Menu
A+ A A-
Pozorište

Humani nastavnici pomažu Marku Pavloviću

sastanak na slijepo sarsNastavnici koji predaju u osnovnim školama na području opštine Pale, okupljeni u Amaterskom pozorištu prosvjetnih radnika Pale, paljanskoj publici su se večeras predstavili kroz predstavu ''Sastanak na slijepo''.

Predstava je odigrana isključivo zbog prikupljanja novčanih sredstava za oboljelog dječaka iz OŠ ''Pale'' Marka Pavlovića, kojem je otkrivena Vilsonova bolest i za liječenje je potrebno izdvojiti 13.000 KM mjesečno.

Nastavnik engleskog jezika u osnovnim školama ''Srbija'' i ''Pale'' Slađana Klačar rekla je novinarima da su odlučili da se na ovaj način uključe u jednu od mnogobrojnih akcija za Marka, a ova predstava im je prva od kako su formirali pozorište.

''Predstava je humanitarnog karaktera, a odlučili smo da pomognemo našem učeniku Marku Pavloviću, za kojeg je pokrenuto mnogo uspješnih akcija, a nadamo se da će i ova biti uspješna kao i prethodne'', rekla je Klačareva.

Scenario za predstavu je napisala nastavnica Klačar, a u predstavi, pored nje, učestvuju još četiri nastavnika. 

Nastavnik geografije u Osnovnoj školi "Pale" Aleksandar Rajić naglasio je da je ovo predstava čiji je krajnji cilj da se pomogne malom Marku, ali izrazio nadu da neće biti i posljednja.

Marko Pavlović, zbog zdravstvenih problema je upućen na Univerzitetsku dječiju bolnicu u Beograd gdje mu je otkrivena Vilsonova bolest.

Novac za pomoć Marku može se uplatiti na žiro račun kod NLB banke u KM: 562-012-81159817-59 na ime Slađana Pavlović.

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Lut fest'' obilježava Svjetski dan lutkarstva

vitomir stifanic lut festKao što sve velike prestonice kulture danas slave lutkarsku umjetnost i obilježavaju Svjetski dan lutkarstva, tako i Istočno Sarajevo, daje poseban doprinos proslavi ovog značajnog datuma za lutkarsko pozorište.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' objavio rezultate konkursa za takmičarski program 18. festivala, koji se održava od 15-19. maja, 2017. godine, u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra (u galeriji).

''Objavljujući rezultate konkursa ovogodišnjeg ''Lut festa'' na ovaj poseban datum za umjetnost lutkarstva, željeli smo da još jednom skrenemo pažnju na značaj i doprinos festivala u razvoju lutkarstva i lutkarske umjetnosti ne samo kod nas, nego i u svijetu'', rekao je selektor ''Lut festa'' Vitomir Štifanić.

Prema njegovim riječima, važno je istaći da je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' postao prava umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta, koja je za osamnaest godina trajanja doprinjela da je Istočno Sarajevo postalo važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.

''Čari i magija ovog festivala se dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživaljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvjesti za cijeli život. Selekcija ovogodišnjeg festivala je ostvarila dva koncepta utemeljena u animaciji lutaka, što je usko vezano s posrednim ili neposrednim udjelom glumca u procesu oživljavanja lutke'', istakao je Štifanić.

On kaže da su u takmičarski i prateći program festivala izabrane predstave koje svojim stilskim izvođenjem i porukom publici pružaju iluziju stvarnosti, te predstave koje ističu samostalnost u stvaranju nezavisnog lutkarskog svijeta mašte i imaginacije.

U takmičarskom programu festivala učestvovaće 11 pozorišta iz BiH (Republika Srpska, Federacija BiH), Srbije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Egipta. Ove godine će se publici po prvi put predstaviti Nevid teatar, Banja Luka sa predstavom ''Pustolovine Boleta Komete'', autorski projekat Marka Dukića.

Iz Mostara dolaze dva pozorišta: Pozorište lutaka Mostar sa predstavom ''Princ iz moje ulice'', Nedžada Maskumića i Lutkarsko kazalište Mostar, koje će izvesti predstavu ''Bajka o sreći'', Izabele Degorske.

Iz Srbije će se ove godine predstaviti četiri pozorišta: Pozorište lutaka ''Pinokio“, Beograd sa predstavom ''Aladinova čarobna lampa'', reditelja Nikole Zavišića, Pozorište lutaka Niš, sa predstavom ''Olovni vojnik i balerina'', reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica sa predstavom ''Ivica i marica'', reditelja Todora Valova, i Narodno pozorište ''Toša Jovanović'', Zrenjanin, sa predsatvom ''Zvezda lutalica'', čiju režiju potpisuje Irena Tot.

Tradicionalno, iz Estonije će se publici predstaviti Pozorište ''Tuulevski'' sa novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom ''Crvenkapa'', rediteljke Amele Vučenović. Zavod federacija Ljubljana će izvesti predstavu ''Luda šuma'', autorski projekat Ajde Roos i Petera Kusa.

Po prvi put će se publici u Istočnom Sarajevu predstaviti Silvija Bart, čuvena lutkarka iz Njemačke, sa predstavom ''Ljubav za tri narandže'', čiju režiju potpisuje i Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta sa predstavom ''Arzak'', Abdeltfa Mostfa.

U pratećem programu festivala odigraće se predstave ''Ptice bez granica'', autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim će se predstaviti ''Otvoreni teatar'' iz Mostara i predstava ''Jaje'', Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, po motivima Zlatka Krilića, čiju režiju, adaptaciju i scenografiju potpisuje Predrag Bjelošević.

''Odluku da učestvuju u pratećem programu festivala donijelo je Dječije pozorište RS, Banja Luka, jer nažalost ove godine nemaju festivalsku predstavu koja bi se mogla postaviti na sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje se održava festivalski program. Zbog ograničenih scenskih i tehničkih mogućnosti smo uskraćeni da publici predstavimo najnoviju produkciju ovog pozorišta, jer one svojim tehničkim i scenskim zahtjevima prevazilaze naše mogućnosti'', kaže izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić i dodaje:

''Nismo željeli da zbog toga odustanemo od Dječijeg pozorišta, smatrajući da je vrlo značajno da publika u Istočnom Sarajevu vidi predstavu ovog poozorišta, zbog čega je i napravljen ovakav dogovor''.

U bogatom pratećem programu pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“, pored predstava, publika i učesnici moći će da uživaju u lutkarskim radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teskta.

''Njegujmo lutkarsko pozorište za djecu, prenoseći djeci najljepše poruke života i kroz lutkarsko pozorište vratimo ljubav, povjerenje i iskrenost, vjerujući u lutke i njihovu moć da nam sve što treba da se kaže, kažu na poseban i samo njima svojstven način. Jer, lutke ne mrze, nisu zajedljive, niti pakosne, one su iskrene i zato ih podarimo djeci, sa najvećom pažnjom nas odraslih i odgovornih za njihovo bolje djetinjstvo i odrastanje'', poruka je „Lut festa“, povodom Svjetskog dana lutkarstva.

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Raspisan konkurs za 18. ''Lut fest'' u Istočnom Sarajevu

LOGOMeđunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' objavljuje Konkurs za 18. festival koji će se održati od 15. do 19. maja 2017. godine u Istočnom Sarajevu, pod motom: ''Lutkarski bal punoljetstva''.

Lut fest je jedna od veoma značajnih međunarodnih pozorišnih manifestacija u BiH, koja već 17 godina školuje nove generacije pozorišne publike, stvarajući dobru platformu za razvoj kulture cijelog regiona.

Učešće velikog broja lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta, izložbe, radionice, predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti. 

Organizator festivala je "Forum teatar", čiji su ciljevi promocija kulture, stvaranje jedinstvenog evropskog kulturnog prostora, očuvanje identiteta, osnovna ljudska prava i eliminacija svih oblika diskriminacije.

 

Način prijavljivanja:

Molimo Vas da nam poštom ili e-poštom pošaljete popunjenu prijavu (možete da je skinete sa sajta www.lutfest.com sekcija Konkursi i aplikacije) i sljedeće materijale:

1. kratak tekst o pozorištu (do 900 znakova)

2. kratak opis predstave (do 900 znakova)

3. imena autora, izvođača i ostalih saradnika i učesnika u predstavi

4. pet fotografija predstave (minimalna veličina: 15x10 cm; jpeg 1MB 300dpi)

5. video zapis predstave (DVD ili CD ili link)

Priloženi materijali se ne vraćaju.

ADRESA:

Forum teatar (LUT FEST)

Banović Strahinje 5

71123 Istočno Sarajevo

Republika Srpska- BiH

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Rok za prijavu:

Rok za prijavu učešća na festival je 15. Februar, 2017. godine.

Uslovi učešća:

Festival je malih formi. Na festivalu mogu da učestvuju lutkarska pozorišta sa:

- predstavom koja broji do pet glumaca (Maksimalan broj članova ansambla je sedam)

- predstavom koja je po ideji i režijskoj postavci autorska

Za pozorišta iz inostranstva festival obezbjeđuje smještaj na bazi tri pansiona. Za pozorišta iz EX YU okruženja festival obezbjeđuje smještaj na bazi dva pansiona.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Premijera hit komedije ''Kad voljim, voljim'' u Istočnom Sarajevu

hit komedija sasa panticPremijera nove hit komedije ''Kad voljim, voljim'' autora Saše Pantića odigraće se 25. januara 2017. godine u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 20 časova. 

Saša Pantić je autor poznatih komičnih emisija i predstava poput ''Kursadžija'', ''Policijske stanice'' i ''Maturanata''. 

Ulaznice po cijeni od 7 KM možete kupiti svakim radnim danom od 9 do 15 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dragan Maca Marinković: Mi smo tragikomični

maca marinkovic predstavaPredstava ''Sunce tuđeg neba'', koja će se večeras održati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, je prošarana presijecanjem sociokulturnih faktora ovog prostora od navika, kulturnih razlika, različitih etničkih osećanja sa pokušajem odgovara na pitanje "zašto smo mi ovakvi, a oni takvi?".

Junak ove priče je ''višenacionalan i multikulturalan'' i kao takav se našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, junak ove predstave prolazi kroz mnoštvo situacija, obrtaja i stanja koje idu od euforičnog oduševljenja do neuroze, bijesa i kivnosti.

Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koje će biti obojene zdravim humorom.

Sarajevo-RS: Kakav je duh prošlosti koji nas progoni i tjera da tražimo ''Sunce tuđeg neba''?

Dragan Marinković - Maca: Pa to je neki duh iz doba komunizma, za vrijeme vladavine Tita, kada smo svi živjeli u Jugi, a željeli otići na Zapad da zaradimo koji dinar više. Bilo je super u Jugoslaviji, ali je mnogo ljepše bilo otići i zaraditi, tako da od tad postoji želja za odlaskom sa Balkana. Sve je to bilo zbog turbulentnih vremena koja u principu nisu nikad prestala da budu turbulentna.

Sarajevo-RS: Šta je to komično, a šta tragikomično?

Dragan Marinković - Maca: Predstava je žanrovski tragikomična, jer živimo takve živote, pa jedini smisao je bio odigrati takvu predstavu. Ima u predstavi jedna sjajna replika da li smo komični u svojoj tragičnosti ili tragični u svojoj komičnosti, pa to se nikad ne zna i to je ono što je vječno pitanje sa ovih prostora. Najbolje je da ljudi pogledaju predstavu i tako će shvatiti najbolje u čemu je bit predstave.

Sarajevo-RS: Kome je najviše namijenjena predstava?

Dragan Marinković - Maca: Namijenjena je svima, nema određene starosne granice. Ali ipak, posvećujem je više mladima jer želim da im razbijem iluziju o boljem životu u inostranstvu i razmišljanju kako samo pobjeći odavde. Danas je postalo pomodarstvo za klince, tinejdžere, kao ''Zapad je super'', ali sjedi i čekaj babinu penziju. Cijeli život ''s kafe na kafu'' i čeka kad će doći do Zapada. E baš tebe čekaju. Predstava je namijenja i onima koji su krajem 90tih bili u dilemi da li otići ili ne.

Sarajevo-RS: Da li prvi put igrate u Istočnom Sarajevu i kakvu posjećenost očekujete večeras?

Dragan Marinković - Maca: Drago mi je što ponovo igram u Istočnom Sarajevu, ranije sam nastupao sa predstavom ''Enigmatske varijacije'' ispred Kamernog teatra i ovo je sad drugi put da igram ovdje. Očekujem da će biti dobra posjećenost i da su sve ulaznice rasprodate, te da će publika biti zadovoljna večerašnjom predstavom.

Sarajevo-RS: Kakvi su Vam planovi za naredni period?

Dragan Marinković - Maca:  U narednom periodu, zbog božićnih i novogodišnjih praznika, nemam baš gust termin,  tako da ću u ovom mjesecu odigrati još dvije predstave. U Tivtu sam 25. januara i u Budvi dan kasnije, zatim se vraćam nazad u BiH, gdje 1. februara igram u Tuzli. 

 

Sve ulaznice za predstavu ''Sunce tuđeg neba'' prodate su i večeras se očekuje velika posjećenost u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Predstava počinje u 20 časova.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava ''Sunce tuđeg neba'' u Istočnom Novom Sarajevu

sunce tudjeg neba macaPredstava ''Sunce tuđeg neba'' je multimedijalni projekat pod rediteljskom palicom glumca Dragana Marinkovića Mace u novoj 2017. godini biće gost Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Predstava nam donosi uzbudljivu životnu priču gdje se prepliće čitav spektar ljudskih emocija, od smijeha do suza, možemo slobodno reći šeksipirovskih razmjera.

Priča počinje devedesetih godina prošlog vijeka, gdje protagonista ove priče na duhovit način, sa elementima crnog humora, saopštava svoju priču o ''bjekstvu'' od ludila, rata i svih ostalih nemilih događaja kroz koji su prošli narodi s ovog prostora.

Junak ove priče je ''višenacionalan i multikulturalan'' i kao takav se našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, junak ove predstave prolazi kroz mnoštvo situacija, obrtaja i stanja koje idu od euforičnog oduševljenja do neuroze, bjesa i kivnosti.

Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koji će biti obojeni zdravim humorom. Predstava je prošarana presjecanjem sociokulturnih faktora ovih prostora od navika, kulturnih razlika, različitih etničkih osjećanja sa pokušajem odgovara na pitanje ''zašto smo mi ovakvi, a oni takvi''.

Kraj ovog puta, raseljenog izbjeglice, je povratak u zemlju koju je napustio i susret sa potpuno novim svijetom, koji pokušava sad da identifikuje. Rasplet šizofrenog stanja dolazi spoznajom da mu je cijellio svijet kao video igra, a na ekranu se ispisuje ''GAME OVER''.

Ovo je predstava sa vizuelnim efektima, legendarnom muzikom sa prostora bivše Jugoslavije, plesom, i koja non-stop korespondira sa stvarnošću: faktografska je, iznosi činjenice stvarnih događaja iz prošlosti, a žanrovski je tragikomedija kako bi opisala duh vremena koji je iza nas, ali nas i dalje pogađa na nivou posljedica prošlosti i dan danas.

Ovaj satirični komad obuhvata različita mjesta, vremena i uspon civilizacije s krajem dvadesetog vijeka gdje se provlači još uvijek aktuelno pitanje koje prožima vrijeme i prostor – Ići, ili ostati?

Predstavu ''Sunce tuđeg neba'' publika u Istočnom Sarajevu će imati priliku da pogleda u nedjelju, 15. januara, sa početkom od 20:00 časova.

Ulaznice, po cijeni od 10 KM, biće u prodaji od sutra,  27. decembra 2016. godine, svakim radnim danom u vremenu od 9 do 15 časova u prostorijama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava ''Odumiranje međeda'' najbolja na 21. festivalu malih scena i monodrame

odumiranje medjeda predstava kc insPredstava Narodnog pozorišta Užice ''Odumiranje međeda'', po tekstu Branka Ćopića, proglašena je za najbolju predstavu na 21. festivalu malih scena i monodrame održanom proteklih dana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Stručni žiri, koji čine profesor Rade Simović, koji je predsjedavao žirijem, te Ivana Erić i teatrolog Zoran Todorović, donio je jednoglasnu odluku o dodjeli dvije glumačke nagrade, nagrade za najbolju monodramu, specijalnu nagradu i nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

"Kroz Odumiranje međeda već decenijama defiluje sve ono što prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i ''preletači'', sukob roditelja i djece, mito i korupcija, senzacionalistički mediji", saopštio je žiri sinoć u obrazloženju nagrade.

Prema njihovom mišljenju, svi ti društveni fenomeni, sinoć su, kroz igru glumaca Narodnog pozorišta Užice, ogoljeni i prikazani u svom besmislu i beskrupuloznosti. Za najbolju glumicu na festivalu izabrana je Sonja Milojević, za izuzetno odigran lik Diane u predstavi "Tektonika osećanja" Erika Emanuela Šmita, u adaptaciji Dragane Bošković.

Titulu najboljeg glumca na festivalu žiri je proglasio Tihomira Stanića za ulogu u predstavi "Govorna mana" autora i režisera Gorana Marković, a komentar žirija na ovu ulogu bio je da je Stanić iznio ovu predstavu sa lakoćom i manirom prekaljenog glumca i umjetnika.

Za najbolju monodramu izabrana je ''Molitva'', autora Željka Stjepanovića, koja je proglašena za najbolju među ukupno četiri monodrame odigrane na festivalu u Istočnom Novom Sarajevu.

Žiri je rekao da je Stjepanović kroz ovo djelo prikazao novo, nekonvencionalno tumačenje Kočićevog lika i djela, vješto izbjegavajući stereotipe i kroz dobro uobličen dijalog likova koje sam tumači, uspio je da na nov način predstavi velikog srpskog pripovjedača.

Siniša Maksimović autor monodrame ''Četiri suze Lazareve'', rađena po tekstu Zorana Mijaljevića, dobio je specijalnu nagradu festivala za doprinos razvoju monodrame u Republici Srpskoj.

Na 21. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame, održanom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, ukupno su izveden četiri monodrame: ''Pripovetke jednog kaplara'' (Zoran Ćosić); ''Gospod je živ'' (Dragane Bosnić); ''Četiri suze Lazareve'' (Siniša Maksimović) i ''Molitva'' (Željko Stjepanović).

Na festivalu je odigrano i pet kamernih predstava, a radi se o predstavama ''Istina (ne)boli'' (Jelena Kojović-Tepić), ''Hipertenzija'' (Svetislav Basara), ''Govorna mana'' (Goran Marković), ''Tektonika osećanja'' (Erik Emanuel Šmit) i ''Odumiranje međeda'' (Branko Ćopić).

Ovogodišnji festival malih scena i monodrame ponovo je ponudio širok asortiman različitih dramskih žanrova, glumačke igre, tematskih i sadržajnih poruka, kao i odličnu organizaciju.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Festival malih scena i monodrame (Facebook)

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Srednjoškolci poručili da čuvamo i cijenimo ono što imamo

ne daj boze da se srbi sloze 1Učenici prvog i drugog razreda Gimnazije u Srednjoškolskom centru ''Pale'' večeras su u Kulturnom centru na Palama, u organizaciji Dramske recitatorske sekcije sa besjedništvom, odigrali predstavu ''Ne daj Bože da se Srbi slože''.

Šesnaest učenika Gimnazije su režiseri i autori teksta predstave, koju su kreirali kako bi podigli svijest kod građana i predstavili kakvu istoriju imamo i kakvo su nam kulturno blago ostavili preci.

''Ovom predstavom željeli smo da podignemo svijest kod ljudi i nagnamo ih na razmišljanje, a do ideje smo došli tako što smo posmatrali naše društvo i shvatili da naša nacionalna svijest nije baš na zavidnom nivou'', rekla je Marija Blagojević učenica II razreda Gimnazije u SŠC ''Pale''.

Sergej Stakić učenik prvog razreda Gimnazije u predstavi igra lik srpskog vojnika koji se nakon borbe u Prvom svjetskom ratu vraća kući. On kaže da je cilj predstave da ljudi vide da je naš srpski jezik lijep i da trebamo da čuvamo i cijenimo ćirilicu i ljude koji su je stvorili.

''Moja uloga srpskog vojnika poručuje da su se naši preci borili za nešto što danas imamo, a ne cijenimo'', ističe Stakić.

Profesorica srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru ''Pale'' Branka Malinić Čugalj rekla je novinarima da poruke koje su članovi Dramske recitatorske sekcije SŠC Pale prenijeli večeras su poruke koje su nam ostavili naši preci.

''Dramska recitatorska sekcija sa besjedništvom okuplja 25 do 30 članova svake školske godine. Imamo niz programa, ovo nam je zanimljiva predstava iz više razloga. Najprije, autori teksta su učenici prvog i drugog razreda Gimnazije u SŠC Pale, koji su i članovi dramske sekcije, a oni su i režirali predstavu, osmislili scenografiju, koreografiju, muziku i sve što treba za jednu predstavu. Oni šalju važnu poruku da je naš put, put Svetoga Save, a da je sve drugo stranputica. Da puta ima, ako idemo putem Svetoga Save i da treba biti optimista bez obzira u kakvim okolnostima čovjek živi'', rekla je profesorica Branka Malinić Čugalj.

Ona je dodala da je prezadovoljna odzivom publike i da članovi ove dramske sekcije svjedoče da naša mladost jeste prava srpska mladost i da treba da vjerujemo u nju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstavom "Istina ne boli" otvoren festival malih scena i monodrame

festival malih scena kcPredstavom ''Istina ne boli'' Jelene Kojović-Tepić, koju su odigrali glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvoren 21. Međunarodni festival malih scena i monodrame.

Ratna i poratna drama porodice i društva ''Istina ne boli" kao da je pronašla festival i lokaciju kojoj najviše pripada. Gdje bi i šta bi ljudi bili da se nije desio rat- pitanje koje se provlači kroz predstavu, ostavilo je snažan utisak na publiku u kojoj gotovo da nema neko ko se nije pomjerio sa svog predratnog kućnog praga.

Glumac Goran Јokić kaže da je ovo priča o poslijeratnoj sudbini jednog Sarajlije. Već na otvaranju festivala organizatori su obezbijedili i bogate prateće sadržaje.

Kustos muzeja u Šapcu Branislav Stanković predstavio je publici izložbu fotografija šabačkog pozorišta.

Direktor festivala Mladen Јanković najavio je nagrade u četiri kategorije. U četiri takmičarska dana publika u Istočnom Sarajevu vidjeće predstave glumaca i pozorišta iz Banjaluke, Šapca, Užica i Prištine.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i inforimisanja Srbije i Grad Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Decembarski repertoar Kulturnog centra Pale

kulturni centar pale ulaz sarsNa repertoaru Kulturnog centra Pale za mjesec decembar 2016. godine nalazi se sedam aktivnosti. Tokom ovog mjeseca paljanskoj publici će se predstaviti volonteri Opštinskog odbora Crvenog krsta Pale, koji će obilježiti Međunarodni dan volontera.

Aktivnost je zakazana sutra, 6. decembra, sa početkom u 19 časova.

Učenici Srednjoškolskog centra Pale - Gimnazija II razred, izvešće predstavu, ''Ne daj Bože da se Srbi slože'', koja je zakazana za 19 časova.

Tradicionalna ''Nikoljdanska svečanost'' u realizaciji mališana i osoblja Dječijeg centra ''Bubamara'' iz Pala održaće se u petak, 16. decembra, a mjesto još uvijek nije definitivno održano, jer postoji mogućnost da se održi u SPC ''Peki'' zbog veće sale.

Predstava je zakazana za 18 časova.

Kulturni centar je za mališane spremio Diznijev animinirani 3D film ''Vaiana'' koji će biti prikazan u subotu, 17. decembra, sa početkom u 17 časova.

Istog dana, u terminu od 19 časova, Paljani će moći pogledati novi film Nikole Koje ''Stado''. U utorak, 20. decembra u 11 časova, održaće se Stručna rasprava na temu ''Elektroprivreda u Republici Srpskoj'', a izlagač i predavač je prof.dr Aleksa Milojević.

I posljednja aktivnost za mjesec decembar je Novogodišnja predstava ''Novogodišnji urnebes'' i dodjela paketića za mališane, o kojoj više možete pročitati ovdje

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Uspješno okončan projekat ''Pozorištem do svakog djeteta''

forum teatar''Forum teatar'' iz Istočnog Sarajeva uspješno je realizovao projekat decentralizacije kulture ''Pozorištem do svakog djeteta-svima treba kultura'', koji je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sredstvima Lutrije Srpske.

Direktor ''Forum teatra'' Vitomir Mitrić izjavio je da je cilj bio da što veći broj djece u Republici Srpskoj pogleda pozorišnu predstavu i učestvuje u kreativnoj radionici sa prezentacijom.

Prema njegovim riječima, ovo je veoma značajno u opštinama u kojima nema pozorišne scene za najmlađe i gdje se pozorišne predstave održavaju rijetko, i projektom je ostvaren cilj jednakog zadovoljenja kulturnih potreba i ostvarenje želja djece i mladih u manje razvijenim opštinama, tako da oni neće zaostajati za djecom i pozorišnom publikom u velikim centrima.

Umjetničkom radionicom i predstavama za djecu u Petrovu završen je jedinstveni projekat decentralizacije kulture u Republici Srpskoj, koji smo prethodno proveli i u opštinama Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Kalinovik i Kneževo”, istakao je Mitrić, koji je koordinator projekta.

On je podsjetio da je u Istočnom Novom Sarajevu, a potom i na Sokocu i Han Pijesku odigrana predstava za djecu ''Kvarna farma'', a pozorišne predstave ''Uspavana ljepotica'' i ''Tri praseta'' sa lutkarskim radionicama za osnovce, učitelje i pedagoge izvedene su u Rogatici, Kalinoviku, Kneževu i Petrovu od 22. do 25. novembra.

“Bila je to sedmica lutkarstva i kreativnog pozorišta, čiji je cilj podsticanje najmlađih i njihovih pedagoga na kreativno stvaralaštvo, uz isticanje stvaralačkih dometa, putem lutkarske umjetnosti i pozorišta”, naglašava Mitrić.

Ovim predstavama, uz mnoštvo lutaka i radionicu različitih vrsta “Papirnog pozorišta” i “Teatra sjenki” glumac Jovan Caran i reditelj Vitomir Mitrić sa asistentima, osim najmlađih polaznika, osnovaca, uključivali su i pedagoge koji će iskustvo stečeno na predstavi i radionici koristiti u vannastavnim aktivnostima sa đacima, a djeci omogućiti da ispolje kreativnost i ostvare potrebu za direktno učešće u kulturnim dešavanjima.

''Ovakav vid decentralizacije kulture, putem pozorišne umjetnosti i predstava za djecu, najmlađima otkriva svijet bajki i mašte na potpuno drugačiji način, a ujedno edukativnim segmentom i pokaznom radionicu lutkarstva za pedagoge, učitelje i nastavnike omogućava uvid u osnove pozorišne umjetnosti i lutkarstva, otkrivajući kako nastaje pozorišna predstava za djecu'', rekao je Mitrić.

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: SRNA

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Novembarski repertoar Kulturnog centra Istočno N. Sarajevo

repertoar kc istocno nsarajevoNa repertoaru Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo za kraj mjeseca novembra 2016. godine nalaze se predstave ''Vječne priče'' po Vilijemu Šekspiru i ''Jazavac pred sudom'', kao i premijera filma ''Vojna akademija III''.

* Predstava ''Vječne priče'' po Vilijemu Šekspiru, u adaptaciji i režiji Luke Piljagića, čine omaž ovom piscu povodom 400 godina od njegove smrti. Vilijem Šekspir bio je engleski pjesnik i dramski pisac, koji se, prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svjetskog glasa.

Predstava će se održati sutra, 24. novembra 2016. godine sa početkom 19 časova u sali Kulturnog centra. Cijena ulaznice košta 5 KM, a iste možete kupiti na dan održavanja predstave na biletarnici Kulturnog centra.

* Predstava ''Jazavac pred sudom - David i ja'' igra se takođe u adaptaciji Luke Piljagića, a povodom 100 godina od smrti Petra Kočića, jednog od naših najvećih pisaca. David Štrbac je glavni lik satire "Jazavac pred sudom" koju je napisao Petar Kočić. "...malen, nizak, suv kao grana, lagan kao perce.

Lijeva mu je noga malo kraća od desne, te se gega kad ide. Oči su mu svijetle i prelivaju kao u mačke iz mraka. Sav sijed, preko pedeset godina. Mijenja glas. Umije zaplakati kao malo dijete, zalajati kao pašče, a zakukurijekati kao pijetao. Često puta udari zgodno rukama o bedra kao pijetao krilima i zakukuriječe te prevari pijetlove, pa se prije vremena raskukuriječe po selu. Zato ga ruže pomlađe žene."

Pretvara se da je stidljiv. Siromašan je i naoko naivan seljak, koji tuži sudu jazavca, a ustvari, kritikuje i osuđuje okupatora i njegovo sudstvo kao i sve negativne pojave koje je austrougarska okupacija "donijela".

Predstava se igra u petak, 25. novembra sa početkom u 19 časova. Cijena ulaznice iznosi 5 KM, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

* Film "Vojna akademija 3 - novi početak" je nakon prvog vikenda prikazivanja najuspješnije domaće ostvarenje prikazano u kino-dvoranama u ovoj godini. Film je od premijere pa do danas pogledalo više od 50.000 gledalaca širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Novi nastavak "Vojne akademije" donosi nove profesionalne i ljubavne zaplete i prepliće sudbine junaka jedne od najgledanijih serija. Tu su dobro poznati junaci, sada u oficirskim uniformama: Bojan Perić, Radovan Vujović, Ivan Mihailović, Branko Janković, Jelisaveta Orašanin, Tijana Pečenčić, Dragana Dabović, Tamara Dragičević, Ljubomir Bandović, Nebojša Milovanović, Miloš Timotijević, Olga Odanović, Ivana Mihić, Mladen Nelević, Olivera Viktorović, Predrag Smiljković, Milica Mihajlović, Jelica Sretenović, Goran Radaković.

Film možete pogledati 26. novembra u tri termina, od 17, 19 i 21 čas. Cijena ulaznice za film iznosi 4 KM, navode iz Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Subscribe to this RSS feed