Menu
A+ A A-

Istok Srpske za Trninića je bespuće

autoput beograd sarajevo sa mapomStanovnke istočnog dijela Republike Srpske obradovala je ideja Aleksandra Vučića o izgradnji brze ceste Beograd-Sarajevo preko Višegrada, ali njihova radost ubrzo je splasnula jer Vlada Republike Srpske ne želi ni da čuje za tu trasu puta. Kivni su i na ministra Trninića, koji taj prostor nazvao „bespuće“.

„Putna komunikacija od Istočnog Sarajeva do granice sa Srbijom je dio strateških planova Republike Srpske“, kaže predsjednica Vlade Željka Cvijanović i dodaje da trasa nije planirana preko Višegrada, da su utvrđeni neki drugi prioriteti.

„Ako je nešto prioritet onda to moramo poštovati i tako se i ponašati“, poručila je Cvijanović.

To što je za finsiranje brze cesre Beograd-Sarajevo zainteresovana Srbija, kao i Turska koja će dati sredstva za izgradnju tog puta za Vladu to ne znači ništa.

„Vučić je to rekao samo u predizbornim aktivnostima. Pomenuo je tu mogućnost i možda malo nespretno rekao kuda je on predvidio tu trasu“,kaže ministar saobraćaja u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić i dodaje da je brza cesta koja bi išla od Istočnog Sarajeva preko Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada do granice sa Srbijom neprihvatljiva.

„Mi smo protiv toga. Tu trasu zagovaraju iz Federacije BiH i Savjet ministara ali,iako bi većim dijelom to išlo kroz Republiku Srpsku to su zapravo bespuća“, rekao je Trninić.

Šef Kluba odbornika SDS u Skupštini opštine Višegrad Brane Smiljić je odgovorio ministru Trniniću da je sramota nazvati bilo koji dio Republike Srpske "bespućem".

Poručuje mu da su za to "bespuće" odgovorni on (Trninić iz DNS-a)  i njegovi koalicioni partneri (SNSD i SP) jer već 12 godina ne ulažu ništa u istočni dio Srpske.

„Kako se vodi računa o istočnom dijelu Republike Srpske, na našu žalost, možemo vidjeti od Vlade Federacije BiH koja je u Podrinjskom kantonu i gradu Goraždu napravila privredni i ekonomski bum“, kaže Smiljić i dodaje da stanovnici opština Višegrad, Rogatica, Rudo, Čajniče i Novo Goražda sada idu na posao u Goražde, jer je naša vlada te opštine uništila,opljačkala i dovela do statusa izuzetno nerazvijenih lokalnih zajednica.

Naglašava da kada je u pitanju ubiranje sredstava sa istoka Srpske na osnovu energetskopg potencijala i šume, kada treba da uzmu pare tada se ponašaju kao da smo izraziti razvijeni.

Smiljić poručuje Vladi Republike Srpske ako ne može ili neće da pomogne da bar ne odmaže.

„Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija graditi autoput od Čačka preko Požege do Višegrada.Nadam se da niko iz Republike Srpske neće uticati na njega da promijeni tu odluku. Kada dođe vrijeme da se gradi od Višegrada do Sarajeva siguran sam da o tome neće odlućivati Vlada Republike Srpske u ovom sastavu“, poručuje Smiljić.

Za finansiranje brze ceste Beograd-Sarajevo zaintersovana je Turska koja je već obezbijedila novac za izradu projektne dokumentacije ali čekaju da se domaće vlasti dogovore oko trase.

Zamjenik predsjedvajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović kaže da bi bila glupost propustiti takvu šansu.

„Moja je procjena da se nećemo nikad dogovoriti zbog iracionalnog, ludog razmišljanja svih nas.To će pasti u zaborav. Ovi pusti krajevi će i dalje ostati pusti ali ni ovi drugi neće biti dovoljno razvijeni“, kaže Šarović i dodaje da treba razvijati upravo te puste krajeve jer je njima najpotrebniji razvoj infrastrukture.

„Više puta sam javno rekao i sada ponavljam, ako se budem ja pitao trasa brze ceste će ići preko Višegrada. To je potrebno i logično jer predsjednik Srbije jasno rekao da je njihova kontakt tačka za brzu cestu prema Sarajevu Kotroman,odnosno Višegrad“, zaključuje Šarović.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Milići dobili specijalnu hiruršku bolnicu, porodilište i kružni tok

bogdanic otvaranje bolnice miliciU Milićima je obilježeno 58 godina postojanja kompanije „Boksit“. Tim povodom, otvoreno je porodilište i hirurški blok u Specijalističkom medicinskom centru kompanije za čiju je adaptaciju izdvojeno 1.350.000 KM, ali i novoizgrađeni kružni tok.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske Neđo Trninić i Dragan Bogdanić.

Specijalistički medicinski centar u Milićima postao je bogatiji za 750 kvadrata prostora u kojima je smješten savremeno opremljen hirurški blok sa operacionom salom i porodilištem u kojem će raditi vrhunski ljekari, a građani moći obaviti brojne zdravstvene usluge.

„Ruda je prirodno bogatstvo, narodno bogatstvo, mi je eksploatišemo i logično je da iz toga dijela dobiti ulažemo i u druge djelatnosti kojima se zadovoljavaju potrebe građana“, rekao je Rajko Dukić, predsjednik Upravnog odbora kompanije „Boksit“.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je ovo dokaz da saradnja Vlade i kompanija, kao što je Boksit, može biti i u zdravstvenom sektoru.

„Mi smo 2015. godine u zakonu omogućili da ovakve kompanije, koje imaju mogućnost, socijalnu odgovornost i želju, mogu da otvaraju i zdravstvene ustanove“, rekao je Bogdanić.

U Milićima je danas pušten u rad i kružni tok, čija je izgradnja koštala 600.000 evra, a koji su sa po 50 odsto finansirali Putevi Republike Srpske i kompanija „Boksit“.

 Kružni tok svečano su otvorili ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je rekao da otvaranjem ove kružne saobraćajnice, Milići mijenjaju svoj izgled i prerastaju u organizovaniju urbanu sredinu.

Trninić je naglasio da novootvoreni kružni tok mnogo znači građanima Milića.

„Ovo je i izuzetno dobar primjer saradnja Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica, odnosno jedne vrlo odgovorne kompanije kao što je „Boksit“. Ovo treba da bude primjer i poruka i ostalim lokalnim zajednicama, jer će Vlada sigurno prioritetno rješavati probleme, ukoliko ima saradnju ovoga tipa“, rekao je Trninić.

U prvih šest mjeseci ove godine kompanija „Boksit“ odlično je poslovala, prihodi su povećani za 56 odsto, a dobit za sedam puta u odnosu na prošlu godinu.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PDP: Talić napravio privatni dogovor sa SNSD-om

zoran talic pdpDanašnji izbor Zorana Talića za predsjednika Skupštine grada Banjaluke pokazuje da je on napustio PDP isključivo iz razloga zato što je napravio privatni dogovor sa SNSD-om, koji je za cilj imao samo njegovu ličnu materijalu korist, tvrde u Gradskom odboru PDP Banjaluka.

Povodom Talićevog prelaska na stranu SNSD-a, Gradski odbor PDP Banjaluka podsjeća javnost da je Talić povjerenje na izborima dobio tvrdeći da je SNSD-ova vlast unazadila Banjaluku, da je Igor Radojičić figura u rukama Milorada Dodika, da gradom upravlja građevinska mafija i da je samo jednom podržao prijedlog SNSD-a kada je trebalo glasati za proširenje kapaciteta zatvora u Tunjicama.

PDP nikada neće trgovati sa povjerenjem građana i zato nastavljamo još snažniju borbu za konačan odlazak režima SNSD-a sa vlasti u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju za naš portal.

Talićevim izborom se još jednom pokazalo da je politička scena u RS u ozbiljnoj moralnoj i ideološkoj krizi i da je Izborni zakon izvor značajne korupcije, te da se mora mijenjati.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dva odbornika napustila SDS i prešla u Ujedinjenu Srpsku

stevandic odbornici focaUjedinjena Srpska, tek što je formirana u Foči, već ima dva odbornika. Iz SDS-a su joj prišle mlade snage Mladen Čančar i Mladen Kulić, nezadovoljni, kako kažu, vrhom stranke.

"Njenim odnosom prema omladini opštinskog odbora Foča, gdje je grupa pojedinaca stranku privatizovalo", rekao je Mladen Kulić, bivši odbornik SDS-a.

"Prepoznao sam ove ljude – gospodina Slavka Dunjića, gospodina Stevandića, koji za razliku od ostalih misle na mlade naraštaje", kaže Mladen Čančar, bivši odbornik SDS-a.

Osipanje SDS-a samo je nastavak ukupnog osipanja fočanske opozicije, koju je po svemu sudeći skupo koštao razjedinjeni izlazak na izbore sa dva kandidata za načelnika opštine.

U fočanskom SDS-u čiji je klub odbornika u lokalnom parlamentu ovim prepolovljen, danas nisu bili raspoloženi za izjavu. Najavili su da će se sutra zvanično oglasiti.

Prije SDS-ovih i NDP su napustila dva odbornika- Momčilo Stanušić je prešao u Uspješnu Srpsku, a Srebrenko Kunarac, opozicioni odbornik sa najviše glasova, u DNS.

"Jednostavno, mladi ljudi koji su novi u politici ne žele samo da slušaju svoje stranačke centrale, već žele da svojim idejama i vizijama pomognu razvoj lokalne zajednice", kazao je Srebrenko Kunarac, bivši odbornik NDP-a.

Dva odbornika Ujedinjene Srpske najavila su da će podržavati izvršnu vlast na čelu sa SNSD-om. Kada se ima u vidu da su se i oba odbornika PDP-a takođe priklonila skupštinskoj većini, opozicija je sa početnih 11 spala na svega pet odbornika- tri iz NDP-a i dva iz SDS-a.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SDS podnio krivičnu prijavu protiv Milinovića

sds grb zastavaSrpska demokratska stranka podnijela je Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Radio Televizije Republike Srpske, Draška Milinovića i ostalih odgovornih u toj kući.

Razloga je, kažu, mnogo, a glavni je dugovanje javnog servisa za doprinose radnicima.

Dok Milinović poručuje da SDS ne zna o čemu priča, oni odgovaraju da su dugovanja ogromna i da je vrijeme da se nešto promijeni.

"Prema informacijama sa kojima raspolažemo Uprava RTRS-a duguje zaposlenima doprinose po osnovu obaveznog socijalnog i zdravstvenog osiguranja u iznosu više od 4.5 miliona KM", rekao je Igor Ostojić, generalni sekretar SDS-a.

To nije istina, dugovi su reprogramirani i redovno ih plaćamo, poručuje Milinović koji kaže da jedva čeka sjednicu Narodne skupštine, na kojoj će se sve kockice posložiti.

"Jedva čekam da na skupštini dokažem koliko oni ne znaju o čemu pričaju. Oni čak ne znaju sa koliko članova upravnog odbora u ovom momentu funkcioniše javni servis", rekao je Milinović.

SDS-ovci poručuju da odlično znaju o čemu pričaju. Dobili su, kažu otvoreno pismo zaposlenih u Javnom servisu, i upoznati su koliko je situacija kritična. Direktor RTRS-a uzvraća da finansijski problemi postoje samo zbog loše naplate RTV takse, naročito u Federaciji.

"Zbog svega navedenog, Vlada Republike Srpske je planirala grant za RTRS da bi svaku fiskalnu godinu mogao da reaguje. Zbog toga što se naš prihod RTRS nalazi u Federaciji, zbog ovih gore navedenih podataka", kazao je Milinović.

Na spisak optužbi u SDS-u su dodali i milion i po maraka za nabavku vozila i, kako kažu, sumnjivu kupovinu programa od medijske kuće u Loparama. Imaju i stare-nove optužbe – RTRS vodi politiku samo jedne partije. Iz SNSD-a to komentarišu kao pritisak na rad javnog servisa.

"Priča oko RTRS-a, čiji je osnivač NSRS je priča koja je politizovana do krajnjih granica. Ono što se bojim jeste da ta priča osim politizacije ide i u pravcu ogromnog pritiska na RTRS-a i njene zaposlene, i ne ide u dobrom pravcu", izjavila je Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Po našim informacijama, a i po ubjeđenju gledalaca koji gledaju televiziju RTRS-a očito da je ona postala jedne stranke televizija, provode politiku jedne stranke, a po našim informacijama sva uređivačka politika se zasniva i provodi u kabinetu premijera Vlade Željke Cvijanović, a na u RTRS-u”, kazao je potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak.

U SDS-u tvrde da je stanje na RTRS-u slično onom u u Robnim rezervama pred stečaj, a da ne bi doživjeli istu sudbinu, kažu, pokušavaju da spase situaciju. Milinović sa druge strane poručuje, da će vrijeme pokazati gdje će biti svi oni koji napadaju javni servis.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Direktor "Šuma Srpske" duguje "Bobar banci" 1,3 miliona KM

risto maric sume rsPreduzeće MD Malind-promet iz Modriče, čiji je suvlasnik aktuelni generalni direktor Šuma Srpske Risto Marić, duguje Bobar banci u stečaju 1,3 miliona KM, a zbog nevraćanja kredita banka je zaplijenila Marićev stan koji je bio pod hipotekom, otkriva poslovni portal "Capital".

Dug po osnovu kredita koji je preduzeću svojevremeno odobren sastoji se od dospjele glavnice (714.234 KM), redovne kamate (85.555 KM) i zatezne kamate u iznosu od 503.195 KM.

Plasman kredita obezbijeđen je hipotekom drugog reda na poslovnoj zgradi, te hipotekom prvog reda na kuću, stan, pokretnu imovinu, jemstvo Riste Marića, Mire Savić i Igora Šarčevića.

U informaciji o korisnicima kredita Bobar banke, čija su dugovanja veća od milion maraka, a koja je razmatrana i na Odboru povjerilaca Bobar banke, istaknuto je da je od ovog dužnika u međuvremenu naplaćeno 77.535 KM, od čega 75.400 KM sudskim putem (realizovana je hipoteka na stan) i blokadom računa (2.135 KM).

Postupak za naplatu duga pokrenut je još u 2011. godini kod Osnovnog suda u Modriči, te je kasnije ustupljen sudu u Doboju na postupanje.

"Tokom postupka izvršilac nije pronašao pokretnu imovinu. U 2016. godini, prodat je založeni stan. U izvještaju advokata Miloša Stevanovića nije navedeno da li je pokrenuto izvršenje na kući jednog od založnih dužnika i da li je u postupku naplate potraživanja urađen protest mjenica za jemce, jer jedan od jemaca ima redovna mjesečna primanja, te bi se na taj način mogao naplatiti određeni dio potraživanja od ovog dužnika", navodi se u informaciji.

Risto Marić je za "Capital" potvrdio da je prodat njegov stan, koji je kao akcionar založio za kredit. On kaže da firma, čiji je akcionar, već nekoliko godina ne radi jer nisu imali kapitala, iako je "firma na zdravim nogama i imovina nije devastirana".

"To jeste bio moj stan u Modriči. Ja sam kao akcionar garantovao svojom imovinom da će firma vratiti kredit. Na kraju je firma ostala zdrava, ali ne radi zbog toga što su potrebna ogromna sredstva za obrt koja ostali akcionari nisu sami mogli da obezbijede. Sva imovina je tu i čekamo neke bolje dane", rekao je Marić.

On tvrdi da je kredit potrošen namjenski, ali kaže da je odobren godinu dana nakon što su pokrenuli proceduru, te da su se u tom periodu pojavili problemi u poslovanju.

Marić je istakao da su se pojavljivali određeni investitori iz inostranstva koje su dovodila dva akcionara koji, pored njega, imaju najveći broj akcija.

"Vjerovatno će do kraja godine firma nastaviti sa radom, jer je to namjera ta dva akcionara. Dug nije toliko veliki da bi firma otišla u stečaj", rekao je on.

Ova firma se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića, a prema podacima Banjalučke berze Marić je drugi najveći akcionar (23,7 posto), poslije Omera Hadžidedića koji ima 24,19 posto učešća.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ljubinci bezbjedni, ugašeni svi požari

pozar helikopter gasiHelikopter Oružanih snaga BiH danas je ugasio posljednji aktivni požar na području opštine Ljubinje čime je došao kraj mukama stanovnika i vatrogasaca ove male hercegovačke opštine u Republici Srpskoj.

Posljednje nadlijetanje helikoptera bilo je jutros u 8:15 časova, a on je aktivno požar gasio od ponedjeljka naveče.

Ni najstariji stanovnici Ljubinja ne pamte požar ovolikih razmjera, koji je Ljubincima načinio veliku štetu za ovih pet dana koliko je gorjela šuma i nisko rastinje, ali nažalost i objekti, stoka te oko 40 električnih stubova.

Porodici Škorić ovogodišnji požar je načinio veliku štetu, izgorjela im je štala sa sitnom i krupnom stokom, te pomoćni objekat sa 500 bala sijena.

Sa vatrenom stihijom borili su se nedovoljno opremljeni ljubinski vatrogasci, radnici opštinske uprave, mještani, a u pomoć su se priključili i Trebinjci, Gačani i Nevesinjci.

Pomoć opštini Ljubinje stigla je iz Banjaluke, Prijedora i Bijeljine.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pala optužnica za referendum u Srpskoj

sinisa karan tuzilastvo bihSudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH, kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog krivičnog djela Neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje je zaključio da iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma (pet) bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Protiv odluke o odbjanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 sata.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ukupan dug Srpske težak 5,43 milijarde KM

narodna skupstina rsUkupan dug Republike Srpske zaključno s prošlom godinom iznosio je 5,439 milijardi KM i za 162 miliona KM je veći nego godinu ranije, kada je Republika Srpska dugovala 5,277 milijardi KM.

Najviše duga odnosi se na budžet RS, koji duguje 3,792 milijarde KM, zatim dug javnih preduzeća i IRBa 1,093 milijarde, dok lokalne zajednice duguju 372,3 miliona, a fondovi socijalne sigurnosti 181,96 miliona.

U Informaciji o dugu sa stanjem na dan 31.12.2016. godine, o kojoj će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljati danas, navedeno je i to da se od ukupnog duga na spoljni odnosi 3,167 milijarde, a na unutrašnji 2,272 milijarde KM.

Iz Vlade Republike Srpske ranije su isticali da Republika Srpska vlada svojim dugom, redovno i bez problema izvršava svoje obaveze, međutim ekonomisti smatraju da stanje sa dugom i nije baš najbolje.

"Vlada Republike Srpske ne vlada svojim budžetom i obavezama koje proističu. U cilju otplate obaveza prema unutrašnjem i spoljnom dugu prave se novi dugovi i ne plaća se dobavljačima. Budžet trenutno funkcioniše po principu nemojte isplaćivati doprinose, isplatite samo neto plate i ne plaćajte dobavljačima", smatra, s druge strane Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Povećanje unutrašnjeg, a i spoljnog duga u periodu od 2014. do 2016. godine Vlada Republike Srpske uglavnom pravda saniranjem posljedica poplava koje su Srpsku zadesile 2014. godine.

Kada je spoljni dug u pitanju, Republika Srpska najviše obaveza ima prema Svjetskoj banci, i to 1,013 milijardi KM, Evropskoj investicionoj banci (EIB) 906,46 miliona, MMF-u 375,75 miliona, Pariskom klubu povjerilaca 242,39 miliona, te Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) 122,15 miliona KM.

Tokom prošle godine na ime otplate duga iz budžeta Republike Srpske isplaćeno je 660,67 miliona KM, od čega je na servis spoljnog duga plaćeno 257,17 miliona KM, dok je na unutrašnji dug otišlo 403,5 miliona KM.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Srpska protiv brze ceste Sarajevo - Beograd preko Višegrada

autoput izgradnjaRepublika Srpske se protivi trasi brzog puta Sarajevo – Beograd koji bi išao preko Višegrada, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

On je na poslaničko pitanje Zdravka Krsmanovića iz NDP-a tokom Aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da je Srpska protiv rute koju uz podršku Turske predlažu Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH i Denis Lasić, federalni ministar transporta, zato što bi ona, kako je precizirao, većim dijelom išla nenaseljenim područjima u Republici Srpskoj, a da bi bolje povezala mjesta kroz FBiH.

"Jusko i Lasić su željeli da promijene trasu jer navodno postoji takav interes Turske. Naravno mi smo protiv toga jer to nisu grant sredstva nego kreditna sredstva i te kredite bi vraćali entiteti, a ruta bi kroz Republiku Srpsku prolazila bespućem", rekao je Trninić.

On je naglasio da se radi o projektu koji se nalazi u razvojnim projektima Republike Srpske i demantovao je Krsmanovićevu tvrdnju da se radi o projektu koji je predložio Aleksandar Vučić, tokom izborne kampanje u svojstvu premijera Srbije.

Jusko je "Nezavisnim" rekao da do konačnog prijedloga trase treba doći zajedničkim dogovorom svih strana.

"Zato sam na našem zadnjem sastanku predložio da se na slijedeći sastanak pozovu premijeri i premijerka, i da se i oni uključe u proces donošenja konačnog prijedloga rute ceste Sarajevo - Beograd, što je prihvaćeno od strane oba entitetska ministra", rekao je Jusko.

Dodao je da je u skladu s tim zaključkom poslao dopis turskom ministru i tražio da mu pošalje informacije koliko je Turska planirala sredstava za ovu dionicu i na koji bi se način finansirala izgradnja.

"Jedno od pitanja je da li je planiran kredit ili koncesija. Kada dobijem povratnu informaciju, ja ću je odmah proslijediti presjedavajućem Savjeta ministara, premijerki Cvijanović, premijeru Novaliću i entitetskim ministrima. Ove informacije će sigurno biti dobar osnov za donošenje zajedničke i konačne odluke po ovom pitanju", naglasio je on.   

Za izgradnju brze ceste zalagao se predsjednik Srbije, u vrijeme kada je bio premijer, Aleksandar Vučić koji je rekao da če taj put ići preko Višegrada i njime će se spojiti Bošnjaci iz Srbije sa Sarajevom i Srbi iz istočne Hercegovine sa Beogradom.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Služba predsjednika Srpske bogatija za još jedan automobil

passat noviSlužba predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika bogatija je za još jedan automobil, vrijedan 64. 725 KM bez PDV-a, koji je nabavljen od ovlašćenog prodavaca i servisera Volkswagen vozila "Promotors CO", saznaje portal "Capital".

Prema dokumentaciji koja je u posjedu "Capital"-a, na javni poziv za kupovinu novog automobila stigla je samo jedna ponuda i to firme "Promotos" koja je ponudila cijenu od 64.725 KM bez PDV-a, odnosno 75.728 KM sa PDV-om.

Kao datum okvirnog zaključenja ugovora u dokumentaciji je naveden 5. jul.

Najnoviji automobil samo je nastavak obnove voznog praka Predsjednika RS. Revizori su naveli da je bruto vrijednost stalne imovine Službe predsjednika RS u toku 2016. povećana kupovinom novog „pasata“ koji je plaćen 54.897 KM.

Pola miliona samo na održavanje

Prema planu javnih nabavki u ovoj godini, Služba predsjednika RS planira da za servisiranje vozila potroši 120.000, za gorivo 205.000 KM, za nabavku automobila 70.000 KM.

Obavezno i kasko osiguranje vozila u Službi predsjednika ove godine koštaće 20.000 KM, nabavka ljetnjih autoguma 23.000 KM, a pranje vozila u Laktašima i Banjaluci 22.500 KM.

Osim predsjednika Republike Srpske, novim automobilima ove godine počastili su se i pojedini ministri u Vladi Srpske.

Tako se ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković počastio limuzinom vrijednom 100.000 KM, dok je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević naručio automobil sa specijalnom luksuznom opremom koji će poreske obveznike koštati čak 115.000 KM.

Trend nabavke novih automobila prati i resor ministra uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić koja planira da za nabavku novog vozila potroši 64.500 KM bez PDV-a ili 75.465 KM s uračunatim porezom.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ljubinje u vatrenom obruču, vatrogascima pomažu Oružane snage

pozar ljubinje 2017Helikopter Oružanih snaga BiH stigao je u ispomoć opštini Ljubinje gde djeluje po žarištima koja na ovom području bukte već četiri dana.

Komandir vatrogasne jedinice Miodrag Ilić, koji je sa svojom ekipom danonoćno na terenu potvrdio je da im je pomoć iz vazduha bila jedina nada, jer je požar kilometarski i ugrožava više sela.

U večernjim časovima malo je bolja situacija u području Koteza, gdje je vatra bila došla do magistralnog puta Ljubinje-Trebinje, dok se požar na području Bančića ponovo aktivirao i gase ga petnaest pripadnika Oružanih snaga BiH stacioniranih u bilećkoj kasarni, koji su danas došli u ispomoć.

Požar je aktivan i prema Obziru i Pustipusima, gdje se brane kuće.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ponudio je Ljubinju pomoć u ljudstvu i vatrogasnoj tehnici za obuzdavanje vatrene stihije koja je pogodila ovu hercegovačku opštinu, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljine.

Nakon današnjeg telefonskog razgovora sa načelnikom opštine Ljubinje Darkom Krunićem, gradonačelnik je donio odluku o uplati 5.000 KM interventne pomoći iz Bijeljine za Ljubinje.

"Građani Bijeljine sa nevjericom prate stanje u Ljubinju u kojem vatra ozbiljno ugrožava prigradska naselja i kuće", kaže Mićić.

On je poručio da Bijeljina, kao grad koji se prethodnih godina suočavao sa nezabilježenim elementarnim nepogodama, zna koliko je dragocena pomoć u takvim situacijama i stoji na raspolaganju za pomoć narodu Ljubinja.

Pomoć Prijedora i Trebinja

Grad Prijedor donirao je opštini Ljubinje vatrogasno vozilo "ladu-nivu", u vrijednosti 15.000 KM, kao i 10.000 KM koje će ujutro biti na računu.

U posljednjih dana u ovoj opštini, čije stanovništvo ionako teško živi, požari su nanijeli veliku štetu.

Vatrogasci iz Trebinja su uvijek spremni da pomognu kolegama u Ljubinju, kao što su činili i prethodnih dana.

Nakon podnošenja zahtjeva od strane Opštine Ljubinje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku kojom se odobrava angažman vojnika i helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara u opštini Ljubinje.

Kako navode odoboreno je angažovanje 15 pripadnika OS BiH sa pripadajućom opremom (naprtnjače i terenska motorna vozila) za pomoć u gašenju požara na terenu zajedno sa pripadnicima civilne zaštite opštine Ljubinje i drugim učesnicima u gašenju požara na ovom lokalitetu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed