Menu
A+ A A-

Stefanović: Odluka o rehabilitaciji Kalabića sramna

nebojsa stefanovic moskvaPotpredsjednik Vlade Republike Srbije Nebojša Stefanović naglasio je da se ne miješa u rad sudova, ali i da lično smatra da je presuda o rehabilitaciji Nikole Kalabića sramna.

"Jedina pozitivna stvar u svemu što presuda još uvijek nije pravosnažna”, rekao je Stefanović za "Tanjug".

On je naznačio da smo mi zemlja i narod koji gaji antifašističku tradiciju "što nas uostalom i razlikuje od mnogih u regionu" koji su bili i na strani fašističke Njemačke onda kada se srpski narod borio za slobodu.

"U tome je razlika između ostalog i između nas i Hrvatske pošto naša vlada ovako nešto ne podržava i jasno se ograđuje od svih koji su služili okupatoru ili činili ratne zločine", zaključio je potpredsjednik Vlade Srbije.

Viši sud u Valjevu je ranije danas nepravosnažno rehabilitovao nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vučić: Važno je da spajamo narode

vucic dodik bratoljubViše hiljada građana Podrinja sa obje strane Drine okupilo se danas kako bi prisustvovalo spajanju obala rijeke na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji, a kojem prisutvuju predsjednik Srbije Tomsilav Nikolić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Aleksandar Vučić i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri vlada Srbije, Republike Srpske i BiH.

Na bini na mostu "Bratoljub" nalaze se zastave Srbije, Republike Srpske i BiH, a građani u Ljuboviji u kolonama pristižu ka mostu te je saobraćaj blokiran.

"Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih", rekao je danas premijer Aleksandar Vučić, nakon obilaska radova na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji, i poručio da je važno da spajamo obale, gradove, države, srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake.

Na mostu koji spaja obale Drine, Vučić je okupljenim građanima rekao da su radovi završeni na vrijeme, kaže da su mu rekli i prije roka, te poručio da mostovi, a ovaj je 12. na Drini, obezbeđuju pristojan život, povezuju, spajaju...

"Preko njih počinjemo da se razumemo, oni nam omogućavaju da radimo, donose nove poslove, ali i prenose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih", rekao je Vučić i pozvao narod i s jedne i s druge strane Drine da i dalje gradi.

Radovi na mostu nazvanom "Bratoljub", koji je dug 227 metara, počeli su 20. oktobra 2015. godine. Projekat izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrijednost je 13 miliona evra.

Srbija je projekat finansirala sa 5,5 Bosna i Hercegovina sa 7, 4 i RS sa 335.000 evra. Srbija gradi most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz.

Kako je najavljeno, završetak radova na cijelom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica se očekuje u septembru 2017. godine.  Taj most će za privrednike iz Republike Srpske biti najkraća veza sa Koridoriom 11 i Lukom Bar.

Most ima sedam raspona i ukupno osam stubova, od čega četiri u rijeci i po dva na svakoj obali. Betonski most je širok 13,9 metara i imaće biciklističku i pješačku stazu.

Izvođač radova je konzorcijum četiri domaća preduzeća koje predvodi MBA-Ratko Mitrović niskogradnja, a projekat je uradio Saobaćajni institute CIP.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Srušen dio nelegalno izgrađene džamije u Zemunu

srusena dzamija zemunJake policijske snage predvođene Žandarmerijom jutros rano, oko 3:00 časa, srušile su dio nelegalno izgrađenog vjerskog objekta - džamije, čiju gradnju je pokrenula Islamska zajednica. Kako piše portal N1 za Srbiju, akcija rušenja je pod jakim obezbjeđenjem.

Policajci su bilo raspoređeni u tri prstena oko naselja. Srušen je sprat i potkrovlje na ovom objektu, koji je počeo da se gradi 2014. godine bez dozvole.

Radovi su više puta zaustavljani, ali su nelegalno nastavljani. Akcija rušenja ovog vjerskog objekta trajala je dva sata, a na lice mjesta nešto kasnije stigli su i predstavnici Islamske zajednice.

Objekat je trebao biti uklonjen u četvrtak, ali je odložen zbog toga što se veliki broj građana okupio i spriječio rušenje.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Crna Gora od 5. juna u NATO savezu

crna gora vojska zastavaCrna Gora bi trebalo da postane 29. članica NATO 5. juna kada bude podnijela dokumente o pristupanju Atlantskoj alijansi u Vašingtonu, rekli su zvaničnci NATO.

Crnogorski premijer Duško Marković već će danas u svojstvu posmatrača prisustvovati samitu NATO u Briselu na kome će prvi put učestovati i američki predsjednik Donald Tramp.
 
"Ali ja ću biti prisutan zajedno sa njim kada dokumenti o pristupanju Alijansi budu podnijeti u Vašingtonu gdje se čuva osnivački ugovor organizacije za vojnu saradnju osnovane 1949. godine", rekao je jutros generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ceremonija pristupanja bi trebalo da se održi 5. juna, naveli su zvaničnici NATO u Briselu.

Kada Holandija bude ratifikovala pristup Crne Gore, kao jedina od 28 zemalja članica Alijanse koja još to nije uradila, što se očekuje 1. juna, Stoltenberg može pismeno da pozove Crnu Gru da pristupi Sjeveroatlantskom ugovoru.

Sa Crnom Gorom, NATO kontroliše gotovo cijelu Jadransku obalu (izuzev oko 24 kilometra obale kod Neuma, u BiH) pošto su njeni članovi već Albanija, Hrvatska, Slovenja i Italija, navodi agencija "Frans pres".

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Upokojio se episkop osiječko-poljski Lukijan

episkop lukijanEpiskop osiječko-poljski i baranjski Lukijan upokojio se danas popodne u Kliničkom bolničkom centru Osijek, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Preosvećeni episkop Lukijan Vladulov rođen je 9. maja 1933. godine u Hajfeltu, današnji Novi Kozarci u Banatu, od roditelja Mirka Mačkića i majke Јelene.

Osnovnu školu započeo je u Srpskoj Crnji, a završio u Kovilju. Petorazrednu Bogosloviju sa maturom završio je u Sremskim Karlovcima, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Monaški postrig primio je u manastiru Kovilj iz ruku igumana Leonida 1958. godine. Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je 23. maja 1991. godine arhimandrita Lukijana za episkopa novouspostavljene Eparhije osiječko-poljske i baranjske.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Potop u Novom Sadu, grad u kolapsu

potop novi sadOko podneva je Novi Sad zahvatilo jako nevrijeme, praćeno grmljavinom, ledom i provalom oblaka. Kako prenosi portal "021", dijelovi grada su bukvalno pod vodom.

Prema izvještajima reportera "021.rs", kao i samih građana, desetine ulica u Novom Sadu su poplavljene i otežan je saobraćaj u svim dijelovima grada, kao i u prigradskim naseljima.

Led koji je padao je zavisno od dijela grada bio veličine klikera, ali je negdje bio intenzivniji pa su ulice bukvalno pobijelile. Za sada nema informacija o obustavljanju saobraćaja, ali vozila GSP-a kasne na svim linijama, a građani svjedoče da kola u pojedinim ulicama na Detelinari, Satelitu, Centu, Novom naselju, Podbari, Klisi prolaze ulicama koje imaju i do pola metra vode.

Na snimcima i fotografijama se vidi da su pod vodom i neke od najvećih ulica u gradu kao što su Bulevar Evrope i Bulevar oslobođenja. Od dežurnih službi "021.rs" za sada nije dobio informaciju da je bilo posebnih intervencija, ali se očekuje da kada prestane kiša bude poziva za ispumpavanje vode iz podruma i prizemlja kuća.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda stoji da se i u Beogradu u narednim časovima očekuju pljuskovi, grmljavina, a moguć je i grad.

Interventne ekipe JKP Vodovod i kanalizacija na terenu Nadležne gradske službe u Novom Sadu su na terenu kako bi otklonile posljedice nevremena praćenog veoma jakim pljuskom, olujnim vjetrom i gradom, saopštile su gradske vlasti.

Ukupno 12 interventnih ekipa Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija je na terenu i rade na pročišćavanju nakupljene vode u ulicama Temerinskoj i Kisačkoj, kao i kod Merkura, a uz podršku preduzeća Šajkaška rade i na otpušavanju slivničkih odvoda, kontroli pumpi, ali i na lociranju kritičnih tačaka.

Član Gradskog vijeća za komunalne poslove Vladimir Stojković rekao je da je palo više od 52 litra kiše po kvadratnom metru za samo dva sata i dodao da gradska mreža može da primi oko 20 litara, zbog čega su nastali problemi.

"Radimo punim kapacitetom i pozivam sve građane koji imaju probleme da se jave gradskoj komunalnoj inspekciji putem telefona na broj 4872 – 444, 4872 - 520 i 4872-530 i Upravi za vanredne situacije-operativnom centru Novi Sad na broj 1985", naveo je Stojković i dodao da će nadležne službe činiti sve da što pre dođe do potpune normalizacije stanja.

Saobraćaj se trenutno ne odvija u Industrijskoj ulici, a normalizuje se u drugim ulicama u Novom Sadu. Kiša pada i dalje, ali manjim intenzitetom. S obzirom na uslove na terenu i vremenske prilike nadležne gradske službe biće angažovane koliko god za to bude potrebe, navodi se u saopštenju.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Gašić zamrznuo stranačke funkcije

gasic srbijaBratislav Gašić, visoki funkcioner SNS i bivši ministar odbrane rekao je danas da je zamrznuo sve stranačke funkcije zbog stupanja na čelo Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Po zakonu o BIA, član 20, pripadnici te agencije ne smiju da budu članovi političkih stranaka.

Budući šef Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić izjavio je da je danas zamrzao članstvo u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i funkciju u Predsjedništvu SNS.

Za Prvu televiziju, Gašić je rekao da je funkcija koju će preuzeti za njega veliki izazov i odgovornost, kao i da mu je velika čast da služi svojoj zemlji.

Govoreći o primjedbama da nije kvalifikovan za tu funkciju, jer nije čovjek iz struke, on je rekao da je upoznat sa sistemom bezbjednosti jer je dvije godine bio ministar odbrane Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li je spreman da prijedloži otvaranje tajnih dosijea iz prošlosti, Gašić je rekao da je još rano pričati o dosijeima i da to nije odluka samo jednog čovjeka, već da je za tako nešto potreban društveni konsenzus.

Gašić je istakao da će jedan od prvih zadataka na tom mjestu biti jače povezivanje svih bezbjednosnih službi, odnosno BIA sa Vojno-bezbjednosnom i Vojno-obavještajnom službom.

"Zadatak je da se aspekt komunikacija podigne na viši nivo. Ne kažem da on nije dobar ali može biti i bolji", rekao je Gašić.

Medijske spekulacije o tome da će Gašić biti novi direktor BIA potvrdio je juče premijer i izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Bratislav Gašić je veoma vrijedan, posvećen čovjek, odan svojoj državi", istakao je juče za "Blic" Vučić.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U Novom Sadu osveta za ubistvo djevojke

osveta novi sadNenad Stević (39) i Božidar Bosnić (51) iz Novog Sada, obojica odranije poznata policiji, uhapšeni su zbog sumnje da su pokušali da otmu Gorana Cvjetića (41) iz Budisave.

Cvjetić je kolima Hitne pomoći prebačen u Urgentni centar KC Vojvodine sa teškim tjelesnim povredama gdje je i zadržan.

Stević je, inače, mladić devojke Teodore Kaćanski, koja je novembra prošle godine ubijena prilikom izlaska iz džipa ispred zgrade u kojoj su zajedno živjeli. Pretpostavlja se da ova otmica ima veze sa njenim ubistvom.

"Cvijetić je parkirao motor u Ulici Kornelija Stankovića i prešao ulicu. Tada su iz crnog "Audija" izletjela trojica, jedan je držao pištolj uperen u njega, a druga dvojica su viknula: "Raširi noge i ruke i lezi dole!" On je viknuo: "Nemojte, nisam kriv!" Nekoliko puta su ga udarili u glavu pištoljem i pretukli ga. Zatim su ga tako isprebijanog strpali u kola i odjurili", prepričava za "Kurir" izvor iz istrage.

Vozilo u kome se nalazio muškarac pronađen je u Mišeluku kod Sremske Kamenice.

Brzom i efikasnom akcijom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu spriječen je pokušaj otmice 41-godišnjeg muškarca, a zbog sumnje da su htjeli da izvrše ovo krivično djelo uhapšeni su N.S. (1978) i B.B. (1966).

Oni su, kako je saopštio MUP, na uglu ulica Kornelija Stankovića i Janka Čmelika, uz upotrebu fizičke sile, ubacili otetog muškarca u automobil marke "audi" i uputili se ka Sremskoj Kamenici.

Na putu ih je, međutim, presrela policija i odmah uhapsila dvojicu otmičara. N.S. i B.B. će u zakonskom roku biti privedeni nadležnom tužiocu.

Tokom policijske akcije, veliki deo Novog Sada bio je blokiran, a otmičari su uhapseni nakon "filmske potere".

U saopštenju se ističe da je direktor policije Vladimir Rebić pohvalio je pripadnike novosadske policije zbog brze akcije.

"Policijski službenici pokazali su izuzetno požrtvovanje i na tome sam im veoma zahvalan. Ovo je pravi primjer efikasnog reagovanja policije, koja je pokazala odlučnost i brzinu, kao i to da građanima mogu da garantuju punu bezbjednost. Čestitam svim policijskim službenicima koji su učestvovali u ovoj akciji", rekao je Rebić.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kitarović pjevala Thompsonovu pjesmu

kitarovic hrvHrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izazvala je novi skandal, bar kada je riječ o političkoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Brojna su negodovanja zbog snimka, na kojem hrvatska predsjednica pjeva Thompsonovu pjesmu "Herceg Bosno, srce ponosno".

Kolinda Grabar Kitarović odlučila je da zapjeva sa hrvatskim vojnicima. I to ne bi bilo ništa sporno da nije riječ o Thompsonovoj pjesmi u kojoj se veliča takozvana Herceg-Bosna.

"Pa istina. Ona ima dobar sluh, bar prema ovome što sam vidio. Ali očito da izabere krive pjesme. Potpuno nepotrebno", kazao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Ovo nije prvi put da Kitarović pominje Bosnu i Hercegovinu. Ovoga puta je odlučila da zapjeva spornu Thompsonovu pjesmu, ali je ranije davala izjave koje su uznemirile pojedine političare u BiH. Tako je govorila da su Hrvati u BiH ugroženi, te da BiH postaje prijetnja za svoje susjede, zbog navodnog povratka hiljada ekstremista za stranih ratišta.

"Puzajućim promjenama Dejtonskog sporazuma, posebice kroz odluke visokih predstavnika, i Ustavnog suda BiH, ugrožena je konstitivnost hrvatskog naroda. Bošnjaci su u dva navrata Hrvatima izabrali člana Predsjedništva BiH. U Mostaru se nisu održali izbori osam godina. BiH je izložena i novim izazovima, posebno međunarodnom terorizmu, te prijetećom migrantskom krizom", govorila je Kitarović.

Nakon takvih izjava, hrvatski mediji bili su prepuni navodnih tajnih izvještaja, među njima i NATO saveza, sa podacima o 260 ekstremista iz BiH, koji se nalaze na ratištima u Iraku i Siriji. Provjeravajući ove navode, u bh. Misiji pri NATO-u su nam rekli da takve izvještaje nikada nisu zaprimili. Hrvatski mediji su otišli i korak dalje, te su citirali također tajni izvještaj koji je pripremljen za američkog predsjednika, u kojem se pominje da je u BiH oko 500 radikalnih islamista. Ovakve podatke bh. zvaničnici su odlučno odbacili.

"Gospođa Kitarović je predimenzinirala problem radikalizma u BiH. Šta joj je to trebala, ja ne znam. Mi smo je upozorili da to ne radi, dali joj precizne brojke, ali je ona i dalje nastavila s tim", otkrio je Bakir Izetbegović.

Kitarović više puta je ponovila da će se tokom svojim susreta sa međunarodnim zvaničnicima zalagati za jednakopravnost svih građana u Bosni i Hercegovini. U tom paketu su i inzistiranja na promjeni Izbornog zakona, zahtjevi za federalizacijom, te revizija Dejtona.

"Odmaknuli smo se o tog Dejtona. Nužno je potrebno analizirati što se dogodilo, i koliko su ti amandmani utjecali na ravnopravnost naroda u BiH", kazala je ranije hrvatska predsjednica.

"Mislim da građani od nje očekuju da drugačije djeluje, a ne da bude zabavljač na priredbama, i ne da služi kao putujući cirkus na određenim manifestacijama", poručio je Almir Terzić, analitičar.

Postupci hrvatske predsjednice prema susjednoj zemlji, daju vjetar u leđa onim snagama koji od ranije zagovaraju novi preustroj Bosne i Hercegovine, podjelu na regije, ali i izjavama pojedinih političara o reafirmaciji takozvane Herceg-Bosne.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Gašić šef BIA

gasic biaPremijer i izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će Bratislav Gašić biti novi direktor BIA.

On je, upitan da li Gašić može da obavlja tu funkciju pošto je sa prethodne, ministra odbrane, smijenjen posle seksističkih poruka upućenih novinarki TV B92.

“Da, on će biti šef BIA, izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije. On ima mnogo dobrih kvaliteta, on je čovjek koji sve zna o bezbednosti“, naveo je Vučić.

Gašić je, prema pisanju medija već je viđen na mjestu direktora Bezbjednosno-informativne agencije, na čijem čelu se trenutno nalazi Aleksandar Đorđević.

“Bratislav Gašić je veoma vrijedan, posvećen čovjek, odan svojoj državi. Zahvalan sam Đorđeviću na očuvanju pune stabilnosti Srbije i primjernom i odgovornom obaveštajnom radu”, rekao je Vučić.

Kako ocjenjuje Blic, Vučić je tim riječima praktično potvrdio izbor Gašića za funkciju šefa BIA.

Vijest da će Gašić biti imenovan za direktora BIA u izdanjima od ponedeljka prenijeli su na naslovnoj strani beogradski dneni listovi Večernje novosti i Alo, pozivajući se na izvore iz vladajuće koalicije, odnosno Vlade Srbije.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pokrenuta istraga protiv Gruevskog

nikola gruevski1Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO DPMNE.

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni Nikola Gruevski, kao predsjednik partije, zloupotrijebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra.

Fetai je rekao da je prvoosumnjičeni s ciljem da omogući finansiranje stranke parama koje je uzeo na nezakonit način, u stranci formirao grupu koja je prala te pare, odnosno da preko opštinskih komisija budu unesene u budžet stranke.

Od 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona evra uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova.

Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina.

"Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor za kupovinu nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Dio od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i ne koristi se za potrebe stranke", rekla je Fetai.

Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dijela imovine, među kojima i sjedište partije u centru Skoplja. Tu zgradu je podigla građevinska firma Beton koja je na račun VMRO DPMNE, prema Specijalnom tužilaštvu, dodatno uplatila nesrazmjernu sumu novca kao partnerstvo u investiciji, koju partija nije smjela da uzme jer je firma angažovana na javnim radovima.

U toj istrazi je osumnjičeni 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. Specijalno tužilaštvo je pokrenulo još jednu finansijsku istragu u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer.

U tom slučaju istražuje izgradnju autoputa Miladinovci-Štip kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona evra. Taj autoput se finansira kineskim kreditom.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ime premijera Srbije do 13. juna

aleksandar vucic 2016Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ime premijera znati 11, 12. ili 13. juna, da će inauguracija predsjednika biti poslije 20. juna, te da u opticaju za premijera nisu samo tri imena, kako se piše u medijima, već više.

On je dodao da će dužnost predsjednika preuzeti 30. ili 31. maja u skladu sa zakonom, kada formalno postaje predsjednik.

"Inauguracija je svečanost da označimo novu političku eru. To će biti iza 20. juna. Ime premijera ćemo znati 11, 12. ili 13. juna", rekao je Vučić i dodao da bi, kada bude svečana inauguracija, volio kao predsjednik da dočeka i nove ministre.

Zaključio je, međutim, da "koga god da izabere taj će biti u dijelu javnosti brutalno napadan".

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed