Menu
A+ A A-

Planinari osvojili Maglić iz dva pravca

maglic uspon 2017Više stotina planinara iz Republike Srpske i zemalja okruženja danas se popelo na Maglić, najveći bh. vrh od 2.386 metara nadmorske visine, u okviru tradicionalne akcije "Vidovdanski uspon na Maglić".

Ovu akciju su organizovali Planinarski savez Republike Srpske i Planinarsko društvo "Zelengora" iz Foče. Osim iz Foče, u osvajanju Maglića učestvovali su brojni planinari i iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Banjaluke, Prijedora, Rijeke i drugih gradova širom bivše Jugoslavije.

Peli su se iz dva pravca, preko Prijevora na bosanskoj strani i Trnovačkog jezera na crnogorskoj strani Maglića.

Akcija je počela juče kada se veliki broj planinara najprije okupio na Prijevoru, na visini od 1.668 metara nadmorske visine, odakle možete vidjeti prelijep pejzaž i vrhove Volujaka, Snježice i Zelengore.

Iako se radi o vrlo teškom usponu sa Prijevora do vrha Maglića, ovu dionicu je bez većih problema uspjelo savladati 170 planinara, dok se sa Trnovačkog jezera put vrha Maglića uputilo oko 100 planinara.

Turistička organizacija opštine Foča je na Prijevoru obezbjedila planinarima trpezu sa domaćim specijalitetima, a ujedno je predstavila bogatu turističku ponudu ove opštine.

Planinari se sutra vraćaju sa Maglića, te tako završavaju ovogodišnju, tradicionalnu, akciju "Vidovdanski uspon na Maglić".

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bogat ljetni sadržaj za turiste na Jahorini

jahorinasestosjedPanoramska vožnja šestosjedom na olimpijskoj Jahorini počeće od subote, 24. juna 2017. godine, a biće dostupna samo u danima vikenda u vremenskom periodu od 10:00 do 16:00 časova.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" za Sarajevo-RS  su rekli da će ljubitelji ljetnog turizma u panoramskoj vožnji i razgledanju prirodnih ljepota Jahorine moći uživati do 17. septembra tekuće godine.

"Karte za panoramsku vožnju će se prodavati po cijenama od 7 KM za jednu vožnju i 15 KM za dnevni "bike pass", odnosno pet vožnji za ljubitelje brdskog biciklizma", rekla je za naš portal portparol OC "Jahorina" Sanja Ćeremidžić.

Ona dodaje da će u prodaji biti i karte od 6 KM za organizovane grupe čiji je minimum 20 osoba.

"Cijena od 6 KM za organizovane grupe biće odobrena uz ovjeren spisak gostiju od strane hotela, sportskog kluba ili drugih udruženja. Plaćanje je moguće u gotovini na "ski kasi" ili vaučerom izdatim od strane hotela uz raniji dogovor sa rukovodstvom Centra", rekla je Ćeremidžićeva.

Napominje da, u slučaju potrebe za korištenjem žičare radnim danima, potrebno je pismeno najaviti grupu na sedam dana prije dana korišćenja.

"Posjetioci mogu iskoristiti priliku da se upoznaju sa ljetnim sadržajima od kojih izdvajamo šetnje stazama za pješačenje, brdski biciklizam, paraglajding, vožnju kvadovima, a nezaobilazne su i gastro ponude i velnes programi jahorinskih hotela", navodi ona.

Osim pomenutog, na Jahorini će se tokom ljeta održati niz sportskih manifestacija poput ljetnog kampa FK "Crvena zvezda" Beograd od 15. do 22. jula 2017. godine, kao i košarkaški "Grawe Three Points" koji će trajati od 2. do 9. jula.

Oba kampa će se održati na sportskim terenima ispred hotela "Bistrica" na Jahorini.

"Za ljubitelje trail trčanja i ove godine će biti organizovana "Jahorina Ultra Trail" trka 29. i 30. jula 2017. godine", dodala je Ćeremidžićeva.

Pored povoljnih cijena usluga boravka u hotelu "Bistrica" predlažemo vam da uz panoramsku vožnju šestosjedom ili cjelodnevno korištenje bazena osjetite ukuse kuhinje, po cijeni od 17 i 15 KM.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Brdska auto trka "Nagrada Istočnog Sarajeva"

brdska trka jahorina2017Auto-moto klub "AUTO 4x4 KLUB" Istočno Sarajevo, ovog vikenda, 17. i 18. juna 2017. godine na Jahorini organizuje brdsku auto trku "Nagrada Istočnog Sarajeva 2017".

Ova trka se boduje za Šampionat BiH kao i za Prvenstvo Republike Srpske, a za bodove će se takmičiti 30-40 trkača. Takmičenje će se održati na stazi "Jahorina", odnosno na dijelu puta R446-a, Pale - Jahorina, dužine 3.000 m sa startom na Dvorištima, Jahorina.

"U skladu sa tim obavješavamo vas da će putni pravac R446-a Pale - Jahorina biti zatvoren za saobraćaj u subotu i nedjelju od 9 do 16 časova, a saobraćaj će se odvijati alternativnim pravcem Pale-Podgrab-Kadino vrelo-Jahorina", saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Olimpijskog centra "Jahorina".


PROGRAM TAKMIČENJA

17.06.2017. godine, subota

08:00 - 10:00 Verifikacija i tehnički pregled (Hotel "Bistrica", Jahorina)
09:00 - 09:30 Press konferencija Hotel Bistrica
10:00 1. sjednica Sportske komisije
10:15 Objava startne liste za trening
10:30 Sastanak sa vozačima i polazak na start
11:00 Plaćeni trening

12:30 Start prvog treninga (Dvorišta, Jahorina)

30 min po završetku prvog, Start drugog treniga
60 min po završetku drugog treninga, 2. sjednica Sportske komisije
18:00 Objava startne liste za trku

18.06.2017., nedjelja

11:45 Ceremonija svečanog otvaranja takmičenja i obraćanje zvanica (START)

12:00 Trka - prva vožnja (Dvorišta, Jahorina)
30 min po povratku posljednjeg vozača, Trka - druga vožnja
30 min poslije završetka druge vožnje, objava privremenih rezultata
60 min poslije završetka druge vožnje, 3. sjednica Sportske komisije
15 min nakon završetka 3. sjednice Sportske komisije, objava konačnih rezultata

16:00 Svečanost dodjele priznanja (Hotel "Bistrica", Jahorina)

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Počela akcija čišćenja Jahorine

jahorina ljeti ulica sarsAkcija čišćenja i uređenja urbanog dijela Jahorine počela je danas radovima na uređenju saobraćajnica i sanacijom kolovoza, te uklanjanjem smeća i otpada pored puteva.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću OC "Jahorina" Sanja Ćeremidžić rekla je za Sarajevo-RS  da je u današnjoj akciji učestvovalo oko 30 ljudi, a radovi su izvođeni od ulaza na Jahorinu ka silaznoj stanici šestosjeda.

"U akciji su učestvovali radnici Olimpijskog centra, predstavnici Udruženja hotelijara i Udruženja vlasnika vikend kuća, kao i nekoliko ski instruktora", rekla je Ćeremidžićeva.

Dodala je da će radovi biti nastavljeni i sutra, kada će doći cisterna sa vodom kojom će biti oprane glavne saobraćajnice na planini.

Organizatori ove akcije su Olimpijski centar "Jahorina" i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, uz podršku opštine Pale.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Akcija čišćenja Jahorine

jahorina ljeto 2015 sa rsOlimpijski centar "Jahorina" u saradnji sa Turističkom organizacijom Istočno Sarajevo poziva sve zainteresovane građane našeg grada da se pridruže proljetnoj akciji čišćenja planine Jahorine, koje će početi sutra, 30. maja 2017. godine.

Prevoz će biti organizovan u 7:30 časova sa autobuskog stajališta ispred Osnovne škole "Pale", a povratak je planiran u 13:30 časova sa Jahorine, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz OC "Jahorina".

Okupljanje svih učesnika ove akcije biće ispred tehničke baze OC "Jahorina" u 8:00 časova. Takođe, obezbjeđeni su sendviči i osvježenje za sve učesnike.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Na prodaju pet hotela na Jahorini

jahorina zalazak sunca vrhMenadžment Olimpijskog centra "Jahorina" mogao bi ponuditi na prodaju pet hotela iz svog turističkog kompleksa s ciljem poboljšanja poslovanja, a konačna lista objekata, koji će biti ponuđeni kupcima, biće poznata idućeg mjeseca.

Najvjerovatnije će na prodaju biti ponuđeni hoteli "Bistrica", "Košuta", "Jahorina", "Partizan" i "Koran".

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković juče je rekao da je dogovaran koncept rješavanja problema Olimpijskog centra kako bi bili stvoreni uslovi da devastirani objekti budu dokapitalizovani i na kraju privatizovani, a dobijeni novac usmjeren u osnježavanje.

"Zadatak je na menadžmentu “Jahorine” da predloži Vladi RS šta dalje. Devastirani objekti sada su beskorisni, ali oni imaju svoju vrijednost. Tražimo od menadžmenta da u roku od 30 dana dostavi Vladi sve informacije. Zajedno sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS radimo na uknjiženju spornih objekata", kaže Gluhaković.

Dodao je da je, prema podacima koje su dobili od Olimpijskog centra, riječ o hotelima "Bistrica", "Košuta", "Jahorina", "Partizan" i "Koran".

"Neki objekti se mogu pretvoriti u reprezentativne. Nama je cilj da svi objekti koji se ne koriste stave u funkciju i da ih prodamo ili privatizujemo", rekao je Gluhaković.

Vršilac dužnosti direktora "Jahorine" Goran Brčkalović rekao je da za pomenutih pet hotela postoje i sudski sporovi.

"Moramo prvo riješiti taj problem. Nastajaćemo da sve informacije dostavimo Vladi RS u predviđenom roku", kazao je Brčkalović i dodao da će za vještačko osnježavanje biti potrebno 15 miliona KM.

Olimpijski centar "Jahorina" prošlu godinu završio je u minusu od 4,35 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak ovog preduzeća dostigao 21,12 miliona maraka.

Komentarišući izjave opozicije da Vlada RS prodaje "Jahorinu", Predrag Gluhaković je rekao da su to njihove predizborne priče i obmanjivanje javnosti.

"Svi su oni bili u mogućnosti da urade ovo što mi sada radimo. Ti objekti nisu od juče devastirani. Tolike godine su bili tu i nisu ništa uradili. Mi sada želimo da to kapitalizujemo i pretvorimo "Jahorinu" u reprezentativan centar. To što oni tvrde nije dobra poruka ni građanima. To govori o njima. Mi idemo dalje i nećemo stati", istakao je Gluhaković.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ljepotu Srpske mogu da pokazuju samo domaćini

trebinje grad turizamTuriste na jugu Hercegovine ubuduće sa lepotama Trebinja i njegovim kulturno - istorijskim znamenitostima mogu upoznavati samo licencirani turistički vodiči iz Republike Srpske.

Ova oblast pokušava se urediti novim zakonom o turizmu, jer su do sada kroz Trebinje sa grupama turista prolazili vodiči iz različitih krajeva. Problem je bio što te vodiče niko nije kontrolisao odakle dolaze i šta pričaju o ovom gradu.

Istovremeno, trebinjski vodiči svoj posao su završavali u autobusima, jer od autobuskog stajališta na bilo kojoj destinaciji u susednoj Hrtvatskoj i Crnoj Gori, više grupama koje vode nisu smeli bilo šta govoriti o tim mestima, jer je odmah dolazila inspekcija.

Nadaju se da će se poštovati zakon i da će samo oni upoznavati turiste sa svojim gradom i svojom zemljom.

U Trebinju je licencu dobilo 16 turističkih vodiča, a u ovom gradu dodeljene su diplome i za još 9 njihovih kolega iz Foče i Višegrada, koji su, nakon polaganja stručnog ispita, dobili sertifikate da se mogu baviti ovim poslom na području RS.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, prilikom dodele sertifikata zajedno sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem, pojasnio je da po zakonu o turizmu samo sertifikovani vodiči RS mogu da tumače i promovišu turističke potencijale Srpske i da je svaki drugačiji angažman zloupotreba.

''U saradnji sa Inspektoratom Republike Srpske maksimalno ćemo se potruditi da sprečimo zloupotrebe agencija koje dovode svoje vodiče, da pričaju o Trebinju u kome možda ranije nikada nisu bili, nego samo nešto pročitali o ovom gradu. Učinićemo sve da posao dobiju mladi ljudi koji su sertifikovani vodiči u Republici Srpskoj, a od inspektora ćemo tražiti svakodnevno izveštavanja o ponašanju agencija koje dovode turistitčke ture. Na jesen očekujemo i povratnu informaciju koliko su naši vodiči bili angažovani u toku sezone'', naveo je Gluhaković.

Aleksandar Đurić, savetnik u resornom ministarstvu i predsednik komisije za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče, takođe, je najavio, u saradnji sa inspekcijama, rigorozne mere protiv svih koji “uvezenim” vodičima pokušavajutrebinje iz vazduha uskratiti vodiče iz RS da tumače turističke znamenitosti u svojoj zemlji.

''Naš cilj je da se mladi ljudi iz Republike Srpske koji su prošli vrlo kompleksan i zahtevan program dobiju šansu da pokažu stečena znanja'', kaže Đurić.

U trebinjskoj inspekciji navode da će turističke vodiče kroz ovaj hercegovački grad kontrolisati tržišna inspekcija.

Bojan Čvoro načelnik odeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije rekao je “EuroBlicu” da će sve biti jasnije za nekoliko dana, kada se novi zakon počne primenjivati.

''Do sada smo kontrolisali registrovane smeštajne kapacitete. Naš inspektor imao je ovlaštenja da proveri svaku sobu koja nije prijavljena kao zauzeta i otkloni sumnju, eventualnog, ilegalnog izdavanja smeštaja'', objašnjava on.

Sertifikovani vodiči

Od 75 prijavljenih kandidata 53 u RS su uspešno položili ispit za licenciranog turističkog vodiča. Istovremeno, broj turista u Trebinju u prva 4 meseca ove godine je viši za 10 odsto u odnosu na isti period lani.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otvorena sezona splavarenja na Tari

splav na tariMjesec dana prije uobičajenog termina, vožnjom grupe slovenskih turista niz kanjon Tare, od Šljivanskog iznad Đurđevića Tare do Brštenovice i kampa u Bastasima kod Foče, i zvanično je za prvomajske praznike počela ovogodišnja sezona splavarenja niz Taru i Drinu.

''Uradili smo to isključivo na zahtjev naših klijenata koji su, uprkos našim upozorenjima na moguće opasnosti, insistirali da ih spustimo nabujalom Tarom, da uživaju u ovakvom adrenalinskom putovanju, u posebno ekstremnim uvjetima i mislim da nisu pogriješili'', izjavio je Fikret Pendek, predsjednik fočanskog Udruženja splavara “Adem Pendek“ koje jedino baštini tradiciju vožnje na drvenim splavovima - najstarijem plovilu za koji ljudski rod zna.

Vožnja Tarom je, ističe Pendek, bila "luda i nezaboravna", sve je proteklo u najboljem redu i raspoloženju među gostima iz Slovenije. Bili su oduševljeni, mada ni on sam, priznaje, u svoje četiri decenije splavarskog staža i stotine spuštenih splavova, nikada nije vozio turiste pri takvom vodostaju.

''Zbog aprilskih kiša i snjegova na Durmitoru, Sinjajevini i Ljubišnji, Tara je nabujala, ali i sve njene pritoke (Ljutica, Sušica, Vaskovačka rijeka, Draga, Šipčanica, Urca, Ljutnica...) tako da je to i za mene bio jedan novi ambijent i doživljaj Tare. Mislim da smo svi skupa uživali u proljetnim ljepotama kanjona rijeke, a vjerovatno smo postavili rekord svih vremena u brzini vožnje Tarom. Dionicu od Splavišta u Šljivanskom iznad Đurđevića Tare do bosanskog kampa na Brštenovici, dugu nekih 50 kilometara, provezli smo za nekih pet do šest sati, što je nezapamćeno. U normalnim okolnostima tokom ljetnih mjeseci i niskog vodostaja to putovanje traje najmanje dva dana'', ističe Pendek.

Kaže da je veliki interes turista za splavarenje ove godine i već ima najave velikog broja grupa iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, tako da bi ova godina mogla biti jedna od najuspješnijih.

Posebno ako se uzme u obzir da je i zanimanje domaćih turista, posebno uspješnih kompanija, izraženije nego prethodnih godina.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nacionalni park ''Sutjeska'' vraća stari sjaj

nacionalni park sutjeskaNacionalni park "Sutjeska" postavljen je na putanju razvoja, prosperiteta i zaštite i njegov stari sjaj će se uskoro vratiti, poručili su iz Uprave parka.

"Moja misija je vraćanje starog sjaja NP Sutjeska, te u planovima koje imam, ovu ustanovu vidim u vrhu svjetskih elitnih destinacija. Planiramo izgradnju zdravstveno-turističkog centra, koji bi po svim elementima koje park posjeduje bio specifičan", kaže direktor Dejan Pavlović.

Mnogo je toga, prema njegovim riječima, što najstariji i najveći nacionalni park u BiH izdvaja od ostalih, a to se prije svega ogleda u prirodnim bogatstvima.

"Imati na veoma malom mjestu prašumu Perućicu, najveći vrh BiH Maglić, vodopad Skakavac, koji je visok preko 70 metara, osam glečerskih jezera, idealan sportsko-rekreativni centar s jednim od najvećih otvorenih bazena u Evropi, čija je površina 16.000 kvadratnih metara. I mnoge druge blagodati imamo samo na Tjentištu", kaže Pavlović.

Nacionalni park kao preduzeće osnovano je još 1962. godine, a zapošljava 75 ljudi, koji se uglavnom bave zaštitom prirodnih vrijednosti, kulturno-istorijskih i drugih dobara, prezentacijom i popularizacijom parka.

Prvi put nakon mnogo godina poslovni rezultati su pozitivni, što je, smatraju, rezultat predanog rada menadžmenta. Svoju viziju su zasnovali na fundamentalnim vrijednostima NP Sutjeska, koje predstavljaju osnovu daljeg razvoja.

Nacionalni park "Sutjeska" kroz očuvanje prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa vrši promociju i upravljanje turističkim i rekreativnim potencijalima, te doprinosi lokalnom i regionalnom društveno-ekonomskom razvoju.

Brojni problemi opterećuju rad i poslovanje parka, od onih prirodnih pa do finansijskih. Razvoj je, kažu, ograničen na turizam, a infrastruktura nije razvijena pa je i pristupačnost slabija, a nema ni velikih projekata.

"Država bi mogla da pomogne u ravnomjernoj raspodjeli finansijskih sredstava, te da koristi nekoliko mogućnosti finansiranja, poput javnog budžeta, koncesije ili ugovora o donacijama. Sa druge strane, lokalna zajednica, po važećoj zakonskoj regulativi o zaštićenim područjima, treba da u skladu s mogućnostima u određenom iznosu finansira zaštićeno područje", smatra Pavlović.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se prije svega odnose na zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa NP Sutjeska, održivo korišćenje prirodnih resursa, jačanje potencijala uprave, razvoj turizma i na kraju uspostavljanje mehanizama za održivo upravljanje parkom.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje". On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

PROFIL

Naziv: Nacionalni park "Sutjeska"
Sjedište: Tjentište
Osnovano: 1962.
Djelatnost: Zaštita prirodnih vrijednosti i popularizacija
Broj zaposlenih: 75
Kontakt: 058/233-102
www.npsutjeska.info

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Za vikend skijanje na Jahorini

jahorina ogorjelica sars1Zbog novih snježnih padavina i velikog interesovanja skijaša, ski lift Poljice će u subotu i nedjelju 22. i 23.4.2017. godine biti pušten u pogon, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Olimpijskog centra ''Jahorina''.

Portparol Centra Sanja Ćeremidžić rekla je za naš portal da je snijeg, koji je padao prethodnih dana, formirao snježni pokrivač i odlične stvorio uslove za rad skijališta.

''Tokom rada ski lifta ''Poljice'' važiće jedinstvena cijena ski karte od 20 KM za sve korisnike, a sezonski ski pass neće biti važeći za skijanje ovog vikenda'', rekla je Ćeremidžićeva.

Radno vrijeme ski lifta od 9 do 16.00 časova a prodaja ski karata će se vršiti na ski kasi Poljice.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Budućnost Olimpijskog centra ''Jahorina'' neizvjesna Istaknut

jahorina voznja sestosjedom zalazakIako je završena vrlo uspješna turistička sezona, budućnost OC “Јahorina” kao akcionarskog društva, je neizvjesna.

Vršilac dužnosti direktora Goran Brčkalović potvrdio je da su računi preduzeća blokirani ali i u dogovoru sa vlasnikom, Vladom Republike Srpske, najavio novi investicioni ciklus na ovoj planini.

Za lošu finansijsku situaciju u Olimpijskom centru, SDS koji je sačinio Analizu poslovanja preduzeća od 2003. do 2016, odgovornim smatra IRB i Vladu Republike Srpske.

Mada su obilje snijega i veliki broj turista napunili kasu OC Јahorina, trenutno stanje nimalo nije sjajno. Računi preduzeća su blokirani, ali privremeno.

U menadžmentu Olimpijskog centra ne negiraju postojanje ukupnog duga od 21 milion KM, već objašnjavaju da se sastoji od 11 miliona predviđenih za amortizaciju i više od devet miliona za kamate i glavnicu kredita kod IRB-a.

''OC Јahorina je podijeliomartovsku platu, nema dugovanja prema dobovljačima i skoro da nema nikakvih dugova. Nakon jedne usopješne sezone mi se priprema za ljetni period gdje imamo dogovoreni 20.000 pansiona. Istina je da smo imali blokadu računa, ali smo sa IRB-om napravili sporazum oko deblokade'', kaže Brčkalović.

Na tešku finansijsku situaciju u OC Јahorina ukazuju u SDS-u ne iz, kako kažu, političkih razloga, već u namjeri da ovo preduzeće ponovo bude nosilac turističke ponude sarajevsko-romanijske regije.

''Olimpijski centar ''Јahorina'' je nelikvidno preduzeće čak i da mu nisu blokirani računi, budući da su njihove obaveze 13 puta veće od njihovih sredstava. Posljednji put je OC ''Јahorina'' poslovao sa dobitkom 2007. godine'', tvrdi Marko Đogo, član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a.

Slaviša Raković, takođe član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a dodaje:

''Umjesto da IRB napravi jedan sanacioni program i odluči da ide dalje i investiciju, u IRB-u se ponašaju suprotno i vrše tiho ubistvo OC Јahorina potražujući, ne samo redovne prinose, već i zatezne kamate''.

U IRB Republike Srpske, ali i resornom Ministarstvu trgovine i turizma, ostali su nijemi za sva pitanja u vezi sa trenutnom situacijom u ovom olimpijskom centru. Vršilac dužnosti direktora, pak, uvjerava da je OC ''Јahorina'' na putu oporavka, jer je sezona bila uspješna, a riješeni su i imovinsko-pravni odnosi na devastiranim hotelima Јahorina, Partizan, Šator, što predstavlja zamajac za novi investicioni ciklus.

''Mislim da smo veoma blizu da imamo zdrav OC Јahorina, jer od toga zavisi 3.000, što direktno što indirektno, zaposlenih ljudi na planini. Ovo je najveća firma u istočnom dijelu Srpske i s te strane ja sam optimista'', kaže Brčkalović.

U dogovoru sa Vladom Republike Srpske formirane su dvije radne grupe, jedna za restrukturiranje Olimpijskog centra koji između ostalog podrazumijeva odvajanje ugostiteljstva od skijaških staza i druga za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, čime se stiču uslovi za nastavak ulaganja na Јahorinu.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

OC ''Jahorina'' cilja mjesto ski-šampiona

jahorina 2016 sa rs poljiceJahorina mora postati lider u regionu, kako zimskog, tako i svih drugih vidova turizma, koji se vežu za planinu i aktivnosti na planini tokom čitave godine.

Vizija je to kojom se vode u Olimpijskom centru “Jahorina”, lideru zimskog turizma u BiH, koji u budućnosti planira postati vodeći ski-centar regiona zbog svih predispozicija i imidža koji ova planina ima, a naročito imajući u vidu da su na njoj 1984. godine održane Zimske olimpijske igre.

Olimpijski centar posluje kao akcionarsko društvo s većinskim državnim kapitalom u kojem je zaposleno 130 ljudi, a taj broj u sezoni raste i do 200. Zanimanja su dijelom vezana za turizam i rad u hotelskoj industriji, dok se na skijalištu pojavljuju specijalizovana zanimanja vezana za upravljanje infrastrukturalnim sistemom.

Osnovne djelatnosti društva su upravljanje infrastrukturom i pružanje usluga na skijalištu Ski-centra na Jahorini i pružanje usluga u hotelu “Bistrica” i pratećim ugostiteljskim objektima.

Hotel, koji je izgrađen za potrebe XIV zimskih olimpijskih igara nalazi se na najljepšem jahorinskom vidikovcu, 1.620 metara iznad mora. Raspolaže sa 152 sobe i osam apartmana, a sve sobe imaju kupatilo, TV sa satelitskim programom, direktnu telefonsku liniju.

Tu su i zatvoreni bazen, sauna, teretana, sala za stoni tenis i bilijar, ski-garderoba, ski-rental. Od ljetnih sadržaja sadrži sportske terene za male sportove, veliki travnati teren i drugo.

U OC “Jahorina” ocjenjuju kako u našim okolnostima Jahorina može biti zadovoljna dosadašnjim aktivnostima, ali mora da se približi konkurenciji u okruženju, koja je u prethodnim godinama napravila iskorak.

''Naš turistički proizvod još nije kompletan i potrebno je što prije završiti započeti investicioni ciklus, kako bi naš nastup na tržištu mogao da bude što snažniji i kako bismo opravdali dosadašnje investicione aktivnosti. Potrebno je, prije svega, završiti sistem vještačkog osnježavanja, izgraditi nekoliko novih ski-liftova, izgraditi parking i sadržajno i manifestaciono ojačati ponudu destinacije. Sve ovo su aktivnosti u koje mora da se uključi šira društvena zajednica, pošto Olimpijski centar iz sopstvenih izvora ne može riješiti navedene probleme, ali bi bilo veoma značajno da se proces uređenja destinacije ubrza, kako se ne bi gubilo vrijeme i korak u odnosu na konkurenciju'', kažu u ovom olimpijskom centru.

Pokretači su i organizatori većine aktivnosti u vezi sa boravkom gostiju na Jahorini i to smatraju njihovim najvećim poslovnim uspjehom. Razvojem i investicijama unutar Olimpijskog centra došlo je do intenzivne gradnje smještajnih kapaciteta u hotelima, pansionima, apartmanima i kućama, tako da je sada broj ležaja na planini preko 5.000, a što je važan preduslov za unapređenje svih ostalih sadržaja i usluga u destinaciji.

“Naši poslovni rezultati su na nivou prometa od tri do pet miliona KM, ali mi indirektno svojim aktivnostima i u zavisnosti od kvaliteta zimske sezone stvaramo preduslove za promet na Jahorini koji se mjeri desetinama miliona KM. Naša procjena je da dobrom zimskom sezonom ukupan promet svih privrednih subjekata vezanih za Jahorinu kao destinaciju dostiže i do 50 miliona KM”, zaključili su oni.

O projektu

Projekat “50+” pokrenuli su “Nezavisne novine” i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru projekta promocije domaće proizvodnje “Naše je bolje”.

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih privatnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera privatnog preduzetništva, kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Projekat je podržao i grad Prijedor.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed