Menu
A+ A A-
Svijet

Makron ima šansu da bude najmlađi predsjednik u istoriji Francuske

emanuel makronAko bi pobijedio na predsjedničkim izborima u Francuskoj, nezavisni centristički kandidat, 39-godišnji Emanuel Makron, postao bi najmlađi predsjednik u istoriji Francuske. Nadmašio bi i čuvenog Napoleona Bonapartu, navodi AFP.

Napoleon je imao 40 godina kada je došao na vlast 1848. godine, podsjeća francuska agencija. Istovremeno, AP primjećuje da prvi put u modernoj istoriji Francuske u drugi krug predsjedničkih izbora ulazi kandidat koji na izborima ne učestvuje kao predstavnik nijedne velike partije.

Francuzi su juče glasali u prvom krugu predsjedničkih izbora, a prema konačnim rezultatima Makron i predstavnica krajnje desnice Marin Le Pen osvojili su najveći broj glasova među 11 kandidata i ušli u drugi, odlučujući krug izbora, koji će biti održan 7. maja.

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Haos u Parizu uoči predsjedničkih izbora

haos u parizuPripadnici mnogih francuskih organizacija i civilnih grupa izašli su na ulice Pariza uoči predsedničkih izbora, protestujući protiv “političke maskarade“.

Policija je upotrebila suzavac nakon što su pojedini demonstranti bacali dimne bombe i baklje.

U Francuskoj je predizborna tišina pred sutrašnji prvi krug predsjedničkih izbora nakon kampanje koja je bila propraćena skandalima i iznenađenjima, piše CNN.

Masa je marširala ulicama Pariza protiv politike svih vodećih kandidata na izborima.

Prema pretpostavkama organizatora oko 2.000 ljudi učestvovalo je u protestima.

Agencija Frans pres navodi da demonstranti zahtjevaju da se više pažnje obrati na osobe sa nižim primanjima u francuskom društvu.

Demonstranti su krenuli sa trga Republike ka trgu Bastilje.

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Svjetski Dan planete Zemlje

planeta zemljaDan planete Zemlje tradicionalno se obilježava svake godine, 22. aprila, u više od 150 zemalja širom svijeta. Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine Džon Mek Konel je prvi put predstavio ideju obilježavanja Dana planete Zemlje i iste godine je dizajnirana zastava Zemlje. 

Sam naziv ''Earth day'' (Dan Zemlje eng.) prvi put je upotrebljen 21. marta 1969. godine gradonačelnik San Franciska Džozef Alioto, kad je odlučeno da se u gradu i na području San Franciska proslavi Dan planete Zemlje.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o prirodi i razvoju u Rio de Ženejru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladnih udruženja, usklađen dalekosežni program za za održivi razvoj.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opšta skupština Ujedinjenih naroda (UN) je 22. april proglasila Međunarodnim Danom planete Zemlje.

 

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dva zemljotresa pogodila Tursku

rihterova skala 1Dva zemljotresa jačine 4,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodila su zapadnu tursku provinciju Manisu, javljaju turski mediji. Drugi zemljotres izazvao je paniku ljudi, koji su izašli na ulicu, prenio je AP.

Turski centar za upravljanje krizama saopštio je da je prvi zemljotres imao epicentar u gradu Selendi u 16.16 časova, dok se drugi dogodio nokon sat vremena sa epicentrom u gradu Sehzadler.

Za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama niti pričinjenoj materijalnoj šteti. Agencija ''Dogan'' javila je da se drugi potres, koji je bio pliće u tlu, osjetio i u susjednim provincijama.

Zemljotresi su česti u Turskoj, gdje je u razornom potresu 1999. godine stradalo oko 18.000 ljudi.

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

MIP Izrael: Predstavništvo Srpske ne postoji

arie livneAmbasada Bosne i Hercegovine u Državi Izrael primila je danas notu Ministarstva inostranih poslova države Izrael u kojoj se navodi da su u prethodnom periodu iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukazu na činjenicu da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Republike Srpske u toj zemlji, prenosi ''BN'' televizija.

U noti se ističe da je Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu zatvoreno 31. decembra 2013. godine i da nije poslije toga ponovo otvarano.

Navodi se da je Predstavništvo Republike Srpske, prema podacima zvaničnog registra kompanija koje posluju u Izraelu, preregistrovano u privatnu kompaniju (d.o.o.), čiji je rukovodilac Arie Livne i da nisu registrovane prostorije u kojima se kompanija nalazi.

"Ministarstvo inostranih poslova Izraela nije ostvarilo nikakav kontakt, niti je sarađivalo na pitanjima organizacije ekonomskih, privrednih, kulturnih niti sportskih događaja, sa novoformiranom kompanijom, niti su izraelski mediji pratili bilo kakav događaj u njihovoj organizaciji u protekle dvije godine", kaže se u dopisu.

Arie Livne je, kako se navodi, zaobilazio zvanične institucije Izraela prilikom pokušaja da organizuje sastanke političkih lidera iz Republike Srpske i Izraela i nije iskazao jasnu namjeru da na bilo koji način unaprijedi bilateralne odnose između dvije zemlje.

Takođe se navodi da Arie Livne nije pozvan da prisustvuje niti jednom sastanku tokom posjeta zvaničnika Republike Srpske Izraelu, pa čak ni onda kada su vlasti iz Banjaluke tražile da se to učini.

Prema zvaničnoj noti Izraela, slika o Livneu kao uticajnom izraelskom diplomati na Balkanu, koja je stvorena u pojedinim medijima u regionu, ne odgovara istini, te se jasno ističe da su svi stavovi Aria Livnea iskljuèivo njegovi lični i da ni u kom slučaju ne predstavljaju stavove države Izrael.

Konstatuje se da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Izraela dobri i da postoji potreba da se isti prodube i poboljšaju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

Ističe se značaj nedavne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministara inostranih poslova i bezbjednosti Bosne i Hercegovine državi Izraelu, koje su rezultat pune saradnje Ministarstva inostranih poslova Izraela sa Ministarstvom inostranih poslova Bosne i Hercegovine, kao i sa drugim institucijama iz Bosne i Hercegovine.

Na kraju dopisa, Ministarstvo inostranih poslova Izraela navodi da će ambasador Izraela u Bosni i Hercegovini Boaz Rodkin učestvovati na zvaničnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini i da će imati zvanične sastanke u Banjaluci.

Ministarstvo inostranih poslova Izraela zahtijeva da Arie Livne ne učestvuje na sastancima ambasadora Rodkina sa predstavnicima institucija Republike Srpske, te se traži da se nadležne institucije i ministarstva obavijeste o pomenutom zahtjevu.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa molbom Ministarstva inostranih poslova Izraela, o navodima iz izraelske note obavijestilo je Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i Ziatana Klokica, ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pucnjava u Parizu, ubijen policajac

pucnjava pariz policajacNaoružana policija blokirala je područje Champs Elyseesa u Parizu nakon pucnjave u kojoj je jedan policajac ubijen, a drugi teško povrijeđen.

Više sigurnosnih vozila je na terenu, dok se građanima i turistima savjetuje da izbjegavaju spomenuto područje, piše ''CNN''.

Kako piše ''Rojters'', najvjerovatnije se radi o dva napadača, od kojih je jedan ubijen, izvještava ''CNN''. Prema izvoru iz policije, ''Rojters'' saznaje kako se najvjerovatnije radi o terorističkom činu.

Do napada je došlo samo tri dana prije francuskih predsjedničkih izbora.

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Karadžić traži pravednu, a ne ''očekivanu'' presudu

radovan karadzic hagHaški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od Žalbenog vijeća Tribunala da preinači presudu kojom je osuđen na 40 godine zatvora zbog navodnog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BIH i da donese pravednu odluku.

U svom dopunskom odgovoru na žalbu tužilaštva od 109 strana, Karadžić je apelovao na Žalbeno vijeće da uradi "ono što je ispravno i pravedno, a ne ono što se očekuje", napominjuhci da "presuda pretresnog vijeća treba da bude preinačena".

Napominjući da je imao nepošteno suđenje koje je dovelo do pogrešnih zaključaka u presudi, Karadžić je detaljno ukazao zašto smatra da optužbe tužilaštva nisu tačne, da su neistinite i da njegova presuda nije zakonita.

U zaključku podneska Karadžić je napomenuo da su ovo njegove posljednje pisane riječi u ovom postupku.

"One su pisane 25 godina, od izbijanja rata u Bosni i Hercegovini do danas", naveo je Karadžić a potom se osvrnuo na početke međunardnog krivičnog prava i citirao deo uvodnog izlaganja tužioca iz Nirnberškog procesa Roberta Džeksona.

Džekson je tada naveo: "onako kako mi budemo sudili optuženima danas, tako će nama sutra suditi istorija. Davanjem otrovnog pehara ovim optuženima mi ga stavljamo i na svoje usne. Moramo skupiti takvu svijest i intelektualni integritet za naš zadatak da bi ovo suđenje služilo za primjer potomstvu kao ispunjenje težnji ka pravdi".

Međutim, Karadžić smatra da njegovo suđenje oživjelo ove težnje.

Karadžić je već ranije zatražio od Žalbenog veća da odbije žalbu tužilaštva koje je tražilo da se Karadžiću presuda preinači na kaznu doživotnog zatvora.

On je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine.

Žalba tužilaštva Haškog tribunala je Žalbenom vijeću podnijeta početkom decembra 2016. i ima 89 strana, dok je Karadžićeva žalba koja je takođe nedavno objavljena i ima 233 strane.

Karadžić je u svojoj žalbi osporavao navode presude i tražio oslobadajuću presudu.

Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi da, kako je ranije saopšteno iz Tribunala, bude održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U Kolumbiji ponovo klizišta, 11 mrtvih

odsjecen put kolumbijaNajmanje 11 osoba poginulo je u klizištima izazvanim obilnim padavinama u planinskom dijelu Kolumbije. Blato i otpaci prekrili su ulice u gradu Manisalesu gdje je za jednu noć pala kiša jednaka količini koja padne za mjesec dana.

Crveni krst navodi da se oko 20 osoba vodi kao nestalo, a najmanje pet je povrijeđeno, prenosi AP. 

U poplavama na jugu Kolumbije, kada su se prije tri nedjelje izlile tri rijeke, poginulo je više od 300 ljudi.

 

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sjeverna Koreja: Ako žele nuklearni rat, dobiće nuklearni rat

sjeverna korejaPjongjang je spreman za „sveobuhvatni“ rat i odgovoriće na svaku provokaciju snaga neprijateljski raspoloženih prema Sjevernoj Koreji, izjavio je ovlašćeni ministar u ambasadi Zin Đeng Hep.

„Naša vojska i naši ljudi imaju volju, spremnost i snagu da odgovore na svaku provokaciju neprijateljskih snaga. Naša vojska i naši ljudi su spremni da odgovore na sve agresivne akcije američkih i neprijateljskih snaga. Ako žele nuklearni rat, možemo odgovoriti nuklearnim ratom, ako žele sveobuhvatni rat, mi smo spremni za sveobuhvatni rat“, rekao je ovaj zvaničnik na sastanku sa liderom ruske Liberalno-demokratske partije Vladimirom Žirinovskim.

Izjava je data zbog eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu, gdje su vojske Južne Koreje i SAD saopštile 16. aprila da je Pjongjang izveo neuspjelo lansiranje rakete nakon velikog broja raketnih lansiranja i nuklearnih proba za koje se smatra da su u suprotnosti sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Američki mediji su 14. aprila javili da bi američki predsjednik Donald Tramp mogao da naredi napad na Sjevernu Koreju ukoliko Pjongjang odluči da izvrši još jednu nuklearnu probu.

Kao odgovor na to, Generalštab sjevernokorejskih oružanih snaga zaprijetio je da će početi napad na američke vojne baze u Japanu i Južnoj Koreji, kao i na predsjedničku rezidenciju u Seulu u slučaju američke agresije.

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Djecu iz Srbije drže na aerodromu na Kipru

larnaka aerodromTranaestoro djece, članova folklornog društva iz Srbije, grčki carinici drže "zarobljene" na aerodromu u Larnaki. Djeca iz Beograda, uzrasta od devet do četrnaest godina, zadržano je sinoć na aerodromu u Larnaki na Kipru!

Mališani su sa Kulturno umjetničkim društvom "Izvor" krenuli na festival folklora u mjestu Girne, u turskom dijelu Kipra, i upravo zbog toga carinici grčke nacionalnosti ne žele da ih puste da uđu u zemlju, saznaje tabloid "Informer".

Vođa puta i vlasnik KUD "Izvor", Dejan Tošić, za tabloid kaže da je situacija izuzetno teška i da ne zna šta da učini.

"Dobili smo poziv za festival folklora u Girneu koji se već tradicionalno organizuje 19 godina i na kome učestvuje veliki broj zemalja. U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sletjeli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći dio grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski dio i što ćemo igrati tamo u parlamentu", jada se Tošić.

Tošić je rekao da već satima bezuspješno pokušava da ubijedi carinike da puste djecu, ili da im makar donesu nešto da jedu.

"Pokušao sam da im objasnim da smo mi samo došli da igramo folklor i da se ne mešamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka da igramo. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni djeca nećemo kročiti sa takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za djecu, ali ni to nisu uradili. Planiraju da nas ovde drže do srijede i onda vrate za Srbiju. A djeca do tad da spavaju ovdje na terminalu kao što su i noćas. Ne znam šta da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni", iskren je Tošić.

Ambasada Srbije: To je nedopustivo

U ambasadi Srbije na Kipru tabloidu su rekli da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga riješe.

"Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da riješi problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava jer i mi sami bez problema prelazimo sa grčkog na turski dio i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže malu djecu i to je nedopustivo", tvrde u ambasadi.

Situacija je dramatična, jer djeca su prespavala na stolicama na aerodromu i da još nisu dobila ništa da jedu. Kiparski carinici, navodno, planiraju da ih na terminalu drže tri dana i tek onda vrate za Srbiju.

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Polovina poginulih u Alepu djeca

napad sirija 2017Najmanje šezdeset osmoro djece izgubilo je život u bombaškom napadu na konvoj autobusa u Alepu, gdje je prema posljednjim procjenama stradalo ukupno 126 lica.  

U autobusima su uglavnom bili šiiti iz sela Al Fua i Kefraha u provinciji Idlib, a koji su čekali da terirotije pod kontrolom pobunjenika pređu na stranu koju kontrolišu državne snage.

U konvoju je bilo najmanje 5.000 ljudi, uključujući civile i nekoliko stotina pripadnika provladinih snaga, kojima je odobren bezbjedan prolaz iz dva šiitska sela koja su pod opsadom pobunjenika.

Mediji navode da je za ovo djelo odgovoran bombaš samoubica, koji je bombu aktivirao u automobilu, u kojem se nalazio blizu autobusa.

Konvoj je čekao kod autobuske garaže u predgrađu Alepa kada je odjeknula eksplozija.

 

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Upaljen Blagodatni oganj u hramu Hristovog groba

blagodatni oganj hristov grobU hramu Hristovog Groba u Jerusalimu danas je upaljen Blagodatni oganj, koji je patrijarh Jerusalimski Teofil Treći predao okupljenima u hramu.

Svake godine na Veliku subotu u Jerusalimu se pali nestvoreni oganj, kao čudo Božije, u Crkvi Hristovog Groba, a uz posebni ritual, pravoslavni partijarh jerusalimski ga dijeli vjernicima okupljenim u kripti crkve.

Bogosluženje Velike subote u Hramu Svetog Groba, koja se još naziva i Crkva Vaskrsenja Hristovog, liturgijski podseća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane, a ujedno predstavlja i uvod u njegovo vaskrsenje.

Pojavu svetog ognja uoči Uskrsa, nakon molitve patrijarhove, sveštenstvo i hodočasnici nazivaju "čudom Svetog ognja", prenio je Sputnjik.

 

 

 

 

Opširnije...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed