Menu
A+ A A-

Studentsko pozorište Pale osvojilo nagradu za najbolju režiju

laktasi nagrade 2017Učešćem na Internacionalnom festivalu amaterskih pozorišta, održanom proteklog vikenda u Laktašima, glumci Studentskog pozorišta Pale vratili su se u svoj grad sa vrijednom nagradom.

Žiri 12. Internacionalnog festivala amaterskog teatra "Laktaši 2017" radio je u sastavu: dr Ljiljana Čekić, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, dr Nataša Glišić, profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Bojan Kolopić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Oni su Studentskom pozorištu Pale dodijeli nagradu za najbolju režiju za predstavu "186. stepenik", kojom su se Paljani predstavili publici na pomenutom festivalu. Predstava je rađena po tekstu Borislava Pekića, a u režiji Nemanje Kostića.

Direktor Studentskog pozorišta Pale Veljko Ðoković rekao je za Sarajevo-RS da je ovo uspjeh kompletne ekipe ovog pozorišta, jer su uspjeli da se predstave u najbolje svjetlu i pokupe najbolje moguće kritike za nastup na Internacionalnom festivalu.

"To je dokaz da iz godine u godinu podižemo nivo organizacije i kvaliteta ove trupe. Izuzetno sam ponosan na kompletnu ekipu jer su dali sve od sebe i pokazali nevjerovatnu energiju i slogu", rekao je Ðoković za naš portal.

On je dodao da su se ponijeli kao porodica, što je u suštini i svrha ovog pozorišta.

Prema njegovim riječima, organizacija festivala je bila na zavidnom nivou i krajnje profesionalna, a ljudi koji su u organizaciji čine sve da festival postaje iz godine u godinu sve ozbiljniji i kvalitetniji.

Tokom četiri festivalske večeri prikazano je sedam predstava u takmičarskom dijelu:

- "Put oko sveta" autora Branislava Nušića, u režiji Jovane Mirković, Dramski studio "Daske" Laktaši (Republika Srpska)
- "O usamljenosti – Gospodin Foka", autora Gordana Mihića, u režiji Milana Pletela, Dramski studio AKUD-a "Sonja Marinković" Novi Sad (Srbija)
- "Odjeci", po motivima drame "Čas" Ežena Joneska, u režiji Gorana Bjelanovića, Bjelopoljsko pozorište (Crna Gora)
- "Veronika", autora i reditelja Tihomira Kosića, Scena Sisak (Hrvatska)
- "Hadersfild", autora Uglješe Šajtinca, u režiji Andrije Stojkovića, Akademsko pozorište SKC Niš (Srbija)
- "186. stepenik", autora Borislava Pekića, u režiji Nemanje Kostića, Studentsko pozorište Pale (Repulika Srpska)
- "Srpska drama", autora Siniše Kovačevića, u režiji Bogdana Milojevića, Pozorište mladih "Abrašević" Kragujevac (Srbija).

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otvoren 12. Internacionalni festival amaterskih pozorišta

put oko sveta daske laktasi 17Premijerom predstave "Put oko sveta" Dramskog studija "Daske" svečano je otvoren 12. internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši 2017.

U ime organizatora, Centra za kulturu i obrazovanje i Dramskog studija "Daske" Laktaši, dobrodošlicu na 12. festival gostima je poželjela direktorica Centra Slađana Čovičković, dok je festival zvanično otvorio načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović.

Predstavu "Put oko sveta", domaćeg dramskog studija čiji glumci tradicionalno otvaraju festival svake godine, režirala je Jovana Mirković po tekstu Branislava Nušića.

U naredna tri dana posjetioci će imati priliku da pogledaju šest predstava i to pozorišta iz Novog Grada (RS/BiH), Novog Sada (Srbija), Bijelog Polja (Crna Gora), Siska (Hrvatska), Niša (Srbija), Pala (RS/BiH) i Kragujevca (Srbija).

Odluku o najboljima donijeće žiri u sastavu Nataša Glišić, Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić. Ulaz na sve predstave je besplatan.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Studentsko pozorište Pale učestvuje na Internacionalnom festivalu

186 stepenik premijeraStudentsko pozorište Pale nastupiće 25. juna 2017. godine na Internacionalnom festivalu amaterskih pozorišta sa predstavom "186. stepenik", koju su nedavno premijerno izveli pred paljanskom publikom.

Direktor pozorišta Veljko Đoković rekao je za Sarajevo-RS da je premijera predstave naišla na pozitivne ocjene kod domaće publike, pa su zbog toga odlučili da repriziraju premijeru.

"Predstava je rađena po režiji Nemanje Kostića, a prema tekstu radio drame Borislava Pekića koja je zasnovana na istinitom događaju sa početko osamdesetih godina", kaže Đoković.

Ističe da se radnja predstave odvija u Londonu, gdje novinar "Guardina" Majkl Higins i bivši logoraš Emanuel Goldman pokušavaju "odmrsiti klupko" istorije zapetljano u žici nacističkog logora Mathausen iz 1943. godine.

"Predstava je naišla na pozitivne ocjene kod publike na Palama, zbog čega smo jako zadovoljni", dodao je Đoković.

U predstavi, koja će se naći na programu Internacionalnog festivala u Laktašima, igraju Veljko Đoković i Nemanja Popović u glavnim ulogama, dok u sporednim ulogama igraju Janko Jugović, Boško Krljaš i Nemanja Kostić.

Predstava je zakazana za 19:00 časova.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Besplatan ulaz na predstavu "Celo telo tu me boli"

celo telo tu me boli1Povodom 20 godina uspješnog poslovanja, kompanija "Mikrofin" građanima Istočnog Sarajeva predstavu "Celo telo tu me boli" u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

Predstava će se odigrati u srijedu, 14. juna sa početkom u 20:00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Kulturnog centra.

Ulaz je besplatan, a ulaznice možete preuzeti u prostorijama Centra do srijede u vremenskom periodu od 9:00 do 15:00 časova. 

Riječ reditelja: "Izabrali smo Joneskovu Lekciju da nam bude povod za jednu našu priču, priču o našem svakodnevnom teatru apsurda: na ulicama, na poslu, na TV-u, svuda. Mi više ne idemo u pozorište da bi vidjeli pozorište, ono je svakodnevno pred našim očima, ludo, nezaboravno i totalno apsurdno. Naša stvarnost je apsurdnija od Joneskovovog svijeta i zato ćemo tu stvarnost da utkamo u njega. Glupost i bahatluk vlada, a običan svijet, normalan svijet, pati. Možemo se samo gorko nasmijati na to. Mi, u pozorištu, nemamo iluzija da će se stvari promijeniti, biće samo još gore i blesavije i zato biramo smijeh kao izlaz, jedini izlaz iz ovog teatra apsurda koji se zove svijet i Republika Srpska u njemu".

Po tekstu LEKCIJA E. JoneskaAdaptacija: Nikola Pejaković

Reditelj: Nikola Pejaković

Scenograf i kostimograf: Vladana Trninić

Lektor: Milorad Telebak

Izbor muzike: Nikola Pejaković

Igraju: Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović, Velimir Blanić

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

"Sunce tuđeg neba" ponovo u Istočnom Sarajevu

maca marinkovic predstavaHit predstava Dragana Marinkovića Mace po drugi put će se odigrati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u četvrtak, 8. juna 2017. godine, sa početkom u 20:00 časova.

Zbog velikog interesovanja publike, Maca će ponovo doći u naš grad. Radnja predstave nas vodi u devedesete godine prošlog vijeka, gdje protagonista ove priče, na duhovit način, sa elementima crnog humora, saopštava svoju priču o "bjekstvu" od ludila, rata i svih ostalih nemilih događaja kroz koje su prošli narodi sa ovih prostora.

Karte možete kupiti radnim danima u prostorijama Kulturnog centra od 9:00 do 15:00 časova po cijeni od 10 KM.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava "Bračni par(astos)" oduševila prisutne

uljup predstavaUdruženje ljubitelja umjetnosti Pale (ULJUP) u saradnji sa Kulturnim centrom Pale organizovala je večerašnju predstavu "Bračni par(astos)" u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

Predsjednik ULJUP-a Goran Šinik rekao je novinarima da su pozorišni art vikend podijelili na tzv. dva vremenska perioda, da u dva-tri mjeseca budu dvije predstave.

"Ovo je druga predstava pod nazivom "Bračni par(astos)" po jednom aktuelnom brodvejskom piscu", kaže Šinik i dodaje da je tema predstave ljubavni par Ejmi i Šon.

On je istakao da imaju odličnu saradnju sa direktorom Gradskog pozorišta "Jazavac" Ljubišom Savanovićem i da im je on preporučio da rade ovu predstavu.

Šinik je naglasio da su već tri puta izvodili ovu predstavu i da je ona doživjela dobar odziv publike.

Sala Kulturnog centra Pale je bila premala da primi sve zainteresovane za večerašnju predstavu.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Monodrama "Svetozar Treći" na repertoaru Kulturnog centra

monodrama svetozar treciUrnebesna komedija "Svetozar Treći" biće odigrana u ponedjeljak, 29. maja u 20:00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Glavnu ulogu u ovoj mondrami tumači Ivan Perković.

Monodrama "Svetozar Treći" rađena je po tekstu "Kad umreh onomad" Ljiljane Bralović, a u režiji Mihaila Kostadinova. Riječ je o urnebesnoj komediji u produkciji NASTeatra, čija je matična scena u Gornjem Milanovcu, rodnom mjestu pjesnika Momčila Nastasijevića.

Teatar je posvećen ovom velikom pjesniku. Ivan Perković bio je učesnik Festivala malih scena i monodrame, gdje se predstavio sa monodramom "Pesnik za pesnike", a monodrama je takođe bila posvećena Momčilu Nastasijeviću.

Glavni junak Svetozar svojim kazivanjem iznosi osudu licemjerstvu, pretvaranju i nekoj vrsti izopačenosti. Ivan Perković ispunjava želju svom junaku, a što je podsvjesna želja svakog čovjeka, da vidi koliko će kome nedostajati kada ga ne bude više bilo.

Svi zainteresovani ulaznice mogu kupiti svaki radnim danom od 9:00 do 15:00 časova u prostorijama Kulturnog centra, po cijeni od 5 KM, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.
 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava "Bračni par(astos)" gostuje na Palama

bracni parastosUdruženje ljubitelja umjetnosti Pale (ULJUP) u saradnji sa Kulturnim centrom Pale u petak, 26. maja u 19 časova organizuje predstavu "Bračni par(astos)" u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

Radnja predstave govori o Ejmi i Šonu koji jedne večeri pokreću pitanje vjenčanja. Dvadesetprvi je vijek, centar savremenog svijeta Njujork. Grad u kome svako može živjeti kako želi, najslobodnije mjesto koje možemo zamisliti.

Pa ipak, ono važno, intimno pitanje sa kojim se svako od nas suoči u jednom trenutku vječno je: udati se ili ne?

Odgovore na pitanja, "Može li se ljubav obećati samo jednoj osobi?"; "Bojimo li se obavezati se na ceo život jer živimo u vrijeme u kom se sve brzo mijenja, a ono što nam danas treba sutra odbacujemo?", dobićete ako u petak posjetite Kulturni centar Pale i pogledate ovu zanimljivu predstavu.

U predstavi igraju Snježana Mišić i Aleksandar Blanić. Predstava je rađena po tekstu Mata Morilja, a preveo je Ivan Đuričić. Lektorisala je Nataša Kecman, a reditelj predstave je Đurđa Tešić.

Za scenografiju i kostime se pobrinula Draga Purković-Macan, dok je muzika birala Đurđa Tešić.

Ulaz na predstavu je besplatan.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mališani uživali u predstavi ''Vreme je za bajke''

predstava bubamara bg paleMališani iz Pala danas su uživali u dječijoj predstavi ''Vreme je za bajke'' u izvođenju glumaca Pozorištanceta ''Buba-mara'' iz Beograda, koja je odigrana u Kulturnom centru Pale.

Upravnik ovog dječijeg pozorišta i glumica u pomenutoj predstavi Dragica Živković Krstić rekla je novinarima da su zadovoljni odzivom djece i pozitivnim reakcijama.

''Predstavu ''Vreme je za bajke'' igramo često u Beogradu i širom Srbije, a nastupali smo i u Republici Srpskoj. Radi se jako zanimljivoj i interesantnoj predstavi, autor je češki pisac koji je osmislio kompilaciju dveju bajki, ''Crvenkape'' i ''Princeze na zrnu graška'', a glumci koriste lutke i maske, sa kojima igraju sve likove iz predstave'', kaže glumica Živković-Krstić.

Prema njenim riječima, mališani iz PU Klub za djecu ''Cvrčak'' i iz osnovnih škola, danas su u potpunosti uživali kroz ovu predstavu, koja je tri puta odigrana u razmaku od 10:30 do 15:00 časova.

''Predstava je koncipirana tako da i djeca učestvuju, a ne da budu samo pasivni posmatrači, jer im je to dosadno. Kroz predstavu ih pitamo za ''savjete'', šta da radimo i oni lijepo učestvuju, tako da smo uvijek zadovoljni'', ističe Živković-Krstić.

Glumica je poručila da su prije dolaska na Pale gostovali u Višegradu, a nada se i ponovnom dolasku zbog odlične saradnje sa upravom Kulturnog centra Pale. 

Pozorištance ''Buba-mara'' iz Beograda postoji već devet godina i popularno je među najmlađim u Beogradu, a česti su gosti i drugih gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava "Balkanski seks i grad" u Istočnom Sarajevu

balkanski seks i gradPosjetioci Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo imaće priliku da u četvrtak 18. maja 2017. godine, sa početkom u 20 časova, pogledaju hit predstavu "Balkanski seks i grad".

Ovaj pozorišni performans na komičan način predstavlja priču o dvije najbolje prijateljice, Čupke i Čarne, koje razgovaraju i razmjenjuju svoja životna iskustva o muško-ženskim odnosima.

Čarna je slobodna žena i još uvijek traži čovjeka svog života, dok je Čupka udata i ima troje djece. Njih dvije vode potpuno različite načine života, ali se ipak savršeno razumiju i opet imaju slične probleme.

Na duhovit način prikazana su mnoga pitanja koja muče savremenu ženu i muškarca na Balkanu.

Američka serija "Seks i grad" osvojila je planetu baveći se ovom temom, a sad i Balkan ima nešto slično, pa se i u ovoj predstavi pojavljuje i Zvjerka, zgodni zavodnik kao iz originalnog serijala.

U predstavi igraju Miljana Gavrilović, Jovana Jelovac Čavnić i Marko Dolaš.

Predstava producenta, reditelja i koscenariste Stanka Holcera, osvojila je publiku u regionu!

Karte su u prodaji u prostorijama Kulturnog centra, a cijena ulaznice je 7KM.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava "Ožalošćena porodica" oduševila publiku

predstava sokolacDramska sekcija Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" je i ove godine obradovala Sokočane povodom obilježavanja slave škole. Duhovni centar Romanijske Lazarice bio je mali da prime sve posjetioce koji su došli da pogledaju predstavu.

Publika je sa punom pažnjom pratila predstavu. Na sceni su se našli: Stevan Đukić u ulozi Agatona Arsića, opštinskog načelnika, trgovac Tanasije Dimitrijević koga je tumačio Stefan Odović, Nikola Orašanin kao Proka Purić, Nemanja Borvčanin kao Trifun Spasić, Vladimir Vasiljević kao Mića Stanimirović, Jovan Ćivša kao advokat porodice, Simka koju tumači Isidora Banduka ,Tatjana Gutalj kao Vida, Kristina Samardžija kao Gina, udovica Sarka koju je tumačila Natalija Kanostrevac, i u ulozi služavke Lada Kariklić.

Svako je mogao da pronađe sebe u likovima iz kasnog Nušićevovog djela. Bujicu smijeha, ali i sliku naših karektera, članovi Dramske sekcije uspješno su prenijeli na publiku. Predstavi su prisustvovali predstavnici Grada Istočno Sarajevo, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, zamjenik gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i predstavnici lokalne vlasti, odbornik u Skupštini Grada i Skupštini opštine Sokolac Nenad Samardžija, sveštenstvo Crkvene opštine Sokolac, prosvjetni radnici, učenici naše škole i brojni sugrađani.

"Naši sugrađani nisu često u prilici da prisustvuju ovakvim predstavama. Po izrazu i osmjehu lica svih posjetilaca, može se vidjeti šta nedostaje ovom gradu. Više sam nego zadovoljan onim što sam vidio i puna podrška kopletnoj ekipi, posebno profesorici Mojsilović koja je uložila veliki trud", poručio je Nenad Samardžija.

Svoje utiske nakon predstave prenio nam je i Danko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Garada Istočno Sarajevo.

"Da ne znam da su amateri, pomislio bih da su profesionalni glumci. Pobrali su simpatije ne samo moje nego i komletnog auditorijuma. Pratim svaku predstavu koju organizuje Dramska sekcija i čestitam im. Pred opštinskim rukovodstvom je stalno prisuta ideja da se sala Kulturnog centra obnovi i vrati u funkciju.Na tome radi načelnik Bjelica. Do tada ovakve i slične manifestacije održavaće se u Duhovnom centru, uz podršku sveštenstva naše Crkvene opštine", poručio je Vučetić.

Dramska sekcija Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" okuplja mlade koji pokazuju talenat za glumu i scensko izraživanje. Rade u veoma teškim uslovima, jer ne postoji odgovarajući prostor u kome bi vježbali i pripremali predstave.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Premijerno izvedena predstava "186. stepenik"

186 stepenik premijeraU Kulturnom centru Pale večeras je premijerno izvedena predstava "186. stepenik" Studentskog pozorišta Pale. Predstavu je režirao Nemanja Kostić, a glavne uloge u predstavi su Veljko Đoković i Nemanja Popović dok sporedne igraju Boško Krljaš, Janko Jugović i Nemanja Kostić.

Direktor Studentskog pozorišta Pale i glumac u predstavi Veljko Đoković rekao je novinarima da je predstava "186. stepenik" rađena po djelu Borislava Pekića, i ona je temeljena po istinitom događaju, a radnja se dešava u 80-im godinama prošlog vijeka i vezana je za koncentracioni logor Mathauzen.

"Predstava traje oko pedeset minuta, a bilo je jako teško pripremiti se za ovu predstavu prvenstveno što je fizički zahtjevna, a drugo što je škakljiva tema koja je problem na ovim prostorima već nekih pedeset do šezdeset godina", dodao je Đoković.

Glumac Nemanja Popović rekao je da je ova predstava došla u dobrom vremenskom trenutku s obzirom da Studentsko pozorište Pale nije radio skoro pola godine novi komad, a u Palama nešto više od dva mjeseca.

"Ovo je pravo vrijeme da vratimo povjerenje kod publike. Imali smo malih tehničkih problema dok se to radilo, naravno uvijek to govorim kao i sva amaterska pozorišta radimo sa minimalističkim finansijskim ulaganjima", dodao je Popović.

Popović je naglasio da je tek sad vidio koliko je zapravo Studentsko pozorište Pale jako i koliko su zapravo složni.

"Imali smo naravno i uspona i padova, ali smo ovo iznijeli do kraja i pokazali sami sebi prije svega da možemo da radimo ozbiljne predstave, sa ozbiljnom režijom i prilično dobrom glumom, što je publika mogla da vidi večeras i da smo jedno društvo koje savršeno funkcioniše", nastavio je Popović.

Studentsko pozorište Pale u narednom periodu imaju u planu učestvovanje na tri festivala u Laktašima, Mrkonjić Gradu i u Banjoj Luci.

 

 

 

 

""

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed