Menu
A+ A A-

Počinje „Jahorina film festival“

jahorina film festival2Svečanom ceremonijom i projekcijom najnovijeg filma proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice „Na mliječnom putu“ danas će na Palama zvanično biti otvoren 11. „Jahorina film festival“.

Za učešće na 11. „Jahorina film festivalu“, koji će trajati do 23. septembra, prijavljeno je 978 filmova iz 66 zemalja, od čega je u zvanični program uvršteno 111 filmova iz 37 zemalja, o čemu smo ranije pisali.

Najviše filmova pristiglo je iz SAD, Kanade, Francuske, Italije, Velike Britanije i Indije, a projekcije će biti održavane na Palama - u sali Kulturnog centra i sali hotela „Damis“.

Na festivalu će biti dodijeljene nagrade za najbolji kratki igrani i najbolji dokumentarni film u regionalnoj i međunarodnoj selekciji odvojeno, najbolji film iz BiH i Gran-pri „Jahorina film festivala“ za najbolji film.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Film „Na mliječnom putu“ otvara „Jahorina film festival“

na mlijecnom putu1Za ovogodišnji „Jahorina film festival“ prijavljeno je 978 filmova iz 66 zemalja, a u zvanični program uvršteno je 111 filmova iz 37 zemalja svijeta.

Festival će otvoriti film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“, koji će biti prikazan u srijedu 20.9.2017. godine u sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 19:00 časova.

Jedinstvena i opuštena atmosfera u Palama uvijek je puna prijatnih iznenađenja za goste u programima koji se odvijaju i van zvanične konkurencije.

Predsjednik žirija je reditelj Dragomir Zupanc iz Beograda, a u žiriju su i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu profesor Miralem Zubčević, profesor i dramski umjetnik iz Istočnog Sarajeva Ljubo Božović, univerzitetski profesor iz Sarajeva Besim Spahić i reditelj Spomenka Saraga iz Zagreba.

Nagrade se dodjeljuju za najbolji kratki igrani i najbolji dokumentarni film u regionalnoj i međunarodnoj selekciji odvojeno, najbolji film iz Bosne i Hercegovine i „Grand Prix JFF“ najboljem filmu na Festivalu.  

Najboljem eksperimentalnom filmu, najboljem studentskom filmu, najboljem ekološkom filmu i najboljem turističkom filmu dodjeljuje se „Zlatni javor“ bez obzira na konkurenciju u kojoj se nalazi.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske a projekat je podržan i od strane  Savjeta ministara BiH, Ministarstva trgovine i turizma RS, Fondova za zaštitu životne sredine Republike Srpske i FBiH, te opštine Pale.

Medijski pokrovitelji Festivala su Javni servis BHRT, RTRS, Televizija OSM, i Novinska agencija SRNA.

Ulaz na sve projekcije filmova je besplatan.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

„Dani Kinoteke Republike Srpske“ na Palama

dani kinoteke rsManifestacijom „Dani Kinoteke Republike Srpske“, koja će biti održana od 14. do 16. septembra na Palama, Kinoteka Srpske obilježava 25. godišnjicu od osnivanja filmskog arhiva, prvobitno u okviru javnog filmskog preduzeća „Srna film“, koje 2009. godine prerasta u republičku ustanovu kulture pod sadašnjim nazivom Javna ustanova Kinoteka Republike Srpske.

Svečani program povodom ovog jubileja biće održan 14. septembra u Kulturnom centru Pale, sa početkom u 19:00 časova.

Biće to prilika da se još jednom podsjetimo na vrijeme u kojem su zajedno sa Republikom Srpskom nastajale i njene institucije, među kojima i „Srna film“, prvo filmsko preduzeće Republike Srpske osnovano početkom jula 1992. godine.

Istovremeno sa osnivanjem „Srna filma“, snimaju se i prvi dokumentarni filmovi te započinje rad na stvaranju i formiranju filmskog arhiva, današnje Kinoteke Republike Srpske.

Poseban program posvećen sjećanju na filmskog reditelja Miodraga Taranu, idejnog osnivača i prvog direktora „Srna filma“, biće održan u petak, 15. septembra u 19:00 časova.

U okviru programa biće prikazan prvi dokumentarni film „Ljeto sam proveo“ , snimljen u produkciji „Srna filma“ 1992. godine , koji potpisuju Zoran Maslić i Miodrag Tarana. Biće prikazani i Taranini dokumentarci iz predratnog perioda „Nebeska berba“ (1991) i „Djevojčica iz prošlog vijeka“ (1986), oba u produkciji sarajevskog „Foruma“ i TV Sarajevo.

U istoriji kinematografije Republike Srpske dokumentarni film „Ljeto sam proveo...“ Zorana Maslića i Miodraga Tarane ostaće zabilježen ne samo kao prvi dokumentarac Republike Srpske nego i kao prvi nagrađeni film, a nagrada sa 40. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za najbolji film u video selekciji iz 1993. godine biće ujedno i prva nagrada u oblasti kulture dodijeljena autorima iz Republike Srpske.

Miodrag Tarana (1950 – 1993) rođen je u Trebinju. Završio je arheologiju u Beogradu. Filmom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac, u rodnom Trebinju. U studentskim danima dobija nagrade u zemlji i Čehoslovačkoj, a profesionalno bavljenje filmom započinje na TV Sarajevo, gdje petnaestak godina radi kao reditelj i osvaja nagrade na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Početkom rata u BiH, u proljeće 1992. godine, dolazi na Pale, gdje učestvuje u formiranju Srpske televizije „S Kanal “, a nešto kasnije i „Srna filma“. Kamerom bilježi dešavanja na brojnim ratištima i prikuplja filmsku građu od koje nastaju i prvi dokumentarci u Republici Srpskoj.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Novom Sadu 1993. godine, za vrijeme održavanja Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“, koji je tada prvi i jedini put održan izvan granica Rusije, upravo u Novom Sadu. A učešće na ovom festivalu donijelo je već tada „Srna filmu“ i prve međunarodne nagrade - Srebrnog i Bronzanog viteza za filmove „Mir u Janji“ Zorana Maslića i Miodraga Tarane, te „UN pro War“ Milenka Jovanovića.

Istog dana, u 20:00 časova slijedi i retrospektiva dokumentarnih filmova „Srna filma“. Biće prikazani dokumentarci „Moj Milane“ (1995) Duška Anđića , „Suvenir“ (1998) Milovana Pandurevića, „Bukvar bukvica“ (2001) Milenka Jovanovića, „Povratak južnim planinama“ (1997) Slavka Milanovića i „Život“ (2000) Dragana Elčića.

Riječ je o filmovima i autorima koji su svojim stvaralačkim senzibilitetom uspjeli da privuku pažnju uglednih filmskih festivala i osvoje značajne nagrade, koje su „Srna filmu“ obezbijedile ugledno mjesto među producentskim kućama.

Trodnevni program završava se u subotu, 16. septembra projekcijom filma Srđe Penezića „Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“ , sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi. U filmu igraju i Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Joković, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, te prvi put na filmu Helena Jakovljević i drugi.

Film je snimljen 2016. godine u produkciji „Logos filma“; svjetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu u avgustu, a beogradsku u „Sava centru“ u novembru prošle godine.

 

 

Za Kinoteku Republike Srpske:

Jadranka Pandurević, urednik programa

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otvoren 74. Filmski festival u Veneciji

zlatni lav venecijaFilmski festival u Veneciji otvoren je večeras projekcijom filma „Smanjivanje“ (Downsizing) Aleksandra Pejna sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi.

Riječ je o naučnofantastičnoj drami koja je pozdravljena kao osvježenje.

List „Holiwood Reporter“ je ovo ostvarenje opisao kao „kreativni pun pogodak“ dok je Verajeti napisao da je u pitanju golicava i zabavna priča.

U takmičarskom programu ove godine je 21 ostvarenje. Reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Јonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka biće članovi žirija koji će ove godine predvoditi američka glumica Anet Bening.

Džejn Fondi i Robertu Redfordu će 1. septembra biti uručena priznanja Zlatni lav za životno djelo, a van konkurencije će biti prikazan film „Naše duše noću“ reditelja Riteša Batre, u kojem dvoje glumaca tumače glavne uloge.

Festival će 9. septembra zatvoriti film Outrage Coda japanskog reditelja Takešija Kitana.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dobitnici Zlatne palme na programu „Filmoteke“

filmoteka kanski pobjedniciNa programu trodnevne „Filmoteke“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 29. do 31. avgusta, biće prikazani ranije najavljeni filmovi „Lete ždralovi“ Mihaila Kalatozova, „Viridijana“ Luisa Bunjuela i „Meš“ Roberta Altmana, dobitnici Zlatne palme u Kanu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Prvobitno najavljena krajem maja, za vrijeme održavanja ovogodišnjeg Kanskog festivala, „Filmoteka“ je otkazana zbog tehničkih problema, koji su u međuvremenu otklonjeni pa su se stekli uslovi da ovaj program bude održan u novom terminu.

„Filmoteka“ će biti održana u Art galeriji „G 3“ na Palama. Projekcije počinju u 20:00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

Program počinje u utorak, 29. avgusta projekcijom ruskog filma sovjetske produkcije „Lete ždralovi“ Mihaila Kalatozova, koji je Zlatnom palmom nagrađen 1958. godine.

Riječ je o jednom od najreprezentativnijih filmova poetskog realizma u sovjetskoj kinematografiji krajem pedesetih godina prošlog vijeka, filmu u kojem je po prvi put prikazano naličje rata i to kroz korupciju, crnu berzu, izbjegavanje regrutacije. Lik Veronike, koji je ruskoj glumici Tatjani Samojlovoj donio svjetsku slavu, postao je jedan od najpopularnijih u istoriji sovjetske kinematografije.

Sljedeće večeri na programu je špansko-meksički film „Viridijana“ iz 1961. godine, u režiji Luisa Bunjuela, koji se smatra jednim od njegovih najuspješnijih filmova.

Radi se o adaptaciji romana „Halma“ španskog književnika Benita Pereze Galdoza, filmu koji snažno kritikuje crkvu, njene slabosti i licemjerje u crkvenim krugovima zbog čega su španske vlasti najprije cenzurisale završnicu filma, a zatim i zabranile njegovo prikazivanje, konfiskujući sve kopije.

Međutim, Bunjuel je uspio da jednu integralnu kopiju filma pošalje u Kan, gdje je premijerno prikazan i nagrađen Zlatnom palmom. Službeni Vatikan oštro je kritikovao Buljuelovu „Viridijanu“, nazvavši je uvredom za hrišćanstvo. Film je u Španiji prikazan tek 1977. godine.

Na kraju, u četvrtak, 31. Avgusta biće prikazana američka antiratna satira „Meš“ Roberta Altmana iz 1970. godine, sa Donaldom Saderlendom, Eliotom Guldom, Robertom Duvalom i Sali Kelerman u glavnim ulogama. Nastao prema istoimenom romanu Ričarda Hukera, film prati svakodnevni život nekolicine američkih ratnih hirurga u pokretnoj vojnoj bolnici za vrijeme Korejskog rata (aluzija na Vijetnamski rat), koji raznim šalama razbijaju strah i depresiju.

Film je inspirisao i snimanje istoimene humorističke tv serije, koja se u SAD prikazivala 11 godina. Osim Zlatne palme, film je osvojio i Oskara za najbolje adaptirani scenario te još 14 svjetskih nagrada i 20 nominacija, a 2000. godine upisan je u Američki filmski registar kao djelo od velikog značaja.

Filmski festival u Kanu jedan je od najuglednijih svjetskih filmskih festivala. Ovogodišnji, jubilarni, 70. festival održan je od 17. do 28. maja. Dobitnik ovogodišnje Zlatne palme je švedski film „Kvadrat“ u režiji Rubena Ostlunda.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Film "Naši očevi, majke i njihova djeca" premijerno u Palama

nasi ocevi film paleNa repertoaru Kulturnog centra Pale za mjesec jul 2017. godine premijerno će biti prikazan domaći film "Naši očevi, majke i njihova djeca" u režiji Sanje Savić.

U pitanju je prvi dugometražni igrani film pomenute režiserke, a sniman je tokom 2015. godine u Palama i Sarajevu.

Radnja filma govori o ljubavnoj priči dvoje mladih sa našeg trusnog etničkog podnevlja, sa svim spregama i dilemama koje takvu vezu prate.

Uloge tumače glumci Studentskog pozorišta Pale Marija Šuković i Janko Jugović, kao i Nikola Zelenović, Vladimir Zelenović, Vedran Trifković i Lenka Ljevak.

Ekipa koju čine snimatelj Marija Momić, montažer Jovana Filipović, snimanje i dizajn zvuka Lazar Arsović i muzika Pavle Popov su iz Beograda.

Scenarista i reditelj Sanja Savić rođena je u Sarajevu, a diplomirala je i magistrirala na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Film će biti prikazan u nedjelju, 9. jula sa početkom u 20:00 časova.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Uskoro: Totalno novi talas, serija za tinejdžere

tinejdzerska serija atvDomaća tinejdžerska serija "Totalno novi talas" emitovaće se od 1. juna 2017. na "Alternativnoj" televiziji, svakog dana osim petka, u terminu od 20:00 časova. Nedjeljom će se emitovati od 21:00 čas.

Junaci serije, koja ima 26. epizoda od kojih svaka traje po 45 minuta, su maturanti gimnazije, njihovi roditelji i profesori. Ova interesantna serija se bavi fenomenima koja prate odrastanja i sazrijevanja učenika jedne gimnazije.

U sklopu gimnazije, u kulturnom centru svira bend TNT kojeg predvodi mladi Đorđe Lesendrić, sin popularnog muzičara Kikija Lesendrića. U plesnoj sekciji treniraju najbolje drugarice Milica, koju glumi Mirka Vasiljević i Ivana koju glumi Anđela Jovanović, inače ćerka glumačkog para Gagija Jovanovića i Branke Pujić koja takođe igra u seriji.

Ona je profesorica Goca. Pored njih, među poznatim glumcima je i Jovana Balašević koja glumi Mirkinu profesoricu baleta Irinu. Mladu ekipu glumaca čine Danijel Krša, Katarina Ilić, Jelisaveta Orašanin, Katarina Dimitrijević i drugi.

TNT je serija koja vraća vjeru u budućnost, prikazujući mlade ljude koji su spremni mijenjati svijet oko sebe i nisu opterećeni 90-im.

Prema riječima Dragane Tešić, koja je izvršna producentkinja, ova serija je po mnogo čemu inovativna i zaista se promovišu istinske građanske vrijednosti.

"Smatramo da su naši klinci obrazovani, talentovani, potiiču iz dobrih kuća i zastupaju građanski model ponašanja", izjavila je Dragana.

U seriji koju su režirali Miloš Petričić i Saša Večanski igraju Nikola Rakočević, Mirka Vasiljević, Anđela Jovanović, Vujadin Milošević, Vukašin Marković, Marko Živić, Branka Pujić, Milena Vasić, Jelisaveta Orašanin.

Muziku su radili Kiki Lesendrić, Boško Ćirković Škabo i Dalibor Andonov Gru, a takođe se pojavljuju i bendovi "Ortodoks Kelts", "Rič Bič", "Tatu" i "Krug".

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Umro Rodžer Mur

rodzer murGlumac Rodžer Mur koji se proslavio ulogom Džejmsa Bonda, umro je u 90. godini života.

Njegova djeca objavila su vijest o njegovoj smrti koja ga je zatekla u Švajcarskoj.

"Preminuo je danas, poslije kratke, ali hrabre borbe sa kancerom", saopštila je porodica.

Prvi put se pojavio u ulozi tajnog agenta 007 u filmu "Živi i pusti druge da umru", da bi potom postao najdugovječniji Džejms Bond u istoriji franšize - sedam puta je reprizirao tu ulogu, posljednji put u filmu "Pogled na ubistvo".

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Klint Istvud najavio glumački povratak

klint istvudKlint Istvud je jedna od najvećih zvijezda na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, a juče je u održanom govoru najavio povratak na veliko filmsko platno - odnosno kazao da će ponovo stati ispred kamere.

On je održao predavanje na ovom prestižnom festivalu, nakon kojeg je dobio trominutni aplauz i ovacije svih onih koji su imali sreću da uđu u krcatu salu.

Istvud ovog puta nije pričao o političkoj situaciji u SAD-u, nego se fokusirao na svoju karijeru ispred i iza kamere, budući da se već duži vremenski period uspješno bavi i režiserskim poslom. Kazao je doduše, da je Dirty Harry - film i lik kojeg je glumio zapravo politički nekorektan, i da je to početak ere političke korektnosti u SAD-u.

"Ubijamo sebe političkom korektnošću, izgubili smo smisao za humor", kazao je Istvud.

Njegova posljednja uloga bila je 2012. godine, kada je glumio u "Trouble With the Curve", a kazao je da planira da se vrati glumačkim vodama - nakon što je proteklih pet godina samo režirao i producirao filmove.

Istvud, kojem je 86 godina, govorio je o svom odrastanju u SAD-u u doba velike ekonomske depresije.

"Kada ostarite dovoljno, počinjete da shvatate vrijeme i počinjete da cijenite vaše roditelje koji su morali da prođu kroz sve to", ispričao je publici Istvud.

On kaže da svi misle kako je posljednja velika ekonomska kriza teška, međutim "ne znaju oni kako je teško".

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ljubiša Samardžić u teškom stanju

ljubisa samardzic 1Glumac i reditelj Ljubiša Samardžić je zbog teškog zdravstvenog stanja primljen u Kliniku za hematologiju Kliničkog centra Srbije, saznaju "Novosti".

Samardžić je početkom decembra operisan, ali se poslije toga ponovo pojavio u javnosti. Јedini glumac sa ovog prostora koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji poklonio se publici 30. marta u Domu omladine, na otvaranju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Tada je premijerno prikazan njegov dokumentarac "Panta rei", u kojem Ljubiša daje intimno, iskreno i dirljivo svjedočanstvo o svom detinjstvu, porodici rudara iz koje je potekao, dolasku u Beograd na studije, razlozima zbog kojih je izabrao glumačku profesiju, svojoj supruzi, sinu koji je preminuo, ćerki, unucima, ali i o vremenu u kojem je živio.

Kako je poslije premijere filma izjavio u ekskluzivnom razgovoru za Novosti, njegova želja je bila da ovim dokumentarcem napravi svojevrstan omaž jugoslovenskoj i srpskoj kinemtografiji.

"Ponosim se što sam dio filma posvetio autorima i poštovaocima filma bivše Јugoslavije s kojima sam sarađivao. Od Puriše Đorđevića, Saše Petrovića, Hajrudina Krvavca, Branka Bauera, Krsta Papića, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića, Boštjana Hladnika, Ivana Hetriha, Veljka Bulajića, do mojih kolega Milene Dravić, Bate Živojinovića, Pavla Vuisića, Borisa Dvornika, Miodraga Petrovića Čkalje, Mije Aleksića. Bio je veliki izazov jednu tako dugu karijeru smjestiti u osamdesetak filmskih minuta. A u ovom dokumentarcu je samo djelić impresija iz mog života i mojih djela", rekao je Ljubiša, koji je na ovogodišnjem Festu nagrađen "Beogradskim pobjednikom" za doprinos srpskom filmu.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Filmoteka'' u znaku kanskih pobjednika

filmoteka maj 2017Majska ''Filmoteka'', koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 23. do 25. ovog mjeseca, biće u znaku kanskih pobjednika pa će ljubitelji filmske umjetnosti imati priliku da pogledaju filmove ''Lete ždralovi'' Mihaila Kalatozova, ''Viridijana'' Luisa Bunjuela i ''Meš'' Roberta Altmana, dobitnike Zlatne palme šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

''Filmoteka'' će biti održana u Art galeriji ''G 3'' na Palama. Projekcije počinju u 20:00 časova, a ulaz za publiku je slobodan. 

Program počinje u utorak, 23. maja, projekcijom ruskog filma sovjetske produkcije ''Lete ždralovi'' Mihaila Kalatozova, koji je Zlatnom palmom nagrađen 1958. godine.

Riječ je o jednom od najreprezentativnijih filmova poetskog realizma u sovjetskoj kinematografiji krajem pedesetih godina prošlog vijeka, filmu u kojem je po prvi put prikazano naličje rata i to kroz korupciju, crnu berzu, izbjegavanje regrutacije.

Lik Veronike, koji je ruskoj glumici Tatjani Samojlovoj donio svjetsku slavu, postao je jedan od najpopularnijih u istoriji sovjetske kinematografije.

Sljedeće večeri na programu je špansko-meksički film ''Viridijana'' iz 1961. godine, u režiji Luisa Bunjuela, koji se smatra jednim od njegovih najuspješnijih filmova.

Radi se o adaptaciji romana ''Halma'' španskog književnika Benita Pereze Galdoza, filmu koji snažno kritikuje crkvu, njene slabosti i licemjerje u crkvenim krugovima zbog čega su španske vlasti najprije cenzurisale završnicu filma, a zatim i zabranile njegovo prikazivanje, konfiskujući sve kopije.

Međutim, Bunjuel je uspio da jednu integralnu kopiju filma pošalje u Kan, gdje je premijerno prikazan i nagrađen Zlatnom palmom. Službeni Vatikan oštro je kritikovao Buljuelovu ''Viridijanu'', nazvavši je uvredom za hrišćanstvo. Film je u Španiji prikazan tek 1977. godine.

Na kraju, u četvrtak, 25. maja biće prikazana američka antiratna satira ''Meš'' Roberta Altmana iz 1970. godine, sa Donaldom Saderlendom, Eliotom Guldom, Robertom Duvalom i Sali Kelerman u glavnim ulogama.

Nastao prema istoimenom romanu Ričarda Xukera, film prati svakodnevni život nekolicine američkih ratnih hirurga u pokretnoj vojnoj bolnici za vrijeme Korejskog rata (aluzija na Vijetnamski rat), koji raznim šalama razbijaju strah i depresiju. Film je inspirisao i snimanje istoimene humorističke tv serije, koja se u SAD prikazivala 11 godina.

Osim Zlatne palme, film je osvojio i Oskara za najbolje adaptirani scenario te još 14 svjetskih nagrada i 20 nominacija, a 2000. godine upisan je u Američki filmski registar kao djelo od velikog značaja.

Filmski festival u Kanu jedan je od najuglednijih svjetskih filmskih festivala. Ovogodišnji, jubilarni, 70. festival održava se od 17. do 28. maja. Za Zlatnu palmu, najprestižniju nagradu festivala, takmiči se 19 filmova.

Dvostruki dobitnik Zlatne palme je i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, koji je ovo visoko priznanje dobio 1985. godine za film „Otac na službenom putu“ i 1995. za ''Podzemlje'' (Underground). Prvi veliki uspjeh na Kanskom festivalu srpska (jugoslovenska) kinematografija postigla je prije 50 godina sa filmom ''Skupljači perja'' Aleksandra Saše Petrovića, koji je 1967. godine osvojio Veliku nagradu žirija.

Povodom pola vijeka od nastanka filma i Velike nagrade kanskog žirija, Jugoslovenska kinoteka je izradila novu kopiju ''Skupljača perja'', koja će biti prikazana na ovogodišnjem Kanskom festivalu, u okviru uglednog programa Kan klasik, 24. maja, nakon čega se očekuje i ponovna distrubucija Petrovićevog filma u francuskim bioskopima.

 

 

Za Kinoteku Republike Srpske
Jadranka Pandurević, urednik programa

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Manifestacija ''Zlatni vitez u Prvom kadru'' u okviru Spasovdanskih svečanosti

prvi kadar forumFilmski program ''Zlatni vitez u Prvom kadru'' je nastavak dugogodišnje saradnje između Međunarodnog festivala ''Zlatni vitez'', Rusija i Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar", Istočno Sarajevo, koja traje već nekoliko godina, kroz promociju najnagrađivanijih filmskih ostvarenja iz Rusije na jednom od najznačajnijih filmskih festivala u Republici Srpskoj ''Prvom kadru''.

U okviru manifestacije biće prikazan izbor najboljih filmova jednog od najznačajnijih filmskih festivala iz Rusije ''Zlatni vitez'', koji su osvojili prestižne filmske nagrade u 2015. i 2016. godini, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Produkcije Prvi kadar.

Na otvaranju manifestacije biće prikazana tri kratka igrana filma: ''Bratstvo'', čiji scenario i režiju potpisuje Anastasija Galkina, film o životu u Bogosloviji, koji naizgled djeluje spokojan, ali pored tog spokojstva je i nevidljiva stvarnost, sa kojom svaki Bogoslov dolazi u koštac, boreći se sa svojim alter egom.

Pored njega, publika će imati priliku da vidi priču o vojničkom iskušenju tokom izvršenja jednog vojnog zadatka, u filmu ''Lična stvar'', dobitnika Zlatnog viteza u kategoriji kratki igrani film 2015. Režiju filma potpisuje reditelj Andrej Nosakov, a glavnu ulogu u filmu tumači Andrej Ganičev.

Posljednji film na programu prve večeri je ''Nenaučena lekcija 14/41'', dobitnik Zlatnog viteza 2016., u režiji Nine Vedmickaje. Film u kom igraju Makar Pustoramov, Daniln Buličev i Jana Poplavskaja donosi interesantnu priču o učeniku petog razreda iz Donjecka, Nikolaju, koji za vrijeme granatoranja grada ostaje sam u učionici, kada iznenada shvati da je školska tabla, ustvari, portal u prošlost.

Počasni gost programa je predsjednik klubova ''Zlatnog viteza'' glumac i reditelj Aleksej Vasiljevič Safonov, počasni umjetnik Rusije, kome će biti uručena Filmska klapa, simbol Međunarodnog filmskog festivala Prvi kadar, navode za Sarajevo-RS  iz Prvog kadra.


U okviru programa, najmlađa publika će imati priliku da vidi igrani film za djecu ''Nebeska kamila'', dobitnika Srebrnog viteza 2016, čiji scenario i režiju potpisuje Jurij Feting. Film će biti prikazan i u bioskopu Miltipleks u Andrićgradu.

Manifestacija se završava 27. maja, u 20:00 časova prikazivanjem animiranog filma ''Zastupnica'' i dokumentarnog filma ''Na kraju'' , rediteljke Ane Šišove, dobitnika Zlatnog viteza 2015. godine.

Program se realizuje u okviru Spasovdanskih svečanosti, pod pokroviteljstvom Opštine Istočno Novo Sarajevo, u organizaciji Produkcije Prvi kadar.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed