Menu
A+ A A-

SŠC "Istočna Ilidža" bilježi konstantan rast broja upisanih učenika

srednja skola lukavica zgrada sarsSkoro sva planirana mjesta za upis novih učenika u školsku 2017/18 godinu u Srednjoškolskom centru "Istočna Ilidža" popunjena su, dok u Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu ima još mjesta, koja će biti popunjena u narednom periodu.

Iz SŠC "Istočna Ilidža" rekli su da je najveće interesovanje pokazano za gimnaziju i medicinsku školu, te da su ta mjesta popunjena još u prvom upisnom roku.

Ove godine za buduće gimnazijalce planirana su dva odjeljenja opšteg smjera i jedno odjeljenje društveno-jezičkog smjera. U struci za zdravstvo nalaze se po jedno odjeljenje farmaceutskog tehničara i zubno-stomatološkog tehničara.

Ostala su još samo četiri slobodna mjesta u odjeljenju ekonomskog tehničara, dok je u odjeljenju kultura, umjetnost i javno informisanje ostalo sedam slobodnih mjesta.

Srednjoškolski centar "Istočna Ilidža" bilježi konstatan rast broja upisanih učenika što je nešto čime se ova srednjoškolska obrazovna ustanova ponosi.

Najpopularniji smijer u Srednjoj školi "28. juni" Istočno Novo Sarajevo je tehničar računarstva, gdje su upisana 24 planirana učenika.

"Ispod crte" je ostalo 13 učenika koji će u sljedećem roku moći da izaberu neki drugi smijer na kojem je ostalo nekoliko slobodnih mjesta. Na kombinovanom odjeljenju trećeg stepena auto-električar i električar upisalo je deset učenika.

Na smjeru ugostiteljstvo i turizam upisana su 24 učenika, a na kombinovanom odjeljenju trećeg stepena kuvar i konobar upisano je deset od 20 planiranih učenika.

Za novi smjer mašinstvo i obrada metala rukovodstvo škole se odlučilo za jedno od najboljih smijerova, a radi se o kompjuterskom konstruisanju. Međutim, rezultati upisa nisu zadovoljavajući, od planiranih 24 učenika, ovaj smijer je upisalo samo šest učenika.

Takođe, na smjeru kozmetički tehničar upisano je 19 učenika, ima još pet slobodnih mjesta, a o odjeljenju frizera upisano je 12 učenika, te postoji mogućnost za još novih osam učenika da upišu ovaj smjer.

Drugi upisni rok biće održan od 3. do 5. jula, a kandidati koji ne budu zadovoljili kriterijume upisa u željenu školu od 10. jula će moći da konkurišu za upis u škole u kojima je ostalo još slobodnih mjesta.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Preliminarna rang lista studenata za stipendiju "Dr Milan Jelić"

fond milan jelic logoNa drugi konkurs Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, Fonda „Dr Milan Jelić”, za dodjelu stipendija redovnim studentima drugog i trećeg ciklusa studija  na univerzitetima u Republici Srpskoj i univerzitetima u inostranstvu za akademsku 2016/2017. godinu pristiglo je ukupno 34 prijave od čega je 30 prijava najuspješnijih studenata zadovoljilo uslove propisane konkursom.

Studentima drugog ciklusa studija na domaćim i inostranim univerzitetima biće dodijeljeno sedam godišnjih stipendija u iznosu od po 5.000 KM, dok će studentima trećeg ciklusa studija biti dodijeljeno pet godišnjih stipendija u iznosu od po 10.000 KM za tekuću akademsku godinu.

Preliminarnu rang-listu studenata drugog i trećeg ciklusa studija u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.

Svi studenti koji su konkurisali za dodjelu stipendije imaju pravo prigovora Komisiji na preliminarnu rang-listu do 10. jula 2017. godine.

Prigovori se mogu podnijeti putem imejl adrese Fonda: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem pošte na adresu: Trg Republike Srpske br. 1, 78 000 Banja Luka.

Detaljnije informacije možete dobiti putem navedene imejl adrese, kao i na kontakt telefon: 051/338-731.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Delegacija Univerziteta boravila u radnoj posjeti Kini

delegacija univerziteta kina 2017Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu boravili su u radnoj posjeti Kini gdje su učestvovali u radu Četvrte konferencije „Kina i zemlje Centalne i Jugoistočne Evrope“ (China-CEEC), kao i Drugog biznis foruma "Kina i zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope", održanog u okviru ove konferencije.

Delegacija UIS-a posjetila je Pekinški univerzitet stranih jezika, Nacionalnu kancelariju za izučavanje kineskog jezika kao stranog "Hanban", kao i Džeđiang Vanli Univerzitet (Zhejiang Wanli University) u Ningbou.

Radna posjeta je održana u periodu od 5. do 13-og juna, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavljali su prorektor za kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko doc. dr Srđan Lalić i šef Katedre za sinologiju na Filozofskom fakultetu doc. dr Bojana Pavlović.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je postao jedan od članova osnivača Alijanse biznis škola zemalja "Puta svile". Sertifikat o članstvu u Alijansi dobili su Filozofski fakultet Pale i Ekonomski fakultet Brčko, čiji predstavnici su učestvovali u radu konferencije.

Članovi Alijanse su fakulteti i akademije različitih profila (ekonomija, jezik, kultura i umjetnost). Alijansa je dio platforme "Jedan pojas, jedan put" koji je kreirala NR Kina, a čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina.

Sekretarijat Alijanse smješten je na Džeđiang Vanli Univerzitetu iz grada Ningboa, sa kojim Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima potpisan sporazum o saradnji.

Alijansa, osim ekonomske razmjene (fakulteti i preduzeća), predviđa i saradnju u oblasti filologije i kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Članstvo UIS pri Alijansi binis škola "Puta svile" rezultat je dugotrajnih napora Filozofskog fakultetadelegacija univerziteta kina 2017 1 UIS-a, prvenstveno Katedre za sinologiju, na uspostavljanju i produbljivanju saradnje sa kineskim partnerima.

U okviru ove međunarodne konferencije, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je imao svoj izložbeni štand, na kojem su predstavljeni promotivni materijali i razgovarano sa učesnicima o mogućnostima studiranja na našem Univerzitetu i mogućnostima svih ostalih oblika saradnje.

Tokom boravka u Kini, a u kontaktima sa učesnicima konferencije i Privrednog sajma u organizaciji CEEC, delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu upoznala je potencijalne investitore o mogućnostima investiranja u Republiku Srpsku, Grad Istočno Sarajevo i opštine koje mu pripadaju, a kineskim privrednicima uručena su pisma namjere gradonačelnika Istočnog Sarajeva i načelnika opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale.

U okviru uzvratne posjete Pekinškom univerzitetu stranih jezika (BFSU) , čija delegacija je posjetila UIS povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada, održan je sastanak sa rukovodstvom Univerziteta i razgovarano o detaljima buduće saradnje, koja podrazumijeva niz zajedničkih aktivnosti.

Između ostalog, planirana je razmjena studenata i profesora sa Filozofskim fakultetom, a s obzirom na to da je naš Univerzitet prvi partner iz Bosne i Hercegovine sa kojim su potpisali ugovor o saradnji i jedini koji ima Katedru za sinologiju u BiH, istaknuto je da je UIS glavni partner Pekinškog univerziteta stranih jezika kada su u pitanju buduće aktivnosti u vezi sa osnivanjem Centra za bosanskohercegovačke studije, te su dogovorene zajedničke aktivnosti za predstojeći period.

Prilikom posjete Džeđiang Vanli Univerzitetu, delegacija UIS-a je sa rukovodstvom tog uglednog kineskog univerziteta razmotrila mogućnosti buduće saradnje. Prorektor prof. mr Sandra Ivanović, u ime Univerziteta, i dekan doc.dr Srđan Lalić, u ime Ekonomskog fakulteta u Brčkom, potpisali su Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom Džeđiang Vanli Univerziteta, a postignut je i dogovor da taj fakultet bude suorganizator naučnog skupa koji će biti održan na Ekonomskom fakultetu Brčko.

 

Foto: ues.rs.ba

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Od učenika i roditelja traže mišljenje o kineskom jeziku

anketni list za kineskiĐacima u osnovnim školama u Republici Srpskoj podijeljeni su anketni listovi u kojima se, od njih i njihovih roditelja, traži izjašnjavanje o zainteresovanosti za izučavanje kineskog jezika.

"S obzirom da od školske 2017/2018. godine postoji mogućnost fakultativnog izučavanja kineskog jezika, potrebni su nam podaci o zainteresovanosti učenika za navedeni jezik",  navodi se u anketnom listu koji uz zaokruženi odgovor "da" ili "ne" treba da potpišu đaci i njihovi roditelji, a zatim da ih predaju upravama škola.

Podsjećamo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nešto manje od mjesec dana prvi podržao inicijativu da se u osnovne i srednje škole u Srpskoj uvede kineski kao drugi strani jezik.

Nadležni iz Republičkog pedagoškog zavoda očigledno nisu gubili vrijeme kako bi se inicijativa predsjednika Republike Srpske pretočila u djelo, o čemu svjedoči navedena anketa.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promovisani diplomci Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta

promocija dif pale sarsFakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisao je danas 33 diplomirana profesora fizičkog vaspitanja, 10 diplomiranih trenera određene grane sporta i osam mastera i magistara.

Dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta prof.dr Borislav Cicović rekao je novinarima da ovaj fakultet ide uzlaznom putanjom i da svake godine teže ka većem i boljem.

On je istakao da ove godine imaju u planu i radiće na tome, da se prostorije fakulteta, koji se trenutno nalazi u mjestu Stambulčić, deset kilometara udaljen od centra Pala, presele u nekadašnji studentski dom na Koranu.

"Mišljenja smo da bi to bilo dobro za naš fakultet, ali i za opštinu Pale i grad Istočno Sarajevo, jer bi tu osposobili bazen koji bi mogli svi da koriste, ne samo studenti", rekao je Cicović.

Cicović je dodao da imaju u planu uspostaviti zvaničnu saradnju sa jednim univerzitetom iz Šangaja, u smislu razmjene studenata i drugih aktivnosti.

"Imamo sopstveni kadar, svi zaposleni su iz Istočnog Sarajeva i nadamo se ćemo u budućnosti imati sluha kod predstavnika vlasti iz opštine i Vlade Republike Srpske", naveo je on.

Diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta Dimitrije Mrkajić rekao je novinarima da svoje studiranje ocjenjuje kao odlično i da mu je to dobra životna škola, u suštini.

Mrkajić je dodao da mu je najbitnije da u budućem periodu pronađe zaposlenje.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nina Brčkalo učenik generacije u SŠC "Pale"

ssc pale nina brckalo1U organizaciji Srednjoškolskog centra Pale večeras je u Kulturnom centru održana tradicionalna svečanost na kojoj su uručene diplome i nagrade najboljim učenicima iz svih škola ovog Centra.

Najbolja među najboljima je gimnazijalka Nina Brčkalo, koja je danas bila na prijemu kod gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića, a koja je novinarima rekla da uspjeh ne može izostati ako se na vrijeme organizuje na pravi način.

Istakla je da planira školovanje nastaviti na Filozofskom fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu na katedri za ruski jezik i književnost.

Direktor Srednjoškolskog centra Pale Nedeljko Gazivoda istakao je da se nada de će jubilarna 70. generacija koju će zvanično sutra ispratiti na maturskoj večeri, naći svoje mjesto u društvu i odgovoriti na sve izazove na pravi način.

"Ispraćamo ih sa ponosom i radošću, svaka generacije je radila i izgradila školu i ima svoje posebno mjesto. I ova generacija je postigla zavidne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, i drugim vanškolskim aktivnostima", rekao je Gazivoda.

Dodaje da Srednjoškolski centar Pale ove godine ispraća 187 učenika sa smijerova Opšta gimnazija, turistički, ugostiteljsko-kulinarski i arhitektonski tehničar.

"Ove godine imamo četiri vukovca, a očekivao sam ih više s obzirom da je iz ove generacije došlo 19 osnovaca vukovaca", dodao je Gazivoda.

Gazivoda je naveo da će od nove školske godine u Srednjoškolskom centru Pale biti uvedena nova, trogodišnja zanimanja poput automehaničar i instalater.

Večerašnju svečanost uvertirom na klaviru je otvorila Nina Brčkalo, a kasnije je nastupio i hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom mr Jelene Čamur.

U ime opštine Pale, najboljim učenicima je prigodne poklone uručio i načelnik opštine Pale Boško Jugović.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Osnovna škola "Sveti Sava" proslavila 25. rođendan

danijela mrda cosic damjanovic proslavaOsnovna škola "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva obilježila je mali jubilej, odnosno 25 godina od osnivanja škole. Svečanost je, uz prisustvo uglednih zvaničnika, gostiju, profesora, roditelja i građana Istočnog Sarajeva, priređena u sali Sportske dvorane "Slavija" u petak, 9. juna 2017. godine.

Na svečanosti je, među mnogobrojnim zvanicama, bio i  direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

Direktor škole Danijela Mrda uručila je povelju za izuzetan doprinos u radu i afirmaciji Osnovne škole "Sveti Sava" prvom direktoru ove škole Milovanu Bogdanoviću.

Plaketu je dobio i nastavnik matematike i informatike Nenad Pejović, koji je nagrađen za izuzetne rezultate sa učenikom na republičkom takmičenju iz ove oblasti.

Osnovci iz ove obrazovne ustanove su na pomenutoj proslavi svoj talenat predstavili kroz glumu, pjesmu i recitacije.

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dragana Stanišić učenik generacije u OŠ "Srbija"

osnovna srbija dragana stanisicOsnovna škola "Srbija" iz Pala danas je održala svečanost za učenike na kojoj su uručene diplome i svjedočanstva učenicima osme generaciju malih maturanata.

Na svečanosti su  proglašeni najbolji učenici i među njima učenik generacije Dragana Stanišić, od ukupno 76 učenika koliko je u generaciji 2008-2017 završilo osnovno obrazovanje.

Direktor Osnovne škole "Srbija" Neđo Ždrale novinarima je rekao da je danas ispraćena sjajna generacija učenika iz tri odjeljenja centralne i jednog odjeljenja područne škole u Podgrabu.

On je dodao da je Dragana Stanišić među njima najbolja, što je potvrdilo nastavničko vijeće škole koje je, prema prosjeku njenih ocjena, bilo saglasno da se izabere kao najbolja učenica.

Dragana Stanišić novinarima je rekla da je uložila veliki trud u svoj rad i zalaganje u školi, te dodala da joj nagrada za učenika generacija predstavlja veliki uspjeh.

Istakla je da će školovanje nastaviti u SŠC Pale, gdje planira upisati Gimnaziju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović dodao je da će rukovodstvo ove opštine nastaviti da njeguje tradiciju i pomaže sve učenike na području Pala, te čestitao direktoru i rukovodstvu škole na još jednoj, uspješno, izvedenoj generaciji maturanata.

Jugović je u ime opštine, najboljim učenicima uručio prigodne poklone.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Školarina na univerzitetima ostaje 440 KM

univerzitet logo pale sarsNa radost studenata javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu cijena školarine ostaje nepromijenjena, što znači da će semestar na prvom ciklusu studija i dalje koštati 440 maraka.

Odlučili su to juče ministri na sjednici Vlade Republike Srpske, čime je odbijen prijedlog predstavnika javnih univerziteta da školarina bude 500 KM. Kao razlog poskupljenja predstavnici univerziteta su naveli da bi uz veću školarinu studentima mogli ponuditi kvalitetniji obrazovni proces.

Ovakvu odluku Vlade u srijedu je na neki način najavila premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, kazavši da školarine ne bi trebalo da poskupe, iako su trenutno najniže u regionu. Istakla je da umjesto parcijalnih rješenja treba preduzimati sistematske mjere i temeljite reforme kako bi bio unaprijeđen nastavni proces.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić istakao je da su za inicijativu o poskupljenju školarina saznali putem medija, zbog čega su tražili sastanak sa premijerkom.

Naglasio je da je trenutna cijena školarine optimalna i najniža u regionu.

"S obzirom na to da nema poboljšanja kvaliteta nastave, smatramo da nema ni osnova za poskupljenja školarine", naglasio je Savić, podsjetivši da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Cvijanovićeva svake godine bili na strani studenata.

I predsjednik Saveza studenata banjalučkog Pravnog fakulteta Mile Aljetić smatra da je iznos školarine realan, te da ga ne bi trebalo mijenjati.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga ranije je izjavio da bi, s obzirom na tešku finansijsku situaciju na Univerzitetu, povećanje školarina bilo opravdano.

"Predloženo povećanje odnosilo bi se isključivo na studente čiji se studiji sufinansiraju i to u prvom ciklusu studija", rekao je Mataruga.

Studenti poručuju da, kada zaista bude poboljšan kvalitet nastave, neće se protiviti skupljoj školarini. Naglašavaju da su svjesni finansijske situacije na javnim univerzitetima, ali za to su, navode, najmanje oni krivi.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ideja iz fočanske škole oduševila region

stepenice foca cirilicaOsnovna škola "Sveti Sava" iz Foče ovih dana postala je hit na društvenim mrežama nakon što su na "Fejsbuku" postavili fotografiju stepeništa iz škole, na kojima su ispisane pravopisne greške, koje učenici najčešće prave.

Fotografija se brzo proširila društvenim mrežama, a prenijeli su je i brojni portali iz zemlje i regiona.

Iz ove škole kažu da su ideju uzeli od jedne sarajevske škole koja je na stepenicama ispisala citate i stihove, a da su oni odlučili da to bude nešto praktičnije što će učenike svakodnevno opominjati da se drže pravopisa.

Nastavnik srpskog jezika Duško Krsmanović, koji je odabrao riječi za "pametne stepenice", kaže da su na slikovit način skrenuli pažnju na važnost pravilnog pisanja.

 

 

 

 

Foto: facebook.com

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Andrea Goreta učenik generacije u OŠ "Pale"

osnovna pale dodjela nagrada1Tradicionalna školska priredba "Dani učeničkih postignuća" održana je večeras u Kulturnom centru Pale, a u organizaciji Osnovne škole "Pale". Na ovoj manifestaciji nagrađeni su najbolji od ukupno 94. učenika koliko je završilo osnovno obrazovanje u ovoj školi.

Direktor Osnovne škole "Pale" Željko Forcan novinarima je rekao da su oni na maturskoj večeri za osnovce, koja je sinoć održana, ispratili 55. generaciju malih maturanata.

"Naša škola je jedna od najuspješnijih, kako u regiji, tako i u Republici Srpskoj. Ove godine osvojili smo značajne rezultate kako na opštinskom, tako i na republičkim takmičenjima", rekao je Forcan.

Učenik generacije je Andrea Goreta koja je učestvovala i ostvarila zavidne rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i vjeronauke.

Ona je dodala da je zadovoljna postignutim rezultatim i zahvalila se nastavnicima koji su bili uz nju sve vrijeme i trudili se da dobri rezultati ne izostanu sa takmičenja na koje je odlazila.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović na manifestaciji je uručio poklone u ime opštine Pale najboljim učenicima, te dodao da je ispraćaj još jedne generacije malih maturanata važan događaj u ovoj lokalnoj zajednici.

On je podsjetio da je opština Pale pomogla rekonstrukciju OŠ "Pale" koja je proteklih mjeseci uspješno realizovana.

Na ovoj manifestaciji, pored načelnika opštine Pale, među zvanicama su bili i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević, član Senata Republike Srpske Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Povećanje školarine na fakultetima za 13 odsto

malesevic grujic prosvetaMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će Vladi Srpske biti predloženo povećanje školarina na fakultetima za 13 odsto, što znači da će studenti umjesto dosadašnjih 440 KM na osnovnim studijama plaćati 500 KM.

On je danas rekao da su univerziteti i fakulteti ove godine dosta realnije kreirali upisnu politiku kada je riječ o broju svršenih srednjoškolaca, što je najznačajnija razlika u odnosu na raniji period, te naveo da je umjesto 13.500 planiran upis gotovo 6.000 studenata.

"Na nekim fakultetima smo ukinuli trogodišnje studijske programe i povećali kvote na fakultetima koji daju veće mogućnosti za zaposlenje", rekao je Malešević novinarima u Banjoj Luci.

On je ocijenio da će za upis biti najpopularniji programi koji se odnose na informacione tehnologije.

"Ove godine ćemo i u srednje škole uvesti takvo zanimanje i mislim da će za to biti puno zainteresovanih", kaže Malešević.

Ministar kaže da ove godine neće biti upisa u one studijske programe koji u prošloj godini nisu imali dovoljan broj studenata.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed