30. juni
"Tour De France" – subota, 1. juli
"Neslavno slavna Florence" – nedjelja, 2. juli

Od 30. juna do 2. jula. Tjentište će biti epicenter zabave, avanture, pozitivnih misli i energije, a tome će svakako doprinijeti preko 20 vrhunskih izvođača koji će nastupiti na tri stejdža.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Završen Osmi internacionalni festival harmonike "Akordeon art"

akordeon art otvaranje 2017Koncertom najuspješnijih akordeonista i dodjelom priznanja laureatima, u Istočnom Sarajevu večeras je zatvoren Osmi internacionalni festival harmonike "Akordeon art".

Dekan Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu prof.mr Dražan Kosorić izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnji festival bio na visokom nivou.

"Izrazito nam je zadovoljstvo što smo ove godine uveli više takmičarskih katerogija kamerne muzike, orkestre i to se polako razvija", rekao je Kosorić.

On je istakao da će organizatori festivala, Muzička akademija Istočno Sarajevo i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk" nastojati da razvijaju ovu manifestaciju.

Kosorić je pomenuo da su ove godine na festivalu harmonike učestvovali i predstavnici država koje nismo imali ranije, poput članova žirija iz Grčke, Njemačke, Kine.

Član žirija "Akordeon arta" Goran Penić iz Novog Sada pohvalio je organizaciju festivala i kvalitet sviranja.

"Drago mi je da naša druženja mogu da rezultiraju korisnim savjetima i da kroz ocjenjivanje, kandidatima omogućimo da budu bolji", naveo je Penić.

Najbolji u takmičarskom dijelu festivala bili su: Slavoljub Marić, Lazar Simović, Vlajko Jovanović, Hristina Merdović, Milena Radović, Miljana Đurović, Predrag Simić, Luka Simović i Marija Turšijan, Trio harmonika Osnovne muzičke škole Banjaluka, te kvintet harmonika "Akordeus".

Član kvinteta harmonika "Akordeus" i master student Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vanja Danilović ocijenila je da se po kvalitetu može porediti sa takmičenjima koja imaju mnogo dužu tradiciju.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Održana Akademija gusala na Filozofskom fakultetu

zoran rebrinovicUdruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske organizovalo je danas Akademiju gusala na temu: "Novi život naših besmrtnika", koja je održana na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Četvrt vijeka od početka rata u Bosni i Hercegovini prošlo je, a srpski narod na ovim prostorima nema jasnu predstavu o dimenziji sukoba koji je prerastao u otadžbinski rat i koji je spasio biološki opstanak našeg naroda zapadno od rijeke Drine, rečeno je na današnjoj akademiji.

Predsjednik Udruženja guslara i epskih umjetnika Republike Srpske Zoran Rebrinović rekao je novinarima je ovo udruženje nastalo 9. januara 2013. godine sa ciljem da se posveti opjevavanju odbrambeno-otadžbinskog rata i očuvanjem kulturne baštine srpskog naroda, te na jačanju nacionalne svijesti.

Rebrinović kaže da je ovo prva Akademija koja je posvećena tome i ciljna grupa su mladi, odnosno đaci i studenti.

"Prošlo je četvrt vijeka od početka rata u BiH kada je srpski narod nije ni slutio da će se doći do ovakvih sukoba i nesagledivih posljedica i razmjera, pogotovo ratnih i posljeratnih dešavanja", ističe Rebrinović i dodaje da su na ovoj akademiji radili u prethodne dvije godine.

"Odlučili smo da počnemo upravo sa Pala jer želimo da sve pođe iz Srpskog Sarajeva, a u narednih mjesec ipo dana imaćemo promociju pjesme "Junska neprijateljska ofanziva na Ilijaš 1995. godine" koju je opjevao guslar Kosta Plakalović", rekao je Rebrinović.

 Pjesma će biti promovisana i u Istočnom Novom Sarajevu, Bijeljini i Zvorniku.

Profesor srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu na Palama prof.dr Saša Knežević novinarima je rekao je potreba za pamćenjem i čuvanjem ono što ih je nagnalo da kroz različite vidove okupljanja, razgovora i progovora o onome što se ne smije nikako zaboraviti i ostati duboko urezano u nacionalni identitet.akademija gusala knezevic dejana

"To se gubi i nestaje sa dolaskom mlađih generacije koje prosto nemaju sjećanje na rat. Sve naše nove generacije studenata su djeca koja su rođena poslije rata", ističe profesor Knežević i dodaje da moramo to imati na umu, te da im trebamo objasniti o tome šta se zaista dešavalo u ratu.

Profesor Knežević ističe da je jedan od glavnih ciljeva to da se u budućnosti raspisuju konkursi i da se ljudi javljaju koji imaju pjesme, te da se na taj način sve naredne generacije kroz epsku poeziju upoznavaju sa dešavanjima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On napominje da su udžbenici za djecu veoma loši kada je u pitanju novija istorija, jer se, prema njegovim riječima, ona skoro ne izučava.

"Još uvijek imamo onaj tradicionalističko izučuvanje istorije gdje djeca prvo uče o grčkoj istoriji i starom Rimu, a kad dođe do Prvog svjetskog rata gdje im u jednom pasusu o Gavrilu Principu objasne cijeli rat", navodi Knežević i dodaje kako se opravdavaju činjenicom da protekli rat nije još iskristalisan te da ga zbog toga nema u udžbenicima.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed