Menu
A+ A A-
Republika Srpska

Ambasador Izraela: Ako Livne bude u Gradini ne dolazim

donja gradina memorijalni centarAmbasador Izraela u Bosni i Hercegovini njegova ekselencija Boaz Rodkin tražio je od vlasti Republike Srpske da navodni predstavnik Republike Srpske u u Izraelu, Arie Livne, ne prisustvuje komemoraciji u Donjoj Gradini.

''Njegova ekselencija Boaz Rodkin učestvovaće na komemoraciji u Donjoj Gradini. Pored toga, gospodin Rodkin imaće zvanične sastanke u Banjaluci. Obavještavamo Vas da Ministarstvo inostranih poslova Države Izrael traži da gospodin Livne ne prisustvuje tim sastancima. Molimo Vas da se pobrinete da sve relevantne institucije budu obavještene o našem zahtjevu'', ističe se u dopisu Ambasade Izraela u BiH.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose Republike Srpske ranije su rekli da se za rad Predstavništva Srpske u Jerusalimu izdvaja 240.000 KM godišnje. U istom pismu, u kojem su izjavili da ta institucija ne postoji, Izraelci tvrde da, umjesto nje, Livne je registrovao svoju firmu, i da je to, što se njih tiče, čovjek sa kojim ne žele da se susretnu u istoj prostoriji, pa ni u Donjoj Gradini.

I pored toga, situacija oko Predstavništva Republike Srpske i dalje je nejasna. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da zna ko stoji iza te priče. On poručuje da je Aleksandar Nikolić odgovoran za skoro pa diplomatski skandal, jer je, kako tvrdi, zajedno sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, ''neosnovano osuo paljbu'' po šefu Predstavništva Arie Livneu.

Predsjednik Srpske takođe negira tvrdnje da je Predstavništvo u Izraelu ugašeno 31. decembra 2013. godine, te navodi da je izvjesni Saša trebalo da preuzme funkciju šefa Predstavništva u Izraelu, ali nije mogao dugo čekati i počeo je da osporava bilo kakav rad Predstavništva.

Dodik tvrdi je da je Nikolić, dok je radio u Predstavništvu Republike Srpske, ostvario kontakte sa ljudima iz izraelskog ministarstva inostranih poslova, koji su ga navodno podržali u priči da ta institucija ne postoji.

U Partiji demokratsko progresa (PDP) tvrde da se radi o pljački republičkog budžeta i pitaju se gdje je taj novac završio. Jer, prema njihovim riječima, kako drugačije tumačiti to da, ako Predstavništvo Srpske ne postoji, gdje je onda novac za njen ''rad''. 

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Birač na nogama zbog straha od gubitka radnih mjesta

protesti alumina zvornik1Radnici, sindikalci i direktori kompanija "Alumina", "Boksit" iz Milića i Rudnika boksita iz Srebrenice te zvaničnici RS zatražili su od Osnovnog suda u Zvorniku da odblokira račun kompanije "Alumina", koji je 12. aprila blokiran zbog potraživanja fočanske firme "Pavgord".

Sa protesta u Zvorniku, na kojem se okupilo oko 3.000 ljudi, poručeno je da je "Alumina" zbog blokade računa do sada izgubila već 15 miliona KM te da bi, ukoliko se tako nastavi, ta šteta mogla biti daleko veća s obzirom na to da rad "Boksita" iz Milića i Rudnika boksita iz Srebrenice zavisi od "Alumine".

Radnici su zatražili i to da Vlada RS što prije održi tematsku sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda te da se "grdno varaju" svi oni koji misle da će se na ovom stati, odnosno da će se radnici povući sa protesta i da će sve ostati na tome.

Najavljujući nove proteste, poručili su da čitava regija Birač zavisi od rada "Alumine" te da je nedopustivo da se neko igra tim sistemima i sudbinama ljudi zbog pojedinačnih i ličnih interesa.

"Ne smijemo dozvoliti da 'Alumina' stane, ali odgovorno tvrdim da, ukoliko ne bude hitno deblokiran račun, onda ćemo sredinom naredne sedmice fabriku morati da izvodimo iz radnog procesa zato što nestaje repromaterijala, u prvom redu lužine", rekao je predsjednik Upravnog odbora zvorničke kompanije "Alumina" Milorad Motika, dodajući da će, ukoliko bude potrebe, protesti biti radikalizovani jer se ne smije dozvoliti da ovaj gigant "po treći put bude opljačkan".

Podsjećanja radi, račun "Alumine" blokiran je zbog potraživanja fočanske firme "Pavgord", koja je još ranije za 6,4 miliona evra otkupila od Ukio banke potraživanja od više od 150 miliona KM, koliko je ta banka imala prema Fabrici glinice "Birač", a čija je "Alumina" kćerka firma.

Potraživanja te banke stečajni upravnik Fabrike glinice "Birač" nikada nije priznao, a povodom toga pred nekoliko sudova vodilo se i još se vodi nekoliko sudskih sporova.

Zbog problema u "Alumini" međuljudski odnosi u Zvorniku i široj regiji su više nego poljuljani, a nedavno je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, rekao da mu "likvidacijom prijeti V.V.", koji živi u Inđiji, "vedri i oblači" "Aluminom" i koji je opet s druge strane u bliskim odnosima sa pojedinim visokim zvaničnicima u RS.

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije kompanije "Alumina", rekao je da Osnovni sud u Zvorniku nije imao pravo da blokira račun te da nisu računali na posljedice, dok je Rajko Dukić, predsjednik kompanije "Boksit" iz Milića, poručio da su se radnici okupili da bi spriječili rušenje kompletne regije Birač.

Kritike na račun pravosuđa nisu štedjeli ni zvaničnici Republike Srpske pa je tako Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao da je "Alumina" najvažniji privredni resurs zvorničkog kraja te da je ogorčen zbog rada pravosuđa "koje je u funkciji kriminala i lopovluka, a ne društva i radnika".

"Pravosuđe je odmetnuti dio društvenih interesa u RS i BiH, služi sebi i kriminalu, a ne pravdi i pravičnosti, što je dokaz i u ovom slučaju", rekao je Dodik, dodajući da razumije radnike "Alumine" koji su izašli na proteste.

I Radovan Višković, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da mu je neobjašnjivo da je sudija, koji živi i radi u Zvorniku, "nonšalantno" donio odluku o blokadi računa bez sagledavanja posljednica koje takva presuda donosi.

Blokada računa "Alumine" ostaje na snazi

Osnovni sud u Zvorniku saopštio je danas da blokada računa kompanije "Alumina" ostaje na snazi dok se rješenje o izvršenju ne provede u cijelosti.

U saopštenju se dodaje da se rješenje o izvršenju ne mora provesti u cijelosti ako tražilac izvršenja, odnosno fočanska firma "Pavgord", ne predloži odgađanje izvršenja, povuče prijedlog za izvršenje ili ukoliko dođe do obustavljanja izvršenja prema odredbama Zakona o izvršnom postupku.

Navodi se da je Osnovni sud u Zvorniku nadležan prema Zakonu o sudovima Republike Srpske i da u skladu sa rješenjem Višeg privrednog suda u Banjaluci od 21. januara 2016. godine postupa u predmetu Ukio banke iz Litvanije protiv "Alumine" iz Zvornika.

Postupajući po prijedlogu Ukio banke za izvršenje doneseno je rješenje 13. juna 2016. godine kojim je usvojen prijedlog Ukio banke da je dalje zastupa u izvršnom postupku firma "Pavgord" iz Foče.

Na navedeno rješenje žalila se kompanija "Alumina" pa je, odlučujući o žalbi, Okružni sud u Bijeljini donio rješenje 11. februara ove godine, kojim je potvrđeno rješenje suda u Zvorniku od 13. juna 2016. godine.

Rješenje Osnovnog suda Zvornik od 13. juna 2016. godine doneseno je u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku Republike Srpske.

Na osnovu navedenog rješenja, Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila ove godine donio rješenje o blokadi računa kompanije "Alumina", kojom se nalaže da se novčana sredstva na računima "Alumine" prenose u korist "Pavgord" iz Foče, navodi se u saopštenju.

Zaštititi poslovanje "Alumine"

Vlada Republike Srpske pozvala je danas sve aktere, čak i kada su njihovi poslovni interesi suprotstavljeni, na poštovanje zakona i saradnju, kako bi se zaštitilo poslovanje kompanije "Alumina" iz Zvornika, ali i egzistencija zaposlenih i članova njihovih porodica.

"Ugrožavanje poslovanja `Alumine` nenadoknadiv je gubitak za Republiku Srpsku", saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da će Vlada preduzimati mjere iz svoje nadležnosti, vodeći računa o "Alumini", ali i drugim privrednim subjektima, čije poslovanje, napredak i rezultat rada zavise i od ove kompanije.

"S obzirom na to da proizvodnja i ukupan status `Alumine` zavisi i od odluka sudova, Vlada Srpske još jednom naglašava neophodnost profesionalnog i na zakonu zasnovanog postupanja sudova", dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske navodi da je u proteklom periodu donijela niz odluka i mjera, kojima je značajno doprinosila i doprinosi napretku "Alumine".

U saopštenju se naglašava da Vlada posmatra "Aluminu" ne samo kao uspješnu kompaniju, koja će u budućnosti biti još uspješnija, nego i kao uporište razvoja Sarajevsko-zvorničke regije, ali i Republike Srpske.

"Vlada Republike Srpske nastavlja sve aktivnosti koje će doprinijeti stabilizaciji poslovanja `Alumine`, ali i drugih privrednih kapaciteta u tehnološkom lancu, s ciljem napretka i razvoja cijele ove regije i Republike Srpske", dodaje se u saopštenju.

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Govedarica najavio kandidaturu za predsjednika Srpske

vukota govedarica bnGostujući u emisiji ''Puls'' na BN televiziji, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je da je neozbiljno govoriti sada o predsjedničkim izborima 2018. godine, ali da smatra da predsjednik SDS treba da bude kandidat za jednu od dvije najviše funkcije, a to su svakako predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH.

''Ne bih ulazio u komentare koja bi to bila pozicija. Već su neki iz Saveza za promjene licitirali, a vidim da gospodin Ivanić sve to trezveno posmatra. Radi dobrih odnosa između mene i Branislava Borenovića to pitanje će biti na dnevnom redu, ne danas ili sutra, ali vrlo brzo'', rekao je predsjednik SDS-a. 

Govedarica je naglasio da će krajem godine razgovarati o kandidaturama.

 

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Radnici poručuju: Odblokirati račun ''Alumine'' Featured

prostest aluminaNa protestnom okupljanju radnika zbog blokade računa “Alumine” od strane Osnovnog suda Zvornik, a u korist privrednog društva ,,Pavgord" iz Foče, u Zvorniku se okupilo oko 2. 500 ljudi, a očekuje se dolazak još oko 500 radnika, javlja reporter BN televizije.

Kako javlja reporter BN televizije, nezadovoljni radnici zatražili su vanrednu sjednicu Vlade Republike Srpske, gdje će tačka dnevnog reda biti deblokada računa fabrike ''Alumina".

''Protestovaćemo sve dok ne bude deblokiran račun, a ukoliko ne dođe do deblokade računa, pravdu ćemo potražiti u Banjaluci!'', poručeno je na protestu.

Radnici su iz pravca fabrike “Alumina” došli pješke magistralnim putem Zvornik - Milići. Među nezadovoljnima je više od 1.000 radnika “Boksita” i 700 radnika rudnika “Srebrenica”.

Radnici nose transparente "Nema Zvornika bez ''Alumine", "Mi nosimo regiju Birač i pustite nas da radimo", "Dalje ruke od naše fabrike!".

Na protestu je veliki broj autobusa i automobila. Takođe, prisutan je veliki broj pripadnika policije.

Portparol Policijske uprave Miljan Bobar rekao je da je izraženo obostrano uvjerenje da će javni skup proteći bez incidenata.

Na protestnom skupu, između ostalih, govoriće predsjednik Sindikata "Alumine" Radenko Smiljanić, predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika i predsjednik kompanije "Boksit" Rajko Dukić.

Zaključke koji će biti doneseni na protestnom skupu, radnici "Alumine" predaće Osnovnom sudu u Zvorniku.

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predsjednik Dodik najpopularni političar na ''Guglu''

milorad dodik 2Zahvaljujući internetu danas je mnogo lakše utvrditi publicitet koji imaju javne ličnosti. Gugl je postao velika baza podataka u kojoj se, zahvaljujući ogromnoj popularnosti društvenih mreža i tome što svi mediji postavljaju skoro sav svoj sadržaj na internet, moguće izmjeriti ko je koliko uticajan ili jednostavnije rečeno - ko se najviše i najčešće spominje u medijima i na internetu.

Kada u ''Gugl'' pretraživač ukucate "Milorad Dodik" on pokazuje 485.000 rezultata. Zanimljivo je da samo prezime predsjednika Srpske ima bolji prolaz - ''Dodik'' generiše čak 7.300.000 rezultata što je znak da se Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a širom interneta, po sajtovima, komentarima, društvenim mrežama, često spominje samo prezimenom.

"U trenutku kada ukucate traženi pojam, pretraživač vam pokazuje najrelevantnije rezultate za vašu pretragu, na osnovu ključnih riječi koje ste ukucali. Gugl je jako pametan i njegova glavna politika je da pruža najbolje rezultate svojim korisnicima za taj traženi pojam. Ništa više. Dakle, taj broj koji vidite, predstavlja sve rezultate koji u sebi sadrže traženi pojam koji ste kucali. Svaki put kada je neko spomenuo to ime i prezime negdje, ukoliko je taj link još aktivan, taj će se rezultat pojaviti u pretragama, a na Guglu je samo da odredi kojim redom," kaže za ''Mondo'' Robert Dacešin marketing menadžer i zaljubljenik u digitalni marketing.

Zanimljivi su i pojmovi koje Gugl predlaže kada ukucate u polje pretrage ime nekog domaćeg političara. Prema ovim rezultatima izgleda da ljudi na Guglu najviše traži koliko je Milorad Dodik visok, u kakvim je odnosima sa Donaldom Trampom...

"To je ''Gugl'' sugestija, odnosno, Gugl pamti šta su ljudi kucali i daje prijedloge šta možeš da ukucaš za taj pojam. To su sve ustvari ključne riječi koje ljudi traže po internetu i puno puta služe kao inspiracija da se napiše neki tekst, jer vidiš šta ljudi žele da čitaju," objašnjava Dacešin.

Veliku moć i uticaj imaju prvi rezultati pretrage, tj. prvi linkovi koje Gugl ponudi kada se ukuca neki pojam. Statistika kaže da se prva tri rezultata pretrage otvaraju više od 70% puta.

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

DNS će imati svog kandidata na izborima

 

marko pavic govorPredsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić rekao je večeras na Osmoj redovnoj izbornoj skupštini DNS u Doboju da će ova stranka imati svog kandidata na predstojećim izborima 2018. godine, za predsjednika Republike Srpske ili srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pavić je novinarima rekao da su do sada te pozicije prepuštali koalicionim partnerima, ali da smatra da imaju snagu da nose jednu od tih funkcija i očekuju da će njihovi partneri imati korektan stav.

U medijima se ovih dana kao potencijalni kandidat za predsjednika Republike Srpske pominjao aktuelni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ali prvi čovjek DNS-a kaže da je rano govoriti o imenima, jer ova stranka u junu tek završava unutarstranačke izbore.

''Demokratski narodni savez želi da ostvari veći uticaj u Narodnoj skupštini i naročito u Vladi Republike Srpske, jer imamo i program i način kako bi neke stvari rješavali brže nego što se one sada rješavaju'', rekao je Pavić.

Istakao je da je zadovoljan postignutim rezultatim Gradske organizacije DNS u Doboju, koja je večeras reizabrala dosadašnjeg predsjednika Slava Gligorića na novi, četverogodišnji mandat.

 

 

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Raspisan konkurs za dodjelu sportskih stipendija Featured

vlada rs logo na vratimaMinistarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske na svom web sajtu je objavilo konkurs za dodjelu stipendija perspektivnim sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima koji će biti finansirani iz budžeta Vlade Republike Srpske za ovu godinu.

Iz Ministarstva navode da sufinansiranje u vidu dvanaestomjesečne stipendije za perspektivne sportiste i sportiste sa invaliditetom na mjesečnom nivou iznosi 130 KM, a za potencijalne olimpijske kandidate 200 KM.

Pravo učešća na konkursu imaju sportisti koji ispunjavaju sljedeće uslove – da državljani Republike Srpske, rođeni 1999, 2000, 2001. ili 2002. godine, te da su članovi sportske organizacije, odnosno kluba koji je udružen u granski sportski savez Srpske.

Da bi učestvovali na ovom konkursu potrebno je da se kandidat aktivno bavi sportskim aktivnostima u ovoj godini, te da je u prethodnim godinama ostvario značajne rezultate na međunarodnim zvaničnim takmičenjima, balkanskim, evropskim i svjetskim prvenstvima, takmičenjima u Republici Srpskoj i BiH.

Osim toga, potrebno je da kandidat aktivno ispunjava obaveze prema klubu, reprezentaciji Republike Srpske i drugim reprezentativnim selekcijama po izboru matičnog sportskog saveza Republike Srpske, kao i da redovno pohađa školu ili fakultet.

Konkurs će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Zainteresovani sve informacije mogu pronaći na sajtu Vlade Srpske www.vladars.net, te dodatne informacije na broj telefona 051/338-536.

 

 

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Novo zaduženje emisijom obveznica

berza2Republika Srpska se ponovo zadužuje emisijom obveznica. Ovog puta za 50 miliona maraka. Javni poziv, koji je potpisao ministar finansija Zoran Tegeltija, objavljen je na sajtu Banjalučke berze, a aukcija je zakazana za 3. maj.

U opoziciji za ovu temu kažu da neminovno srljamo u propast. Analitičari poručuju da Vlada ne obrazlaže zbog čega se zadužuje.

Za 50 miliona maraka Republika Srpska će se po ko zna koji put zadužiti. Javni poziv za novu, 23. emisiju obveznica, sa rokom dospijeća od pet godina, dostupan je na sajtu Banjalučke berze.

''Dospijevaju određeni anuiteti za vraćanje prethodnih obaveza i sredstva koja se pribave emisijom obvaznica idu uglavnom na vraćanje starih dugova, ali to nije ništa novo'', rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

''Vlada nastavlja da radi ono što je najlošije za jednu zemlju - dodatno se zadužuje. Tim novim zaduživanjem se ne smanjuje postojeći dug, naprotiv'', ističe predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Novo zaduženje je uslijedilo kao posljedica straha da neće stići 50 miliona maraka od MMF-a, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

''To u prevodu znači da će to otplaćivati neka druga vlada, a simptomatično je to što oni ne govore zbog čega se zadužuju, odnosno za šta je namijenjen novac'', ističe Pavlović.

Radi se o kontinuitetu zaduživanja i orijentaciji ka domaćim finansijskim izvorima, jer ne postoji strategija rješavanja problema koji nas tek čekaju iduće godine, a to je otplata od čak milijardu maraka, odnosno mnogo više od polovine budžeta, zaključuje Pavlović.

 

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Radnici protiv prodaje RŽR Ljubije

radnici ljubija pressPres konferencija sindikata “ArcelorMittal” pretvorila se u svađu sa Evgenijem Zotovim, direktorom "Israeli Investment Group Balkan”.

Dok je Zotov ubjeđivao radnike da ne strahuju i da je njihova ponuda bolja od Mittala, radnici su na njega osuli "drvlje i kamneje" tvrdeći da se radi o prevari

Predsjednik sindikata radnika “ArcelorMittal” apelovao je na poslanike NSRS da glasaju po savjesti kada se bude glasalo za prodaju RŽR Ljubija. Kako kaže u ponudi “Israeli Investment Group Balkan” ne vide ozbiljnog ponuđača.

Takođe ističu da Mittal radi već 12 godina i da su primanja redovna te da strahuju da sa promjenom vlasnika to više neće biti tako.

Istog mišljenja je i Zuhdija Kapetanović predsjednik sindikata “ArcelorMittal” iz Zenice koji ističe da ne mogu naći dovoljno informacija o ponuđaču.

Podsjećanja radi “Izraeli investment Group” je za većinski paket akcija Rudnika željezne rude Ljubija ponudio 92 miliona KM. Tu ponudu prihvatila je Vlada RS, a o njoj će se poslanici izjašnjavati na sjednici NSRS u utorak.

S druge strane, „Arcelor Mittal“ je spreman da izdvoji 63,6 miliona KM za kupovina akcija rudnika, a u ponudi navodi i da će u modernizaciju i razvoj tri ležišta (Omarska, Tamošnica i Ljubija) u narednih deset godina investirati 63 miliona KM

Nakon novinara pitanja je postavljao i Evgenij Zotov, direktor “Izraeli investment Group” koji je na kraju rekao da podaci koje predstavlja sindikat nisu tačna.

Zotov je radnicima garantovao posao i razvoj rudnika, dok su oni najavili izlazak na ulicu u slučaju prodaje.

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Proslava 25. godišnjice RTRS u Banjaluci

rtrs otkrivanje spomen ploceRadio-televizija Republike Srpske danas obilježava 25. godina postojanja ovog javnog servisa i jedinog u Republici Srpskoj. Da se radi o najmodernijem javnom servisu u BiH to je potvrdio i generalni direktor RTRS Draško Milinović.

"Izražavam zahvalnost institucijama Republike Srpske koje su sve ove godine bile uz RTRS i pružale nam ogromnu podršku", rekao je na svečanom prijemu Milinović.

"Mogu sa zadovoljstvom da istaknem da imamo i naveću gledanost i nabolje rezultate", rekao je Milinović i još jednom izrazio zahvalnost Vladi Srpske na podršci i pomoći u opremanju RTV Doma.

"Nastavićemo profesionalno da radimo i da promovišemo sve što je dobro u Republici Srpskoj", istako je generalni direktor RTRS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima na svečanom prijemu, čestitao je 25. godišnjicu postojanja i rada Televizije Republike Srpske.

Čestitku je uputio menadžmentu Јavnog servisa Srpske, zaposlenim radnicima, svima onima koji su stvarali Televiziju Republike Srpske, utkali svoje živote u nju, ali i građanima Srpske.

Dodik je istakao da Televizija Republike Srpske kao dio Јavnog servisa predstavlja mjesto za rad i dokazivanje mladih i obrazovanih ljudi, da se pokažu i dokažu na medijskom prostoru u Republici Srpskoj.

Predsjednik Srpske je naglasio da je RTRS jednako Republika Srpska i da Republika Srpska jeste RTRS.

Takođe je podsjetio da je RTRS prošao težak period rada i razvitka u proteklih 25 godina. Kao ono što ga posebno čini srećnim i ponosnim, Dodik je istakao izgradnju nove i moderne zgrade Јavnog RTV servisa, koju je uporedio sa mnogo većim medijskim centrima u regionu.

Posebnu zahvalnost za zgradu RTRS izrazio je Vladi Republike Srpske. Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, zahvalio je prisutnima što su svojim dolaskom uveličali veliki jubilej Јavnog RTV servisa Srpske.

Stevandić je podsjetio da su sa Narodnom skupštinom Srpske rasle i stasavale mnoge institucije, tako i Televizija Republike Srpske. Mnoge od njih su mnogo osporavane ali je medijski servis građana Srpske opstao živ i istrajan sve do danas, i tako će, kako je rekao, biti i u buduće.

Citirajući riječi novinara RTRS iz Doboja, pokojnog Ozrena Јorganovića, jednog od ratnih novinara i reportera, Јavni medijski servis Srpske, uporedio je sa mladim i zdravim bićem, kojeg "bije" lijep stas i glas.

Na kraju obraćanja, Stevandić je izrazio uvjerenje da je čuvanjem i opstankom institucija Srpske zajedno sa RTRS, moguć opstanak i život stanovništva na ovom prostoru.

U okviru obilježavanja 25 godina Radio- televizije Republike Srpske, u holu RTV doma prethodno je za pet radnika naše medijske kuće poginulih tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, otkrivena je i osveštana spomen-ploča.

Povodom 25 godina televizije, u hotelu Bosna otvorena je izložba fotografija, koje svjedoče o raznim situacijama na terenu u kojima su se našle naše kolege za ovih 25 godina.

Posjetioci će moći da vide kako nam je bilo raditi u smetovima, izvještavati u poplavama, kako su izgledale neke naše emisije, a ovjekovečeni su i trenuci srušenih predajnika iz '95.godine.

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Odobrena proslava Dana Vojske Republike Srpske Featured

vojska republike srpske proslavaOdobren je prijedlog programa obilježavanja Dana vojske Republike Srpske 12. maja i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovinee, potvrdila je ministrica odbrane Marina Pendeš.

Ona kaže da je odobren finansijski plan i upotreba resursa i ljudi na obilježavanju 12. maja. Prijedlog je došao od strane načelnika Zajedničkog štaba Ante Jeleča, a na inicijativu komande 3. puka.

Do kašnjenja je kaže ministrica Pendeš došlo zbog vaskršnjih praznika.

Ranije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao kako je neprihvatlјivo da program proslave Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji, po zakonu, baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i, u skladu sa tom baštinom, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske, bude predmet nove političke krize u BiH.

"Neprimjereno je da se instituciji predsjednika Republike Srpske, koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji nastavlјa da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Ovim dopisom, kojim se traži izjašnjenje Predsjedništva BiH, nastavlјa se praksa negiranja postojanja Republike Srpske i njenih institucija", rekao je Ivanić juče.

 

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Banke u Srpskoj imaju 344 miliona maraka viška

novac marke ilustracijaOsam banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj na računu Centralne banke BiH imaju 875,76 miliona KM, što je za čak 343,82 miliona maraka više od iznosa propisanih rezervi koje moraju posjedovati.

Podaci o raspoloživom novcu navedeni su studiji kvantitativnog uticaja uvođenja pokazatelja pokrića likvidnosti imovine koju je uradila Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

''Sve banke iz Srpske zaključno sa krajem septembra prošle godine ispunjavale su obaveznu rezervu koja se drži na računu kod Centralne banke BiH. Ta obaveza je iznosila 531,94 miliona, ali su banke premašile limit za 343,82 miliona KM. Ovaj iznos novca pokazuje da banke u Srpskoj imaju značajan iznos gotovog novca, odnosno visoko likvidne rezerve'', navedeno je u studiji.

U Udruženju banaka BiH pojašnjavaju da banke na računu obaveznih rezervi kod Centralne banke drže novac koji nije oročen i sa njim ne mogu gotovo ništa raditi.

''Na taj novac banke ne plaćaju ili plaćaju izuzetno nisku kamatu klijentima, a sa druge strane Centralna banka plaća negativnu kamatu bankama. Banke od novca koji nije oročen mogu plasirati svega 15 odsto za kratkoročno finansiranje, a sav ostali iznos ne mogu koristiti. Jednostavno taj novac nije oročen i klijent ga može povući kada god poželi'', kazao je izvršni sekretar Udruženja banka BiH Berislav Kutle.

Naglasio je da mnogo veći iznos viška likvidnog novca na osnovu obaveznih rezervi imaju banke u FBiH, nego u Republici Srpskoj.

''Banke u Republici Srpskoj imaju oko 20 odsto likvidnog novca koji nije u upotrebi, a banke u FBiH više od 28 odsto. Međutim samo mali iznos ovog novca banke mogu koristiti i to isključivo za kratkoročno kreditiranje i na taj novac naplaćuju nisku kamatu upravo zbog toga što taj novac potiče iz ovih izvora'', kazao je Kutle.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da podaci da obavezne rezerve banka iz Srpske premašuje iznos od 343 miliona maraka pokazuju da građani Srpske manje troše, a više novac drže na tekućim računima.

''Banke ne bi držale novac na računu Centralne banke da ne moraju, ali informacija da ima 343 miliona maraka prekoračenja pokazuje da imaju i viška. Novac je roba koja treba da cirkuliše i da se pozajmljuje. Možda su i njihovi plasmani nedovoljno sigurni i banke samim tim viškom novca dodatno žele da se obezbijede i ne potroše ga, jer možda može biti sporan. Obavezne rezerve su u vezi sa novcem koji je rezervisan u slučaju problema kod datih kredita, odnosno za obezbjeđenje bankarskog sektora'', kazao je Pavlović.

Bankari se već duže vrijeme žale da nemaju dovoljno dobrih projekata, prije svega u privredi, u koje bi plasirali novac, a iscrpljen je i rast kreditiranja stanovništva. Zbog toga raste iznos novca kojim raspolažu, što je dovelo i do drastičnog pada kamata koje banke nude na depozite.

Stresni period

Agencija za bankarstvo Republike Srpske došla je do zaključka da je bankarski sektor Srpske održao zadovoljavajući nivo likvidnosti za stresni period od 30 dana.

''Pokazatelj pokrića likvidnosti koji predstavlja odnos između zaštitnog sloja likvidnosti i neto likvidnih odliva na nivou bankarskog sektora iznosi 172 odsto, a minimalni zahtjev je 100 odsto. Samo jedna manja banka u RS ima stopu od 84 odsto ali, s obzirom na strukturu njenog vlasništva, izvjesno je da bi ona u vrlo kratkom roku mogla obezbijediti likvidnosnu liniju i poboljšati nivo ovog pokazatelja'', navedeno je u studiji.

 

 

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Subscribe to this RSS feed