Menu
A+ A A-

Kinezi žele da grade HE "Dabar"

Integral rovokopaciKineska kompanija "Dongfang elektrik internešnel korporejšn" želi da gradi hidroelektranu "Dabar", a to su potvrdili i pismom namjere koje su uputili menadžmentu "Elektroprivrede Republike Srpske".

"Kompanija iz Kine upoznala je upravu "Elektroprivrede" sa mogućnostima kreditiranja projekata od strane Kineske izvozno-uvozne banke koja je u državnom vlasništvu. Ta banka je iskazala spremnost da "Dongfang" prati povoljnim kreditom", istakli su u "Elektroprivredi RS".

Predstavnici "Dongfanga" predočili su planove za ovaj veliki projekat i generalnom direktoru "Elektroprivrede RS" Željku Kovačeviću i uručili mu pismo namjere koje će uskoro razmotriti menadžment preduzeća.

Kovačević je istakao da je počela gradnja ulazne građevine  i da po planu teče i gradnja dovodnog tunela koji je najvažniji objekat Hidroelektrane "Dabar". Taj posao, vrijedan 131 milion KM, povjeren je "Integral inženjeringu" iz Laktaša.

"Svi dosadašnji radovi finansirani su iz sopstvenih sredstava "Elektroprivrede Republike Srpske", a sada je Vladi Srpske upućen zahtjev za kreditno zaduženje kako bi projekat vrijedan 352 miliona maraka realizovali do kraja. U tom smislu i kineski investitori su iskazali zainteresovanost i mi ćemo razmotriti njihovu ponudu. Riječ je o respektabilnoj kompaniji, koja ima sve potrebne reference za realizaciju ovog velikog projekta", kazao je Kovačević.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS istakli su da se "Dongfang" pridružio drugim velikim kineskim kompanijama "Sinohidro korporejšn" i "Čajna internešnel voter i elektrik korporejšn" koje su već iskazale zainteresovanost za učešće u gradnji i finansiranju projekta hidroelektrane "Dabar".

"Vlada je sa kompanijom "Čajna internešnel voter i elektrik korporejšn" u decembru 2015. zaključila memorandum o razumijevanju za hidroelektranu "Dabar" i druge hidroelektrane u sistemu "Gornji horizonti". Pregovori sa kineskim kompanijama vode se u cilju obezbjeđenja ostalih potrebnih sredstava za izgradnju ove hidroelektrane", istakli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Koncesija za izgradnju hidroelektrane "Dabar" dodijeljena je istoimenom preduzeću koje je u stoodstotnom vlasništvu "Hidroelektrana na Trebišnjici". Hidroelektrana "Dabar" pripada podsistemu "Gornji horizonti" zajedno sa hidroelektranama Nevesinje i Bileća čija je izgradnja takođe u planu.

Podsistem "Gornji horizonti" obuhvata korišćenje voda na pravcu Gatačko polje - rijeka Zalomka - Nevesinjsko polje - Dabarsko polje - Fatničko polje - akumulacija Bileća.

U ovaj sistem se u konačnoj etapi uvodi dio voda sjeverozapadnog dijela Nevesinjskog polja. Hidroelektrana "Dabar" je prva hidroelektrana koja će biti izgrađena u tom sistemu.

Provjerena kompanija

"Dongfang elektrik internešnel korporejšn" je kineska državna kompanija koja se bavi izvođenjem  radova i proizvodnjom opreme za elektroenergetskih postrojenja.

Ova kompanija iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane "Stanari" u Stanarima.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik: DNS nije naš partner u Bratuncu

dodik zeljka bratunacPredsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je posjetio opštinu Bratunac gdje je ocijeni da OO SNSD u ovom gradu predstavlja glas razuma i istinski glas srpskog naroda na području Bratunca, s obzirom na lokalne politike DNS i SDS koje su, prema njegovim riječima, najznačajniji politički značaj dale SDA.

"Demokratski narodni savez, koji je koalicioni partner SNSD-a, je prevario našu političku partiju u Bratuncu i otišao u drugu većinu. Mi ne možemo smatrati da je naš partner Neđo Trninić, koji je ovdje u ime DNS-a glavni čovjek, tako da će naša podrška za ono što jeste - ministar u Vladi Srpske - biti uskraćena", poručio je Dodik novinarima u Bratuncu.

On je istakao da SNSD ne želi ljude koji pokušavaju da koriste republičke funkcije, zloupotrebljavaju i devastiraju druge političke partije i subjekte.

"Nije fer ni politički konkretno to što se radi, o tome ćemo naravno razgovarati. Nije pošteno da budemo zajedno u predizborno vrijeme i da damo podršku njihovim kandidatima, a da oni ovako bezočno izvrše prevaru", poručio je predsjednik SNSD.

Dodik je posebno naglasio da je veoma nezadovoljan ponašanjem ministra Trninića. Naveo je da jasno vidi da nivo zastupljenosti kadra na republičkim funkcijama koje postoje u Bratuncu nije adekvatan.

"DNS je izvršio monopol i to se mora promijeniti, i biće promijenjeno u narednom periodu. Mora se uspostaviti nivo onoga što jeste koalicioni dogovor, a to je 65% SNSD-u, 20% DNS i 15% SP'', rekao je lider SNSD i dodao da će to uraditi bez oklijevanja i da u to svi mogu biti sigurni.

Dodik je poručio da će njegova partija i ljudi koji je predstavljaju u Bratuncu nastaviti raditi za dobrobit opštine i njenih stanovnika, te još jednom istakao da DNS nije njihov partner u Bratuncu.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik: Vladajuća koalicija ostaje jedinstvena

dodikPredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas da u vladajućoj koaliciji (SNSD-SP-DNS) nema nikakvih problema i da će ona ostati jedinstvena.

Predsjednik SNSD i Republike Srpske naglasio je da je juče razgovarao sa prvim čovjekom Demokratskog narodnog saveza (DNS) Markom Pavićem, te istakao da DNS neće prihvatiti inicijativu da se na dnevni red Narodne skupštine RS uvrsti ono što je opozicija pokrenula.

Dodik je prokomentarisao Pavićevu izjavu da očekuje da ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić podnese ostavku riječima:

"Vjerovatno je malo više naelektrisana atmosfera između njih, ali to će proći".

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Veliki broj propusta u obrazovnim ustanovama i bolnicama

vrtic ilustracijaOd 500 škola, vrtića, domova za smještaj i bolnica u RS, koje su prošle i ove godine kontrolisali inspektori, u svakoj četvrtoj ustanovi utvrđeni su propusti.

Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove, kazala je da je utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane mnogo rjeđe od utvrđivanja nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu.

"Propusti koje su inspektori utvrdili u kontrolama odnosili su se upravo na neredovno obavljanje sanitarnih pregleda lica koja rukuju hranom, kao i pohađanje dodatnih edukacija o higijeni hrane, neredovno ispitivanje sirovina i gotovih proizvoda i slično, te su inspektori nalagali preduzimanje mjera u cilju otklanjanja nepravilnosti", navela je Makivićeva.

Prema izvještaju opštinskih inspektora za hranu, u 2016. godini izvršeno je oko 430 kontrola u školama, vrtićima, domovima za smještaj i bolnicama, u kojima su inspektori u 99 slučajeva utvrdili propuste u radu, dok je za tri mjeseca ove godine izvršeno oko 75 kontrola i u 23 slučaja utvrđeni su propusti.

"Inspektori kontrolišu higijenske uslove objekta, opreme, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih i drugo. Lica koja su zaposlena na poslovima u proizvodnji, na pripremi, obradi, preradi, doradi, pakovanju, prometu i usluživanju hrane, stavljaju se pod poseban zdravstveni nadzor, koji obuhvata obavljanje sanitarnih pregleda prije zapošljavanja i periodično u toku obavljanja poslova, kao i praćenje kliconoštva otkrivenog sanitarnim pregledom", navela je Makivićeva.

U domovima zdravlja kažu da prilikom obnavljanja sanitarnih knjižica kod osoblja vrtića i škola koje radi s hranom, zdravstveni pregledi najčešće pokažu prisustvo bakterija u nosu i grlu i parazite u stolici.

U Domu zdravlja Ribnik kažu da obnavljanje sanitarnih knjižica najčešće pokaže da radnici u školama i vrtićima imaju neke bakterije, najčešće streptokoka u grlu, i da, s obzirom na to da se bakterije lako prenose, ta lica ne smiju raditi dok ponovni pregled ne pokaže da su izliječeni.

Boban Jovičević, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina, kazao je da je u toku vanredna kontrola higijene i kvaliteta hrane u deset predškolskih ustanova, 13 osnovnih i šest srednjih škola, na fakultetima i u domovima za djecu, omladinu i stare na području grada.

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko Banjaluka, kazala je da se u 22 vrtića na području grada kontrole vrše skoro svakodnevno.

"Imali smo sporadične slučajeve da kod radnika sanitarni pregledi pokažu prisustvo bakterija u grlu. Ti radnici se odmah udaljavaju iz ustanove, dok se ne izliječe i nalaz ne bude sterilan. Mi u međuvremenu dezinfikujemo sve prostorije i radne površine i preduzmemo sve mjere da se spriječi širenje", kaže Kurtinovićeva.

Visoke temperature

Nastupanjem visokih dnevnih temperatura intenziviraju se kontrole proizvodnje i prometa hrane, a prioritet se daje objektima u kojima postoji veći rizik od trovanja hranom.

"To su objekti brze hrane, poslastičarnice, objekti u kojima se proizvodi sladoled, restorani, roštiljnice i slično", navode u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

U periodu visokih dnevnih temperatura u pojedinim vrstama hrane dolazi do bržeg razmnožavanja bakterija zbog čega može doći do trovanja hranom. Naročito pogodne namirnice za razvoj bakterija su meso i prerađevine od mesa, mlijeko i mliječni proizvodi, majoneze, jaja, sladoled, kolači - naročito s kremovima.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Unutar SDS-a iskristalizovale se tri struje

sds ekipaČetiri dana pred izbornu sjednicu Skupštine SDS-a, na kojoj će biti birani novi organi stranke, sumiraju se rezultati lobiranja po regionalnim odborima od kojih će zavisiti kandidature, ali i pravac budućeg kretanja partije koja je na raskrsnici između nastavka reformi i koketiranja s recidivima ratne prošlosti.

Unutar SDS-a iskristalizirale su se tri grupe, ili tri struje, od kojih će svaka pokušati osigurati premoć odlučivanja i donošenja ključnih odluka u narednom periodu, otkrivaju Nezavisne.

Prema saznanjima "Nezavisnih", dosta je novih kandidata za potpredsjednike, no isto tako, neki aktuelni potpredsjednici mogu biti sigurni da će i dalje ostati na svojim funkcijama.

Od novih imena izvjesno je da bi regiju Hercegovine kao novi potpredsjednik trebalo da predstavlja Dragan Ćuzulan, bivši generalni sekretar stranke, koji trenutno obnaša funkciju državnog koordinatora za reformu javne uprave.

SDS je posebno osjetljiv na regiju Banjaluka i banjalučki Gradski odbor, koji su posljednjih desetak godina potresale brojne afere i borbe klanova, a izvjesno je da će kandidat s ovog područja biti Davor Šešić.

Najozbiljniji kandidat regije Posavina je Lazo Marić, u prijedorskoj regiji Borislav Bojić, dok se u Prnjavoru vodi odsudna borba između predsjednika OO SDS Prnjavor Nemanje Vasića i Miladina Stanića. Jedan od njih dvojice treba da bude novi potpredsjednik.

Najozbiljniji kandidat iz zvorničke regije je Dragomir Vasić, dok će zanimljivo biti vidjeti i rasplet lobiranja za dobojsku regiju.

Naime, sadašnjeg potpredsjednika Borisa Jerinića ugrožava kandidatura opštinskog načelnika Obrena Petrovića, a nijedan od sagovornika s kojim smo razgovarali ne usuđuje se prognozirati u ovom slučaju.

Od ostalih, svoje potpredsjedničke pozicije trebalo bi da zadrže Milovan-Cicko Bjelica i Mićo Mićić.

Upravo Bjelica za "Nezavisne" ističe da je već dobio podršku Regionalnog odbora, koja sada samo treba da bude potvrđena. "Jedini sam kandidat. Da smo imali dva kandidata, onda bi bilo tajno glasanje na sjednici Glavnog odbora", kaže Bjelica.

Inače, on ne očekuje nikakve turbulencije na sjednici Skupštine u nedjelju u Bijeljini, navodeći da je većina stvari usaglašena te da će Skupština izabrati novi GO, a onda GO novo Predsjedništvo i potpredsjednike, dok predsjednik stranke neće biti biran jer je već izabran.

"Nezavisne" su juče pozivom zatekle Dragana Ćuzulana, koji je, na pitanje hoće li biti novi potpredsjednik, rekao da nije korektno bila šta prejudicirati.

"Ne mogu govoriti o tome, tek slijedi novi proces, sjednica Skupštine koja bira novi GO. Svi mogu da budu kandidati koji su u GO", naveo je Ćuzulan.

Inače, iz više izvora "Nezavisnim" je potvrđeno da su se unutar SDS-a iskristalizovale tri grupe, ili tri struje, od kojih će svaka pokušati osigurati premoć odlučivanja i donošenja ključnih odluka u narednom periodu.

Jednu predvode aktuelni predsjednik Vukota Govedarica i generalni sekretar Igor Ostojić.

Drugom upravljaju Mirko Šarović i Nemanja Vasić, a uz njih je, navodno, i Borislav Bojić.

Treći klan je i najveće iznenađenje. Naime, nakon što su dugo bili u lošim odnosima, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mičić i Darko Babalj, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, udružili su se u grupaciju za koju se već priča da je najsposobnija u SDS-u i da će se mnogo toga u budućnosti pitati.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Banjalučka pivara ostaje u Srpskoj

banjalucka pivaraBanjalučka pivara, povodom informacije koje su se pojavile u medijima se sjedište firme preseljava u Federaciju, saopštila je danas da neće mijenjati mjesto poslovanja i da ostaje jedina pivara u Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da Banjalučka pivara, zbog velikog interesovanja i brojnih pitanja, koristi priliku da svojim potrošačima, sugrađanima i poslovnim partnerima uputi jasnu poruku da neće mijenjati mjesto poslovanja

"Banjalučka pivara je otvoreno akcionarsko društvo koje kotira na berzi. Apsurdno je iznositi tvrdnje da se, nakon više od 140 godina poslovanja, sjedište kompanije preseljava u Federaciju BiH.  Sjedište Banjalučke pivare ostaje u Republici Srpskoj gdje već decenijama poslujemo uspješno, gajeći uzajamno povjerenje sa potrošačima i sa stanovništvom uopšte. Kontraverza koja se stvorila, u posljednjih nekoliko dana, nam veoma jasno pokazuje koliki je značaj ove kompanije za Republiku Srpsku što je i tačan razlog zašto nikad ne bismo razmotrili bilo kakav korak preseljenja sjedišta kompanije. Sve ove godine odnos sa zajednicom zasnivali smo na prijateljstvu i povjerenju. I tako ćemo i nastaviti,” izjavio je generalni direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni.

Naglašava se da Banjalučka pivara nastavlja da ispunjava sve svoje obaveze prema Republici Srpskoj kao i do sada, jer je to prostor na kojem posluju više od 140 godina.  

"Ova kompanija orijentisana je na zadovoljavanje potreba svojih potrošača, zbog čega konstantno radi na usavršavanju svojih proizvoda i podizanju njihovog kvaliteta. Jedan od prioriteta jeste stvaranje povoljne poslovne klime za više od 250 radnika koje zapošljava, kao i nekoliko stotina dobavljača sa kojima posluje. Podržavajući više od 400 društveno odgovornih aktivnosti, na godišnjem nivou,  Banjalučka pivara potrebe lokalne zajednice postavlja kao jedan od najviših prioriteta poslovanja", kaže se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Oduzetim vozilima prijeti reciklaža

oduzeta vozilaUkoliko Savjet ministara BiH danas usvoji zaključke predložene od strane Uprave za indirektno oporezivanje, konačno bi moglo biti riješeno pitanje više od dvije hiljade oduzetih vozila, od kojih neka duže od deceniju propadaju po skladištima UIO.

Većina tih vozila, kako su nam rekli juče u Upravi za indirektno oporezivanje, a ako se usvoje zaključci, bila bi prodata u staro željezo, a određeni dijelovi, kao što su akumulatori, bili bi uništeni u skladu s važećim propisima.

"Na ovaj način bi konačno bio riješen problem pravosnažno oduzetih vozila. Trenutno se na godišnjem nivou plaća zakupnina u iznosu od 84.000 KM za smještaj pomenutih vozila. Većina vozila je u lošem stanju i produžavanjem skladištenja još više propadaju. Imajući u vidu stanje vozila, nedostatak prostora za smještaj te potrebu što skorijeg rješavanja istih sačinjen je nacrt predmetnog zaključka i dostavljen Savjetu ministara BiH", rekli su nam juče u UIO, podsjećajući da se u skladištima trenutno nalazi 3.285 vozila, od kojih su 2.062 pravosnažno oduzeta.

Ovim zaključkom praktično se UIO daju na raspolaganje oduzeta vozila da o njima odlučuje i riješi to pitanje koje Savjet ministara BiH i nadležna ministarstva već godinama ne uspijevaju.

U materijalima koji se danas nalaze na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH hronološki je objašnjeno šta se sve dešavalo s vozilima koja su oduzeta u carinskim postupcima i naglašeno da je UIO taj problem naslijedila još od carinskih uprava entiteta, između ostalog i ona vozila koja je MUP u akciji "Falsifikat" oduzeo još 2004. godine.

Zanimljivo je da je ovaj materijal izrađen još polovinom prošle godine, ali je dosad nekoliko puta skidan sa dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH. O problemu oduzetih vozila u institucijama BiH raspravlja se gotovo deset godina, međutim dosad nije bilo spremnosti da se to pitanje riješi na pravi način, a čak i nekoliko odluka i zaključaka po tom pitanju nikada nije sprovedeno u djelo.

"Molimo da se što prije zauzme stav po pitanju postupanja UIO s pravosnažno oduzetim motornim vozilima kako bi se ovaj problem što prije riješio. Imajući u vidu stanje vozila predlažemo donošenje odluke da se vozilima koja su pravosnažno oduzeta, a koja ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet, na način kako je propisano odredbama Upustva o uništenju i ustupanju cairnske robe, odnosno da se u potpunosti recikliraju", navedeno je u materijalima o kojima će danas odlučivati Savjet ministara BiH, tačnije u urgenciji koju je UIO još prošle godine dostavio Savjetu ministara BiH.

U istoj urgenciji se navodi i to da će sredstva koja se dobiju prodajom vozila za reciklažu biti uplaćena na račun trezora BiH. 84.000 KM godišnje se plaća zakup za smještaj vozila.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prosječna neto plata u maju iznosila 821 KM

supermarketi kupovina ilustracija1Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj, u aprilu 2017. godine, koštala je 1886,68 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata za ovaj mjesec u iznosu od 821,00 KM, pokrivala sa svega 43,98 odsto.

Prosječna neto plata u aprilu u poređenju sa platom iz marta, bila je manja za 7,00 KM, saopšteno je danas za Sarajevo-RS  iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz Saveza kažu da su najviše prosječne neto plate u aprilu isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1439,00 KM i bile su veće za 10,10 odsto u odnosu na martovsku, a najniže u djelatnosti turizma i ugostiteljstva 547,00 KM i bile su manje za 3,36 odsto u poređenju sa platom iz marta ove godine.

Niske prosječne neto plate u aprilu imali su i zaposleni u građevinarstvu 551,00 KM, zatim u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 553,00 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 561,00 KM, u trgovini 590,00 KM, a koje su pokrivale troškove sindikalne potrošačke korpe od 29,30 odsto do 31,61 odsto, kažu iz Saveza.

Ukupne potrošačke cijene u aprilu 2017. godine u odnosu na mart 2017. godine bile su manje za 1,1 odsto, što je uslovljeno prelaskom sa zimskog na ljetni režim obračuna utroška električne energije.

Najviše novca porodice u Republici Srpskoj u aprilu ove godine, porodice u Srpskoj su trošile za nabavku prehrane 700,53 KM, za stanovanje i komunalne usluge koštale su 564,16 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 101,61 KM.

Odjeća i obuća koštala je 136,50 KM, higijena i njega zdravlja 87,10 KM, prevoz 194,40 KM, te obrazovanje i kultura 82,38KM.

Iz navedenih podataka je sasvim jasno da su u Republici Srpskoj u martu ove godine, najniže plate imali radnici u privredi, te da sasvim jasno da radničke porodice već godinama jedva sastavljaju kraj s krajem.

Jedan od uzroka teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika u Srpskoj je nepostojanje Opšteg i granskih kolektivnih ugovora, pa umjesto njih poslodavci bez saglasnosti radnika i sindikata, sami donose i primjenjuju takozvane pravilnike o radu, kojima se krše stečena radnička i sindikalna prava.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Svaki građanin Srpske dužan 2.350 KM

prazan novcanikZaduženost stanovnika Republike Srpske ide uzlaznom putanjom pa je tako svaki na kraju prošle godine bio dužan 2.350 KM, što je za 41 marku više u odnosu na kraj 2015. godine.

U najnovijem izvještaju o stanju u bankarskom sektoru Republike Srpske, koji je objavila Agencija za bankarstvo RS, navedeno je da je na nivou bankarskog sistema Srpske ukupna zaduženost stanovništva na kraju 2016. iznosila 2,750 milijardi maraka, piše "Glas Srpske".

"Krediti bankarskog sektora težili su 2,517 milijardi KM, odnosno 2.151 KM po stanovniku što je 28 maraka više nego na kraju 2015. godine kada je prosječna zaduženost iznosila 2.123 KM po stanovniku", podaci su Agencije za bankarstvo.

Ista situacija je i u mikrokreditnim organizacijama jer je i u ovom sektoru primjetan rast zaduženosti, a na kraju prošle godine krediti plasirani u ovom sektoru težili su 230,30 miliona KM što je 197 KM po stanovniku u Republici Srpskoj.

To je za 14 maraka više u odnosu na kraj 2015. godine kada su stanovnici Srpske bili zaduženi u ovom sektoru u prosjeku po 183 marke.

Jedino sektor finansijskog lizinga bilježi pad zaduženosti, a njegova ukupna potraživanja od stanovnika Republike Srpske na kraju prošle godine težila su 2,5 miliona KM.

"Svaki stanovnik Republike Srpske je na kraju prošle godine bio dužan dvije marke lizing kućama, što je za marku manje nego krajem 2015. godine", podaci su Agencije za bankarstvo.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe za "Glas Srpske" da je trend povećanja zaduženosti stanovnika u Republici Srpskoj prisutan u posljednjih deset godina, te da su u strukturi zaduženosti najprisutniji potrošački krediti.

"Taj trend biće nastavljen i u idućem periodu jer u Srpskoj nema privrednog zamaha i pokretanja investicija. To se neće ni desiti dok se ne stvori dobro poslovno okruženje", naglasio je Pavlović. Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ističe da većina radnika iz realnog sektora Republike Srpske sa svojom platom ne može preživjeti ni 15 dana, zbog čega poseže za kreditima.

"Građani se zadužuju čak i za kupovinu prehrambenih artikala, odjeće i knjiga. To je potez onih koji rade, a oni koji nisu zaposleni su u još goroj situaciji i preživljavaju vjerovatno uz pomoć rodbine", kazala je Mišićeva. Zoran Pavlović rekao je da privreda u Republici Srpskoj pokazuje pad zaduženosti, a da je glavni razlog za to nemogućnost plasmana robe.

"Najvjerovatnije će ovaj trend ostati i u idućem periodu", kazao je Pavlović.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PDP: Tegeltija nije uspio da obori naš stav u vezi Vlade

pdp novi logoU saopštenju Partije demokratskog progresa (PDP) navodi se da je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija sinoć, kako ističu, grčevito i neargumentovano branio Vladu od opozicije, i propustio u sat vremena televizijske emisije da odgovori na sva ključna pitanja koja je PDP naveo u obrazloženju za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Kako se ističe u saopštenju, ministar finansija nije negirao:

- da su propale tri banke u RS u kojima je izgubljeno 400 miliona KM narodnih novaca (javnih institucija, javnih preduzeća i IRBRS);
- da je dug zdravstvenih ustanova po osnovu poreza, doprinosa i kreditnih zaduženja preko pola milijarde KM (513 miliona na kraju 2015. godine);
- da su penzije najniže u regionu, niže u odnosu i na Federaciju BiX
- da imamo manji broj radnika u odnosu na broj penzionera;
- da je BDP po glavi stanovnika niži za 7,3% u odnosu na Federaciju BiX na kraju 2015. godine;
- da 64% radnika radi za platu ispod prosječne plate;
- da je pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom nanja danas nego 2007. godine, te da dvije prosječne plate ne mogu pokriti sindikalnu potrošačku korpu;
- da je javni dug po glavi stanovnika viši u odnosu na Federaciju za 52% na kraju 2015. godine;
- ako servisiramo više duga nego što se dodatno zadužujemo što je naveo ministar, pitamo ga onda kako je moguće da ukupan javni dug RS iz godine u godinu konstantno raste, i da li je tačno da je od 2008. godine do kraja 2016. godine porastao za 77%;

"Jedina zamjerka koju je ministar iznio jeste da su u našem Obrazloženju u velikoj mjeri korišteni izvještaji „jedne institucije Vlade“. Radi pojašnjenja - jeste, korišteni su podaci i izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, što smo u dokumentu precizno i naveli. I nije opozicija kriva što su izvještaji zvanične institucije dovoljni da se pokrene inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi", saopšteno je za Sarajevo-RS  iz PDP-a.

Takođe, kao što struja nikako ne može da bude jeftinija za 113 odsto, kako je rekla premijerka, tako ni plate ne mogu da raste "od 2005. godine PO STOPI od 68 %". Prosječna plata je mogla, eventualno, da poraste ZA 68 odsto, što, opet, uz brži rast troškova života, u istom periodu, ne znači ništa.

"Apelujemo da ministar finansija, ako je moguće, Vladu brani argumentima, kao i da, kad već premijerka tome ništa ne zna, bar on pripazi na osnove ekonomskog rječnika s obzirom na to da je, kako tvrde – ekonomista", saopšteno je iz PDP-a.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Obilježeno 25 godina od smrti 12 beba

spomenik 12 bebaNa banjalučkom Novom groblju danas je služen parastos i položeno je cvijeće povodom 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika.

Parastosu su prisustvovale majke nastradalih beba, članovi porodica, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te Trećeg pješadijskog (Republike Srpska) puka.

Predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović rekao je da ova organizacija, zajedno sa majkama, neće odustati i tražiće sve mogućnosti da se otvori bar politički proces odgovornosti za smrt beba, ako već ne može zakonski, jer su organi Ujedinjenih nacija amnestirani od ovakvih i sličnih djela.

"Nakon 25 godina svjesnog, stravičnog zločina, okupili smo se da se podsjetimo na nevinu djecu koja bi sada možda bila porodični ljudi i imala svoju djecu i koja bi gradila svoju budućnost, umjesto što se tužno prisjećamo, oplakujemo i polažemo cvijeće kao utjehu za sve ono što nosimo u srcu, pri tome imajući u vidu strašan bol majki koje se svakim ovim datumom suočavaju i pitaju – zar je to tako trebalo biti", rekao je Mitrović novinarima.

Sekretar Udruženja "12 beba" Željka Tubić, jedna od majki čija je beba umrla u tom periodu, rekla je da joj je sada, iako je prošlo 25 godina od smrti beba, možda i teže nego kada se to desilo, jer u ratnim zbivanjima nije mogla toliko da bude svjesna šta se dešava.

Ona je navela da članovima Udruženja malo olakšava bol, koji svakodnevno nose u svojim srcima, kada vide da su svi predstavnici vlasti i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila uz njih, da nisu same i prepuštene sebi.

Komentarišući činjenicu da niko nije odgovarao za ovaj zločin, Tubićeva je rekla da su svjetski moćnici, kao što su članovi Savjeta bezbjednosti UN, bili nedodirljivi 1992. godine, kao i sada.

"Oni su jedini odgovorni za taj zločin jer nisu dozvolili da se kiseonik preveze i da naša djeca budu spasena", dodala je Tubićeva.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine.

Preživjele bebe

- Slađana Kobas; rođena 18. juna 1992. godine i jedina je preživjela beba od 22. maja do 19. juna 1992. godine. Zbog nedostatka kiseonika ozbiljno joj je bilo narušeno zdravlje, pa je imala trajno oštećenje vida, mozga i pluća, a kasnije se bezuspješno borila i sa rakom kostiju.

Slađana Kobas je preminula 9. februara 2006. godine u 13. godini života. Sahranjena je 11. februara 2006. u Prijedoru.

- Marko Medaković; rođen 21. juna 1992. godine, nakon rođenja je bio bez kiseonika oko 10 minuta što je dovelo do toga da diše sa trećinom pluća, cerebralne paralize, hematoma na mozgu i krivljenja kičme. O njemu je Snježana Brezo snimila dokumentarni film koji je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mektić podnio ostavku OO SDS Prnjavor

dragan mekticDragan Mektić podnio je ostavku na članstvo u Opštinskom odboru SDS-a Prnjavor, saznaje ATV. Pravi haos nastao je na današnjoj sjednici ovog odbora, na kojoj je trebalo da budu izabrani članovi u Glavni odbor SDS-a.

Na sjednici je Mektić, kako saznaje ATV, tražio da jedan od tri člana, koliko u Glavni odbor daje Prnjavor, bude neko iz boračke kategorije. Ovom zahtjevu Mektića nije udovoljeno.

Mektić je na sjednici, saznaje ATV, rekao da ne želi da bude dio tajkunizacije stranke i da ne želi da obavlja ni jednu stranačku funkciju. Poručio je da to ne znači bilo kakav izlazak iz stranke.

Prethodno je sjednicu Opštinskog odbora SDS-a napustio Miladin Stanić, ali i još nekoliko članova stranke, saznaje ATV.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed