Menu
A+ A A-

Predstava "Bračni par(astos)" oduševila prisutne

uljup predstavaUdruženje ljubitelja umjetnosti Pale (ULJUP) u saradnji sa Kulturnim centrom Pale organizovala je večerašnju predstavu "Bračni par(astos)" u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

Predsjednik ULJUP-a Goran Šinik rekao je novinarima da su pozorišni art vikend podijelili na tzv. dva vremenska perioda, da u dva-tri mjeseca budu dvije predstave.

"Ovo je druga predstava pod nazivom "Bračni par(astos)" po jednom aktuelnom brodvejskom piscu", kaže Šinik i dodaje da je tema predstave ljubavni par Ejmi i Šon.

On je istakao da imaju odličnu saradnju sa direktorom Gradskog pozorišta "Jazavac" Ljubišom Savanovićem i da im je on preporučio da rade ovu predstavu.

Šinik je naglasio da su već tri puta izvodili ovu predstavu i da je ona doživjela dobar odziv publike.

Sala Kulturnog centra Pale je bila premala da primi sve zainteresovane za večerašnju predstavu.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Monodrama "Svetozar Treći" na repertoaru Kulturnog centra

monodrama svetozar treciUrnebesna komedija "Svetozar Treći" biće odigrana u ponedjeljak, 29. maja u 20:00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Glavnu ulogu u ovoj mondrami tumači Ivan Perković.

Monodrama "Svetozar Treći" rađena je po tekstu "Kad umreh onomad" Ljiljane Bralović, a u režiji Mihaila Kostadinova. Riječ je o urnebesnoj komediji u produkciji NASTeatra, čija je matična scena u Gornjem Milanovcu, rodnom mjestu pjesnika Momčila Nastasijevića.

Teatar je posvećen ovom velikom pjesniku. Ivan Perković bio je učesnik Festivala malih scena i monodrame, gdje se predstavio sa monodramom "Pesnik za pesnike", a monodrama je takođe bila posvećena Momčilu Nastasijeviću.

Glavni junak Svetozar svojim kazivanjem iznosi osudu licemjerstvu, pretvaranju i nekoj vrsti izopačenosti. Ivan Perković ispunjava želju svom junaku, a što je podsvjesna želja svakog čovjeka, da vidi koliko će kome nedostajati kada ga ne bude više bilo.

Svi zainteresovani ulaznice mogu kupiti svaki radnim danom od 9:00 do 15:00 časova u prostorijama Kulturnog centra, po cijeni od 5 KM, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.
 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava "Bračni par(astos)" gostuje na Palama

bracni parastosUdruženje ljubitelja umjetnosti Pale (ULJUP) u saradnji sa Kulturnim centrom Pale u petak, 26. maja u 19 časova organizuje predstavu "Bračni par(astos)" u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

Radnja predstave govori o Ejmi i Šonu koji jedne večeri pokreću pitanje vjenčanja. Dvadesetprvi je vijek, centar savremenog svijeta Njujork. Grad u kome svako može živjeti kako želi, najslobodnije mjesto koje možemo zamisliti.

Pa ipak, ono važno, intimno pitanje sa kojim se svako od nas suoči u jednom trenutku vječno je: udati se ili ne?

Odgovore na pitanja, "Može li se ljubav obećati samo jednoj osobi?"; "Bojimo li se obavezati se na ceo život jer živimo u vrijeme u kom se sve brzo mijenja, a ono što nam danas treba sutra odbacujemo?", dobićete ako u petak posjetite Kulturni centar Pale i pogledate ovu zanimljivu predstavu.

U predstavi igraju Snježana Mišić i Aleksandar Blanić. Predstava je rađena po tekstu Mata Morilja, a preveo je Ivan Đuričić. Lektorisala je Nataša Kecman, a reditelj predstave je Đurđa Tešić.

Za scenografiju i kostime se pobrinula Draga Purković-Macan, dok je muzika birala Đurđa Tešić.

Ulaz na predstavu je besplatan.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mališani uživali u predstavi ''Vreme je za bajke''

predstava bubamara bg paleMališani iz Pala danas su uživali u dječijoj predstavi ''Vreme je za bajke'' u izvođenju glumaca Pozorištanceta ''Buba-mara'' iz Beograda, koja je odigrana u Kulturnom centru Pale.

Upravnik ovog dječijeg pozorišta i glumica u pomenutoj predstavi Dragica Živković Krstić rekla je novinarima da su zadovoljni odzivom djece i pozitivnim reakcijama.

''Predstavu ''Vreme je za bajke'' igramo često u Beogradu i širom Srbije, a nastupali smo i u Republici Srpskoj. Radi se jako zanimljivoj i interesantnoj predstavi, autor je češki pisac koji je osmislio kompilaciju dveju bajki, ''Crvenkape'' i ''Princeze na zrnu graška'', a glumci koriste lutke i maske, sa kojima igraju sve likove iz predstave'', kaže glumica Živković-Krstić.

Prema njenim riječima, mališani iz PU Klub za djecu ''Cvrčak'' i iz osnovnih škola, danas su u potpunosti uživali kroz ovu predstavu, koja je tri puta odigrana u razmaku od 10:30 do 15:00 časova.

''Predstava je koncipirana tako da i djeca učestvuju, a ne da budu samo pasivni posmatrači, jer im je to dosadno. Kroz predstavu ih pitamo za ''savjete'', šta da radimo i oni lijepo učestvuju, tako da smo uvijek zadovoljni'', ističe Živković-Krstić.

Glumica je poručila da su prije dolaska na Pale gostovali u Višegradu, a nada se i ponovnom dolasku zbog odlične saradnje sa upravom Kulturnog centra Pale. 

Pozorištance ''Buba-mara'' iz Beograda postoji već devet godina i popularno je među najmlađim u Beogradu, a česti su gosti i drugih gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava "Balkanski seks i grad" u Istočnom Sarajevu

balkanski seks i gradPosjetioci Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo imaće priliku da u četvrtak 18. maja 2017. godine, sa početkom u 20 časova, pogledaju hit predstavu "Balkanski seks i grad".

Ovaj pozorišni performans na komičan način predstavlja priču o dvije najbolje prijateljice, Čupke i Čarne, koje razgovaraju i razmjenjuju svoja životna iskustva o muško-ženskim odnosima.

Čarna je slobodna žena i još uvijek traži čovjeka svog života, dok je Čupka udata i ima troje djece. Njih dvije vode potpuno različite načine života, ali se ipak savršeno razumiju i opet imaju slične probleme.

Na duhovit način prikazana su mnoga pitanja koja muče savremenu ženu i muškarca na Balkanu.

Američka serija "Seks i grad" osvojila je planetu baveći se ovom temom, a sad i Balkan ima nešto slično, pa se i u ovoj predstavi pojavljuje i Zvjerka, zgodni zavodnik kao iz originalnog serijala.

U predstavi igraju Miljana Gavrilović, Jovana Jelovac Čavnić i Marko Dolaš.

Predstava producenta, reditelja i koscenariste Stanka Holcera, osvojila je publiku u regionu!

Karte su u prodaji u prostorijama Kulturnog centra, a cijena ulaznice je 7KM.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava "Ožalošćena porodica" oduševila publiku

predstava sokolacDramska sekcija Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" je i ove godine obradovala Sokočane povodom obilježavanja slave škole. Duhovni centar Romanijske Lazarice bio je mali da prime sve posjetioce koji su došli da pogledaju predstavu.

Publika je sa punom pažnjom pratila predstavu. Na sceni su se našli: Stevan Đukić u ulozi Agatona Arsića, opštinskog načelnika, trgovac Tanasije Dimitrijević koga je tumačio Stefan Odović, Nikola Orašanin kao Proka Purić, Nemanja Borvčanin kao Trifun Spasić, Vladimir Vasiljević kao Mića Stanimirović, Jovan Ćivša kao advokat porodice, Simka koju tumači Isidora Banduka ,Tatjana Gutalj kao Vida, Kristina Samardžija kao Gina, udovica Sarka koju je tumačila Natalija Kanostrevac, i u ulozi služavke Lada Kariklić.

Svako je mogao da pronađe sebe u likovima iz kasnog Nušićevovog djela. Bujicu smijeha, ali i sliku naših karektera, članovi Dramske sekcije uspješno su prenijeli na publiku. Predstavi su prisustvovali predstavnici Grada Istočno Sarajevo, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, zamjenik gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i predstavnici lokalne vlasti, odbornik u Skupštini Grada i Skupštini opštine Sokolac Nenad Samardžija, sveštenstvo Crkvene opštine Sokolac, prosvjetni radnici, učenici naše škole i brojni sugrađani.

"Naši sugrađani nisu često u prilici da prisustvuju ovakvim predstavama. Po izrazu i osmjehu lica svih posjetilaca, može se vidjeti šta nedostaje ovom gradu. Više sam nego zadovoljan onim što sam vidio i puna podrška kopletnoj ekipi, posebno profesorici Mojsilović koja je uložila veliki trud", poručio je Nenad Samardžija.

Svoje utiske nakon predstave prenio nam je i Danko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Garada Istočno Sarajevo.

"Da ne znam da su amateri, pomislio bih da su profesionalni glumci. Pobrali su simpatije ne samo moje nego i komletnog auditorijuma. Pratim svaku predstavu koju organizuje Dramska sekcija i čestitam im. Pred opštinskim rukovodstvom je stalno prisuta ideja da se sala Kulturnog centra obnovi i vrati u funkciju.Na tome radi načelnik Bjelica. Do tada ovakve i slične manifestacije održavaće se u Duhovnom centru, uz podršku sveštenstva naše Crkvene opštine", poručio je Vučetić.

Dramska sekcija Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" okuplja mlade koji pokazuju talenat za glumu i scensko izraživanje. Rade u veoma teškim uslovima, jer ne postoji odgovarajući prostor u kome bi vježbali i pripremali predstave.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Premijerno izvedena predstava "186. stepenik"

186 stepenik premijeraU Kulturnom centru Pale večeras je premijerno izvedena predstava "186. stepenik" Studentskog pozorišta Pale. Predstavu je režirao Nemanja Kostić, a glavne uloge u predstavi su Veljko Đoković i Nemanja Popović dok sporedne igraju Boško Krljaš, Janko Jugović i Nemanja Kostić.

Direktor Studentskog pozorišta Pale i glumac u predstavi Veljko Đoković rekao je novinarima da je predstava "186. stepenik" rađena po djelu Borislava Pekića, i ona je temeljena po istinitom događaju, a radnja se dešava u 80-im godinama prošlog vijeka i vezana je za koncentracioni logor Mathauzen.

"Predstava traje oko pedeset minuta, a bilo je jako teško pripremiti se za ovu predstavu prvenstveno što je fizički zahtjevna, a drugo što je škakljiva tema koja je problem na ovim prostorima već nekih pedeset do šezdeset godina", dodao je Đoković.

Glumac Nemanja Popović rekao je da je ova predstava došla u dobrom vremenskom trenutku s obzirom da Studentsko pozorište Pale nije radio skoro pola godine novi komad, a u Palama nešto više od dva mjeseca.

"Ovo je pravo vrijeme da vratimo povjerenje kod publike. Imali smo malih tehničkih problema dok se to radilo, naravno uvijek to govorim kao i sva amaterska pozorišta radimo sa minimalističkim finansijskim ulaganjima", dodao je Popović.

Popović je naglasio da je tek sad vidio koliko je zapravo Studentsko pozorište Pale jako i koliko su zapravo složni.

"Imali smo naravno i uspona i padova, ali smo ovo iznijeli do kraja i pokazali sami sebi prije svega da možemo da radimo ozbiljne predstave, sa ozbiljnom režijom i prilično dobrom glumom, što je publika mogla da vidi večeras i da smo jedno društvo koje savršeno funkcioniše", nastavio je Popović.

Studentsko pozorište Pale u narednom periodu imaju u planu učestvovanje na tri festivala u Laktašima, Mrkonjić Gradu i u Banjoj Luci.

 

 

 

 

""

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstava ''Patrolne šape'' stiže u naš grad

patrolne sape plakatHit predstava za djecu ''Patrolne šape'' nalazi se na repertoaru Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo za mjesec maj.

Mališani će imati priliku da je pogledaju u subotu, 13. maja sa početkom u 19 časova, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Zainteresovani roditelji ulaznice mogu kupiti u prostorijama Kulturnog centra po cijeni od 5 KM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Damir Nikšić u Istočnom Sarajevu

damir niksic kulturni centar istocno novo sarajevoU organizaciji Kulturnog Centra Istočno Novo Sarajevo, 05. maja će Damir Nikšić održati stand-up komediju. Ulaz je 5KM, a komedija "Damir Nikšić u koloru" počinje u 20:00.

Damir Nikšić je konceptualni umjetnik, slikar, stand-up komičar, novinar, pisac. Gotovo da nema vida umjetnosti u kome se ovaj umjetnik nije okušao sa velikim uspjehom.

Damir Nikšić je ipak najpoznatiji kao "savjest" naših naroda i narodnosti, koji na svoj osoben način, svakodnevno putem svog youtube kanala, izvještava o našoj svakodnevici.

Ukoliko ste oduvijek željeli da čujete najbolji balkanski stand-up nastup, a niste znali gdje i kako, onda 05.05.2017, dođite u Kulturni Centar Istočno Novo Sarajevo i budite dio večeri koju ćete dugo pamtiti.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Studentsko pozorište Pale premijerno izvodi predstavu ''186. stepenik''

predstava 186 stepenikStudentsko pozorište Pale za svoju publiku pripremilo je novu predstavu, koju će premijerno odigrati 11. maja 2017. godine u Kulturnom centru Pale.

Radi se o radio-drami o stvarnom događaju Borislava Pekića ''186. stepenik'' sa početka osamdesetih godina. 

U središtu radnje su novinar londonskog ''Guardina'' Michael Higgins i bivši logoraš Emanuel Goldman, koji pokušavaju da odmrse klupko istorije spetljano u žici nacističkog logora ''Mathausen'' davne 1943. godine.

Predstavu je režirao Nemanja Kostić, a igraju Veljko Đoković, Nemanja Popović, Janko Jugović, Boško Krljaš i Nemanja Kostić. Predstava je zakazana za 19 časova, a cijena ulaznice je 5 KM.

Dobrodošli!

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ovacije za predstavu mladih Trebinjaca

trebinje predstavaGradsko pozorište Trebinje i Kulturna scena "Male stvari" oduševili su trebinjsku publiku koprodukcijskom predstavom "Kraljević Marko i Kesedžija Musa", u režiji Željka Miloševića, rađenom po tekstu Miroljuba Nedovića.

Milošević, kroz parodijsku vizuru, oživljava mitske junake naše epske tradicije, preko kojih provocira i ismijava brojne društvene anomalije naših dana.

"Mi smo se u predstavi poigrali nekim stvarima i devijacijama našeg društva, pa i lažnim legendama, a ono što volimo istaći jeste da naše omladinsko pozorište u ovom komadu ima priliku da se mnogo više razmaše, da mašta, a istovremeno je i glumački dosta zahtjevno djelo, u kome tijelo jedno govori, a potpuno drugo misli i obrnuto", kaže Milošević.

Navodi da je pokušao da Nedovićevu dramsku priču o ekologiji načini parodijom, u kojoj se ismijavaju i mnoge naše navike, uvriježena shvatanja i devijacije.

"Mladi glumci su i sami kroz predstavu bili toliko kreativni da smo mnoge stvari koje su sami izmaštali morali i izbaciti, toliko su ideja imali", dodaje Milošević.

Kaže da je poenta predstave u tome što je iz nje očigledno i to koliko je ovaj ansambl sazreo, što je rezultiralo i nagradama na ovogodišnjem 15. festivalu omladinskog i srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu, odakle su se Trebinjci, nakon igranja ove predstave, vratili sa šest osvojenih nagrada.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Monodrama ''Fejsbruka'' u Istočnom Sarajevu

monodrama fejsbrukaMondrama ''FejsbRuka'' u realizaciji Siniše Maksimovića održaće se u četvrtak, 20. aprila 2017. godine u galerijskom prostoru Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevu, sa početkom u 19 časova. 

Sinišа Mаksimović je učestvovаo nа 21. međunаrodonom festivаlu mаlih scenа i monodrаmа u Istočnom Novom Sаrаjevu, sа monodrаmom ''Četiri suze Lаzаrove'', gdje je dobio Specijаlnu nаgrаdu Festivаlа zа doprinos rаzvoju monodrаme u Republici Srpskoj.

''Fejsbrukа'' je komičnа monodrаmа, gdje je glаvni аkter čovjek iz rurаlne sredine koji po prvi put dolаzi u kontаkt sа kompjuterom i društvenim mrežаmа.

Nа jedаn duhovit nаčin Sinišа Mаksimović nаm predstаvljа kаko modernа tehnologijа može dа doprinese, аli i dа nаšteti ljudimа, nаročito onimа nа selu, gdje se zbog vremenа provedenog zа rаčunаrom zаpostаvljа posаo oko zemlje, stoke i sаme porodice.

''Velikа je mukа, а bogа mi i brukа, kаd se motikа i kukа dohvаti fejsbukа'', kаže Živoslаv, junаk ove priče.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed