Menu
A+ A A-
Kultura - Muzika

Kvintet harmonika ''Accordeus'' održao dva koncerta u Beogradu

17349097 1715012038788839 1719469951 oKvintet harmonika ''Accordeus'' Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak i utorak, 13. i 14. marta 2017. godine, održao je dva koncerta tokom posjete glavnom gradu Republike Srbije.

Prvi koncert je održan u Ustanovi kulture ''Parobrod'' u Beogradu, dok je naredni nastup kvinteta ''Accordeus'' održan u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. Specijalni gost na oba koncerta bila je pijanistkinja Sonja Radojković.

Jedan od pet članova kvinteta ''Accordeus'' Stefan Ćeha rekao je za Sarajevo-RS  da su se na koncertima predstavili raznolikim repertoarom, koji čine i djela originalno napisana za kvintet harmonika, kao i brojne transkripcije djela ruskih, francuskih i engleskih autora.

Među njima, našla se i kompozicija našeg umjetničkog rukovodioca, mr Dražana Kosorića – ''Bajke novih vremena'', a publika je imala priliku da čuje i ''Improvizaciju i kapris'', u izvođenju Sonje Radojković.

''Zadovoljstvo je bilo nastupiti prvi put pred beogradskom publikom, koji nisu krili svoje oduševljenje prisustvovavši obje večeri. Ansambl ovog tipa je rijedak na beogradskoj sceni, s tim da Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu nema odsjek za harmoniku. Stoga, bili smo novitet kako u smislu samog sastava, tako u smislu programa, izvodivši neke od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike'', rekao je Ćeha za naš portal.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Accordeus facebook

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mateja Radović pobjednik 22. sabora guslara na Sokocu

mateja radovic sokolacMladi guslar Mateja Radović sa Pala, član guslarskog društva ''Starina Novak'', pobjednik je 22. sabora guslara ''Romanijo goro od junaka'' koji je održan danas na Sokocu. Pehar pobjednika uručio mu je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, a diplomu predsjednik Saveza guslara Milan Nikčević.

''Raduje me što je najbolje umijeće pjevanja uz strune drevnog instrumenta, među 30 guslara iz sedam guslarskih društava Sarajevsko-romanijske i Donjedrinske regije, pokazao baš mladi guslar“, rekao je novinarima predsjednik Guslarskog društva ''Romanija'' Milovan Radović.

Na ovogodišnjem saboru guslara na Sokocu učestvovali su članovi guslarskih društava ''Romanija'' sa Sokoca, ''Starina Novak'' sa Pala, ''Filip Višnjić'' iz Istočnog Sarajeva, ''Gavrilo Princip'' iz Istočnog Starog Grada, ''Filip Višnjić'' iz Bijeljine i ''Karađorđe'' iz Višegrada.

Potpredsjednik Saveza guslara Republike Srpske Miladin Pandurević rekao je da su epska narodna poezija i gusle neiscrpna riznica mudrosti, te da oni koji su uz gusle izabrali su pravi put.

Organizatori 22. sabora guslara ''Romanijo goro od junaka'' su Guslarski savez Republike Srpske i Guslarsko društvo ''Romanija'' sa Sokoca, a pokrovitelji su Grad Istočno Sarajevo, opština Sokolac, Crkvena opština Sokolac i privrednici iz oblasti drvoprerede.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Akordeon art'' od 30. maja do 2. juna u Istočnom Sarajevu

akoreon prazmascenaTradicionalni, osmi po redu, Internacionalni festival harmonike ''Akordeon art'' održaće se od 30. maja do 2. juna u Istočnom Sarajevu. 

Organizatori Festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

Internacionalni festival harmonike ''Akordeon art'' je manifestacija po kojoj su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i grad Istočno Sarajevo dospjeli u središte evropskih i svjetskih muzičkih zbivanja.

Ova tradicionalna manifestacija na najbolji način doprinosi unapređenju kulturne saradnje na međunarodnom planu, promoviše najviše umjetničke vrijednosti i svojim sadržajima i brojem učesnika pretenduje da postane najznačajniji festival harmonike u jugoistočnoj Evropi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Koncert kvinteta harmonika ''Accordeus'' u Sarajevu

accordeus koncert plakatKvintet harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu ''Accordeus'' održaće koncert u ''Bošnjačkom institutu'' u Sarajevu, u petak 3. marta 2017. godine, sa početkom u 19 časova.

Kvintet harmonika Muzičke akademije čine studenti treće godine akademskih studija: Nikola Pantelić (klasa: mr Rade Radović), Miljana Đurović (klasa: Danijela Rakić, ma), Milica Muhadinović (klasa: mr Danijela Gazdić), Stefan Ćeha (klasa: mr Danijela Gazdić) i student master studija Vanja Danilović (klasa: mr Dražan Kosorić).

S prvim koncertom pomenutog sastava ostvarena je uspješna saradnja između studenata sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu i izazvala pozitivne reakcije na sarajevsku publiku.

Iz tih razloga, i ovaj put uz "Accordeus" nastupiće Ana Glišić, Valentin Šeremet, Marko Stojanović, Dario Kos, Luka Palvić, Mario Repinić i Fuad Šetic, a sprecijalni gost koncerta biće pijanistkinja svjetskog renomea, Sonja Radojković.

''Аccordeus'' je osnovan  6. maja kada se obilježava Svjetski dan harmonike. Umjetnički rukovodilac Kvinteta harmonika je mr Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije. Nakon prvog cjelovečernjeg koncerta ansambla, 8.12.2016. u ''Bošnjačkom kulturnom centru'' u Sarajevu, isti dobija priliku da se predstavi na festivalu "Sarajevska zima".

Ulaz je besplatan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: facebook.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zajednički koncert posvećen stvaralaštvu Vojina Komadine

vojin komadinaIzvođači i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u četvrtak, 9. februara, održaće zajednički koncert u okviru obilježavanja 20 godina od smrti istaknutog kompozitora Vojina Komadine.

Koncert na kojem će biti izvedena djela akademika Vojina Komadine, a koji je posvećen njegovom stvaralštvu, biće održan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu sa početkom u 19 časova, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu će u ovoj godini, povodom obilježavanja 20 godina od smrti Vojina Komadine, svog prvog dekana, održati i naučnu konferenciju i koncert posvećen njegovom stvaralaštvu.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: ues.rs.ba

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Preminuo Džef Nikols, legendarni klavijaturista

dzef nikolsKlavijaturista britanske hard rok grupe Blek sabat (Black Sabbath) Džef Nikols preminuo je juče od raka pluća u 69. godini, izjavio je gitarista i jedan od osniča grupe Toni Ajomi na Fejsbuku.

"Veoma sam tužan zbog smrti jednog od najdražih prijatelja Džefa Nikolsa. Već duže vrijeme je bolovao od raka pluća", naveo je Ajomi. Pjevač Blek sabata Ozi Ozborn naveo je na Tviteru da je veoma tužan zbog Nikolsove smrti.

Nikols je počeo da saradjuje s bendom 1980. godine na albumu "Heaven and Hell", a zvanično je postao član benda 1985. godine. Napustio je čuvenu grupu 2004. godine.

''Black Sabbath'', koji je osnovan 1969. godine, smatra se začetnikom hevi metala. Bend je sa albumima poput "Paranoid" iz 1970. pomogao u definisanju hevi metal žanra.

Bend je 2005. godine u Velikoj Britaniji uvršten u Muzičku kuću slavnih, a 2006. u Rokenrol kuću slavnih. Bend je prodao više od 70 miliona nosaša zvuka, a pored Ozborna, u bendu je pjevao čuveni Roni Džejms Dio.

 

 

 

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

BASICS ŠKOLA među najboljim u BiH

djordje jovancic basics djecaBASICS ŠKOLA pjevanja jedna je od najuspješnijih muzičkih škola na našoj regiji, koja djeluje u okviru Muzičkog ateljea u BiH. Aktivno učestvuje u razvijanju kulture, umjetnosti i uspostavljanju saradnje sa različitim kulturnim institucijama u BiH. Stvara mogućnost svojim članovima da se usavršavaju u jednom ili više umjetničkih izraza.

Organizovanje radionica za djecu i odrasle, pokretanje projekata iz oblasti kulture i edukacije, izdavanje publikacija u vezi sa ciljevima i djelatnostima Udruženja i druge akcije samo su neke od aktivnosti BASICS ŠKOLE iz Istočnog Sarajeva. 

U cilju sagledavanja aktivnosti BASICS ŠKOLE razgovarali smo sa njenim osnivačem i direktorom Muzičkog ateljea u BiH Đorđem Jovančićem. Đorđe je rođen 1992. godine, a po zanimanju je muzički producent, kompozitor, pjevač - instrumentalista i muzički pedagog.

 

Sarajevo-RS: Kakav je bio početak rada BASICS ŠKOLE i koliko je bilo jednostavno pokrenuti ovakav projekat?

Đorđe Jovančić: Početak BASICS ŠKOLE je bio težak, vjerovatno kao i bilo kog drugog sličnog projekta. Kada kažem težak mislim na početni kapital koji nisam imao, a morao sam ga što prije obezbijediti kako bi se projekat mogao razvijati kvalitetno. Ipak, taj nedostatak na početku je nadomjestila JU Matična biblioteka Istočno Sarajevo, rukovođena direktoricom Ljiljanom Knežević koja mi je ustupila prostorije za izvođenje nastave u prvoj školskoj 2013/2014. godini.

Tada je to bila samo škola pjevanja. Imao sam sreće da sam u tom trenutku imao veliki broj saradnji sa sličnim školama u regionu, sa predavačima, medijskim kućama i sl. čime sam stvorio jedno plodno tlo za brz ali kvalitetan razvoj. Tome su doprinijeli i jasna vizija razvijanja projekta, znanje i iskustvo te stručni kadar koji sam okupljao. Tako smo već sljedeće školske 2014/2015. godine otvorili i školu klavira, a broj učenika je rastao.

U školskoj 2015/2016. godini, osnivanjem Muzičkog ateljea u Bosni i Hercegovini projekat sam imenovao u Muzičko – obrazovni sistem BASICS ŠKOLA koji do najsitnijih detalja definiše muzičko obrazovanje djece i mladih, a koji je kreiran po uzoru na najbolje obrazovne sisteme sa zapada.

Tada opremamo i vlastite prostorije sa visokim standardima za muzičku edukaciju, a projekat u vlasništvu Muzičkog ateljea, otvara pet novih odsjeka. Ove tekuće školske 2016/2017. godine otvaramo još dva odsjeka te ih ukupno djordje jovancic i aleksandra kovacimamo devet: Škola pjevanja, Škola klavira, Škola muzičkog teatra, Škola baleta, Škola muzičke produkcije, Online škola pjevanja, Muzičke radionice za najmlađe od 3 do 6 godina, Škola gitare i Škola violončela.

Sarajevo-RS: Za tri godine škola je izvela tri uspješne generacije polaznika. Koliko su oni postigli uspjeha, odnosno koliko im je BASICS ŠKOLA pomogla na takmičarskom polju?

Đorđe Jovančić: BASICS ŠKOLA je svim učenicima za vrijeme redovnog obrazovanja ponudila uslove za razvijanje kroz ozbiljne projekte koji, odgovorno tvrdim, na najbolji način omogućavaju djeci i mladima da se njihovi talenat, rad i mašta razviju do maksimalnog izražaja. Naši učenici su državni prvaci u takmičenjima muzičkih škola, pobjednici na muzičkim festivalima, mali glumci i pjevači koji igraju velike predstave u Pozorištu, djeca koja snimanju televizijske projekte, video spotove i sl.

Sarajevo-RS: Ko čini glavni tim u radu škole i koji su Vaši najznačajniji projekti? 

Đorđe Jovančić: Tim BASICS ŠKOLE čine nastavnici i uprava Muzičkog ateljea u BiH: Jelena Radović – nastavnica pjevanja, Staša Dukić – nastavnica glume, Iman Fagin – nastavnica baleta i scenskog pokreta, Marija Ivančević Stipić – nastavnica teoretskih predmeta i muzičkih radionica, Sara Mičić – nastavnica klavira, Dalila Kurtić – nastavnica klavira i osnova klavira, Biljana Papaz – higijeničarka, Tatjana Jošilo – sekretarica i asistentica administracije, Dalibor Perković – manager i PR, Marko Jovančić – video produkcija i grafički dizajn, te moja malenkost kao direktor Muzičkog ateljea u BiH i autor Muzičko - obrazovnog sistema ''BASICS'' škola.

Muzičko – obrazovni sistem BASICS ŠKOLA je do sada producirao veliki broj uspješnih projekata iz oblasti muzičke umjetnosti i muzičkog obrazovanja. Među najznačajnijim projektima se izdvajaju: Mjuzikl "Kralj Lav"; Mjuzikl „Frozen“; Vokalni seminar Aleksandre Kovač „Pjevajte s Aleksandrom“, MasterClass Jacquesa Houdeka; Humanitarni koncert za porodice ugrožene u poplavama; Novogodišnji koncerti; CD „Xmas Special '15“ – kompilacija najvećih svjetskih božićnih i novogodišnjih hitova prepjevanih na našem jeziku; Televizijski novogodišnji format pod nazivom "Novogodišnji Basics Show" koji je u cjelosti produciran i snimljen od strane Muzičkog ateljea, a emitovan u programu Javnog servisa BHT1 i dječijeg kanala Hayatovci; Niz ostvarenih saradnji sa drugim udruženjima i kompanijama kao što su: Konzum, Coca - Cola SAHM, BHT1, Sarajevo Film Festival, Udruženje umjetnika „BellArte“, Dječiji sajam, Centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, i dr. Posebno se izdvaja ekskluzivna saradnja sa bh. dječijim kanalom HAYATOVCI koji u saradnji sa BASICS ŠKOLOM proizvodi dječiji program i sinhronizuje crtane filmove.

Sarajevo-RS: Koliko trenutno polaznika broji škola i na kom odsjeku je potrebno izdvojiti najviše vremena i truda? 

Đorđe Jovančić: Škola trenutno broji 90 učenika na devet odsjeka koji su svi podjednako zahtijevni ukoliko im se želi ozbiljno pristupiti, a to je upravo ono čemu učimo našu djecu. Bez obzira na to što su mali njihov pristup treba biti ozbiljan i profesionalan, jer jedino tako će moći da u budućnosti odgovaraju na nove izazove sve bolji i spremniji. U tome leži uspjeh naših učenika.

Sarajevo-RS: Kakva je vaša saradnja sa drugim muzičkim školama u BiH i inostranstvu?

Đorđe Jovančić: Naša saradnja je usmjerena ka regionalnom planu i sličnim školama koje djeluju u susjednim zemljama. Sa njima imamo divnu saradnju. Izdvojio bih škole „SuperVoice“ Suzane i Petra Brankovića i „Beogradski glas“ Aleksandre Kovač iz Beograda. Volio bih kada bi imali konkretniju saradnju sa školama u BiH i na tome ćemo raditi u budućnosti.

Sarajevo-RS: Kako ocjenjujete rad škole u 2016. godini, koliko je bila uspješna na takmičarskom polju?

Đorđe Jovančić: Prethodna 2016. godina bila je do sada najuspješnija jer smo u toku iste realizovali nekoliko važnih projekata među kojima se izdvaja najgledaniji dječiji mjuzikl u Bosni i Hercegovini – mjuzikl KRALJ LAV (orig. THE LION KING) koji je, od premijere u junu mjesecu pa do kraja godine, pogledalo 3500 gledalaca kroz devet javnih izvođenja.

10156173 310445359113413 8223564641749119794 nMjuzikl smo producirali u saradnji sa JU Pozorište mladih Sarajevo u čiji redovni repertoar je ušao mjuzikl. U matičnoj kući mjuzikl je izveden sedam puta, jedno gostujuće izvođenje smo imali u septembru u Bugojnu u okviru 22. susreta pozorišta / kazališta lutaka BiH, te smo godinu završili sa dva skraćena izvođenja mjuzikla u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U saradnji sa jedinim bh. dječijim kanalom HAYATOVCI, koji su naš ekskluzivni partner, sinhronizovali smo i producirali LEGO seriju „Vilenjaci“, prvu sezonu planetarno popularne serije za djevojčice „LEGO Prijateljice“ te regionalnu hit animiranu seriju „Mama voli bebu: Maksimove avanture“. Pored projekata, prethodnu godinu možemo smatrati izuzetno uspješnom i zbog činjenice da smo zaposlili tri nove mlade nastavnice i time proširili naš kolektiv. Broj učenika je, takođe, u stalnom rastu, a u 2016. godini je zabilježen porast učenika od čak 55% u odnosu na prethodnu godinu.

Sarajevo-RS:Nedavno ste dobili priznanje ''Dražen Ričl'' u Sarajevu, šta ono predstavlja za vas, s obzirom da nagrada nosi ime po jednom od najboljih sarajevskih muzičara?

Đorđe Jovančić: Priznanje ''Dražen Ričl'' za najboljeg mladog autora koje sam, na svečanoj ceremoniji u Vijećnici dobio od Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS, je najljepša potvrda koju jedan mladi autor može dobiti u Bosni i Hercegovini. Neizmjerno sam srećan i počastvovan što se to desilo krajem godine tj. na ulasku u 2017. godinu – godinu u kojoj trebam obilježiti prvo desetljeće aktivnog i profesionalnog rada kao kompozitor i muzički producent.

Sarajevo-RS: Kakvi su Vam planovi u 2017. godini, šta Vas to očekuje početkom naredne godine i da li ste spremni ili pripreme tek predstoje?

Đorđe Jovančić: Nikada nisam imao novogodišnje odluke niti pravio velike planove. Sve što mi se do sada dešavalo u životu, bilo privatno ili na poslovnom planu, dešavalo se spontano. Uvijek sam pratio intuiciju i unutrašnji glas koji me je vodio i dovodio do svih ciljeva. Jedina želja koju poželim 31. decembra u ponoć jeste da mi porodica i najbliži budu zdravi i srećni. Za sve ostalo se sam potrudim. Barem je to slučaj kod mene.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Basics škola (Facebook)

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Održan Novogodišnji koncert KUD-a ''Slavija'' i Osnovne muzičke škole

kud slavija koncert 2016Kulturno umjetničko društvo ''Slavija'' i Osnovna muzička škola iz Istočnog Sarajeva održali su Novogodišnji koncert, a ova manifestacija do posljednjeg mjesta je popunila salu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

KUD ''Slavija'' za posljednji koncert u 2016. godini, na sceni, je predstavilo izvođački ansambl svih starosnih kategorija. Publici su se predstavili i učenici Osnovne muzičke škole, čime je još jednom potvrđena njihova dugogodišnja saradnja.

Sa repertoara KUD-a ''Slavija'' predstavljene su ''Igre iz Sarajevskog polja'', ''Igre iz Kreševa'', ''Igre iz Srbije'', kao i starobosanskog ''Nijemo kolo'' iz Glamoča.

Za muzičku pratnju pobrinuo se Narodni orkestar KUD-a ''Slavija'', čiji su članovi uglavnom studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i učenici škole za muzičko obrazovanje.

Mnogobrojni građani imali su priliku da čuju i kompozicije klasične muzike u izvođenju učenika Osnovne muzičke škole.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: facebook.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Novogodišnji koncert Muzičke akademije - kruna zimskog semestra

koncert muz akademije 3Studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu održali su večeras svoj tradicionalni novogodišnji koncert na kome se predstavilo 15 studenata, a radi se o onima koji su tokom ove godine bilježili sjajne rezultate i zbog toga su nagrađeni burnim aplauzima nakon svakog izvođenja kompozicije.

Prodekan za Umjetnički i naučno istraživački rad na Muzičkoj akademije profesorica Biljana Štaka novinarima je rekla da će na koncertu nastupi studenti sa svih godina studija i sa različitih odsjeka, a pred kraj koncerta publika će imati priliku da čuje kompoziciju koje će izvesti gošće sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

''Imamo u planu predstaviti rad Muzičke akademije i van granice Bosne i Hercegovine, a radi se o projektu koji je upravo okončan i ako se to ostvari, a velika nam je želja da se to desi, u planu imamo da održimo veliki praznični koncert van BiH'', rekla je profesorica Štaka.

Ona je istakla da Muzička akademija broji više od 250 studenata na prvom ciklusu, koji u Istočno Sarajevu stižu iz svih krajeva BiH, ali i zemalja regiona, te da rukovodstvo Akademije i zaposleni se trude da u ovom vremenu održe tu pozitivnu reputaciju i pruže dobrodošlicu svima koji žele studirati u Istočnom Sarajevu.

Publici se prva večeras predstavila Lena Lukić student mastera na odsjeku za klavir, koja je svirala kompoziciju ''Rapsodija'' Johanesa Bramsa. Druga na scenu stupa Andrijana Ostojić, student prve godine na odsjeku za violinu sa kompozicijom ''Kantabile'' Nikola Paganinija. Stručni saradnik pri izvođenju ove kompoziciji Andrijani je bila mr Sonja Radojković na klaviru.

Student druge godine Muzičke akademije na odsjeku gitara Miodrag Rendulić večeras je pkoncert muz akademije 1risutnima predstavio kompoziciju ''Fuoko'' Rolanda Dijensa, a nakon njega trio Danijela Avramović (IV godina - flauta), Milica Jovičić (IV godina - violina) i Jelena Milović (II godina - klavir) su izvele kompoziciju Patrika J. Ibera ''Dva interludija''.

Stefan Ćeha, student III godine na odsjeku za harmoniku publici se predstavio kompozicijom ''Otkrovenje'' autora S. Vojtenka. Nakon Stefana, na scenu izlazi Luka Aranđelović sa prve godine odsjeka za gitaru koji izvodi kompoziciju Rolanda Dijensa ''Spudade''.

Sjajnu kompoziciju velikog Volfganga Amadeusa Mocarta ''Rondo'' u De-duru izvela je Danijela Avramović na flauti, student IV godine Muzičke akademije. Umjetnički saradnik pri izvođenju ove kompozicije Danijeli bila je mr Ehlimana Tikveša na klaviru.

Na red dolazi još jedan veliki muzički stvaralac Franc Šubert i djelo ''Erlkonig'' koje su klavirski duo Marija Mastilo i Nikola Simović sjajno predstavili prisutnima na večerašnjem koncertu. Takođe, još jedan duo Ajla Subašić na flauti i Miodrag Rendulić na gitari izvode kompoziciju ''Salonga'' Vojislava Ivanovića.

Gost sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Manuela Ekmečić, student IV godine na odsjeku za violinčelo predstavila je publici kompoziciju ''Sonata za violenčelo i klavir'' Kloda Debisija. Umjetnički saradnik Adela Šabić na klaviru pomogla je pri izvođenju ove kompozicije.

Večerašnji koncert na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu završen je ''Koncertom Opal'' slavnog Ričarda Galijana, u izvođenju Vanje Ćirković, studenta master studija na odsjeku za harmoniku uz pomoć umjetničkog saradnika mr Sonje Radojković na klaviru.

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Novogodišnji koncert studenata Muzičke akademije

muzicka akademija i.sarajevoStudenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu održaće tradicionalni Novogodišnji koncert u srijedu, 21. decembra, u 19 časova u sali Muzičke akademije, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovogodišnji koncert biće prilika da studenti pokažu svoj raskošni talenat interpretirajući djela na kojima su vrijedno radili tokom semestra.

Studenti i profesori Muzičke akademije, osim na domaćim muzičkim manifestacijama i svečanim akademijama, učestvuju i na značajnim evropskim i svjetskim takmičenjima, te ostvaruju zapažene rezultate promovišući Akademiju i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: arhiva

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Hor Filozofskog fakulteta obilježava pet godina postojanja

hor filozofskog fakulteta paleHor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u četvrtak, 15. decembra, održaće svoj prvi koncert povodom pet godina postojanja. Hor djeluje pri Filozofskom fakultetu i redovno učestvuje na manifestacijama koje organizuje ovaj fakultet.

Članica hora Tanja Kenjić jedan je od prvih članova koji su pristupili horu po njegovom osnivanju. Ona ističe da je svojim trudom i radom hor Filozofskog fakulteta prošao granice svog djelovanja, te su tako nastupali na manifestacijama ''Kineski most'', ''Sjene Gavrila Principa'', ''Dani Sutjeske'' te na mnogobrojnim pjesničkim večerima.

''Nedavno smo nastupali na festivalu crkvene muzike ''Dani sloge'', gdje smo predstavili svoj rad kroz crkvenu muziku. Repertoar našeg hora je bogat, te pjevamo pjesme duhovnog karaktera, etno i pop muzike, izvodimo pjesme na srpskom, engleskom, ruskom, ukrajinskom, kineskom i drugim jezicima'', kaže za Sarajevo-RS  Tanja Kenjić.

Ona dodaje da je hor mješoviti i članovi hora su amateri koji profesionalno pristupaju radu. Trenutno u sastavu hora Filozofskog fakulteta se nalaze 32 člana.

''Očekujemo veliku posjećenost na koncertu i nadam se da ćemo na pravi način pokazati naš rad i zalaganje svakog člana hora'', zaključuje Kenjićeva.

Gosti na koncertu hora Filozofskog fakulteta Pale biće hor ''Sloga'' iz Sarajeva, a koncert će biti održan u amfiteatru Ekonomskog fakulteta sa početkom u 19 časova.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Gala koncertom otvoreni ''Dani Sloge''

koncerthoraslogausarajevuFestival pravoslavne crkvene muzike ''Dani Sloge'' otvoren je sinoć gala koncertom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, a trajaće od 5. do 8. novembra u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Na koncertu su nastupili muški horovi "Istočnik" iz Banjaluke i "Servikon" iz Istočnog Sarajeva, te Mješoviti hor Filozofskog fakulteta sa Pala i hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U okviru Festivala pravoslavne crkvene muzike danas će na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu biti održano predavanje o crkvenoj muzici, na kome će govoriti Tamara Petijević, dirigent novosadskog hora ''Sveti Stefan Dečanski''.

Takođe, sutra u 14 časova na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu planirano predavanje muzikologa Danice Petrović, dugogodišnjeg direktora Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Festival se zatvara u utorak, 8. novembra u sjedištu Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu, gdje će biti proslavljena krsna slava Srpskog pjevačkog društva "Sloga" Sveti velikomučenik Dimitrije.

Podršku organizovanju festivala dali su Srpsko humanitarno udruženje "Dobrotvor" iz Sarajeva, Mitropolija dabrobosanska, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a medijski su ispratili Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i portal Sarajevo-RS.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Subscribe to this RSS feed