Menu
A+ A A-
Istočno Sarajevo

Maja Pandurević novi v.d. direktora PU ''Patrijarh Pavle'' Featured

ljubisa cosic skupstina ins sars

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo na poziciji v.d. direktora Predškolske ustanove ''Patrijarh Pavle'' imenovana Maja Pandurević, dok je po treći put za direktora Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo imenovan Mladen Janković.

Kada se radi o PU ''Patrijarh Pavle'', načelnik Ljubiša Ćosić je rekao da je zbog specifičnosti ove djelatnosti kojom se bavi ova institucija probijen veliki broj rokova zbog čega su odbornici danas morali razriješiti dosadašnjeg vršiova dužnosti direktora i imenovati novog.

"Nakon osnivanja Predškolske ustanove ''Patrijarh Pavle'' imali smo obavezu da završimo posao oko upotrebne dozvole i potpišemo notarski ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi sa njihovim učešćem u radu o ustanove i nabavimo neophodnu opremu poput posteljine, igračaka, posuđa i svega drugog", rekao je Ćosić.

Na sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo razriješeni su dosadašnji v.d. načelnika odjeljenja u opštinskoj upravi, te imenovani novi. Na poziciji v.d. načelnika odjeljenja Komunalne policije nije niko imenovan, jer nije bilo prijavljenih na konkurs.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić novinarima je rekao da do procesa imenovanja novog v.d. odjeljenja za komunalne poslove nije došlo i zbog neprijavljenih kandidata.

''Radi se o tome da novi Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi je definisao da odjeljenje, da bi postojalo u okviru opštinske samouprave, mora imati minimalno šest zaposlenih i načelnik odjeljenja, a trenutno u ovom odjeljenju se nalaze samo četiri zaposlenika'', ističe Ćosić.

Takođe, na sjednici se raspravljalo o pokretanju procedure izmjena regulacionih planova ''Centar 1'' i ''Centar 2'', a razlog pokretanja ove procedure su određene plana mogućnosti i zahtjevi investitora koji su se pojavili u neformalnim razgovorima kada su u pitanju stambene i poslovne lokacije.

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić ističe da nije bilo riječi o bilo kakvoj izmjeni namjene, nego određeno usklađivanje u pogledu spratnosti i razbijanje na manje parcele. On očekuje da bi izmjena regulacionih planova mogla da se nađe krajem juna pred odbornicima u formi prijedloga.

Danas je donesena i odluka o izdvajanju 50.000 KM za Program podsticaja razvoja poljoprivrede u ovoj lokalnoj zajednici za ovu godinu.

"Program je potpuno transparentan kao što je bio slučaj i prošle godine, a najveći dio sredstava biće dodijeljen kroz javni poziv za dodjelu plastenika poljoprivrednicima oko 23.000 KM, dok će ostatak sredstava biti usmjeren na edukaciju", rekao je načelnik opštine Ljubiša Ćosić.

Načelnik Ćosić novinarima je napomenuo da će u narednih pet dana razgovarati sa ministrom industrije, energetike i rudastva Petrom Đokićem u vezi sa prodajom nepokretnosti preduzeća ''Elektroinženjering'', odnosno 76.000 metara kvadratnih zemljišta i hala koje su ranije bile u vlasništvu preduzeća ''Energoinvest - Rasklopna oprema'' (RAOP).

Ćosić je rekao novinarima da misli da će Đokić dati više odgovora o namjerama vlasnika, jer je prilikom kupovine zemljišta prvo kontaktirano resorno ministarstvo, a tek onda lokalna zajednica.

"Zbog dugova ''Elektroinženjeringa'', kao osnivača pravnog lica ''Elektroenergetska oprema'' (EOP) Poreska uprava je zatražila naplatu svojih potraživanja i Osnovni sud na Sokocu je odlučio da izvrši prodaju 76.000 metara kvadratnih zemljišta u vlasništvu ''Elektroinženjeringa'', jer je to kupio od RAOP-a", podsjetio je Ćosić.

On je rekao da raspolaže informacijama da se pojavio kupac, koji još nije platio licitiranu cijenu od 4,5 miliona KM, ali je izrazio interesovanje.

Ranije, na sjednici Glavnog odbora SDS-a Istočno Sarajevo, predsjednik OO SDS Istočno Novo Sarajevo Nebojša Popić novinarima je rekao da je preduzeće ''ispod svake cijene'' prodato firmi ''Unija Ess''d.o.o. iz Ilidže, te ja tražio odgovor od načelnika o kakvoj se firmi radi.

Načelnik Ćosić odgovarajući, kao je on naveo, na provokacije iz SDS-a, kaže da ne postoji nijedan metar kvadratni opštine Istočno Novo Sarajevo koji je prodat Arapima, te da rekao da je spreman podnijeti ostavku ukoliko se to ispostavi kao netačno.

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Policajac učestvovao u pucnjavi ispred ugostiteljskog objekta Featured

policija2U pucnjavi koja se sinoć desila ispred ugostiteljskog objekta u Ulici serdar Janka Vukotića u naselju Koran, prema zvaničnom saopštenju Centra javne bezbjednosti, policijski službenik M.L. učestvovao je pomenutoju pucnjavi.

Prema navodima iz CJB, četiri lica su uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da su u pomenutom ugostiteljskom objektu počinili krivično djelo ''Izazivanje opšte opasnosti'' i krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“. 

Dva od četiri lica lišena slobode (M.L. i N.A.) smješteni su u Klinički centar Kasindo gdje im je ukazana ljekarska pomoć zbog povreda zadobijenih prilikom izvršenja pomenutih krivičnih djela.

Jedan od lica lišenih slobode je M.L., policijski službenik Policijske stanice Pale. D.A. i N.Đ. koji su takođe lišeni slobode, nalaze se u službenim prostorijama policijske stanice radi kriminalističke obrade. 

Policijski službenici nastavljaju rad na prikupljanju svih činjenica i materijalnih dokaza, nakon čega će protiv osumnjičenih nadležnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

IRB blokirao račun Olimpijskom centru ''Jahorina'' Featured

olimpijski centar jahorina logoInvesticiono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske pokrenula je izvršni postupak protiv Olimpijskog centra ''Jahorina'' zbog toga što OC ne izmiruje obaveze po osnovu emitovanih obveznica koje je IRB kupila.

Dospjele obaveze Olimpijskog centra prema IRB-u iznose 1,9 miliona KM. IRB je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC ''Jahorna'' u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da Olimpijski centar nije izmirivao obaveze, IRB je podnijela tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

IRB je u nekoliko navrata, na prijedlog Vlade RS, odgađala blokadu OC ''Jahorina'', a nakon što je istekao i posljednji rok koji im je dala, a obaveze nisu plaćene, banka je 21. marta blokirala račun ovog preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora OC ''Jahorina'' Goran Brčkalović potvrdio je za CAPITAL da je IRB blokirala njihov račun, ali tvrdi da će to brzo biti riješeno i da su već pokrenuli razgovore sa Vladom i IRB-om koji je većinski vlasnik Olimpijskog centra.

''Dogovaramo se sa IRB-om i Vladom RS oko deblokade. Imamo obaveze po osnovu emitovanih konvertibilnih obveznica prema Fondu za razvoj istočnog dijela RS koje u ovom trenutku nismo u stanju da vraćamo, a upravo o tome sada razgovaramo sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i IRB-a. Mislim da ta blokada neće potrajati duže od nekoliko dana i da ćemo postići sporazum'', uvjeren je Brčkalović.

On je istakao da bi u narednim danima trebalo da bude održana i posebna sjednica Vlade RS u vezi sa satnjem u Olimpijskom centru.

''U ovom trenutku imamo pun hotel, tako da nas blokada nije mnogo poremetila, a OC nema dugovanja u ovoj godini'', tvrdi Brčkalović i dodaje da će, ipak, Vlada i IRB kao vlasnici odlučiti kako će ovo preduzeće u budućnosti funkcionisati.

On je istakao da su obveznice koje je IRB od njih kupila trebale da budu konvertovane u akcije, ali da se to još nije dogodilo jer u IRB-u smatraju da bi pretrpjeli određene gubitke. U IRB-u su danas rekli da nemaju komentar na pitanja u vezi sa blokadom OC ''Jahorina''.

Investiciono-razvojna banka je još 2015. godine pokrenula izvršni postupak protiv OC ''Jahorina'', ali je na prijedlog Vlade Republike Srpske tražila od suda obustavljanje postupka na period od godinu dana, odnosno do 21. avgusta 2016. godine.

Nakon što je istekao i ovaj rok IRB je ponovo Olimpijski centar ostavila šest mjeseci da izimiri obaveze, a po isteku tog roka pokrenula je postupak izvršenja.

Olimpijski centar ''Jahorina'' u teškoj je finansijskoj situaciji što je vidljivio i iz finansijskog izvještaja ovog centra u kojem je navedeno da je njihov gubitak u prošloj godini iznosio 4,3 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak premašio 21 milion KM.

Pred sam kraj prošle godine OC je ostao i bez direktora Velibora Lazarevića koji je podnio ostavku na tu funkciju. Lazarević je tada naveo da ostavku podnosi jer je nezadovoljan odnosom vlasti prema Olimpijskom centru ''Jahorina'' i nemogućnošću da nešto bitnije promjeni.

 

 

 

Izvor: capital.ba

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Više povrijeđenih u pucnjavi na Palama

 

cjbis paleSinoć je na Palama u Ulici Serdar Janka Vukotića, u naselju Koran, došlo do pucnjave između nekoliko lica, a prema našim saznanjima dva lica su povrijeđena i prevezena u Bolnicu Istočno Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, u pucnjavi je učestvovao i jedan policijski službenik, a nakon pucnjave nekoliko lica je privedeno.

Više informacija nakon zvaničnog saopštenja iz CJB Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Podnesen izvještaj protiv dva lica za tuču i ugrožavanje bezbjednosti

policija auto i motor lukavicaU toku protekla 24 časa na području Centra prijavljena su dva krivična djela, nisu registrovana narušavanja javnog reda i mira, a dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz CJB Istočno Sarajevo.

* Tokom realizacije akcije ''Šuma 2017'', policijski službenici Policijske stanice Sokolac u saradnji sa radnicima Šumskog gazdinsttva ''Romanija'' Sokolac, 25.03.2017. godine, u mjestu Mletine, opština Sokolac, ispred objekta za primarnu preradu drveta vlasništvo M.D., pronašli su sedam komada trupaca smrče bez šumskog žiga.

Zbog postojanja osnova sumnje da su navedeni trupci otuđeni sa lagera u mjestu Kaljina, privremeno su oduzeti i predati radnicima navedenog šumskog gazdinstva. U toku je rad na komletiranju i dokumentovanju predmeta.

* Policijski službenici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo, Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo podnijeli su izvještaj protiv D.L., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ''Laka tjelesna povreda'', ''Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija'' i ''Izazivanje opšte opasnosti'', te protiv S.K., zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ''Ugrožavanje bezbjednosti''.

* Policijski službenici Stanice javne bezbjednosti Foča, Okružnom tužilaštvu Trebinje podnijeli su izvještaj protiv P.M., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ''Pronevjera'' (produženo krivično djelo), navode iz CJB Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Na Pavlovcu baza za smještaj i obuku specijalaca SIPA-e

sipa grb 2016Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH krajem ove godine planira provođenje procedure nabavke izbora izvođača radova za izgradnju baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku.

Lokalitet gdje će baza biti smještena je naselje Pavlovac, opština Istočno Novo Sarajevo, a ovo zemljište je SIPA-e otkupila od opštine prije nekoliko godina, kaže izvor našeg portala.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) za ovu proceduru javne nabavke usluga izrade urbanističko-tehničke dokumentacije glavnog projekta za izvođenje radova na izgradnji baze za smještaj i obuku specijalaca, predstavlja četvrtu tranšu sredstava odobrenih 2012. godine.

Radi se o višegodišnjem kapitalnom ulaganju pod nazivom ''Projekt izgradnje baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e'', koji je odobrio Savjet ministara BiH u decembru 2012. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pale: Smanjen broj nezaposlenih u Srbiji i Srpskoj

zavod nacionalna sluzba sarsNacionalna služba zapošljavanja Republike Srbije danas boravila u radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, gdje se razgovaralo o trenutnoj saradnji ove dvije institucije, a direktori Vujičić i Martinović su najavili još bolju saradnju i uspostavljanje veza u narednom periodu.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao da je da Zavod za zapošljavanje i Nacionalna služba zapošljavanja Srbije imaju potpisan ugovor o saradnji i da je današnja posjeta nastavak reorganizacije sporazuma o zajedničkoj saradnji ove dvije institucije.

''Danas smo se, između ostalog, dotakli i politika aktivnog zapošljavanja kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj. Iskustvo Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije postoji već 95 godina i njeno iskustvo je veoma značajno za Zavod'', rekao je Vujičić i istakao da imaju dosta zajedničkih stvari, a neke se mogu i naučiti od njih.

Vujič je rekao da su danas otvorili i temu oko zajedničkog nastupa prema međunarodnim institucijama, kao što je međunarodna Organizacija rada. 

''Tu postoji prostor za saradnju, kako bi zajedničkim radom mogli povući značajna sredstva za zapošljavanje kako kod nas, tako i u Srbiji'', rekao je Vujičić.

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja Srbije Zoran Martinović istakao je da su nadležnosti između Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Nacionalne službe Srbije identične, kao i to da se odnose na jedan od najvećih problema, a to je nezaposlenost.

''Programi i projekti koje sprovodi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske dobro su koncipirani i usmjereni prema kategorijama stanovnika koji teže dolaze do posla. Mi u Srbiji sva sredstva usmjeravamo, prije svega, poslodavcima iz privatnog sektora, jer želimo da razvijemo privatnu inicijativu'', istakao je Martinović.

On je dodao da je novac namijenjen za zapošljavanje teže zapošljivih lica, te da su definisali ciljne grupe. Međutim, prema njegovim riječima, ta kategorija se širi nažalost. 

''Ove godine na liste smo uključili i žrtve trgovine ljudima, porodičnog nasilja, lica poginulih boraca ili djece bez roditeljskog staranja. Srbija je od 2012. smanjila stopu nezaposlenosti na oko 10%, i ona sada iznosi 13%. Pokušavamo da se približimo evropskim standardima. Očigledno je da se prema evidenciji Zavoda Republike Srpske i Nacionalne službe Srbije smanjuje broj nezaposlenih lica'', ističe Martinović.

Prema riječima Zorana Martinovića, Srbija je 2016. godinu proglasila godinom preduzetništva, a 2017. godinu kao borbu protiv sive ekonomije.

Predsjednik upravnog odbora Nacionalne službe zapošljavanja Srbije Dario Mačkić rekao je danas novinarima da Nacionalna služba Srbije želi da pomogne Republici Srpskoj, kao i Zavodu za zapošljavanje.

''Imamo odličnu saradnju i redovno organizujemo sastanke, što nam je veoma drago zbog toga. Zajedničkim radom možemo doći do rješenja svih problema'', naglasio je Mačkić i dodao da će se saradnja ove dvije institucije nastaviti i u budućnosti.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

MUP podnio dopunu izvještaj protiv Boja Gašanovića

policija srpske ford autoMinistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je saopštilo da je Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo podnesena dopuna izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv načelnika opštine Istočni Stari Grad Boja Gašanovića i savjetnika načelnika opštine za komunalne poslove Malka Koromana zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ili ovlašćenje.

Dopunu izvještaja podnijela je Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske. Navedena lica se sumnjiče da su u namjeri da pribave protivpravnu imovinsku korist privrednom društvu ''XXX'' Pale, zaključivanjem Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa ovim privrednim društvom, zloupotrijebila svoj službeni položaj.

Izvještaj je podnesen i protiv lica inicijala Đ.M., odgovornog lica privrednog društva ''Bosnaputevi'' Sarajevo zbog sumnje da je počinio krivična djela falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga, te pomoć počiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno  da je zbog nezakonite eksploatacije mineralne rude kamena Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i protiv lica A.Š. i Z.Š., koji su direktor i osnivač PD ''XXX'' Pale, jer su, prema navodima, protivpravno pribavili imovinsku korist ovom preduzeću u iznosu od 536.502 KM.

Lica A.Š. i Z.Š. se sumnjiče da su počinili krivična djela ''Zloupotreba ovlašćenja u privredi'', ''Falsifikovanje ili uništenje poslovnih i trgovačkih knjiga'', dok se privredno društvo ''XXX'' Pale sumnjiči za KD ''Zloupotreba ovlašćenja u privredi'', saopšteno je danas iz MUP-a Republike Srpske.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Jugović: Opština će pomoći Jahorini i biti uz njih

odbojkasice jahorine sa nacelnikomNačelnik opštine Pale danas je u svom kabinetu ugostio odbojkašice Jahorine, rukovodstvo i trenera kluba, a ovom prilikom im je čestitao na velikom uspjehu, odnosno osvajanju šampionata Republike Srpske i plasmanu u Premijer ligu BiH.

Jugović je novinarima rekao da mu je čast i zadovoljstvo što ima priliku da se druži sa igračicama Jahorine, te najavio da će opština Pale biti i stati uz klub u budućnosti.

''Gledaćemo da u narednom periodu budžet opštine prilagodimo potrebama ŽOK ''Jahorina'', a ovu priliku koristim da čestitam odbojkašicama na sjajnim rezultatim i poželim im da ostvare još bolje u narednom periodu. Omladina je naš ponos i mi trebamo da budemo uz njih'', rekao je načelnik opštine Pale.

Predsjednik ŽOK ''Jahorina'' Branislav Blagojević rekao je da je ovih dana najveće zadovoljstvo biti predsjednik jednog ovakvog, uspješnog kluba, koji je plasmanom u Premijer ligu BiH ostvario zacrtane ciljeve.

''Iza ovog uspjeha stoji veliki rad trenera i odbojkašica Jahorine, koji su u rekordno kratkom vremenu uspjeli da sa ivice prve lige dođu do šampiona Republike Srpske i ostvare plasman u Premijer ligu. Ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su to doprinijeli, a nadam se da ćemo u narednom periodu imati veću podršku opštine, kao što je i sam načelnik najavio'', rekao je Blagojević.

Kapiten ŽOK ''Jahorina'' Milica Krajišnik zahvalila se načelniku i Opštini Pale na prijemu, te istakla nadu da će opština ispuniti svoje obećanje i biti uz klub u Premijer ligi BiH.

Trener Danilo Tadić istakao je da je bilo dosta turbulencija u prethodnom periodu kada se radi o ŽOK ''Jahorina'', kada je ekipa sa margine propasti stigla do najvišeg ranga takmičenja.

''Imao sam maksimalnu podršku od Uprave kluba i ovom prilikom im se zahvaljujem što su mi dozvolili samostalnost u radu. U trenucima kada sam želio da odustanem i da odem, dobijamo sam veliku podršku od igračica i njihovih roditelja, tako da me ta situacija dovela do razmišljanja da idem do kraja'', istakao je Tadić i naveo da ga podrška od strane opštinskih vlasti ohrabruje da treba nastaviti raditi i vjerovati u dalje uspjehe.

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SDS: Institucionalno urušavanje Istočnog Sarajeva Featured

sds istocno sarajevo sarsGradski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Istočno Sarajevo održao je danas sjednicu, gdje se razgovaralo o institucionalnom urušavanju grada Istočno Sarajevo.

Predsjednik GO SDS Istočno Sarajevo Darko Babalj novinarima je rekao da je opredjeljenje ove partije da građanima ukaže na sve negativnosti.

Predstavnici Srpske demokratske stranke ističu da žele odgovore na pitanja o problemima mnogobrojnih preduzeća u Istočnom Sarajevu, koje je vlast u Republici Srpskoj obećala riješiti, a obećanje nije ispunila.

''Tražimo odgovore na pitanja o stanju OC ''Jahorina'', ''Energoinvesta'', ''Famosa - I.Ilidža'', ''Famosa - Koran'', ''Panorame'', ''Hidrogradnje'', Kliničkog centra, ''Romanije'', ''Nove Romanije'' i sada, izgradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu. Spremni smo otvoreno ući u obračun, a sve u službi građana Istočnog Sarajeva'', istakao je predsjednik GO SDS Darko Babalj.

Babalj je napomenuo da ako ne dobiju odgovore na ova pitanja, spremni su da postupe mnogo rigoroznije, a ne isključuju ni proteste koji će biti u Istočnom Sarajevu.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra Bogdanića da će na ljeto početi gradnju bolnice, ako SDS ne bude pravio probleme, Babalj kaže da ministar Bogdanić ne poznaje zakon, nazivajući ga budalom.

''SDS ne može ništa uraditi i ne može srušiti tender, ali može neka firma ukazati na problem regularnosti kao što je to Borko Đurić uradio prošli put. Na našu sreću imamo informaciju da je konkurisalo 15 firmi i nadamo se da će ministar taj posao uspješno završiti'', istakao je Babalj, i napomenuo da je SDS svjestan činjenice da nema vlast u Vladi, te da se partija ništa ne pita po tom pitanju.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS Pale Bojan Ninković upozorio je alarmantno i katastrofalno stanje u preduzeću ''Famos-Koran'' Pale, privrednom gigantu koji se od 2007. godine nalazi u stečaju.

''Režimska vlast SNSD, DNS i SP je od samog početka pa do danas uništava sve naše, kako privredne, tako i turističke gigante. U preduzeće ''Famos-Koran'' bezuspješno su doveđeni razni strateški investitori, sve dok nije doveden turski investitor sa makedonskim pasošem'', ističe Ninković i dodaje da su Turci obećali 2,8 miliona KM, a da nisu uplatili nijednu konvertibilnu marku.

Ninković optužuje SNSD da je to uradio smišljeno i pred samu predizbornu kampanju 2016. godine potpisao ugovor o prodaju ''Famosa-Koran'' sa turskim investitorom, a da je to ostalo samo ''mrtvo'' slovo na papiru.

''Famos je ostao u istom onakvom stanju u kakvo su ga doveli. To je bilo obično predizborno obećanje i poigrali su se sa sudbinom 300 otpuštenih radnika'', kaže Ninković i ovim putem, poziva Vladu Republike Srpske da se, kako kaže, urazumi i napravi strategiju kako da naši privredni i turistički giganti izađu iz problema.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS Istočno Novo Sarajevo Nebojša Popić novinarima je rekao da je u toku sistemsko uništavanje grada Istočno Sarajevo iz razloga što se uništavaju preduzeća koja mogu zadržati stanovništvo ovdje i omogućiti im bolji život.

''Došli smo do podatka da je prodato blizu 100.000 metara kvadratnih zemljišta i objekata preko 20.000 metara kvadratnih u okviru ''Energoinvesta'', a cijena iznosi 4.350.000 KM. Što znači da je to ispod svake cijene, a prodato je nekoj firmi koja se zove ''Unija-Ess'' d.o.o. Sarajevo'', navodi Popić.

On dodaje da firma kojoj je prodat ''Energoinvest'' ima samo jednog zaposlenog, te ističe nadu da vlast Republike Srpske zna šta radi, a i da načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zna šta se dešava na području njegove opštine.

''Mi ispred SDS ćemo da ukazujemo na sve nepravilnosti koje se rade u gradu Istočno Sarajevo, a ovo što oni rade i što je urađeno je krađa stanovništva Republike Srpske i neko mora odgovarati'', istakao je Popić.

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Delegacija iz Strazbura posjetila opštinu Trnovo

trnovo delegacija strazburaDelegaciju sekretarijata Savjeta Evrope iz Strazbura, boravila je u prostorijama opštine Trnovo gdje su ih primili načelnici opštine i općine Trnovo gospodin Goran Vujičić i gospodin Ibro Berilo, obzirom da su obje lokalne zajednice uključene u Program-Izgradnja Mreže Povjerenja - projekat pomoći podijeljenim opštinama.

Razgovarali su o mogućnostima za dalju saradnju uključujući i omladinsku sferu, a konkretno je dogovorena realizacija projekta uređenje izletišta „Kazani”, za šta će delegacija iz Strazbura uložiti 10.000 €, a ostatak će po dogovoru načelnika finansirati obje opštine, dok će Odjeljenje za urbanizam opštine Trnovo u što kraćem roku pripremiti svu potrebnu dokumentaciju vezanu za projekat.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: trnovo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bogdanić najavio gradnju bolnice na ljeto

bolnica kasindo zgrada sarsAko sva tenderska procedura bude završena do početka narednog mjeseca, izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu trebalo bi da počne sredinom ljeta, a bude li sve išlo planiranom dinamikom bolnica bi trebalo da bude zavrešena do kraja 2018. godine, istakao je gostujući u programu Radija Republike Srpske, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Dragan Bogdanić.

Govoreći o rekonstrkciji centralnog medicinskog bloka Univerzitetsko Kliničkog centra Republike Srpske, Bogdanić očekuje da će krajem osmog ili početkom devetog mjeseca, u Centralni medicinski blok biti preseljena Klinika za kardiologiju, onkologija i pulmologija čime će biti stvoreni uslovi za završetak ovog bloka, ali i preseljenja Hirurgije.

''U proteklih deset godina u zdravstveni sektor RS uloženo je više od 600 miliona maraka, a samo u prošloj godini i to većim dijelom u Univerzitetsko Klinički centar Republike Srpske, 90 miliona. Uporedo uz rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka, gradi se i oprema sjeverno krilo gdje će biti smješteni operacioni, urgentni blok, patologija i druge bolničke službe'', naglasio je Bogdanić.

Govoreći o izgradnji bolnice u Istočnom Sarajevu, ministar Bogdanić istakao je da je Vlada Republike Srpske obezbijedila 50 miliona maraka za njenu gradnju. Pored postojećih 4000 kvadrata, biće izgrađeno još 10 hiljada sa 210 bolničkih kreveta.

''Izgradnjom i opremanjem ove bolnice, Istočno Sarajevo dobiti jednu savremenu bolničku ustanovu. Zdravstveni sektor u Srpskoj dobiće još deset operacionih sala, a bolnice u Gradišci, Prijedoru i Foči uskoro bi trebalo da dobiju i nove aparate za magnetnu rezonancu'', istakao je ministar Bogdanić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da će Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za liječenje trogodišnje Banjalučanke Sofije Mićević obezbijediti oko 200 hiljada maraka za nastavak njenog liječenja u Americi.

 

 

 

Izvor: RTRS

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Subscribe to this RSS feed