Menu
A+ A A-
Pozorište

Monodrama ''Fejsbruka'' u Istočnom Sarajevu

monodrama fejsbrukaMondrama ''FejsbRuka'' u realizaciji Siniše Maksimovića održaće se u četvrtak, 20. aprila 2017. godine u galerijskom prostoru Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevu, sa početkom u 19 časova. 

Sinišа Mаksimović je učestvovаo nа 21. međunаrodonom festivаlu mаlih scenа i monodrаmа u Istočnom Novom Sаrаjevu, sа monodrаmom ''Četiri suze Lаzаrove'', gdje je dobio Specijаlnu nаgrаdu Festivаlа zа doprinos rаzvoju monodrаme u Republici Srpskoj.

''Fejsbrukа'' je komičnа monodrаmа, gdje je glаvni аkter čovjek iz rurаlne sredine koji po prvi put dolаzi u kontаkt sа kompjuterom i društvenim mrežаmа.

Nа jedаn duhovit nаčin Sinišа Mаksimović nаm predstаvljа kаko modernа tehnologijа može dа doprinese, аli i dа nаšteti ljudimа, nаročito onimа nа selu, gdje se zbog vremenа provedenog zа rаčunаrom zаpostаvljа posаo oko zemlje, stoke i sаme porodice.

''Velikа je mukа, а bogа mi i brukа, kаd se motikа i kukа dohvаti fejsbukа'', kаže Živoslаv, junаk ove priče.

 

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Odigrana monodrama "Nebeski raport iz tamnice" Dušana Zurovca

dusan zurovac monodramaU prostorijama Kulturnog centra Pale, sa početkom u 19 časova, odigrana je monodrama "Nebeski raport iz tamnice" Dušana Zurovca.

Monodrama je pisana iz ličnog iskustva autora, koje je on lično proživljavao.

Zurovac je rekao novinarima da je to drama savremenog čovjeka, čovjeka koji je izašao iz rata, čovjeka koji je ratni invalid, osumnjičenog za ratne zločine i dodao je da svako ko je bio u ratu ima svoju ličnu dramu.

Monodrama "Nebeski raport iz tamnice" održaće se još u Trebinju i Bijeljini.

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

'Na Drini ćuprija' pobjednik Festivala profesionalnih pozorišta

predstava na drini cuprijaPredstava "Na Drini ćuprija" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, pobjednik je 67. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, saopštio je danas žiri.

"Na Drini ćuprija" dobila je nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a žiri je odluku donio jednoglasno.

Predsjednica žirija bila je Dragana Varagić, a članice Vladislava Fekete i Smiljka Seljin.

Nagradu za najbolju predstavu za djecu u cjelini dobila je predstava "Allegro con brio" Dečjeg pozorišta iz Subotice, u režiji Jevgenija Ibragimova.

Za najboljeg glumca proglašen je Arpad Mesaroš za ulogu Crnog u predstavi "Crni" Roberta Lenarda, Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház), u režiji Žanka Tomića.

Priznanje za najbolju glumicu dobila je Gordana Djurdjević Dimić za ulogu Lotike u predstavi "Na Drini ćuprija".

Nagradu za epizodnu ulogu dobio je Radoje Čupić za ulogu Ćorkana u predstavi "Na Drini ćuprija".

Nagradu za ulogu u predstavi za djecu dobio je Slaven Došlo za ulogu Petra Pana u predstavi "Petar Pan", Pozorišta mladih iz Novog Sada, u režiji Roberta Valtla.

Nagrada mladom glumcu pripala je Suzani Lukić za ulogu Lolite-djevojčice u predstavi "Ždrelo" Žanine Mirčevske, Narodnog pozorišta Kikinda, u režiji Snežane Trišić.

Za najbolju scenografiju nagrađena je Marija Kalabić, za najbolji kostim Tatjana Radišić, obe za predstavu "Na Drini ćuprija".

Nagrada "Tihomir Mačković" za kreaciju lutaka pripala je Siniši Iliću za predstavu "Petar Pan", za najbolju muziku Davidu Klemu za predstavu "Crni".

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Monodroma ''Nebeski raport iz tamnice'' u Kulturnom centru Pale

dusan zurovac sjediMonodroma autora Dušana Zurovca ''Nebeski raport iz tamnice'' održaće se u ponedjeljak, 10. aprila, u 19 časova. Monodrama u izvođenju autora se kroz smijeh i humor dotiče svih društveno-političkih tema.

Pisana iz ličnog iskustva autora, koje je on lično proživljavao. Tematike iste, život je ratnog vojnog invalida, koji je optužen za ratne zločine.

Cijena ulaznice iznosi 3 KM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Petar Kralj živi u legendi

petar kralj glumac crnobijelaNa današnji dan, tačno prije 76 godina, rođen je legendarni srpski glumac Petar Kralj. Na sceni kralj, poslu predan kao monah, u životu skroman, duhovit, uvijek je darovao ljubav.

Upravo ovim riječima mogli bi smo ukratko opisati život ovog velikog čovjeka koji se, nažalost, završio 10. novembra 2011. godine.

Petar Kralj se rodio 4. aprila 1941. godine u Zagrebu, kao sin jedinac oca Đorđa, profesora istorije u gimnaziji, porijeklom iz Banije i majke Stanislave, djevojački Kocan, profesorice geografije poljsko-ukrajinskog porijekla. Početkom Drugog svjetskog rata seli se u Rumu, a potom u Sremsku Mitrovicu gdje provodi djetinjstvo.

Gimnaziju je završio u Novom Sadu 1960. godine. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Član pozorišta ''Atelje 212'' bio je od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umjetnike. Najviše je igrao u ''Ateljeu 212'' i Narodnom pozorištu. 

Mala scena ''Ateljea 212'' danas se po njemu u čast zove ''Scena Petar Kralj''. Bio je oženjen bivšom balerinom Sonjom Divac, a u prvom braku mu se rodila kćerka Milica, koja je danas uspješna rediteljka.

Nakon duge i teške borbe sa bolešću, preminuo je 10. novembra 2011. godine u Beogradu, u 70. godini života. Sahranjen je 14. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. 

U Mileševskoj ulici broj 38. u Beogradu, ispred kuće u kojoj je živio, 4. aprila 2014. godine postavljeno je spomen obilježje posvećeno Kralju.

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava ''Ivica i Marica - leteće prase'' oduševila najmlađe

ivica i marica predstava sarsU realizaciji Dramske sekcije Srpskog prosvjetnog društva ''Prosvjeta'' Pale večeras je u Kulturnom centru odigrana dječija predstava ''Ivica i Marica - Leteće prase'', koja je salu paljanskog Centra ispunila do posljednjeg mjesta.

Suzana Miletić, profesor razredne nastave i rukovodilac Dramske sekcije SPD ''Prosvjeta'' rekla je novinarima da ovo društvo postoji već godinu dana i sastoji se od nekoliko grupa, a jedna od njih, sa tri mlada glumca, izvela je večerašnju predstavu za djecu.

''Predstava ''Ivica i Marica - Leteće prase'' je moderna bajka, u mojoj režiji i adaptaciji, a radi se o dobru i zlu, gdje na kraju pobjeđuje dobro i to je osnovna poruka priče'', kaže Miletićeva.

Ona dodaje je prezadovoljna odzivom mlade publike večeras, te da je to jako važno jer djeca trebaju što više da se obrazuju uz odlazak na predstave i u pozorište.

''Međutim, odziv djece za učešće u realizaciji predstava nije zadovoljavajući, jer djeca brzo odustaju zbog napornog rada i neshvatanja koliko je gluma ozbiljna'', ističe Miletićeva.

U narednom periodu, Dramska sekcija SPD ''Prosvjeta'' ima u planu da realizuje jednu dječiju i jednu tinejdžersku predstavu. 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Moguće odlaganje početka ''Lut festa'' zbog nedostatka finansija

lut fest press istocnosarajevoNedostatak redovnih finansijskih sredstava mogao bi da odgodi zakazano otvaranje Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest 2017'', rečeno je danas na press konferenciji povodom održavanja sjednice Organizacionog odbora festivala u Istočnom Sarajevu.

''Forum teatar'' iz Istočnog Sarajeva planirao je da festival organizuje od 15. do 19. maja, ali bi ovogodišnja manifestacija pod motom ''Lutkarski bal punoljetstva'' mogla biti pomjerena za 24. septembar.

Predsjednik Organizacionog odbora i Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić novinarima je rekao da žali zbog novonastale situacije, jer prema njegovim riječima, ovaj festival je dostigao visok međunarodni nivo, kako u programskom, tako i u organizacionom smislu.

Miroslav Lučić je rekao da će Grad Istočno Sarajevo, kao i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo učiniti sve da festival bude održan u predviđenom terminu, ali da ključnu ulogu igra Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, čije sredstva još nisu isplaćena ''Forum teatru''.

Direktor i selektor ''Lut festa'' Vitomir Mitrić istakao je da nadležne institucije za finansiranje kulturnih manifestacija još nisu raspisale tendere za kulturne sadržaje, tako da se na ta sredstva, zbog zakonskih procedura, ne može računati u maju.

Mitrić je naveo da će pokušati da od resornog ministarstva dobije čvrste garancije, da će ispuniti svoje ranije preuzete obaveze prema ''Lut festu 2017''.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić - Štifanić rekla je tokom sastanka Organizacionog odbora da je ''Lut fest'' postao umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta i da je minulih 18 godina doprinio da Istočno Sarajevo bude važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.

''Čari i magija ovog festivala se dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvijesti za cijeli život'', dodala je Štifanićeva.

U takmičarskom programu Festivala trebalo bi da učestvuje 11 pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Egipta.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Humani nastavnici pomažu Marku Pavloviću

sastanak na slijepo sarsNastavnici koji predaju u osnovnim školama na području opštine Pale, okupljeni u Amaterskom pozorištu prosvjetnih radnika Pale, paljanskoj publici su se večeras predstavili kroz predstavu ''Sastanak na slijepo''.

Predstava je odigrana isključivo zbog prikupljanja novčanih sredstava za oboljelog dječaka iz OŠ ''Pale'' Marka Pavlovića, kojem je otkrivena Vilsonova bolest i za liječenje je potrebno izdvojiti 13.000 KM mjesečno.

Nastavnik engleskog jezika u osnovnim školama ''Srbija'' i ''Pale'' Slađana Klačar rekla je novinarima da su odlučili da se na ovaj način uključe u jednu od mnogobrojnih akcija za Marka, a ova predstava im je prva od kako su formirali pozorište.

''Predstava je humanitarnog karaktera, a odlučili smo da pomognemo našem učeniku Marku Pavloviću, za kojeg je pokrenuto mnogo uspješnih akcija, a nadamo se da će i ova biti uspješna kao i prethodne'', rekla je Klačareva.

Scenario za predstavu je napisala nastavnica Klačar, a u predstavi, pored nje, učestvuju još četiri nastavnika. 

Nastavnik geografije u Osnovnoj školi "Pale" Aleksandar Rajić naglasio je da je ovo predstava čiji je krajnji cilj da se pomogne malom Marku, ali izrazio nadu da neće biti i posljednja.

Marko Pavlović, zbog zdravstvenih problema je upućen na Univerzitetsku dječiju bolnicu u Beograd gdje mu je otkrivena Vilsonova bolest.

Novac za pomoć Marku može se uplatiti na žiro račun kod NLB banke u KM: 562-012-81159817-59 na ime Slađana Pavlović.

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Lut fest'' obilježava Svjetski dan lutkarstva

vitomir stifanic lut festKao što sve velike prestonice kulture danas slave lutkarsku umjetnost i obilježavaju Svjetski dan lutkarstva, tako i Istočno Sarajevo, daje poseban doprinos proslavi ovog značajnog datuma za lutkarsko pozorište.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' objavio rezultate konkursa za takmičarski program 18. festivala, koji se održava od 15-19. maja, 2017. godine, u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra (u galeriji).

''Objavljujući rezultate konkursa ovogodišnjeg ''Lut festa'' na ovaj poseban datum za umjetnost lutkarstva, željeli smo da još jednom skrenemo pažnju na značaj i doprinos festivala u razvoju lutkarstva i lutkarske umjetnosti ne samo kod nas, nego i u svijetu'', rekao je selektor ''Lut festa'' Vitomir Štifanić.

Prema njegovim riječima, važno je istaći da je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' postao prava umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta, koja je za osamnaest godina trajanja doprinjela da je Istočno Sarajevo postalo važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.

''Čari i magija ovog festivala se dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživaljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvjesti za cijeli život. Selekcija ovogodišnjeg festivala je ostvarila dva koncepta utemeljena u animaciji lutaka, što je usko vezano s posrednim ili neposrednim udjelom glumca u procesu oživljavanja lutke'', istakao je Štifanić.

On kaže da su u takmičarski i prateći program festivala izabrane predstave koje svojim stilskim izvođenjem i porukom publici pružaju iluziju stvarnosti, te predstave koje ističu samostalnost u stvaranju nezavisnog lutkarskog svijeta mašte i imaginacije.

U takmičarskom programu festivala učestvovaće 11 pozorišta iz BiH (Republika Srpska, Federacija BiH), Srbije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Egipta. Ove godine će se publici po prvi put predstaviti Nevid teatar, Banja Luka sa predstavom ''Pustolovine Boleta Komete'', autorski projekat Marka Dukića.

Iz Mostara dolaze dva pozorišta: Pozorište lutaka Mostar sa predstavom ''Princ iz moje ulice'', Nedžada Maskumića i Lutkarsko kazalište Mostar, koje će izvesti predstavu ''Bajka o sreći'', Izabele Degorske.

Iz Srbije će se ove godine predstaviti četiri pozorišta: Pozorište lutaka ''Pinokio“, Beograd sa predstavom ''Aladinova čarobna lampa'', reditelja Nikole Zavišića, Pozorište lutaka Niš, sa predstavom ''Olovni vojnik i balerina'', reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica sa predstavom ''Ivica i marica'', reditelja Todora Valova, i Narodno pozorište ''Toša Jovanović'', Zrenjanin, sa predsatvom ''Zvezda lutalica'', čiju režiju potpisuje Irena Tot.

Tradicionalno, iz Estonije će se publici predstaviti Pozorište ''Tuulevski'' sa novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom ''Crvenkapa'', rediteljke Amele Vučenović. Zavod federacija Ljubljana će izvesti predstavu ''Luda šuma'', autorski projekat Ajde Roos i Petera Kusa.

Po prvi put će se publici u Istočnom Sarajevu predstaviti Silvija Bart, čuvena lutkarka iz Njemačke, sa predstavom ''Ljubav za tri narandže'', čiju režiju potpisuje i Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta sa predstavom ''Arzak'', Abdeltfa Mostfa.

U pratećem programu festivala odigraće se predstave ''Ptice bez granica'', autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim će se predstaviti ''Otvoreni teatar'' iz Mostara i predstava ''Jaje'', Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, po motivima Zlatka Krilića, čiju režiju, adaptaciju i scenografiju potpisuje Predrag Bjelošević.

''Odluku da učestvuju u pratećem programu festivala donijelo je Dječije pozorište RS, Banja Luka, jer nažalost ove godine nemaju festivalsku predstavu koja bi se mogla postaviti na sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje se održava festivalski program. Zbog ograničenih scenskih i tehničkih mogućnosti smo uskraćeni da publici predstavimo najnoviju produkciju ovog pozorišta, jer one svojim tehničkim i scenskim zahtjevima prevazilaze naše mogućnosti'', kaže izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić i dodaje:

''Nismo željeli da zbog toga odustanemo od Dječijeg pozorišta, smatrajući da je vrlo značajno da publika u Istočnom Sarajevu vidi predstavu ovog poozorišta, zbog čega je i napravljen ovakav dogovor''.

U bogatom pratećem programu pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“, pored predstava, publika i učesnici moći će da uživaju u lutkarskim radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teskta.

''Njegujmo lutkarsko pozorište za djecu, prenoseći djeci najljepše poruke života i kroz lutkarsko pozorište vratimo ljubav, povjerenje i iskrenost, vjerujući u lutke i njihovu moć da nam sve što treba da se kaže, kažu na poseban i samo njima svojstven način. Jer, lutke ne mrze, nisu zajedljive, niti pakosne, one su iskrene i zato ih podarimo djeci, sa najvećom pažnjom nas odraslih i odgovornih za njihovo bolje djetinjstvo i odrastanje'', poruka je „Lut festa“, povodom Svjetskog dana lutkarstva.

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Raspisan konkurs za 18. ''Lut fest'' u Istočnom Sarajevu

LOGOMeđunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' objavljuje Konkurs za 18. festival koji će se održati od 15. do 19. maja 2017. godine u Istočnom Sarajevu, pod motom: ''Lutkarski bal punoljetstva''.

Lut fest je jedna od veoma značajnih međunarodnih pozorišnih manifestacija u BiH, koja već 17 godina školuje nove generacije pozorišne publike, stvarajući dobru platformu za razvoj kulture cijelog regiona.

Učešće velikog broja lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta, izložbe, radionice, predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti. 

Organizator festivala je "Forum teatar", čiji su ciljevi promocija kulture, stvaranje jedinstvenog evropskog kulturnog prostora, očuvanje identiteta, osnovna ljudska prava i eliminacija svih oblika diskriminacije.

 

Način prijavljivanja:

Molimo Vas da nam poštom ili e-poštom pošaljete popunjenu prijavu (možete da je skinete sa sajta www.lutfest.com sekcija Konkursi i aplikacije) i sljedeće materijale:

1. kratak tekst o pozorištu (do 900 znakova)

2. kratak opis predstave (do 900 znakova)

3. imena autora, izvođača i ostalih saradnika i učesnika u predstavi

4. pet fotografija predstave (minimalna veličina: 15x10 cm; jpeg 1MB 300dpi)

5. video zapis predstave (DVD ili CD ili link)

Priloženi materijali se ne vraćaju.

ADRESA:

Forum teatar (LUT FEST)

Banović Strahinje 5

71123 Istočno Sarajevo

Republika Srpska- BiH

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Rok za prijavu:

Rok za prijavu učešća na festival je 15. Februar, 2017. godine.

Uslovi učešća:

Festival je malih formi. Na festivalu mogu da učestvuju lutkarska pozorišta sa:

- predstavom koja broji do pet glumaca (Maksimalan broj članova ansambla je sedam)

- predstavom koja je po ideji i režijskoj postavci autorska

Za pozorišta iz inostranstva festival obezbjeđuje smještaj na bazi tri pansiona. Za pozorišta iz EX YU okruženja festival obezbjeđuje smještaj na bazi dva pansiona.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Premijera hit komedije ''Kad voljim, voljim'' u Istočnom Sarajevu

hit komedija sasa panticPremijera nove hit komedije ''Kad voljim, voljim'' autora Saše Pantića odigraće se 25. januara 2017. godine u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 20 časova. 

Saša Pantić je autor poznatih komičnih emisija i predstava poput ''Kursadžija'', ''Policijske stanice'' i ''Maturanata''. 

Ulaznice po cijeni od 7 KM možete kupiti svakim radnim danom od 9 do 15 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dragan Maca Marinković: Mi smo tragikomični

maca marinkovic predstavaPredstava ''Sunce tuđeg neba'', koja će se večeras održati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, je prošarana presijecanjem sociokulturnih faktora ovog prostora od navika, kulturnih razlika, različitih etničkih osećanja sa pokušajem odgovara na pitanje "zašto smo mi ovakvi, a oni takvi?".

Junak ove priče je ''višenacionalan i multikulturalan'' i kao takav se našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, junak ove predstave prolazi kroz mnoštvo situacija, obrtaja i stanja koje idu od euforičnog oduševljenja do neuroze, bijesa i kivnosti.

Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koje će biti obojene zdravim humorom.

Sarajevo-RS: Kakav je duh prošlosti koji nas progoni i tjera da tražimo ''Sunce tuđeg neba''?

Dragan Marinković - Maca: Pa to je neki duh iz doba komunizma, za vrijeme vladavine Tita, kada smo svi živjeli u Jugi, a željeli otići na Zapad da zaradimo koji dinar više. Bilo je super u Jugoslaviji, ali je mnogo ljepše bilo otići i zaraditi, tako da od tad postoji želja za odlaskom sa Balkana. Sve je to bilo zbog turbulentnih vremena koja u principu nisu nikad prestala da budu turbulentna.

Sarajevo-RS: Šta je to komično, a šta tragikomično?

Dragan Marinković - Maca: Predstava je žanrovski tragikomična, jer živimo takve živote, pa jedini smisao je bio odigrati takvu predstavu. Ima u predstavi jedna sjajna replika da li smo komični u svojoj tragičnosti ili tragični u svojoj komičnosti, pa to se nikad ne zna i to je ono što je vječno pitanje sa ovih prostora. Najbolje je da ljudi pogledaju predstavu i tako će shvatiti najbolje u čemu je bit predstave.

Sarajevo-RS: Kome je najviše namijenjena predstava?

Dragan Marinković - Maca: Namijenjena je svima, nema određene starosne granice. Ali ipak, posvećujem je više mladima jer želim da im razbijem iluziju o boljem životu u inostranstvu i razmišljanju kako samo pobjeći odavde. Danas je postalo pomodarstvo za klince, tinejdžere, kao ''Zapad je super'', ali sjedi i čekaj babinu penziju. Cijeli život ''s kafe na kafu'' i čeka kad će doći do Zapada. E baš tebe čekaju. Predstava je namijenja i onima koji su krajem 90tih bili u dilemi da li otići ili ne.

Sarajevo-RS: Da li prvi put igrate u Istočnom Sarajevu i kakvu posjećenost očekujete večeras?

Dragan Marinković - Maca: Drago mi je što ponovo igram u Istočnom Sarajevu, ranije sam nastupao sa predstavom ''Enigmatske varijacije'' ispred Kamernog teatra i ovo je sad drugi put da igram ovdje. Očekujem da će biti dobra posjećenost i da su sve ulaznice rasprodate, te da će publika biti zadovoljna večerašnjom predstavom.

Sarajevo-RS: Kakvi su Vam planovi za naredni period?

Dragan Marinković - Maca:  U narednom periodu, zbog božićnih i novogodišnjih praznika, nemam baš gust termin,  tako da ću u ovom mjesecu odigrati još dvije predstave. U Tivtu sam 25. januara i u Budvi dan kasnije, zatim se vraćam nazad u BiH, gdje 1. februara igram u Tuzli. 

 

Sve ulaznice za predstavu ''Sunce tuđeg neba'' prodate su i večeras se očekuje velika posjećenost u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Predstava počinje u 20 časova.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed