Menu
A+ A A-

Nova Skupština naroda Srpske

savez za promjene 3„Ne zatvarajte oči na kriminal i korupciju. Dođi na Skupštinu naroda i saznaj istinu o režimu“, piše u pozivnici za skup koji će u ponedeljak biti organizovan u Banskom dvoru, a za koji je „zadužena“ stranka Savez za promjene, odnosno klubovi poslanika SDS-SRS RS, PDP i NDP u NS RS.

„Pozivamo građane Republike Srpske da našu borbu za pravnu državu i poštovanje Ustava i Zakona zajedno nastavimo na Skupštini naroda. Mi, narodni poslanici u NSRS ukazivali smo na stalno kršenje Ustava Republike Srpske, Zakona i Poslovnika NSRS i spriječili dalje urušavanje institucija Republike Srpske. Režim je odgovorio uvođenjem pripadnika MUP-a u NSRS i tako nastavio sa urušavanjem institucija Republike Srpske. Ne možemo dalje zatvarati oči na urušavanje Republike Srpske. Dođite da čujete istinu o režimu“, piše u pozivnici klubova SDS - SRS RS, PDP i NDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Savanović „skroman“ u vezi nabavke novog automobila

automobili audiTrendu nabavke novih automobila nisu odoljeli ni u Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite RS koje je juče raspisalo tender za nabavku novog službenog vozila vrijednog 70.000 KM bez PDV-a, odnosno oko 82.000 KM sa PDV-om, prenosi Capital.ba.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović potvrdio je da kupuje novi automobil, pravdajući se da su od četiri vozila koja ministarstvo ima, dva neupotrebljiva.

„Ja imam dva vozila koja su neupotrebljiva jer su stara i prešla su mnogo kilometara, tako da njihovo održavanje košta više nego oni. Zbog toga nam je potreban novi automobil, jer je za ovaj resor, što direktno što indirektno, vezano gotovo 700.000 ljudi. Ovaj put smo išli na nešto skromnije vozilo, uvažavajući stav javnosti“, rekao je Savanović i dodao da će novi automobil vjerovatno biti marke „škoda“ ili „pasat“ u zavisnosti od ponuda koje stignu.

Kazao je i da će „audi“ koji je prešao gotovo milion kilometara vjerovatno pokloniti Muzeju RS koji će dalje biti zadužen za održavanje.

Pored ovog, kako je rekao, ministarstvo ima i „škodu oktaviju“ koja je prešla 700.000 kilometra i ona je van upotrebe.

„Pored toga, imamo „škodu superb“ koju ja koristim i „škodu rapid“. Nisam opterećen luksuznim vozilima, ali moramo imati u vidu i bezbjednost“, kazao je Savanović.

Podsjetimo, Savanović je krajem avgusta podržao inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika da se 10 odsto vrijednosti svakog nabavljenog automobila u javnim preduzećima i službama uplati u Fond solidarnosti za liječenje djece.

Ministar rada ovom nabavkom samo se pridružilo brojnim ministrima koji su to učinili prije njega, a ubjedljivo najneskromniji bio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević koji se o trošku naroda počastio novim četvorotočkašem vrijednim oko 113.000 KM koji ima specijalnu luksuznu opremu.

Malešević je poznat i po tome što je kao razlog kupovine luksuzne limuzine naveo i da je to „na neki način statusni simbol“.

Takođe, Ministarstvo trgovine i turizma RS ove godine kupilo je više vozila čija je ukupna vrijednost oko 200.000 KM.

U Ministarstvu su ranije rekli da su na osnovu zadnjeg tendera kupili jedno teretno vozilo vrijedno 48.326 KM i jedan putnički automobil vrijedan 46.374 KM, a koji su namijenjeni za Ugostiteljski servis za potrebe republičkih organa RS i objekata.

Prije ovog, Ministarstvo trgovine i turizma RS, na čijem se čelu nalazi Predrag Gluhaković, je tokom juna kupilo tri automobila za 114.262 KM.

Trend nabavke novih automobila prati i resor ministra uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić koja je za nabavku novog vozila izdvojila 75.447 KM sa PDV-om.

I Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS nedavno je raspisalo tender za kupovinu nove službene limuzine za potrebe ministra Zlatana Klokića, koja će iz budžetske kase biti plaćena oko 80.000 KM.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sava raste, ali još uvijek ne prijeti izlivanjem

sava rijeka gradiska septembar17Iako postoji panika među nekim stanovnicima Gradiške zbog naglog porasta vodostaja rijeke Save, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS poručuju da opasnosti nema kada je u pitanju plavljenje.

„Rijeka Sava jeste naglo nadošla u zadnja dva dana, ali ni u Gradišci, ni u Srpcu nije prešla kotu redovne odbrane od poplava. S obzirom na to da izmjereni vodostaj u Gradišci iznosi 387 cm, potrebno je da naraste još tri metra da bi se ušlo u redovnu odbranu od poplave, a gdje je tek vanredna. Za sada ovo stanovništvo nije ugroženo i od Save nema opasnosti“, tvrdi Darko Borojević, hidrolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Kako navodi, nagli porast vodostaja rezultat je obilnih kiša u Sloveniji i Hrvatskoj.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Fond zdravstva RS odustao od nabavke insulina

insulin bocicaInsulin će, u Republici Srpskoj, biti na slobodnom tržištu i ubuduće će ga nabavljati apoteke koje sa Fondom zdravstva imaju ugovor.

Fond je od nabavke tog lijeka preko tendera odustao, jer je odustao i dobavljač, a toj vijesti nije se obradovala Nela Šikarac, majka djevojke koja je već trinaest godina dijabetičar.

Strahuje da će u nabavci biti problema.

„Naša djeca, ne samo naša djeca, svi pacijenti koji su na insulinu, oni ne mogu ni jednog sata bez insulina, ne mogu bez toga da žive. Samo nabavka, ako se nastavi kontinuirano, kao što je do sada bilo neće biti poteškoća. Iskreno se nadamo da će to tako ostati”, rekla je Nela Šikarac.

Dijabetičari nemaju razloga za brigu, poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja. Sve apoteke, koje s njima imaju ugovor, na vrijeme su obaviještene da će insulin nabavljati same.

U Fondu kažu da nisu imali izbora, nakon odluke dobavljača s kojim su godinama sarađivali.

„Napominjem oni su odustali od tendera koji je bio potpisan, nakon promjene pravilnika o lijekovima. Nisu željeli više da nabavljaju, isporučuju. Mi nemamo drugi način nego da prebacimo na drugi vid nabavke, a u okruženju inače se tenderom insulini nisu ni nabavljali, nego se nalaze na listi i radi se kao i svaki lijek da je to posao apoteke da obezbijedi ono što je na listi”, pojašnjava Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Neki apotekari pričaju da će rijetki imati mogućnost da se upuste u nabavku insulina. Kažu dobavljači će im tražiti avansno plaćanje ili bankarske garancije. Neki još čekaju dodatna pojašnjenja, piše ATV.

Iz FZO pozivaju osiguranike da, u koliko budu imali problema kod nabavke insulina u apotekama to i prijave.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Privatni let narodnim parama

avion vlade rsPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik letio je službenim avionom u Tursku, na finalnu utakmicu Evropskog prvenstva u košarci.

Jedan od sajtova koji evidentira letove civilnih aviona širom svijeta zabilježio je let "cesne" u vlasništvu Republike Srpske od Istanbula do Banjaluke.

Poznato je da su kamere 17. septembra zabilježile prisustvo Dodika na tribinama arene u kojoj se igralo veliko finale.

Prema podacima „Euroblica“, predsjedniku Republike Srpske se, nakon što je Srbija protiv Slovenije osvojila srebrnu medalju, nije žurilo nazad u Srpsku.

Avion se u Banjaluku vratio tek nakon prespavane noći, danas prijepodne. Dodik je u Tursku letio privatno, a po povratku je srebrnim „orlovima“ uputio čestitku u svoje i u ime građana Republike Srpske.

Inače, Dodik je veliki zaljubljenik u košarku i svaku priliku koristi da i sam stane s loptom pod koš.

Podsjećamo, turske vlasti u aprilu 2015. nisu dozvolile Dodiku da u službenom avionu Republike Srpske preleti njihovu teritoriju, u namjeri da u Jermeniji prisustvuju obilježavanju godišnjice genocida nad Jermenima.

Ovaj put nije bilo nesporazuma - ni na nebu, ni na zemlji.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ivanić: Demonstracija sile većine

mladen ivanic bn tvSrpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gostujući u Dnevniku 1 BN televizije, rekao je da Nedeljko Čubrilović kao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je morao mnogo šire da gleda na sve ove događaje, morao je pokazati mnogo veću političku zrelost, te da je to od njega i očekivao.

„Nažalost, on se svojim potezima potpuno stavio na stranu većine i sam napravio nekoliko krupnih grešaka“, kaže Ivanić i dodaje:

„Ja znam za dva poslanika koja nisu bila u Narodnoj skupštini, a kojima je on zabranio ulazak u malu salu, iako prije toga ni na koji način nisu ometali rad Skupštine. Očigledno da je ovo bio jedan pokušaj pokazivanja sile od strane vladajuće većine.“

Ivanić je istakao da sve što je opozicije tražila jeste samo da se razgovara o suštini Izvještaja glavnog revizora.

Na optužbe ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da su iz Saveza za promjene izdajice i da je Vukota Govedarica dezerter Ivanić odgovara:

„Gospodina Lukača niko od opozicije nije uvrijedio, a ja ću Lukaču reći da će on jednog dana završiti taj posao i da neće biti ministar, i da će jednog dana kao običan čovjek trebati prošetati ulicom, gradom, Banjalukom, Republikom Srpskom i pitaću da li će ga biti sramota. Hoće li ga biti sramota da daje takve epitete, a tamo među poslanicima ima takvih koji su krvarili jako mnogo“.

Ivanić kaže da su te optužbe krajnji bezobrazluk, posebno jer dolazi od ministra policije.

„Ponavljam, jednog dana on će biti čovjek bez moći, a onda će vidjeti šta znače ovakve riječi koje jednom izreknete u funkciji dnevne politike, a u suštini njegova obaveza je da brani institucije Republike Srpske“.

 

Foto: BN

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Deficit u budžetu ugrožava MMF

vlada rs zgrada 5Održavanje fiskalne i finansijske stabilnosti BiH je, uz provođenje ključnih ekonomskih reformi, jedan od osnovih i najvažnijih razloga za aranžman sa MMF-om.

Imajući u vidu revizorske izvještaje na svim nivoima za 2016. godinu, jasno je da je Savjet ministara BiH osiguralo finansijsku i fiskalnu stabilnost, dok je istovremeno evidentan rast zaduživanja na nivou entiteta. 
 
Posebno zabrinjava situacija u Republici Srpskoj u kojoj je prema izvještaju revizora za 2016. godinu, deficit dosegao iznos od skoro 145 miliona KM, što je u potpunoj suprotnosti sa ključnim ciljevima definisanim u pismu namjere potpisanog sa MMF-om.

Pitanje je da li će biti moguće sačuvati vjerodostojnost aranžmana sa MMF-om bez precizne analize i stvarnog uvida u visinu deficita o kojem glavni revizor Republike Srpske i Vlada Srpske imaju različita stajališta. 
 
U međuvremenu je revizorski izvještaj postao osnovni razlog krize u radu Narodne skupštine Republike Srpske, jer opozicija u Srpskoj vjeruje u njegovu istinitost dok SNSD pokušava da ospori navode iz izvještaja koji govore o izrazito visokom deficitu kao i brojnim drugim slabostima u fiskalnom i finansijskom sistemu Srpske.

Zbog toga je MMF i iskazao zabrinutost da može doći do daljeg porasta deficita na nivou Srpske, i posljedičnog ugrožavanja ukupne finansijske i fiskalne stabilnosti BiH. 
 
Ako bi se dogodio takav nepovoljan scenario, to bi moglo ugroziti nastavak aranžmana sa MMF-om. 
 
Zbog toga će BiH uskoro posjetiti i šef misije MMF-a Nedim Ilahi kako bi se uvjetio u stvarno stanje deficita u Republici Srpskoj i ukupnu realizaciju obaveza BiH u vezi sa akcizama i jačanjem bankarskog sektora, a u cilju realizacije naredne tranše MMF-a za BiH.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Trojici radnika pozlilo, nastavljen šesti dan štrajka Željezničara

strajk zeljeznicka stanicaTrojici radnika, koji zajedno sa njih dvadesetčetvoricom štrajkuju šesti dan glađu, je pozlilo i odvezeni su kolima Hitne pomoći, saznaje ATV.

Dragan Peulić, jedan od štrajkača, saopštio je putem Facebooka da je jedan od njih operisan, drugi je primio infuziju, dok je treći štrajkač u hitnoj dobio tabletu za smanjenje pritiska.

„Utvrđeno je da nam nije uplaćeno socijalno, pošto su im svima ispostavljeni računi za zdravstvenu uslugu“, saopštio je Peulić.

Nezadovoljni željezničari štrajkuju sa zahtjevima da im se isplate naknade za topli obrok i prevoz i omogući ovjera zdravstvenih knjižica.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti u ŽRS rekao je da nemaju ni ćebad zbog čega se smjenjuju u boravku na stanici, naročito tokom noći, a osim toga odlaze i na tuširanje.

Radnici u štrajku su rekli da im je jako hladno zbog čega se smjenjuju da bi se uspjeli koliko toliko odmoriti i izdržati štrajk.

Tokom jučerašnjeg sastanka koji su imali sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS dobili su, kažu, potvrdu da je njihov štrajk zakonit, odnosno da nisu tačne tvrdnje uprave preduzeća da je u pitanje nelegalna aktivnost.

U konsultaciji sa advokatima pokrenuće adekvatan postupak protiv uprave preduzeća obzirom da su juče medijima dostavili podatke o tome koliko duguju svakom od 11 radnika koji su u štajk stupili u ponedjeljak.

Uprava preduzeća objavila je da Marinu duguju 50 KM, a ostalim radnicima između 100 i 250 KM, kao i da to nisu razlozi za koje vrijedi rizikovati zdravlje.

Radnici su odmah poručili da su ovi iznosi od vitalnog značaja za njihove porodice.

„Moje lično primanje je moje lično i nije se smjelo objaviti. Ne bi bio problem ni što su objavili nego su objavili netačne podatke, obmanuli su javnost. Nisu naveli avgustovsku naknadu za prevoz i topli obrok, što nam duguju“, rekao je Marin.

Prema njegovim riječima radnici koji su u štrajku potražuju dvije naknade za topli obrok i četiri za prevoz iz ove godine.

„Uprava uporno prešućuje da u prosjeku radnicima duguje po 10.000 KM“, rekao je Marin dodao da su u pitanju dugovanja nastala prema radnicima u godinama prije ove.

Tokom dana predstavnici radnika sa transparentima će prošetati Banjalukom, kako bi porazgovarali sa građanima.

„Sada je sigurno da je ovo štrajk za budućnost mladih u RS“, kazao je Marin.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

„Restart” zakazao proteste pod maskama

restart protest maskeU Banjaluci će u srijedu biti organizovani protesti koji će početi u 17 sati na Trgu Krajine u centru grada, protiv „bahatog trošenja novca i nepotrebne nabavke skupocjenih službenih automobila”.

Organizatori protesta iz pokreta „Restart Srpska” i banjalučki odbornik Draško Stanivuković (PDP) su mislili i na one koji, kako kažu, ne smiju javno da ih podrže, te su napravili maske sa likom ministra prosvjete i kulture RS Daneta Maleševića.

Protesti su nastavak ranijih okupljanja pod parolom „Zatvori škole kupi audi”, a prvi protest je održan 8. avgusta u banjalučkom parku Mladen Stojanović.

„Za sve koji nam daju podršku ali ne smiju javno jer im prijete otkazima, ucjenjuju i slično, napravili smo maske i mogu se naći u slobodnoj prodaji i besplatne su. Svi mogu da ih dobiju, a stavljaju se jednostavno jednim potezom ruke“, kazao je Stanivuković.

Poručio je da će protesti biti mirni i dostojanstveni.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nepotizam: Posao sinovima tužilaca

okruzno tuzilastvo banjalukaNi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije imuno na nepotizam koji posljednjih godina caruje u Republici Srpskoj, a o tome svjedoči primer nedavnog zapošljavanja na pozicije stručnih saradnika sinova dugogodišnjih tužilaca.

Nepotizam ili zapošljavanje po rodbinskim i zavičajnim vezama odavno više nije vijest, ali kada se tako nešto odradi u najvišim pravosudnim institucijama, u koje bi građani trebali imati povjerenja, onda priča postaje malo drugačija.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je u proteklom periodu na pozicije stručnih saradnika, kako saznaje „EuroBlic“, primilo sinove republičkih javnih tužilaca Živane Bajić i Branka Mitrovića.

Rupe u zakonu

Potvrda ove informacije stigla je nakon našeg upita ovoj pravosudnoj instituciji iz koje su odgovorili da je na posljednjem konkursu primljeno troje stručnih saradnika, odnosno Igor Bajić, Danko Mitrović i Nikolina Umljenović.

U ranijem periodu primljena je i buduća snaha takođe jednog od visokorangiranih nosilaca pravosudne funkcije koji radi u OJT Banjaluka.

Naravno da se djeci čiji su roditelji u pravosuđu ne može zabraniti zapošljavanje, ali je, kako navode naši sagovornici, ova oblast odavno trebala biti regulisana zakonom, kao što su, recimo, regulisane sve druge pozicije u pravosuđu. Slučajno ili ne, samo je zapošljavanje stručnih saradnika ostalo po strani.

Nije prvi put

Ivana Korajlić, portparol Transparensi internešnela, smatra da je jako bitno regulisati zapošljavanje stručnih saradnika u pravosuđu, jer se radi o prvom ulasku u pravosudne institucije, sa kojih pozicija se kasnije imenuju tužioci i sudije.

„Za imenovanja sudija i tužilaca postoje ograničenja, ali kod zapošljavanja administrativnog osoblja i stručnih saradnika tu su i dalje konkursne procedure takve da omogućavaju nepotizam. Nije ovo prva pravosudna institucija, jer smo već imali predsjednike sudova koji su zapošljavali svoju rodbinu na sekretarske i druge administrativne pozicije“, podsjetila je Korajlićeva.

Iako iz TI odavno ukazuju na ovu pravnu prazninu ništa se do danas nije promijenilo.

Otvorena vrata

Zanimljivo je da je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu ova „problematika“ već riješena, pa članovi VSTS odmah podnose ostavku ukoliko njihovi najbliži konkurišu na neku od pravosudnih funkcija u BiH.

„Zakon reguliše sve ono što se dalje dešava, a vezano je za imenovanje na pozicije sudija i tužilaca, ali ta prva tačka ulaska u pravosuđe nije adekvatno regulisana, jer nema ograničenja oko sukoba interesa i sprečavanja nepotizma. Na taj način se dakle, jednostavno rečeno, uđe u pravosuđe i steknu određena iskustva, a posle su otvorena vrata za odgovornije pozicije koje traže prethodno iskustvo rada u pravosuđu“, smatra Korajlićeva.

„Ničiji“ odlaze van granica

Pravna rupetina omogućila je tako da se mnogi sinovi, ćerke i zavičajna rodbina zaposle u pravosuđu BiH, dok sinovi i ćerke onih koji su svoj životni put krčili teškim radom danas nemaju gdje i odlaze van granica.

„Nema konkursa na koji nisam izašao, a da već u startu nisam čuo priču kako je on paravan, jer su nečiji sin ili ćerka već primljeni na mjesto stručnog saradnika u sudu ili tužilaštvu. U ovoj zemlji odavno više ne vrijedi učiti, već se samo treba roditi sa pravim prezimenom“, ispričao je za „EuroBlic“ diplomirani pravnik koji je želio da ostane anoniman.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Probijen rok za odluku o tenderu za izradu elektronskih zdravstvenih kartona

fzo 1Kancelarija za razmatranje žalbi BiH još veća o žalbama firmi „Planet Soft” iz Banjaluke i „Xsenonforte” iz Sarajeva na tender Fonda zdravstvenog osiguranja RS za izradu elektronskog zdravstvenog kartona i knjižice, težak oko 23 miliona KM, iako je rok za odluku prošao još krajem avgusta.

Ovu informaciju potvrdili su i u FZO RS napominjući da, iako je rok za odlučivanje mjesec dana, a tender je obustavljen 31. jula, odgovore nadležnih čekaju mnogo duže.

„Odgovor Kancelarije za žalbe još nismo dobili. Rok je, inače, mjesec dana, ali najčešće duže čekamo“, kazali su u FZO RS.

U Kancelariji za žalbe BiH, pak, žale se da nemaju dovoljno ljudstva koje bi ovaj posao brže radilo.

„Radimo na tri lokacije i imamo mnogo žalbi. Ovaj predmet još je u toku i očekujemo rješenje na nekoj od narednih sjednica“, kratko su odgovorili.

Koji je konkretno dio tenderske dokumentacije zasmetao „Xsenonforteu” i „Planet softu” niko nije želio da govori pa čak ni predstavnici ovih firmi.

„Ne bismo govorili o tome dok traje postupak. Svi čekamo odgovor Komisije pa ćemo onda znati više“, kazao je direktor „Xsenonfortea” Adel Mešić, piše „Capital“.

Zašto je IZIS u Republici Srpskoj četiri puta skuplji nego u Srbiji?

I dok službenici ne uspjevaju da rješe važna pitanja u zakonskom roku, a Fond zdravstva Republike Srpske i firme koje su se žalile čekaju odluku, i dalje se postavlja pitanje zašto bi Republika Srpska jedinstveni zdravstveni informacioni sistem trebalo da plati četiri puta skuplje nego, na primjer, Srbija.

Poređenja radi, FZO RS je spreman da se kreditno zaduži za oko 23 miliona KM kako bi izradio zdravstvene kartone i knjižice za oko milion osiguranih u Republici Srpskoj, dok je Srbija identičan sistem, za oko 6,8 miliona osiguranih, platila 5,8 miliona KM.

Prema tenderu, planirana je nabavka čak 3.000 novih računara, ali i softver kartice i čitači.

Ministarstvo zdravlja Srbije tender za izradu IZIS raspisalo je 2015. godine i tada se znalo da je potrebno umrežiti 8.000 računara.

Kako su zdravstvene ustanove većinom bile opremljene računarima, dokupljeno je samo njih 500.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ambasada Francuske poklonila 40 vatrogasnih uniformi

uniforme vatrogasciAmbasada Francuske u BiH donirala je 40 kompleta vatrogasnih uniformi za intervencije na otvorenom prostoru vatrogasnim jedinicama iz Stanara, Bileće, Ljubinja i Trebinja.

Uniforme je predstavnicima opštinskih i gradskih vlasti uručio direktor Uprave Civilne zaštite Mile Međed.

Prema njegovim riječima, najviše uniformi (19) ide vatrogascima iz Stanara, deset su dobili pripadnici vatrogasne jedinice u Trebinju, dok su šest dobili Bilećani, a pet uniformi uručeno je Ljubincima.

Preostali dio vatrogasne opreme ostaće u Republičkoj upravi Civilne zaštite za Specijalizovanu jedinicu za zaštitu od požara.

Međed je zahvalio poslaniku iz Stanara u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goranu Jeriniću koji je omogućio da se oprema doveze iz Francuske.

On je poručio da, u skladu sa politikom Vlade Republike Srpske, Republička uprava civilne zaštite svakodnevno jača i oprema subjekte sistema zaštite i spasavanja na cijelom prostoru Srpske.

Pored uniformi, vatrogasci iz Stanara dobili su i novo vatrogasno vozilo „Volvo“, koja će ova lokalna zajednica dobiti na privremeno korištenje od Civilne zaštite Republike Srpske.

Ustupljeno vatrogasno vozilo će znatno poboljšati efikasnost Dobrovoljne vatrogasne jedinice u Stanarima, čiji pripadnici su vozilo osposobili i prilagodili namjeni.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed