Menu
A+ A A-
Kultura - Film

Raspisan konkurs za međunarodni ''Jahorina film festival 2017''

jahorina film festival plakat 2017Konkurs za međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma ''Jahorina film festival'' raspisan je za takmičarski program festivala, a rok za prijavu filmova je 15. jun ove godine, rečeno je iz organizacije ovog filmskog festivala.

''Jahorina film festival'' je susret velikana savremenog filma, mladih filmskih stvaralaca i studenata režije koji učestvuju u takmičarskom dijelu sa filmovima dokumentarnog i kratkog metra, kao i afirmisanih svjetskih reditelja i glumaca čiji se filmovi prikazuju van takmičarske konkurencije.

Prema riječima direktora festivala Mirka Despića, posebnu draž Festivalu daje to što on predstavlja i susret kultura Istoka i Zapada, različitih škola filma.

Despić ističe da je cilj Festivala da promoviše inovativne umjetnike i umjetničke produkcije, koji svojim izrazom pomjeraju granice u filmskoj umjetnosti, kao i da promoviše princip permanentnog eksperimenta u umjetničkim procesima i praksama.

Ove godine na Festivalu se očekuju predstavnici iz oko 20 zemalja sa više od 60 filmova. Autori će se takmičiti u tri festivalske kategorije - dokumentarni, animinirani i kratki igrani film.

U sklopu takmičarskog programa 11. po redu ''Jahorina film festivala'' biće dodijeljene nagrade ''Zlatni javor'' za dokumentarni film, kratki igrani film, studentski film, eksperimentalni film, animirani film, ekološki film, turistički film i dokumentarni TV film.

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji evropski film, regionalni film, film iz BiH, za "Drugačiji pogled", za najbolju žensku i mušku ulogu, dok će najboljem filmu "Jahorina film festivala 2017" stručni žiri dodijeliti nagradu Gran-pri tog festivala.

On je rekao da je Festival otvoren za javnost, a poznat je po tome što, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji OSM kada i u projekcionim salama, ima najveći broj gledalaca od svih festivala u regionu.

 

 

 

 

Izvor: Agencije

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Konkurs za 11. Filmski festival ''Prvi kadar''

datauri fileMeđunarodni filmski festival "Prvi Kadar" je veoma značajna filmska manifestacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, čija je misija promocija filmske umjetnosti autora iz cijelog svijeta. Festival je takmičarskog karaktera, saopšteno je za Sarajevo-RS.

Filmovi se takmiče u dvije kategorije: 

1. Dokumentarni film

2. Kratki igrani film

Deset festivalskih izdanja, velik broj autora zainteresovanih za učešće na festivalu, dokaz su da je festival prepoznat među umjetnicima širom svijeta, kao važna i prestižna filmska manifestacija.

Festivalska selekcija potvrđuje kontinuitet, prije svega u umjetničkom pristupu, na kom se temelji cijela ideja Prvog kadra. U posmatranju odnosa između teme i ideje, naglasak je na autorskom stavu i umjetničkoj ideji.

Bogat takmičarski i prateći program visokog umjetničkog kvaliteta, edukativni programi, DokMasterKlass predavanja, Filmski kampus umjetnčkog dokumentarca, izložbe, promocije knjiga iz filmske umjetnosti, brojni gosti iz svijeta filma, dokaz je da se festival iz godine u godinu širi, obogaćujući sadržaj i program.

Ove godine festival se održava od 05. do 10. novembra, 2017. godine u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.

USLOVI

1. Uslovi za učešće
a) filmovi čija produkcija nije starija od dvije godine

2. Rok za prijavu

Rok za prijavu filmova i pratećeg materijala (pogledati sekciju 5) je 1. maj, 2017. godine.

3.Filmske kategorije

Filmovi se takmiče u dvije kategorije: dokumentarni (sve dužine) i kratki igrani filmovi.

4.Formati i standardi

Filmovi koji nisu snimljeni na Engleskom jeziku moraju da imaju engleski titl i jasno naveden naziv filma na engleskom. Prvi kadar nudi mogućnost on-line prijavljivanja preko on line pltaformi: FilmFreeWay, Click For Festivals, Fest home ili slanja prijave, promo materijala i linka sa filmom na našu e-mail adresu:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  ili poštom na adresu festivala.

5.Filmski materijal

Uključuje propratni materijal za štampanje festivaslkih publikacija (fotografije, sinopsis, biografiju reditelja, novinski članci, lista nagrada i učešća na festivalima).

6.Adresa

Prvi kаdаr (Aleksаndrа Mitrić-Štifаnić)
Pаlmirа Toljаtijа 38/6
11070 Beograd
Srbija


ili


Prvi kаdаr
Bаnović Strаhinje 5
71123 Istočno Sarajevo
Republika Srpska
Bosna i Hercegovinа


7.Selekcija filmova

Zvanični festivalski program biće objavljen na našem sajtu: www.lutfest.com nekoliko sedmica prije početka festivala. Autori čiji su filmovi prošli selekciju, biće obaviješteni lično. Festival zadržava pravo izmjene programa u skladu sa pravilnikom festivala.

8.Promocija

Prvi kadar ima pravo da koristi film i prateći filmski materijal u promotivne svrhe festivala.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Slavni američki filmovi na programu Filmoteke

milovan pandurevic filmoteka sarsFilmoteka Republike Srpske u organizaciji Kinoteke Republike Srpske, sa sjedištem na Palama, već dugi niz godina postoji i okuplja ljubitelje filma na čestim projekcijama koje se uglavnom održavaju prostorijama ''Art galerije G3'' na Palama.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je večeras novinarima da se svakog mjeseca na repertoaru Filmoteke nađe zanimljiv filmski sadržaj.

Pred početak 45. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, Kinoteka Republike Srpske je odlučila da publici kroz program Filmoteke prikaže tri filma koji su sredinom sedamdesetih prikazivani na najvećem filmskom festu na našim prostorima.

''Za ove tri večeri odlučili smo da prikažemo filmove koji su vezani za Međunarodni filmski festival u Beogradu, odnosno ti filmovi čine retrospektivu sa ovog festivala filma, koji počinje za dva dana, 24. februara. Sinoć smo prikazali film ''Kineska četvrt'' iz 1974. godine, a taj film je 1975. godine u Beogradu proglašen za najbolji od strane novinara, iako tada festival nije bio takmičarskog karaktera'', rekao je Pandurević novinarima.

On je istakao da film ''Kineska četvrt'', u režiji Romana Polanskog, je bio jako popularan na području Balkana, te da u to vrijeme filmovi su sporo stizali na naše tržište, nekada i sa po deset godina kašnjenja.

U filmu glavne uloge tumače Džek Nikolson, Fej Danavej i Džon Hjuston.

Pandurević je rekao da je za publiku večeras planiran film ''Ajkula'' iz 1975. godine, u režiji Stivena Spilberga, u kome glavne uloge tumače Roj Šajder, Robert Šo i Ričard Drajfus.

''Taj film je veoma prepoznatljiv i slavan na našim prostorima. On je 1976. godine prikazan na Festivalu filma u Beogradu i to je film koji je američkom tržištu donio najviše novca. Bio je jako popularan na našim prostorima, prepoznatljiv po strahu, jer se ljudi plaše nekog čuda. Spilberg se uvijek bavio nekim zanimljivim temama, donekle kritikom američkog društva'', istakao je Pandurević. 

Publika će sutra imati priliku da pogleda film ''Nešvil'' iz 1975. godine, u režiji Roberta Altmana, koji je takođe prikazan na beogradskom filmskom festu krajem sedamdesetih godina.

''Film se bavi temom koja je spoj muzičke melodrame, kritika američke kulture uz povezanost šoubiznisa, zabave i politike'', kaže Pandurević i dodaje da će 45. Međunarodnim filmski festival u Beogradu ove godine biti otvoren filmom ''Na mliječnom putu'', u režiji Emira Kusturice.

 

 

 Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Večeri kineskog filma u Istočnom Novom Sarajevu

veceri kineskog filmaMatična biblioteka Istočno Sarajevo i Katedra za Sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuju ''Večeri kineskog filma'' u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo koje će se održati od 20. do 22. februara 2017. godine, saopšteno je za SarajevoRS  iz Matične biblioteke.

Iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo za SarajevoRS  kažu da će ljubitelji filma imati priliku da pogledaju filmove ''Monah Sjuencang na Budinom putu'', ''Prokletstvo žute harizme'' i ''Crvena stijena''. Filmovi će se prikazivati od 18 časova, a ulaz na projekcije biće besplatan.

Prvi film koji će biti prikaz je film "Monah Sjuencang iz dinastije Tang" i govori o teškom putu kineskog kaluđera Sjuancanga, traženju i širenju budizma prije hiljadu godina. Drugi film je ''Proklestvo žute hrizanteme" reditelja Jimou Džanga.

Iako su ga prethodni filmovi ''Kuća letećih bodeža' i ''Heroj'' okarakterisali kako majstora akcije, ovog puta nešto veći prostor dat je dijalozima i raskošnoj kostimografiji što ne znači da su borilačke scene u drugom planu. 

Spletke na kraljevskom dvoru za vrijeme kineske dinastije Tang u centru su zamršene priče o sukobu carice i cara te njegovim problematičnim potomcima.

U srijedu, 22. februara, biće prikazan film „Crvena stijena". Kineski epski spektakl u kojem je Džon Vu ekranizovao istorijske bitke i spletke koje su izmijenile istoriju kine Kine. Ovaj monumentalni film snimljen je prema istorijskim događajima iz 208. godine koji su popolarizovani u romanu Lua Guanzhonga u 13. vijeku.

Reditelj Džon Vu želio se držati istorije, a većinu scenarija utemeljio je na knjizi 'Hronike Tri Kraljevstva'. Međutim, istovremeno je iz romana izvukao određene zabavne elemente.

U ponedjeljak, 20. Februara, biće dodjeljeni certifikati polaznicima škole kineskog jezika, koji su položili KSK test.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Premijera filma ''Vrati se Zone'' u KC Istočno Novo Sarajevo

vrati se zone plakat 2

Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo spremio je zanimljiv februarski repertoar, a jedan od najinteresantnijih projekcija je premijera filma ''Vrati se Zone'' autora Juga Radivojevića, koji će biti prikazan od 23. do 25. februara sa terminima u 17 i 19 časova.

Skoro petnaest godina nakon što je ekranizovana ova velika ljubavna saga, scenaristi Ivana i Miroslav Mitić napisali su priču o tome šta se dogodilo u braku čuvenog para iz filma ''Zona Zamfirova'' dvije godine nakon vjenčanja.

Režija je povjerena Jugu Radivojeviću, a iza produkcije filma stoje Pink international i produkcija "Vrati se Zone". 

Glavni protagonisti i njihova borba da sačuvaju brak i dalje su smješteni između 1905. i 1908. godine, a producent filma Miroslav Mitić, u čijoj produkciji je realizovana i prva ''Zona Zamfirova'', ističe kako je kroz omiljenu ljubavnu priču dočarana ljepota naše zemlje u tom periodu, ali i problemi sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi.

Lijepu Zone igra mlada Brankica Sebastijanović, dok je uloga Maneta pripala Milanu Vasiću. Ostale uloge tumače glumačke zvijezde poput Ljiljane Stjepanović, Ljiljane Dragutinović, Tanje Bošković, Milana Laneta Gutovića, Nikole Ristanovskog, Ivana Bekjareva, Branka Đurića, Milana Kalinića, Stefana Buzurovića, Ive Stefanović i mnogi drugi.

Cijena ulaznice iznosi 4 KM, a prodaja počinje od 15. februara 2017. godine u prostorijama Kulturnog centra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Premijera filma ''Vrati se Zone'' na Palama

vrati se zone plakatFilm Juga Radivojevića ''Vrati se Zone'' (poznat kao Zona Zamfirova - drugi dio), srpski je film iz 2017. godine, a sniman je od avgusta do kraja oktobra 2016. godine. Premijera filma održana je 24. januara 2017. godine u Beogradu.

Ovaj film, mada rađen od strane drugog režisera, sa potpuno drugom ekipom i po motivima pisca današnjice, zamišljen je kao nastavak filma Zdravka Šotre ''Zona Zamfirova'' iz 2002. godine, koji je rađen po motivima istoimenog romana Stevana Sremca.

Glavne uloge tumače Milan Vasić i Brankica Sebastijanović, odnosno Mane i Zona, koji ne mogu da dobiju djecu, a njihov idealni brak narušava Kalina koja je, iako udata, još uvijek zaljubljena u Maneta.

U filmu još igraju Nikola Ristanovski, Jugoslava Drašković, Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Dragutinović, Nela Mihajlović, Nikola Stošić, Gorica Popović, Milan Lane Gutović, Branko Đurić, Tanja Bošković i drugi.

Premijera filma održaće se u Kulturnom centru Pale 20. februara 2017. godine u terminima od 18:30 i 20:30 časova. Ulaznice za film po cijeni od 4 KM možete kupiti na biletarnici Kulturnog centra svakim radnim danom od 8 do 15:30 časova, kao i dan projekcije filma.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Premijera filma ''Santa Maria della Salute''

santa maria filmFilm oživljava uzbudljivu, intrigantnu, emotivnu priču o ljubavi jednog od najvećih pjesnika srpske književnosti Laze Kostića i 29 godina mlađe Lenke Dunđerski, kćerke bogatog veleposjednika Lazara Dunđerskog, koja je ovjekovječena pjesmom "Santa Maria della Salute".

Lik Lenke tumači Tamara Aleksić, a Lazu Kostića igra Vojin Ćetković.

U filmu igra više od 160 glumaca, između ostalih Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihailović, Srđan Timarov, Miodrag Krstović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Nebojša Kundačina, Radoje Čupić i Milica Grujičić.

Film je sniman od 1. avgusta do 4. novembra u Veneciji, Somboru, Vršcu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu, Cetinju, Baru, Kotoru, na više od 150 lokacija, a za potrebe filma napravljeno je oko 1.500 kostima.

Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, 24.01.2017. godine u 18:15 i 20:30 (Ulaz 4KM).

Za najmlađe Maša i Medved

Istog dana u terminu od 17 časova biće prikazan animinirani crtani film ''Maša i Medved'', koji je popularan među najmlađim. Cijena ulaznice iznosi 4 KM.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Lav Dijaz otvara 10. ''Kustendorf''

kustendorf festival 2017Jubilarni 10. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” u Drvengradu na Mokroj Gori otvoriće večeras, 14. januara, prošlogodišnji pobjednik Venecijanskog festivala filipinski režiser Lav Dijaz, a gošća festivala je belgijska glumica Viržini Efira.

Osnivač ''Kustendorfa'' proslavljeni srpski filmski režiser Emir Kusturica ranije je najavio da će Festival biti otvoren filmom od 40 minuta koji će podsjetiti na sve važne goste ''Kustendrofa'' u prethodnih devet godina, a tom prilikom će Dijazu biti uručena Nagrada za buduće filmove.

U takmičarskom programu biće prikazana 22 filma, od 500 pristiglih filmova domaćih i inostranih mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izreala, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugalije, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine književnik i scenarista Glin Jan, koja je predsjednik žirija, stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, a o nagradi “Vilko Filač” za najbolju fotografiju odlučivaće direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

U okviru programa “Savremene tendencije” biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje producije koje će predstaviti njihovi augori – gosti festivala na radionicama nakon projekcija, među kojima i “Žena koja je otišla” Lava Dijaza i “Cvijeće zla” finskog režisera Anti Jokinena, dobitnika nagrade za Najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu.

Biće prikazani i filmovi “U krevetu sa Viktorijom” rediteljke Žistin Trije koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, “De Lan” kineskog reditelja Đie Liua, pobjednika Šangajskog filmskog festivala, “Duša na struni” koji je režirao DŽang Jang, kao i najnoviji film Emira Kusturice “Na mliječnom putu”.

U okviru nove programske cjeline pod nazivom “Novi autori” posjetiocima će se predstaviti dugometražna ostvarenja mladih autora, koja su osvajala priznanja i bila u nominacijama međunarodnih filmskih festivala, a ranijih godina su sa kratkometražnim ostvarenjima učestvovali u takmičarskom programu “Kustendorfa”.

Ovogodišnja “Retrospektiva velikana” biće posvećena scenaristi Gordanu Mihiću, čiji je opus obilježio domaću kinematografiju, a osim filmova “Kad budem mrtav i beo”, “Buđenje pacova” i “Vrane”, biće prikazani fomovi Lava Dijaza, specijalnog gosta “Kustendorfa”.

Svake večeri će nakon projekcija i radionica biti organizovani koncerti muzičkih grupa, a nastupiće Emir Kusturica i “No smoking orkestar”, Adam Sting i Novosadski Big Bend orkestar, bluz-džez gitarista Ana Popović, srpski rok bend “Vand Gog” i argentinsko-kolumbijski “ska pank” sastav “Če Sudaka”.

Organizator Festivala, koji će trajati do 19. januara, je produkcijska kuća “Rasta internešnel”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grad i “No smoking orkestra”.

 

 

 

 

Izvor i foto: srpskacafe.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otvorena Osma revija ruskog filma na Palama

zeljko stojanovic 8 revijaOsma Revija ruskog filma na Palama otvorena je večeras na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a na samom početku organizator Željko Stojanović zamolio je prisutne da prije samog početka ceremonije otvaranja održe minut ćutanja za nastradale članove hora Aleksandrov, koji su poginuli u avionskoj nesreći.

''Nakon što smo održali prvu reviju ruskog filma osnovan je studij Ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu na Palama i zahvalan sam ljudima koji učestvovali na osnivanju. Potom su i studenti iz Republike Srpske krenuli na besplatni studij u Rusku Federaciju, katedra za Rusistiku se održala što je najvažnije. Moram istaći da smo danas, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, načelnik opštine Pale, zamjenik ambasadora Rusije Frolov i rukovodstvo Filozofskog fakulteta, razgovarali  o nastavku i proširenju saradnje za dobrobit građana i omladine koja studira na Katedri za Ruski jezik i književnost'', rekao je Željko Stojanović.

Dekan Filozofskog fakulteta doc.dr Draga Mastilović poželio je dobrodošlicu prisutnima i zahvalnost gospodinu Stojanoviću i Ambasadi Ruske Federecije u Bosni i Hercegovini što su organizaciju revije ruskog filma, tradicionalno, nastavili na ovom fakultetu te izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i u buduće.

''Kao što znate Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je najveća organizaciona jedinica na našem Univerzitetu sa skoro 2.000 studenata i preko 150 zaposlenih. Imamo sreću i zadovoljstvo da je jedna od katedri na fakultetu i Katedra za rusistiku. Mi smo već uspostavili saradnju sa pojedinim ruskim univerzitetima, a sa zadovoljstvom mogu da najavim da će 1. marta na naš Univerzitet i Filozofski fakultet doći prvi lektor sa Univerziteta u Voronježui nadamo se da će ta saradnja biti još snažnija'', rekao je dekan Mastilović na otvaranju Revije ruskog filma.

On je podsjetio da je ovo danas druga kulturna manifestacija na Filozofskom fakultetu, te da će, nakon današnjeg otvaranja ''Kutka kineske kulture'', početkom marta naredne godine biti otvoren i ''Kutak ruske kulture''. pjotr frolov zamjenik rus amb

Prisutnima se večeras obratio i Pjoter Frolov, zamjenik ruskog ambasadora u BiH, koji je poželio dobrodošlicu svima i zahvalio se Filozofskom fakultetu i gospodinu Željku Stojanoviću na mogućnosti održavanja revije ruskog filma.

''Pripremili smo malu zbirku modernih ruskih filmova, a revija ruskog filma ima još jedan zadatak. Želimo vam dati signal da ruska filmska industrija postoji i živi, i zbog toga bih vas zamolio da nam kažete svoje utiske o ruskim filmova, kako su vam se dopali i na taj način ćemo znati šta da odaberemo za narednu reviju ruskog filma'', istakao je zamjenik ambasadora Ruske Federacije Frolov.

Osmu reviju ruskog filma otvorio je film ''Svjetski poredak'', a tokom petodnevne revije biće prikazani i filmovi ''Povratak'', ''Varljivo sunce 2'', ''Valcer Oskoruše'' i na zatvaranju revije prikazaće se film ''Predsjednik''. Sve projekcije biće prikazivana u večernjem terminu od 19 časova, a ulaz je besplatan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Osma revija ruskog filma na Palama

revija filma 2016Osma revija ruskog filma održaće se od 26. do 30. decembra u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama u organizaciji Željka Stojanovića i pomoći ruske ambasade u Bosni i Hercegovini. Na otvaranju revije biće prikazan film ''Svjetski poredak''.

Svijet se komeša, a unipolarni svjetski poredak koji je bio na sceni posljednjih decenija polako odlazi u prošlost. Kako će izgledati taj poredak u budućnosti? Hoće li biti globalnog rata i u kakvom će svijetu živjeti naša djeca? Kako su svjetski moćnici odlučivali o sudbini milijardi ljudi? Riječ mnogih iz svjetske politike i jednog od najvažnjijih...

Drugog dana održavanja revije, 27. decembra, biće prikazan film ''Povratak'' u režiji Andreja Zajaginceva. U filmu se radi o životu dva brata kada im se neočekivano vraća otac, kojeg znaju samo sa fotografija. Pojavljivanje za njih, stranog i čudnog čovjeka, sasvim im usmjerava život na suprotnu stranu. Život će im se dodatno zakomplikovati kada ih otac povede na udaljeno ostrvo na kojem će provesti neko vrijeme zajedno.

Film ''Varljivo sunce 2'' biće prikazan u srijedu, 28. decembra, u režiji Nikite Mihalkova, jednog od najpoznatnijih ruskih i evropskih režisera, koji u ovom filmu igra jednu od glavnih uloga. Upravo ovaj film je ostvarenje jednog od najistaknutijih ruskih filmskih autora i glumaca, a radi se o ratnoj drami koja opisuje samoubilačke juriše ruske vojske na njemačka utvrđenja i borbu komandanata Kotova.

Kotov ulaže veliki rad i trud kako bi povratio ugled...

Četvrtog dana revije ruskog filma na Palama gledaoci će imati priliku da pogledaju film ''Valcer Oskoruše'' u režiji Aleksandra Smirnova i Aljone Semjonove. Film je istorija o deminerskog podvigu. U skladu sa naredbom Državnog komiteta odbrane, od 1944. do 1946. godine na teritoriji Volgogradske oblasti sprovodilo se deminiranje terena koji je oslobođen od Njemaca.

Djevojke demineri, muškarci borci, instruktori, muževi...Život isprepleten smrću i ljubavlju.

I posljednjeg dana Revije ruskog filma biće prikazan dugo očekivani film ''Predsjednik''. Radi se o još jednom filmu ruskog režisera Vladimira Solovjova. U prvom mjesecu prikazivanja ovaj film je vidjelo 15 miliona gledalaca. Prikazana je Rusija od dolaska predsjednika Putina na vlast do danas.

Ovo je jedinstvena hronika koja otkriva detalje prošlog vremena, vide se ključni trenuci visoke politike koji su odlučivali o sudbini svijeta i priča se o tome kuda sada predsjednik vodi Rusiju!

Sve projekcije filmova biće prikazivane svakog dana od 19 časova, a ulaz je besplatan.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Veče kineskog filma otvoreno “Rijekom Suzhou”

vecekineskogfilmaU prostorijama Art Galerije “G3” u Palama, otvoreno je veče kineskog filma. Prvo veče publika je imala priliku da gleda kineski film “Rijeka Suzhou”.

Bojana Pavlović, šef katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, rekla nam je da je ovo prvi put kako se nešto ovako organizuje na našim prostorima.

“Ovaj put ćemo prikazati tri filma u tri dana, i ovo je prvi put kako prikazujemo kineske filmove na ovim prostorima. Znači tri filma, tri večeri. Poredali smo ih hronološki, jedan iz 2000, drugi iz 2006 i poslednji iz 2016. godine'', rekla je Pavlovićeva.

Prvi film, koji je ujedno prvi film koji je predstavljen paljanskoj publici, govori o načinu života tridesetih godina u Šangaju kako su funkcionisali mladi Kinezi.

Drugi film je “Prokletstvo žute hrizanteme”. Film je klasičniji od ostalih. Više je baziran na kinesku kulturu gdje možemo vidjeti careve, ratove između njihovih provincija.

Dok je treći film “Tih godina”, film za mlade. U filmu je prikazano kako se trenutno živi u Kini, kako izgleda život mladih Kineza u dvadeset i prvom vijeku.
 
Doroteja Klačar, studentica master studija na Katedri za sinologiju ispričala nam je ko je sve učestvovao u organizaciji ove manifestacije.

“Inicijator ove ideje bio je professor Yue Youxi, i u razgovoru s njim, došli smo na ideju da napravimo veče kineskog filma.  Što se tiče biranja filmova, tu su učestvovali studenti sa prve godine, studenti sa mastera i svako veče će biti neko od studenata koji će predstaviti karakteristike filma, ispričati o režiseru, glumcima'', dodala je Klačareva.

Drugo veče, publika će imati priliku da uživa u kineskom filmu “Prokletstvo žute hrizanteme”. Kao i večeras, film počinje u 19:00 u prostoriji Art Galerije ”G3” na Palama.

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Večeri kineskog filma'' na Palama

veceri kineskog filma plakatKatedra za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje ''Večeri kineskog filma'' na Palama od 16. do 18. decembra 2016. godine. Projekcije filmova biće prikazane u Art galeriji ''G3'' svake večeri u 19 časova.

Projekciju filmova otvoriće film ''Rijeka Suzhou'' u režiji Lou Ye, a glavne uloge tumače Jia Hongsheng i Zhou Xun. Film je snimljen 2000. godine, a govori o usamljenom videografu koji vrijeme provodi na prozoru svog stana, nad rijekom Suzhou, izmišljajući priče o ljudima što prelaze preko mosta ili plove riječnim brodovima.

Drugog dana, u subotu 17. decembra prikazaće se film ''Prokletstvo žute hrizanteme'' u režiji Zhang Yimou, a glavne uloge tumače Chow Yun-Fa i Gong Li. Film je snimljen 2006. godine, a radi se o porodici sa kraljevskog dvora, koja je živjela u vrijeme dinastije Tang, a u centru dešavanja su priče i spletke o sukobu carice i cara te sa njihovim problematičnim potomcima.

U Kini tokom 10. vijeka vladala je dinastija Chang na čelu sa carom, koji je se iz rata vraća u zabranjeni grad. Njihovi odnosi sa caricom odavno su nepovratno narušeni što je, uprkos njihovim nastojanjima da se to sakrije, lako vidljivo.

I posljednjeg dana trajanja ''Večeri kineskog filma'' u Art galeriji ''G3'' u nedjelju, 18. decembra, biće prikazan film ''Tih godina'' u režiji Zhang Yibai, a glavne uloge tumače Eddie Peng i Ni Ni. Ovaj film je iz 2014. godine.

Predstavnici Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta na Palama pozivaju sve zainteresovane i ljubitelje filma da svojim prisustvom uljepšaju ''Večeri kineskog filma'', koja se organizuje u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Subscribe to this RSS feed