Menu
A+ A A-
Kultura - Muzika

Aleksi Mirkoviću ''Gran-pri'' nagrada u Letoniji

aleksa mirkovicStudent prve godine harmonike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksa Mirković osvojio je ''Gran-pri'' nagradu kao apsolutni pobjednik u kategoriji mlađih studenata, na 15. Međunarodnom takmičenju ''Naujene 2017'' u Letoniji.

Žiri koji je činilo deset eminentnih profesora, što uspjeh Alekse Mirkovića čini još veći. On je u okviru takmičenja, na molbu organizatora, održao solistički koncert pred prepunom salom daugavpilskog kulturnog centra ''Varpa'', saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pored Alekse, na ovom takmičenju učestvovala je još dvanaest takmičara u gradu Daugavpilsu, od 3. do 8. aprila.

 

 

 

 

 

Foto: ues.rs.ba

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vaskršnji koncert SPKD ''Prosvjeta''

 

spkd prosvjeta sarajevoSrpsko prosvjetno i kulturno društvo ''Prosvjeta'' Sarajevo odražaće u četvrtak, 20. aprila u 20 časova, tradicionalni ''Prosvjetin'' Vaskršnji koncert, na kojem će nastupiti jedan od najboljih horova koji njeguju i izvode duhovnu muziku u BiH - Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osim hora pod dirigentskom palicom profesora Radeta Simovića, kao gosti će nastupiti Hor i orkestar Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Istočnom Sarajevu, kojim diriguje Jovana Marić, te Aleksandar Nikolić, dvostruki nosilac priznanja prva harmonika svijeta.

Upravni odbor SPKD ''Prosvjeta'' sutra, 18. aprila sa početkom u 11 časova u prostorijama Društva, održati press konferenciju za medije, gdje će detaljan program predstaviti predsjednik Društva prim.dr Savo Vlaški i predsjednik Upravnog odbora Dejan Garić, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz SPKD ''Prosvjeta'' Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vaskršnji koncert SPD ''Sloga''

plakat spd slogaSrpsko pjevačko društvo ''Sloga'' iz Sarajeva, u saradnji sa Srpskim humanitarnim društvom ''Dobrotvor'' i Crkvenom opštinom Dolačkom iz Novog Sarajeva, održaće tradicionalni Vaskršnji koncert hora u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu.

Drugu godinu zaredom Vaskršnji koncert je već postao tradicionalan i, kako navode iz SPD ''Sloga'', nadaju se da će tako ostati i u budućnosti. 

''Posebno nas raduje dolazak protojereja-stavrofora prof. dr Darka Đoga, koji će održati vaskršnju besjedu u toku koncertne večeri'', rečeno je iz SPD ''Sloga''. 

Koncert će biti održan u nedjelju, 23. aprila, sa početkom u 19 časova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Osnovan bend ''Rock trajanja'' u našem gradu

rock trajanja naslovnaIstočno Sarajevo ovih dana postalo je bogatije za još jedan muzički bend, a ideja za nastanak postoji već dvije godine. Bivši član benda ''Variola Vera'' Miloš Grbić, zajedno sa gitaristom Pavlom Ivanovićem, odlučio je da formira bend ''Rock trajanja''.

Kako nam kaže Miloš, formiranje benda nije dugo trajalo. Već u decembru 2016. godine, nakon prve probe, krenuli su u potragu za novim članovima kako bi bend bio kompletan.

''Ubrzo se bendu priključuju bubnjar Dušan Mrdić, klavijaturista Svetozar Čanić i Draško Spasojević, koji svira saksofon. Ja sviram bass gitaru, dok je Pavle vokal i gitarista'', kaže Grbić za Sarajevo-RS. 

On kaže da je bend nedavno uradio ''cover'', odnosno promotivni sport za bend u audio i video produkciji Eldara Muhića ''InAtr meda''. 

''Eldaru se mnogo svidio naš zvuk, te smo odmah počeli da razmišljamo o narednim projektima koje planiramo zajedno ostvariti. Takođe, imamo u planu snimanje spota u njegovoj produkciji'', ističe Grbić i navodi da će se u spotu pojaviti glumica iz Studentskog pozorišta Pale i poznatih bh. kantautor, čija imena zasad neće otkrivati.

Miloš nam otkriva da od juna ove godine kreću sa kreiranjem autorske muzike, a zahvalnost duguju i Goranu Vračaru, koji im je pomogao u odabiru tekstova. 

Bend ''Rok trajanja'' ima širok repertoar koji izvodi na nastupima, radi se isključivo o domaćoj i stranoj rok muzici od početka šezdesetih godina prošlog vijeka do danas. Kako kažu iz benda: ''sve je energično i tjera raju na ples''.

Više informacija o ovom novoformiranom muzičkom sastavu možete pročitati na ''facebook'' stranici ''Rock trajanja'' ili na broj telefona 066/312-782 (Miloš Grbić).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Uspješni nastupi profesora Muzičke akademije u Sloveniji

danijela gazdic mariborKoncertna turneja profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu uspješno je počeo u Slovenskoj Bistrici. Nastup trinaest profesora u Viteškoj dvorani Slovenske Bistrice ispraćen je gromoglasnim aplauzima.

Drugi koncert održan je u Velikoj dvorani Konzervatorijuma Maribor, a oba nastupa dio su koncertne turneje koja ima za cilj prezentaciju rada i umjetničkog stvaralaštva profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

Oni ovim nastupima žele da svoj rad sa Akademije prezentuju i van granica Republike Srpske i BiH, kao i da uspostave međuuniverzitetsku saradnju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: facebook.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Profesori Muzičke akademije na turneji u Sloveniji i Austriji

profesori muzicke akademije za klaviromProfesori na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu učestvuju na koncertnoj turneji u Sloveniji i Austriji, a osnovni cilj im je da predstave rad i umjetničko stvaralaštvo profesora Muzičke akademije van granica BiH, kao i učestvuju u popularizaciji kulturnog nasljeđa. 

Na koncertnoj turneji učestvuje 20 profesora sa Akademije, a njih 16 će direktno učestvovati kao izvođači, odnosno kao solisti i u okviru kamernih sastava.

Osim klasičnog repertoara, na koncertima će biti izvedena i autorska djela profesora-kompozitora sa Muzičke akademije Vojislava Ivanovića, Dražana Kosorića, kao i djela Vojina Komadine.

Planirano je da profesori za gitaru i klavir održe majstorske radionice i predavanja u Slovenskoj Bistrici, a u okviru turneje u Sloveniji i Austriji, posjetiće Muzičku akademiju u Ljubljani, kao i konzervatorijume u Mariboru i Beču. 

Kako navode iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu, radi se stručno utemeljenom projektu i doprinosu razvoju regionalne, međunarodno i međuuniverzitetske saradnje.

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu na najbolji način će predstaviti naš grad, Univerzitet i Muzičku akademiju kao nosioca kulturnog razvoja, saopšteno je iz Univerziteta.

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: ues.rs.ba

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kvintet harmonika ''Accordeus'' održao dva koncerta u Beogradu

17349097 1715012038788839 1719469951 oKvintet harmonika ''Accordeus'' Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak i utorak, 13. i 14. marta 2017. godine, održao je dva koncerta tokom posjete glavnom gradu Republike Srbije.

Prvi koncert je održan u Ustanovi kulture ''Parobrod'' u Beogradu, dok je naredni nastup kvinteta ''Accordeus'' održan u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. Specijalni gost na oba koncerta bila je pijanistkinja Sonja Radojković.

Jedan od pet članova kvinteta ''Accordeus'' Stefan Ćeha rekao je za Sarajevo-RS  da su se na koncertima predstavili raznolikim repertoarom, koji čine i djela originalno napisana za kvintet harmonika, kao i brojne transkripcije djela ruskih, francuskih i engleskih autora.

Među njima, našla se i kompozicija našeg umjetničkog rukovodioca, mr Dražana Kosorića – ''Bajke novih vremena'', a publika je imala priliku da čuje i ''Improvizaciju i kapris'', u izvođenju Sonje Radojković.

''Zadovoljstvo je bilo nastupiti prvi put pred beogradskom publikom, koji nisu krili svoje oduševljenje prisustvovavši obje večeri. Ansambl ovog tipa je rijedak na beogradskoj sceni, s tim da Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu nema odsjek za harmoniku. Stoga, bili smo novitet kako u smislu samog sastava, tako u smislu programa, izvodivši neke od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike'', rekao je Ćeha za naš portal.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Accordeus facebook

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mateja Radović pobjednik 22. sabora guslara na Sokocu

mateja radovic sokolacMladi guslar Mateja Radović sa Pala, član guslarskog društva ''Starina Novak'', pobjednik je 22. sabora guslara ''Romanijo goro od junaka'' koji je održan danas na Sokocu. Pehar pobjednika uručio mu je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, a diplomu predsjednik Saveza guslara Milan Nikčević.

''Raduje me što je najbolje umijeće pjevanja uz strune drevnog instrumenta, među 30 guslara iz sedam guslarskih društava Sarajevsko-romanijske i Donjedrinske regije, pokazao baš mladi guslar“, rekao je novinarima predsjednik Guslarskog društva ''Romanija'' Milovan Radović.

Na ovogodišnjem saboru guslara na Sokocu učestvovali su članovi guslarskih društava ''Romanija'' sa Sokoca, ''Starina Novak'' sa Pala, ''Filip Višnjić'' iz Istočnog Sarajeva, ''Gavrilo Princip'' iz Istočnog Starog Grada, ''Filip Višnjić'' iz Bijeljine i ''Karađorđe'' iz Višegrada.

Potpredsjednik Saveza guslara Republike Srpske Miladin Pandurević rekao je da su epska narodna poezija i gusle neiscrpna riznica mudrosti, te da oni koji su uz gusle izabrali su pravi put.

Organizatori 22. sabora guslara ''Romanijo goro od junaka'' su Guslarski savez Republike Srpske i Guslarsko društvo ''Romanija'' sa Sokoca, a pokrovitelji su Grad Istočno Sarajevo, opština Sokolac, Crkvena opština Sokolac i privrednici iz oblasti drvoprerede.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Akordeon art'' od 30. maja do 2. juna u Istočnom Sarajevu

akoreon prazmascenaTradicionalni, osmi po redu, Internacionalni festival harmonike ''Akordeon art'' održaće se od 30. maja do 2. juna u Istočnom Sarajevu. 

Organizatori Festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

Internacionalni festival harmonike ''Akordeon art'' je manifestacija po kojoj su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i grad Istočno Sarajevo dospjeli u središte evropskih i svjetskih muzičkih zbivanja.

Ova tradicionalna manifestacija na najbolji način doprinosi unapređenju kulturne saradnje na međunarodnom planu, promoviše najviše umjetničke vrijednosti i svojim sadržajima i brojem učesnika pretenduje da postane najznačajniji festival harmonike u jugoistočnoj Evropi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Koncert kvinteta harmonika ''Accordeus'' u Sarajevu

accordeus koncert plakatKvintet harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu ''Accordeus'' održaće koncert u ''Bošnjačkom institutu'' u Sarajevu, u petak 3. marta 2017. godine, sa početkom u 19 časova.

Kvintet harmonika Muzičke akademije čine studenti treće godine akademskih studija: Nikola Pantelić (klasa: mr Rade Radović), Miljana Đurović (klasa: Danijela Rakić, ma), Milica Muhadinović (klasa: mr Danijela Gazdić), Stefan Ćeha (klasa: mr Danijela Gazdić) i student master studija Vanja Danilović (klasa: mr Dražan Kosorić).

S prvim koncertom pomenutog sastava ostvarena je uspješna saradnja između studenata sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu i izazvala pozitivne reakcije na sarajevsku publiku.

Iz tih razloga, i ovaj put uz "Accordeus" nastupiće Ana Glišić, Valentin Šeremet, Marko Stojanović, Dario Kos, Luka Palvić, Mario Repinić i Fuad Šetic, a sprecijalni gost koncerta biće pijanistkinja svjetskog renomea, Sonja Radojković.

''Аccordeus'' je osnovan  6. maja kada se obilježava Svjetski dan harmonike. Umjetnički rukovodilac Kvinteta harmonika je mr Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije. Nakon prvog cjelovečernjeg koncerta ansambla, 8.12.2016. u ''Bošnjačkom kulturnom centru'' u Sarajevu, isti dobija priliku da se predstavi na festivalu "Sarajevska zima".

Ulaz je besplatan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: facebook.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zajednički koncert posvećen stvaralaštvu Vojina Komadine

vojin komadinaIzvođači i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u četvrtak, 9. februara, održaće zajednički koncert u okviru obilježavanja 20 godina od smrti istaknutog kompozitora Vojina Komadine.

Koncert na kojem će biti izvedena djela akademika Vojina Komadine, a koji je posvećen njegovom stvaralštvu, biće održan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu sa početkom u 19 časova, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu će u ovoj godini, povodom obilježavanja 20 godina od smrti Vojina Komadine, svog prvog dekana, održati i naučnu konferenciju i koncert posvećen njegovom stvaralaštvu.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: ues.rs.ba

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Preminuo Džef Nikols, legendarni klavijaturista

dzef nikolsKlavijaturista britanske hard rok grupe Blek sabat (Black Sabbath) Džef Nikols preminuo je juče od raka pluća u 69. godini, izjavio je gitarista i jedan od osniča grupe Toni Ajomi na Fejsbuku.

"Veoma sam tužan zbog smrti jednog od najdražih prijatelja Džefa Nikolsa. Već duže vrijeme je bolovao od raka pluća", naveo je Ajomi. Pjevač Blek sabata Ozi Ozborn naveo je na Tviteru da je veoma tužan zbog Nikolsove smrti.

Nikols je počeo da saradjuje s bendom 1980. godine na albumu "Heaven and Hell", a zvanično je postao član benda 1985. godine. Napustio je čuvenu grupu 2004. godine.

''Black Sabbath'', koji je osnovan 1969. godine, smatra se začetnikom hevi metala. Bend je sa albumima poput "Paranoid" iz 1970. pomogao u definisanju hevi metal žanra.

Bend je 2005. godine u Velikoj Britaniji uvršten u Muzičku kuću slavnih, a 2006. u Rokenrol kuću slavnih. Bend je prodao više od 70 miliona nosaša zvuka, a pored Ozborna, u bendu je pjevao čuveni Roni Džejms Dio.

 

 

 

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed