Menu
A+ A A-

Na Konkurs "Zlatna sova" stiglo 50 rukopisa

zavod udzbenike i.sarNa Konkurs za dodjelu nagrade "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za 2017. godinu stiglo je 50 rukopisa, od kojih 47 ispunjava uslove Konkursa, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Zavoda.

Žiri u sastavu: prof. dr Sanja Macura (predsjednik), prof. dr Duško Pevulja (član) i književnik Mirko Vuković (član) ih je pročitao, te u skladu sa "Pravilnikom" i ranije postignutim dogovorom o načinu rada, nakon dva sastanka i više telefonskih konsultacija, 23. maja 2016. godine odabrao rukopise koji čine širi izbor.

Do šireg izbora došlo se tako što je svako od članova žirija iznio i elaborirao svoj stav o tome da li neki rukopis zavređuje ili ne da bude u širem izboru.

Nakon sabiranja glasova, ispostavilo se da čak 37 rukopisa nema glas nijednog člana žirija, a 3 rukopisa imaju glas samo jednog člana žirija. Primjetno je da su mnogi od njih na Konkurs dostavljeni u gotovo radnom obliku.

Ukupno je 7 rukopisa dobilo glasove dva ili sva tri člana Žirija i oni su ušli u širi izbor. Redoslijed naslova koji predstavljamo uslovljen je isključivo rednim brojem dobijenim po prispjeću rukopisa u Zavod i nema nikakve veze s rangiranjem.

Dakle, u širi izbor na Konkursu za dodjelu nagrade „Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za 2017. godinu ušli su rukopisi:

1. Redni broj 6, "Parusija. Glasovi",

2. Redni broj 12, "Roman o Lejli",

3. Redni broj 18, "Rukavica",

4. Redni broj 20, "Niti",

5. Redni broj 30, "Vojnik ničije vojske",

6. Redni broj 32, "Novi Mihail, APPENDIX – Put u pokajanje" i

7. Redni broj 44, "Kiša i mleko".

Žiri će tokom narednih petnaest dana saopštiti uži izbor, te koji rukopisi će dobiti prvu, drugu i treću nagradu na ovogodišnjem konkursu "Zlatna sova", navodi  se u saopštenju za naš portal.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocija knjige ''Poslušajte - Srbi u sve tri vjere i drugi''

poslusajte srbi u sve tri vjerePromocija knjige ''Poslušajte - Srbi u sve tri vjere i svi drugi'', autora Petra Aškrabe Zagorskog, održaće se u petak, 28. aprila u 19 časova, u Kulturnom centru Pale. 

Ova knjiga na 610 stranica obrađuje sve istorijske i životne teme, ovdašnje i svjetske, još od prije Hrista do danas. Govori o budućim dešavanjima, uputama narodu, te pominju se brojna prezimena, seobe, događaji, provjeravanja, podmetačine, zaborav i slično.

Na predstavljanju knjige učestvovaće Momčilo Krajišnik, Savo Živković, Nedeljko Žugić i autor Petar Aškraba Zagorski, kao i domaćin, direktor Kulturnog centra Pale Marko Sikima.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otišao još jedan simbol našeg djetinjstva

rasa popovDečji pisac, glumac i novinar Radivoj Raša Popov preminuo je juče u 84. godini života u Beogradu.

"Sveznalica, autentični mudrac i Orfej našeg doba", najbolji su opisi kojima je na ''Vikipediji'' objašnjeno ko je novinar i književnik Radivoj Raša Popov. U vrijeme prikazivanja serijala "Fazoni i fore" bio je pomalo svačiji deda.

Rođen je 26. juna 1933. u Mokrinu. Iako je više volio istoriju, 1952. godine Popov se opredijelio za studije književnosti u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u novosadskom "Dnevniku", a radio u listu "Mladost", u Radio Beogradu, u Televiziji Beograd.

Bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu i glavni urednik izdavačke kuće "Matica srpska". Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, između ostalih ''Godišnje nagrade'' Radio Beograda 1967. godine za seriju "Vidovi fašizma" i Nagrade za životno djelo "Dositej Obradović" 2015. godine.

Ništa čudno, ako se zna da je već u trećoj godini, zahvaljujući ocu, listao enciklopediju "Sveznanje", a sa devet prvi put pročitao Dositejev "Život i priključenija", pisale su prošle godine "Novosti". O društvenim temama pisao je kao kolumnista lista "Politika".

Intelektualno je sazrijevao uz Makavejeva, kao književnik kada mu je "selektor" bio Vasko Popa u "Poslednjoj šansi" na Tašmajdanu, odakle su kretale najljepše ideje. Iz njih su nastale nezaboravne emisije za djecu "Neven", "Šešir bez dna", "Radost saznanja".

Objavio je više knjiga pjesama za djecu i odrasle: "Dva oka" (1963), "Gvozdeni magarac" (1976), "Žabac koji ne zna da ćuti" (1987), "Trulež zglave" (1991), "Šešir bez dna" (2001), "Lažljiva usta istine" (2002), "Vozom posred ulice" (2003), "Bio sam srećni konj" (2003), "Bajke za XXI vek" (2007), "Čarobnjakov SMS" (2007), "Mali zeleni" (2009), "Mokrinski patuljci" (2013), "Usamljena princeza" (2014).

Iza sebe je ostavio dvoje djece - ćerku Dijanu i sina Bojana, sveštenika.

Svojevremeno je objasnio šta ga je natjeralo da se odrekne novinarstva i okrene pisanju za djecu:

"Svom sinu Bojanu, svešteniku u Moskvi, ispričao sam bar hiljadu bajki pred spavanje, a ćerki Dijani, poslije sedam godina, još hiljadu. Samo sam jednu zapisao. A kad mi se rodila unuka Maša, odjednom sam dobio odnekud čudom dar da pjevam i pišem za djecu. Za nju sam napisao svoju prvu knjigu za djecu, ''Žabac koji ne zna da ćuti''. Izašla je 1987. godine. Taj žabac sam ja, ali i Zmaj Jovin žabac koji nema sluha".

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prva zbirka poezije za djecu Milanka Borovčanina

milanko borovcanin poezijaHrаbro i uspješno se Sokočаnin Romsok decenijаmа nosio sа stihovimа i prozom, neumorno grаdio i nаdgrаđivаo sebe u svijetu književnosti.

Stihovаnjem je krenuo u književnu аvаnturu, nа trnovite puteve pjesništvа. Kаdа bi osjetio zаmor od rime, zаplovio bi nа tаlаsimа proze, а potom se ponovo vrаćаo stihovimа.

Nаpisаo je 13 knjigа, šest zbirki pjesаmа i sedаm proznih djelа. Pisаo je decenijаmа pjesme, romаne, pripovijetke, poeme, putopise, zа rаdost onih što vole knjige. Postаo poštovаno ime među književnim stvаrаocimа u Republici Srpskoj.

Silnu energiju potrošio je pišući zа odrаsle, аli u svаkoj objаvljenoj zbirci poezije nаšlа se i pokojа pjesmа zа mаlišаne, zа one što ne osjećаju zlobu i grijehove ovozemljаnа.

Nаkupilo se tih stihovа zа djecu u njegovim zbirkаmа, novinаmа i čаsopisimа, dovoljno dа ispune njegovu prvu zbirku poezije zа nаjmlаđe.

Iz sokolаčke Štаmpаrije zаkorаčilа je ovih dаnа među čitаoce „Lukinа knjigа“, koju je Romsok posvetio svojim unučаdimа – Luki i Kаtаrini, аli i svoj djeci pod kаpom nebeskom.

To kаzuju i sljedeći stihovi.

,,Ovа knjigа od zlаtnih slovа
Nije sаmo zа mene grаđenа.
I zа vаs ovdje imа snovа
Svimа su vrаtа otvorenа.“

''Ovu knjigu grаdio sаm punih deset godinа. U njoj su stiihovi objаvljeni u mojim zbirkаmа. Knjigа je ovo zа mаle i velike ljude, zа moju unučаd i sve druge dječije duše. Svаkа pjesmа imа poruku zа mаlene, kаzuje štа bi to trebаlo dа čine dа bi izbjegli ono što nudi povаmpirenа civilizаcijа i ludilo svаkodnevice, uči mаlišаne kаko dа postаnu dobri i plemeniti ljudi. Sredstvа zа njeno štаmpаnje dugo sаm odvаjаo od skromnog porodičnog budžetа. Dobri čovjek – Mile Šukа, vlаsnike Štаmpаrije Sokolаc, osjetio je moju muku i ispod cijene stihove proturio kroz štаmpаrske strojeve. Hvаlа mu, Bog mu pomogаo nа svаkom korаku ovozemаljskom. Srećаn sаm zbog ove knjige. Bаviti se decenijаmа književnošću, а ne nаpisаti nešto zа djecu, bio bi pregolem grijeh'', kаže Romsok.

Recenzenti zbirke poezije Milаnkа Borovčаninа Romsokа ''Lukinа knjigа'' bili su Milenko Jevđević i Slobodаn Ristović. Ovi ljudi od perа, mаjstorski, toplo i nаdаhnuto nаpisаli su svoje viđenje stihovа smještenih među koricаmа pomenutog djelа.

Izdvаjаmo dio onog što nаpisа poetа sа Zlаtiborа – Slobodаn Ristović.

''Lukinа knjigа je tаnаno putorečje, sа izvorištem nа dedinom kolenu. Koje žubori i resа u život, otkrivаjući sebe i svet oko sebe. Ovа pesmаricа je stvаrаnа sа velikim oprezom, nа moment i bojаžljivio, što je čini ''kućom od tvrdog mаterijаlа''. Ovа pojаvа nije tаko čestа među knjigаmа ove vrste, а pogotovo prvim knjigаmа. To ukаzuje nа ozbiljаn pristup i poštovаnje onih kojimа je nаmenjenа. Čime je izbegnuto prаzno vrckаnje umilnih, zаslаđenih i šаrenih reči, koje decu nа pomenаt prevаre prаznom čаrolijom''.

Izdаvаč Romsokove zbirke poezije zа djecu ''Lukinа knjigа'' je sokolаčki Književni klub ''Romаnijа''. Stihove je lektorisаo veliki jezički znаlаc Grujo Lero iz Bijeljine.

Zа pripremu tekstovа zа štаpmаnje bilа je zаduženа Gorjаnа D. Borovčаnin, а zа prelom Dаrko Todorović. Autor zаnimljivih ilustrаcijа, koje će mаlišаnimа pomoći dа lаkše shvаte poruke stihovа, je sokolаčki slikаr Nenаd–Neško Pržulj.

Fotogrаfije su djelo Bojаnа D.Tošićа iz Čаjničа.

 

 

Autor teksta: Velemir Elez

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Na 29. Sajmu knjiga u Sarajevu 160 izlagača

sajam knjige sarajevo pressU Sarajevu će od 19. do 24. aprila biti održan 29. po redu Sarajevski sajam knjiga, kao i 14. Bijenale knjige, na kojem će učestvovati 160 izlagača iz 18 zemalja.

Ova međunarodna manifestacija okupiće izlagače iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i drugih zemalja.

Ovogodišnji sajam organizuje Centar Skenderija u saradnji sa partnerom TKD Šahinpašić, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

Amer Kapo, direktor KJP Skenderija, istakao je na konferenciji za medije da su prošle godine ostvarili rekordnih blizu 60.000 posjeta i izrazio nadu da će posjećenost ove godine biti još veća.

"Za ovu godinu imamo oko 160 prijavljenih izlagača. Cijeli naš prostor će opet biti popunjen i to će zaista biti lijep festival knjige gdje će svi posjetioci moći uživati i izabrati literaturu za sebe", rekao je Kapo.

Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić istakao je da je ovogodišnji sajam poseban u kontekstu angažmana određenih institucija koje su u ranijim godinama bile u drugom planu.

"Mi svakako želimo istaći povezanost, saradnju i želju da promoviramo zajedničke segmente kulture, a koji su kompatibilni u svakom smislu", rekao je Šahinpašić.

U uređenju sajamskog plakata angažovano je Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH, a budući da je prošlogodišnji sajam protekao u znaku bosančice, Šahinpašić je kazao da su ove godine željeli na neki način izvorno bosansko pismo ozvaničiti kroz plakat.

Plakat će poslati u 800 škola u BiH, s pozivom da organizovano posjete sajam.

Jedan od ovogodišnjih partnera sajma je i Fondacija "Mak Dizdar", koja će u okviru programa obilježavanja 100. godišnjice rođenja bh. pjesnika organizovati poseban program na Sajmu knjiga.

"Fondacija će imati svoj štand koji će biti posvećen autentičnom izdanju 'Kameni spavač' koji nedavno predstavljen u Sarajevu. U sklopu sajma ćemo održati i još jednu promociju ovog izdanja", rekao je Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije "Mak Dizdar".

Novitet je da će i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obnoviti saradnju sa sajmom, koji će kako su najavili organizatori, predstaviti svoja dragocjena i rijetka izdanja do kojih je jako teško doći.

"Poznate su okolnosti zbog kojih Zemaljski muzej posljednjih godina nije mogao da bude revnostan u svim aktivnostima, ali trudimo se da uhvatimo nit koliko možemo. Zadovoljstvo nam je da možemo imati ovako dobru priliku, da pred velikim brojem posjetilaca predstavimo svoja izdanja. Zemaljski muzej BiH ima tradiciju izdavačke djelatnosti od 1889. godine. Ovom prilikom ćemo predstaviti stara izdanja koja se ne mogu nigdje naći, do recentnih izdanja i par projekata koje pripramo i za koje sam ubjeđen da će biti vrlo zanimljivi publici", najavio je na današnjoj konferenciji za medije Mirsad Sijarić, v.d. Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Sarajevski sajam će biti idelna prilika za građane da kupe knjige po povoljnim cijenama, da otkriju nove trendove iz oblasti svog interesovanja i prisustvuju promocijama i upoznaju se sa autorima i književnicima.

U okviru sajma biće dodijeljene nagrade u više kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti. Programom su predviđeni okrugli stolovi i stručni skupovi o aktuelnim temama u oblasti knjižarstva i književnosti. Takođe, biće organizovane i dječije radionice.

Sajam će trajati šest dana i svi zainteresovani će ga moći posjetiti u dvorani Mirza Delibašić Kulturno sportskog centra Skenderija u periodu od 10 do 19 sati.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pedeset autora prijavilo rukopise za ''Zlatnu sovu''

zlatna sovaNa Konkurs za najbolji neobjavljeni roman ''Zlatna sova“, koji je raspisao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, pristiglo je 50 rukopisa, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Zavoda.

Od ukupnog broja, tri rukopisa ne ispunjavaju uslove konkursa jer nisu dostavljeni u skladu sa propozicijama konkursa. Stručni žiri za dodjelu nagrade će raditi u sastavu: prof. dr Sanja Macura, predsjednik žirija, prof. dr Duško Pevulja i Mirko Vuković, književnik i književni kritičar.

Žiri će prije donošenja konačne odluke izvršiti dva kruga selekcije. Odluku o najboljem neobjavljenom romanu, te dobitniku nagrade „Zlatna sova“ stručni žiri će objaviti do 15.06.2017. godine.

Zavod za udžbenike petu godinu uspješno realizuje Konkurs za najbolji neobjavljeni roman. Književna nagrada ''Zlatna sova“ ustanovljena je s ciljem da doprinese kulturnom razvoju Republike Srpske, a obuhvata:

- Plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman;

- Objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka i

- Autorski honorar u iznosu od 5.000,00 KM i 100 primjeraka romana.

Druga nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, autorski honorar u iznosu od 1.000,00 KM i 100 primjeraka odštampanog romana.

Treća nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, autorski honorar od 500,00 KM i 100 primjeraka odštampanog romana.

Pravo učešća na Konkursu imali su svi koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, pod uslovom da blagovremeno dostave svoj rukopis romana koji nikada ranije nije objavljen.

Rukopisi pristigli na konkurs “Zlatna sova” za 2017. godinu:

1.Iborov puls
2.Transibirskom
3.Okruglica
4.Kancelarov pečat (ne ispunjava uslove konkursa, nema rješenje šifre)
5.Potomci palog anđela
6.Parusija.Glasovi
7.Beskrajna noć
8.Ljubav u zarobljeništvu

9.Šaptanje drveća
10.Teodor
11.Grob Davidov
12.Roman o Lejli
13.Kušlat
14.Vrtlog
15.Nedovršeni roman
16.Tama moje svetlosti
17.Tajna višegradske ćuprije
18.Rukavica
19.Prijatelji
20.Niti
21.Orlovi lavljeg srca
22.Ključno mesto
23.Kako sam postao pisac
24.Gori bolnica
25.Ljubav, borba i sudbina
26.Sudar
27.Sveti štap je isplivao
28.Pogoršavanje
29.Lucifero
30.Vojnik ničije vojske
31.Marijine uspomene
32.Novi Mihail, Appendix, Put u pokajanje
33.Zahumnici
34.Bajka o izgubljenoj djevojčici
35.Prolegomena
36.Klik
37.Ulica bršljana
38.Zalagaonica snova
39.Hronika njene mladosti
40.Promena
41.Ugarci potkozarja
42.Topovske šupe
43.Halo, Milane
44.Kiša i mleko
45.Lim
46.Knjiga o lukovima
47.Beton
48.Nepomen (ne ispunjava uslove konkursa, otkriven autor)
49.Maratonac u kavezu
50.Franc K. i ja - (ne ispunjava usove konkursa,otkriven autor, samo dva primjerka i poslano van roka)

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Obilježen Dan dječije knjige u Istočnom Sarajevu

djecija biblioteka is

U Dječijoj biblioteci u Istočnom Sarajevu prigodnim dječijim programom, danas je obilježen 2. april - Međunarodni dan dječije knjige. Djeca su ove godine pripredila izložbu dječijih radova, recitacije, maskenbal i druženje sa pjesnikom Marijanom Petronić.

Dječija biblioteka broji oko 100.000 knjiga, a djeca, svih uzrasta, svakodnevno posjećuju radionice kineskog jezika, škole slikanja, likovne radionice, kao i ilustrativne i edukativne radionice različitih sadržaja.

Iz biblioteke su rekli da se Dan dječije knjige obilježava svake godine kako bi se istakla važnost knjige, te podstakla i razvila ljubav prema čitanju.

Međunarodni dan knjige obilježava se 2. aprila, jer na taj dan rođen Han Kristijan Andersen, ''kralj'' dječijih pisaca. Autor je jednih od najljepših bajki na svijetu, kao što su ''Mala sirena'', ''Carevo novo odijelo'', ''Ružno pače'', ''Mala princeza'', ''Princeza na zrnu graška'', ''Palčica'' i druge.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: arhiva

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Obilježavanje Dana dječije knjige u Istočnom Sarajevu

djecija biblioteka istocno sarajevoSimbolično obilježavanje Dana dječije knjige održaće se u ponedjeljak, 3. aprila 2017. godine, u prostorijama Dječije biblioteke sa početkom u 11:30 časova. 

Slađana Bratić iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo rekla je za Sarajevo-RS  da su u programu obilježavanja Dana dječije knjige predviđen maskenbal za djecu koja posjećuju radionice u Dječijoj biblioteci i druženje sa pjesnikinjom Marijanom Petronić.

''Međunarodni dan dječije knjige obilježava se svake godine kako bi se istakla važnost dječije knjige, te podstakla i razvila ljubav prema čitanju. Učesnici programa su polaznici radionica u Dječijoj biblioteci Istočno Sarajevo'', rekla je za naš portal Bratićeva.

Kao Međunarodni Dan dječije knjige obilježava se datum rođenja Hansa Kristijana Andersena - 2. april, međutim s obzirom da je to nedjelja, neradni dan, u Dječijoj biblioteci su odluči da program prirede 3. aprila u ponedjeljak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dositej Obradović - 206. godina od smrti

dositej obradovicNa današnji dan, tačno prije 206 godina preminuo je Dositej Obradović srpski prosvjetitelj i reformator revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda. Rođen je u Čakovu, rumunskom dijelu Banata tadašnje Austrije, 1739. ili 1742. godine, a preminuo je 28. marta 1811. godine.

Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovana po cijeloj Evropi, gdje je primio ideje evropskog prosvjetiteljstva i racionalizma. Ponesen takvim idejama, radio je na prosvjećivanju svog naroda, prevodio je razna djela među kojima su najpoznatije Ezopove basne, a potom je i sam pisao djela.

Prvenstveno su to bila djela programskog tipa, među kojima je najpoznatije ''Život i priključenija''. Dositej je bio prvi popečitelj prosvjete u Sovjetu i tvorac svečane pjesme ''Vostani Serbije''. Kao učitelj i domaći vaspitač, ili kao manastirski gost, obišao je skoro cijeli Balkan i Malu Aziju.

Putovao je i u Italiju, Njemačku, Francusku, Englesku, Austriju i Rusiju. U Smirni je proveo tri godine, kao đak čuvene grčke bogoslovske škole Jeroteja Dendrina. Tu i na Krfu dobro je naučio grčki jezik, književnost i filozofiju. Školu je morao da napusti zbog izbijanja ruskog-turskog rata 1787. godine. 

Poslije toga ponovo živi u Dalmaciji kao učitelj u Kninu, u školi na ''Sinobadovoj glavici'', zatim u Zadru i Trstu. Iz Trsta je otišao u Beč, gdje je proveo punih šest godina u učenju njemačkog jezika i kulture. Kao učitelj jezika ponovo odlazi iz Beča u Karlovce i Moldaviju.

Prvi Dositejev štampani rad je ''Pismo Haralampiju'', štampan u Lajpcigu kao poziv za pretplatu na ''Sovjete zdravog razuma''. To je njegovo čuveno programsko pismo, gdje su u vidu manifesta izložene njegove osnovne ideje. U obliku pisma jednom prijatelju, tršćanskom trgovcu, Haralampiju (inače Srbin iz Hrvatske), Dositej izlaže da je namjeran štampati za narod jednu knjigu na prostom narodnom jeziku za proste seljake.

Dositej Obradović, kome je svetovno ime bilo Dimitrije, preminuo je 28. marta 1811. godine u Beogradu, a sahranjen je u porti Saborne crkve u glavnom gradu. Njegova prvobitna želja bila je da se sahrani kraj Hajdučke česme na beogradskom Košutnjaku.

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''IN centar'' obilježava Dan knjige

in centar knjige sars6Škola stranih jezika i obrazovni centar ''IN'', u cilju da postakne mlade i djecu da što više čitaju knjige i tako se obrazuju, danas je u svojoj poslovnici na Palama organizovao Dan knjige pod nazivom ''Books are IN''. 

Direktor Jezičkog centra ''IN'' Milica Božić rekla je da djeca danas, nažalost, zbog interneta nemaju preveliku potrebu da se trude da čitaju knjige, jer im je na internetu sve ''servirano''.

''Osnovni cilj nam je bio da ovom akcijom podstaknemo djecu i mlade da čitaju knjige. Zato smo uz današnji raznovrsni program, od čitanja poezije, priča za djecu, čitanja i slušanja popularnih pjesama, zavještanja Stefana Nemanje, odlučili da organizujemo mini sajam prodaje knjiga'', rekla je Božićeva.

Ona kaže da danas izložene knjige se kreću po veoma povoljnim cijenama, a takođe, u prodaji su i polovne knjige. 

''Izložili smo slikovnice, slikovne rječnike za djecu, gramatički rječnici za odrasle, bestseleri, klasici najpoznatijih svjetskih autora. Radi se uglavnom o stranim autorima knjiga, koje su na engleskom i njemačkom jeziku'', ističe Božićeva.

Božićeva dodaje da će sutra u prostorijama ''IN'' centra u Spasovdanskoj ulici, Istočno Novo Sarajevo, gostovati pjesnik Goran Vračar. Takođe, narednog vikenda akcija će se održati i u prostorijama ''IN'' centra na Sokocu, gdje će gostovati pjesnik Milanko Borovčanin.

''Moram da istaknem da smo na mini sajam pozvali studente sa katedre za Engleski jezik i književnost, kao i njihove profesore, a odziv je, poražavajuće, veoma mali'', dodaje Božićeva

U saradnji sa Narodnom bibliotekom Pale i direktorom Nadom Gajović-Močević Jezički centar ''IN'' je napravio dogovor, da svi oni koji danas odluče da se učlane u biblioteku, imaju besplatnu članarinu u 2017. godini.

Današnji prodajni mini sajam su podržali knjižare ''Buybook'' i ''Books.ba'' iz Sarajeva, ''Naklada Alfa'' iz Mostara, kao i uvoznici izdavača ''Macmillan'', ''Pearson'', ''Penguin'', ''Express Publishing'' i ''Hueber''.

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sabrana djela dr Vojislava Šešelja uručena Matičnoj biblioteci

dejan santic maticna sarsNa zahtjev Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu, a obzirom na veliko interesovanje građana Istočnog Sarajeva, predsjednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj, donirao je sva svoja sabrana djela. Knjige je uručio potpredsjednik SRS u Republici Srpskoj i predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, Dejan Šantić.

Šantić je za Sarajevo-RS  rekao da se među knjigama nalaze djela koja opisuju razne političke i istorijske događaje na našim prostorima, kao i djela koja se odnose na Haški proces i presudu.

''Posebnu pažnju treba obratiti na naučna djela dr Vojislava Šešelja, od kojih je svakako najpoznatije - Ideologija srpskog nacionalizma koja predstavlja njegovo kapitalno djelo i koje pored političkog i ideološkog karaktera, u sebi sadrži veliki broj istorijskih činjenica'', rekao je za Sarajevo-RS  potpredsjednik SRS u Srpskoj Dejan Šantić.

Šantić je dodao da je predsednik SRS dr Vojislav Šešelj, veliki dio svog života proveo je na području Sarajeva i posebno je vezan za današnje Istočno Sarajevo, koje će nakon što se ukine zabrana dolaska u BiH, prvo posjetiti, a tom prilikom i obići Matičnu biblioteku u Istočnom Sarajevu.

Srpska radikalna stranka, tj. njen Opštinski odbor u Istočnom Novom Sarajevu, pokušaće ovih dana da stupi u kontakt i sa Ruskom ambasadom u BiH i da pokuša izdejstvovati još koju donaciju za našu Matičnu biblioteku, a sve u saradnji i sa direktorom Ljiljanom Knežević.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promovisana knjiga ''Sjećanja na ljude i događaje''

sjecanje na ljude i dogadaje sarsU organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo večeras je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisana knjiga ''Sjećanja na ljude i događaje'' autora Pavla Kaluđerčića. Na promociji su pored autora govorili prof.dr Saša Knežević i doc.dr Radica Sudarušić.

Direktor Matične biblioteke Ljiljana Knežević rekla je novinarima da se Matična biblioteka već dugo bavi izdavačkom djelatnošću i da je u toku protekle godine imala čak 19 veoma značajnih izdanja, koja su uspjeli da objave i realizuju zahvaljujući sreći da rade sa sjajnim autorima.

''Nakon objavljivanja romana ''Ratni dnevnik Pale 1993-1995'' Jeni Ligdenberg, koji smo promovisali krajem prošle godine na Palama, sad dolazimo sa drugom značajnom knjigom ''Sjećanja na ljude i događaje'', našeg istaknutog profesora na Elektrotehničkom fakultetu Pavla Kaluđerčića, koji je napisao jednu izvanrednu hroniku, a to je hronika porodice kroz koju se vidi presjek istorije Sarajeva'', kaže ona.

Kneževićeva kaže da će posjetioci imati priliku da uživaju u predstavljanju jknjige i da će moći naučiti nešto novo, te upoznati se sa nekim novim stvarima o Sarajevu, gradu u kojem smo odrastali. 

Autor knjige profesor elektrotehnike Pavle Kaluđerčić rekao je da je ovu hroniku počeo da piše prije 20 godina, te da prvobitno nije imao namjeru da piše o Sarajevu, ali je na kraju njegova priča ispala kao hronika grada i viđenijih ljudi iz grada.

''Ovo je već treća promocija knjige, koju nisam imao namjeru da publikujem. Pisao sam jer sam želio da je ostavim djeci i unucima, a ne da je predstavim javnosti. Radnja počinje 1883. godine dolaskom mog djeda, koji je bio učitelj. Radnja se odvija kroz nekoliko tadašnjih država, Turska, Austrougarska, NDH i Jugoslavija, završava se u posljednjih pet godina. Cjelokupna radnja u knjizi traje oko 150 godina'', rekao je profesor Kaluđerčić.

Profesor srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević novinarima je rekao da je ova knjiga svojevrsna saga porodice Kaluđerčić, koja je kroz više generacija ljudi od jedne bosanske kasabe stvarala grad.

''Prvi iz te generacije je djed Pavla Kaluđerčića, autora ove knjige, Stevo Kaluđerčić, čovjek o kome se ne zna mnogo danas, a čiji je značaj za Sarajevo ogroman. Njegov sin, a otac Pavla Kaluđerčića je bio ministar u Vladi Jugoslavije. Profesor i dalje živi u Sarajevu, međutim njegov sin je u inostranstvu i to dovoljno govori da porodica koja je mnogo doprinijela razvoju grada Sarajevo danas je u opadanju'', istakao je profesor Knežević.

Knjiga ''Sjećanja na ljude i događaje'' promovisana je prošle godine na Sajmu knjiga u Beogradu, a zatim i u Matičnoj biblioteci u Istočnom Sarajevu. 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed