Menu
A+ A A-

Zagreb ukida Titov trg

trg marsala tita zagrebOdbor za imenovanje ulica i trgova Skupštine grada Zagreba donio je odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Na ovu odluku došli su nakon „dužeg časa istorije“ koji je održao predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović o pozadini zahtjeva za preimenovanje trga i naveo da se ne radi o političkoj trgovini, nego o poštenju najvećeg simbola komunističke jugoslovenske vladavine u Hrvatskoj.

U obrazloženju se navodi da je trg od svog nastanka bio prostor ideološko-političke konfrotacije.

„I pored toga što je čovjek po kojem je trg nazvan bio antifašista, on nas nakon 1945. godine nažalost nije poveo putem kojim su krenuli narodi zapadnog, demokratskog i slobodarskog svijeta“, objašnjava Bandić.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Hrvatski vatrogasci pronašli dokaz o podmetanju požara

cigareta sa sibicamaDobrovoljno vatrogasno društvo opštine Gradac objavilo je fotografiju cigarete uz koju su papirom pričvršćene šibice, što vatrogasci smatraju djelom piromana.

„Pronašli smo dokaz da se požari podmeću. Naime, jutros u Gradcu na jedinom mjestu koje je još uvijek ostalo netaknuto vatrom, pronađena cigareta oko koje su omotane šibice, služila je piromanu da odloženo zapali vatru kako bi na vrijeme mogao pobjeći sa lica mjesta. Mi rizikujemo živote, ulazimo u vatru, spašavamo ljude i imovinu, šta oni rade, podmeću, je li ovo terorizam?“ pitaju vatrogasci DVD-a Gradac.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović preliminarno je izvijestio vladu u četvrtak o požaru u Dalmaciji rekavši da je uzrok otvoreni plamen ili žar.

Rekao je da je isključeno da je uzrok požara dalekovod.

 

 

 

 

Foto: DVD Gradac Facebook

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Policija u Srbiji sankcioniše vozače bez radara

zastavljanje policija srbija1Priprema projekta MUP-a o mjerenju srednje brzine vozača na autoputu je u završnoj fazi i uskoro će početi da se primjenjuje, izjavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policjie Nebojša Arsov.

Kako je precizirao, policija za to neće koristiti radare, niti kamere, već postojeći sistem naplate putarina.

“Kao što svi dobro znaju iz fizike kako se mjeri brzina, ako znamo tačno rastojanje između dvije naplatne rampe, ako znamo kada je neko ušao, a kada izašao na nekoj naplatnoj rampi, mi ćemo lako izmjeriti srednju brzinu tim vozilima”, objasnio je Arsov.

Kaže da je Zakon o bezbjednosti saobraćaja predvidio da može da se kazni vozač koji prekorači srednju brzinu kretanja na nekoj dionici, tako da, kada neko bude na nekoj naplatnoj rampi plaćao putarinu, tu će policija imati informaciju kolika je njegova srednja brzina.

Kako je dodao, policija će, u zavisnosti od načina rada, ili odmah kod naplatne rampe zaustavljati vozače, ili će prijave slati na kućne adrese.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Požar iz Crne Gore se proširio ka Hrvatskoj

pozar crna gora hrv 2017Požar iz Crne Gore proširio se noćas na Hrvatsku, pa su protivpožarne namjenski organizovane snage hrvatske vojske iz vazduhoplovne baze "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika.

Jutros su, kako su prenijeli hrvatski mediji, angažovani na krajnjem jugu zemlje u mjestu Bani u Konavlima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Požar se sinoć iz područja Crne Gore proširio na hrvatski prostor pa su vazdušne snage upućene da bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje.

Inače, svi požari s kojima su se vatrogasci borili na širem splitskom području proteklih dana lokalizirani su iako se na njima još aktivno dežura, a na terenu od Tugara do Splita nalazi se sedam očevidnih ekipa i vještaka koji bi trebali utvrditi uzrok toga najvećeg požara na ovome području.

Prema informacijama Županijskog vatrogasno-operativnog centra (ŽVOC), juče lokalizovan je požar u Srinjinama, Račniku, Podstrani i Žrnovnici u kojima je izgorjelo 4.300 hektara borovine, visokog i niskog raslinja, poljoprivrednih površina, maslinika i voćnjaka.

Vatrogasci su tokom noći na terenu sanirali požar i na njemu aktivno dežuraju i dalje. Ne gori više ni u Dugobabama.

Tamo je vatra lokalizovana juče 12.40 sati, te vatrogasci saniraju rubne dijelove. Uništeno je 200 hektara hrastovine, te visokog i niskog raslinja.

Požar na Planom Putu u Prpuši kod Šestanovca lokalizovan je sinoć, a u njemu je izgorjelo 800 hektara borove šume, niskog raslinja i poljoprivrednih površina.

Vatrogasci su jutors primili dojavu o požaru iznad Otišića kod Vrlike gdje gori trava i nisko raslinje na nepristupačnom i miniranom terenu, a vatru gasi kanader.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U nastavku akcije "Ares" uhapšeno još 213 osoba

hapsenje aresU nastavku akcije "Ares" na teritoriji 25 gradova Srbije u prethodnih nekoliko dana uhapšeno je 213 osoba, otkrivene su dvije laboratorije za proizvodnju marihuane, zaplijenjeno je 385 kilograma različitih vrsta narkotika i veća količinu oružja i municije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da je u opsežnoj policijskoj akciji koja je operativno trajala više mjeseci u 27 opština i gradova uhapšeno 360 osoba zbog raznih krivičnih djela.

On je na konferenciji za novinare rekao i da je policija podnijela još 202 krivične prijave zbog najrazličitijih krivičih djela.

Stefanović je napomenuo da su hapšenja obavljena u posljednjih nekoliko dana i da se privedeni terete između ostalog za držanje narkotika, oružja, iznudu, pedofiliju.

"Neka od hapšenja su izvršena u Novom Sadu i Beogradu, a policija će nastaviti ovu akciju i zaštititi bezbjednost građana", rekao je on.

U akciji "Ares" do sada su ukupno uhapšene 573 osobe, a protiv još 460 lica podnesena je krivična prijava u redovnom postupku.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Požari u Crnoj Gori od Bara do Nikšića

pozar crna gora 2017Požar na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori i dalje pravi probleme vatrogascima. Kako je Televiziji "Vijesti" saopšteno iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a, veoma je kritično na tom području i ako vjetar nastavi da duva sadašnjim tempom vatra će ubrzo doći do kuća.

NATO i saveznici najavili su da će pružiti pomoć u gašenju požara i očekuju se danas. Veliki požar koji je u ponedjeljak izbio na poluostrvu Luštica i dalje pravi probleme vatrogascima.

Crna Gora je juče zatražila međunarodnu pomoć, pa u MUP-u očekuju da će ona stići tokom dana.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić obišao je lokalitete ugrožene požarima u primorskom regionu i ocijenio da je situacija ozbiljna, da je stoga zatražena međunarodna pomoć, ali da nema razloga za dramatizaciju strah i paniku.

"Mi smo zatražili pomoć od Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske komisije, gdje su 34 zemlje. Već se naš zahtjev razmatra u Briselu i postoji mogućnost da nam danas bude upućena pomoć avionima", rekao je ministar Nuhodžić.

NATO nudi pomoć

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera. Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti juče uputile zahtjev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u toj zemlji.

"To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRCC). Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje poseduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći", rekao je NATO zvaničnik.

Evakuisani majka i četvoromjesečna beba

Prethodnog dana bilo je jako teško vatrogascima i mještanima Crnogorskog primorja. Sa poluostrva, iz naselja Ponte Veslo je evakuisano 40 ljudi, među njima i majka i četvoromjesečna beba iz Srbije.pozar kamion crna gora 2017

Situacija je, po riječima svjedoka bila veoma ozbiljna, ljudi su skakali u more bježeći od vatre i u vodi čekali pomoć oko sat vremena.

Spasilačke ekipe čamcima su prebacivale ugrožene u Dom zdravlja u Herceg Novom. Prema nezvaničnim informacijama, nema povrijeđenih.

Situacija po gradovima:

U Crnoj Gori je aktivno više požara u primorskoj i centralnoj regiji, a iz Direktorata za vanredne situacije je saopšteno da zbog požara na poluostrvu Luštica postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva.

Bar – Trenutno je aktivan požar u Sutomoru na Golom brdu. Požar je lokalizovan. Nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. Prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

Budva – Trenutno je aktivan požar na Paštrovskoj Gori, ali je pod kontrolom.

Kotor – Aktivnih požara nema, ali ekipe i dalje dežuraju u Bigovi.

Tivat – Aktivan požar na Luštici. Ekipe su na terenu. Od ponoći aktivan požar u Zabrđu, kod Obosnika. Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, ali se situacija mijenja iz sata u sat.

Nemaju informaciju o trenutnom broju vozila i službenika na terenu. Postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva, piše "Mondo.me".

Herceg Novi – Rose – požar je pod kontrolom.

Rt Veslo – požar je pod kontrolom.

Obosnik – požar je aktivan od ponoći. Požar je zahvatio šumu. Nisu ugroženi stambeni objekti ni stanovništvo. Službi zaštite i spašavanja Herceg Novi asistiraju kolege iz Službe zaštite i spašavanja Tivat i DVD Krtoli.

Podgorica – Trenutno su aktivni požari koji su zahvatili nepristupačna mjesta u brdima. Nijedna ekipa Službe zaštite i spašavanja Podgorica nije na terenu.

Cetinje – Aktivni požari u Markovini, Lastvi Čevskoj i Gospoštini. Ekipe su na terenu, ali nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo.

Danilovgrad – Dva aktivna požara: Zagarač i Slapi. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

Nikšić – Trenutno su aktivni požari u Drenovštici, Bogetićima i na brdu Tović. Nije ugroženo stanovništvo ni stambeni objekti. U pitanju su šumski požari. Nema ekipa na terenu.

Bogetići, gorjelo je uz magistralu. Požar je lokalizovan. Trenutno su se ekipe uputile ka Rudinama, ali ne znaju koliki je obim požara niti da li su ugrožene kuće dok ne stignu na lice mjesta.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vatra ostavila pustoš u Dalmaciji

split pozar iz vazduhaPožar u okolini Splita stavljen je pod kontrolu, ali i dalje ima vatre. Ipak posljedice koje je vatrena stihija ostavila iza sebe su stravične.

Tome svjedoče i snimci iz vazduha, na kome se vidi pustoš koja je u okolini Splita ostala poslije vatre.

Požar je gutao sve pred sobom - drveće, stambene objekte, automobile, a šteta je ogromna. Snimak iz vazduha je objavljen na Facebook Stranici "St Dron".

Kako se procjenjuje vatra je progutala oko 4.500 hektara borove šume, maslinika, trave i niskog rastinja, a šteta bi mogla da bude i veća.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Poginuo državljanin BiH u Crnoj Gori

policija crna gora traka1Državljanin BiH Mladen Matović (30) nastradao je danas na planini Bjelasici, ispod vrha Troglava, rekao je osnovni državni tužilac Crne Gore Vojislav Grujić.

Grujić je rekao da je mladić bio na mjestu suvozača u vozilu “TAM 150”, čiji je vlasnik Kolašinac Darko Popović.

"Kamion, iz kojeg je vozač Popović izašao nakratko, a Matović ostao u njemu, iz za sada nepoznatih razloga počeo je da se kreće, a zatim i obrušio niz strminu. Prilikom prevrtanja, Matović je ispao iz kamiona i nastradao", naveo je Grujić.

Prema nezvaničnim informacijama, nastradali mladić bio je radnik jedne od firmi koje izvode radove na novom ski-centru na Bjelasici.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dva radnika teže povrijeđena u požaru u Lučanima

lucani radnici povrijedjeniDva radnika povrijeđena u požaru koji je sinoć izbio u fabrici "Milan Blagojević-namenska" u Lučanima, primljena su na intenzivnu njegu čačanske bolnice sa teškim tjelesnim povredama - opekotinama, koje su zahvatile velike površine tijela, javio je RTS.

Kako se navodi, jednom od povrijeđenih radnika opekotine su zahvatile 90 odsto tijela. U bolnici u Čačku sinoć su se pripremali da transportuju povrijeđene za Beograd.

Kako je RTS-u rečeno, nesreća se dogodila iako su radnici vodili računa o svim bezbjednosnim propisima.

U fabrici "Milan Blagojević-namenska" u Lučanima, sinoć oko 19:25, došlo je do požara tehnološkog otpada u kome su povrijeđena dva radnika, od kojih jedan teže, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane.

Požar se desio ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva i pričinio je manju materijalnu štetu, navodi se u saopštenju.

Nadležni organi utvrdiće uzroke i okolnosti nastanka tog vanrednog događaja, ističe Ministarstvo odbrane.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Na autoputu u Hrvatskoj kolona duga preko 12 kilometara

granica hrvatska kolona 12kmU Hrvatskoj je pojačan saobraćaj na putevima ka obali i u obrnutom smeru prema unutrašnjosti, kao i u priobalju. Na izlasku s autoputa kod naplatne stanice Lučko u smeru Zagreba kolona je duga oko 12,5 kilometara, saopštio je Hrvatski auto-klub (HAK).

Vozi se usporeno i u kolonama u pokretu na autoputu A1 između naplatnih stanica Lučko i čvora Bosiljevo 2 u oba smijera, te između mosta Maslenica i tunela Sveti Rok u smjeru Zagreba, javila je Hina.

Pojačan je priliv vozila i u većini trajektnih luka. Kolona s ostrva Krk prema kopnu je duga oko dva kilometra, a u smjeru ostrva oko kilometar.

Na Jadranskoj magistrali kolona vozila prema graničnom prelazu Pasjak duga je oko četiri kilometra. Zbog pojačanog priliva vozila u jeku turističke sezone, na izlasku iz Hrvatske prema graničnom prelazu Slavonski Brod su moguća i duža čekanja, više od jednog sata, pa iz HAK-a savetuju da se koriste i granični prelazi Stara Gradiška i Slavonski Šamac.

AMS: Umjesto Doljana, Bijače i Gabela polja koristiti druge prelaze

Auto-moto savez Republike Srpske preporučio je vozačima da umjesto graničnih prelaza Doljani, Bijača i Gabela Polje između BiH i Hrvatske, gdje su zadržavanja od 90 do 120 minuta, koriste prelaze Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje, gdje nema dužih zadržavanja.

Vozila čekaju od 40 do 60 minuta na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Ivanica i Osoje, kao i u Brodu na ulazu u BiH.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

"Večernje novosti" pred zatvaranjem zbog dugova

vecernje novosti zgradaBeogradske "Večernje novosti" prestaće da izlaze od naredne srijede, ako račun te kompanije i dalje bude u blokadi, jer toliko još imaju rezerve papira za štampanje.

U Vladi Srbije za "Danas" su rekli da "Novosti" neće propasti zbog blokade Poreske uprave, "ali će propasti ako suštinske probleme ne reše u kratkom roku".

"Nadzorni odbor, koji čine predstavnici države, i menadžment kompanije Novosti, nisu imali dobru saradnju, što je rezultiralo tekućim gubitkom kompanije od 2015. godine. Međutim, ovo neće biti kraj "Večernjih novosti". Štamparija "Borba" će im priskočiti u pomoć iz svojih resursa i novinari će raditi. Taj teret štamparija može da preuzme neko kratko vrijeme. Broj zaposlenih takođe mora da se dovede u optimalno stanje", kažu u Vladi Srbije.

Sa druge strane, direktor kompanije i glavni urednik "Večernjih novosti" Ratko Dmitrović kaže za "Danas" da tržište tako ne funkcioniše i da ne postoji mogućnost da štamparija učini ovakvu "uslugu".

Povodom situacije u kompaniji, Dmitrović se pismeno obratio nadležnima, ali odgovora nije bilo.

"Obratio sam se premijerki Ani Brnabić i ministrima kulture i privrede, sa opisom situacije u kojoj se nalazimo. Bojim se da u Vladi ne shvataju šta znači blokada računa dnevnih novina. Mi smo firma koja proizvodi najkratkotrajniji proizvod, i u ovakvim uslovima ne možemo da funkcionišem", ističe Dmitrović.

Poreska uprava blokirala je prekjuče račun Kompanije "Novosti" zbog duga iz 2009. godine. Dug za doprinose i zarade iznosi 103 miliona dinara, za neplaćeni PDV 25 miliona dinara, što sa kamatama ukupno iznosi 284 miliona dinara.

Ukoliko se uskoro ne nađe rješenje, bez posla bi moglo da ostane oko 700 ljudi.

Nadzorni odbor "Novosti" zasjedao je zbog nagomilanih dugova 8. maja, ali se u međuvremenu ništa nije dogodilo. Do danas nisu reagovali ni Vlada Srbije ni većinski vlasnik, Milan Beko. Dmitrović je sredinom maja podnio ostavku, a nedavno su to učinila i još tri izvršna direktora Kompanije "Novosti".

S obzirom na to da se Nadzorni odbor od maja nije sastajao, te ostavke do danas nisu usvojene.

Vlasništvo

Većinski vlasnik Kompanije "Novosti" je biznismen Milan Beko sa 62 odsto akcija, ali nema upravljačku funkciju, koju mu je Vlada Srbije oduzela prije šest godina, jer nije htio da otkupi preostali dio akcija.

On se do sada nije oglašavao o eventualnom otkupu državnog dijela u "Novostima", kao ni o finansijskim problemima sa kojima se kompanija suočava.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Završena drama u Kragujevcu, predao se i treći akter

Muškarac koji se zabarikadirao u podrumu zgrade u policija srbija 1Kragujevcu predao se pripadnicima Žandarmerije.

Riječ je 37-godišnjem muškarcu za kojim je raspisana potjernica zbog sumnje da je izvršio ubistvo u pokušaju 2014. godine.

Policiji su se poslije pregovora jutros predali osamnaestogodišnji mladić i jedan maloljetnik, sa kojima je obavljen razgovor, a o svemu je obaviješteno nadležno tužilaštvo.

Oni su policiji predali automatsku pušku i tri bombe. Inače, muškarac koji se posljednji predao zabarikadirao se u utorak sa još dva prijatelja u podrumu zgrade u kragujevačkom naselju Bubanj.

Kako je saopšteno, on je tog dana obavijestio Policijsku upravu u Kragujevcu da želi da se preda. Međutim, nakon toga se sa dvojicom mladića zatvorio u podrum stambene zgrade.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed