Menu
A+ A A-

Proglašeno stanje elementarne nepogode u Jablanici

pozar trebinje brdaOpština Jablanica odlučila je da proglasi stanje prirodne nepogode izazvane šumskim požarima koji ne jenjavaju na području ove hercegovačke opštine.

Zbog porasta temperature danas se očekuje i pojačanje požara kod Jablanice te su u skladu s potrebama na terenu uključena i dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pripadnici opštinske službe Civilne zaštite Jablanica, Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, pripadnici šumarstva područja opštine Jablanica, planinari, Gorska služba spašavanja uspjeli da zaustave širenje požara borove šumne na planini Čvrsnica kod Jablanice.

U blizini požarišta su formirana dva kampa iz kojih se od ranih jutarnjih sati djelovalo na požarnu liniju, što je znatno uticalo na efikasniju kontrolu požarane teritorije Čvrsnice, pišu federalni mediji.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tužilaštvo BiH najavilo tužbu zbog odbijanja optužnice

tuzilastvo bih ulazTužilaštvo BiH najavilo je danas da će uložiti žalbu zbog odluke Suda BiH da odbije optužnicu protiv svih optuženih zbog Odluke da pokrenu referendum o Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija je zaključio da iz dokaza koje je priložilo Tužilaštvo BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnova sumnje da su navedena lica počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Kako je juče saopšteno iz Suda BiH, protiv odluke o odbijanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 časa.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ništa od sastanka za izgradnju brze ceste Sarajevo - Beograd

brza cesta mapaNema ništa od sutrašnjeg sastanka sa entitetskim premijerima u vezi sa izgradnjom brze ceste  Sarajevo- Beograd, potvrdio je ministar transporta BiH Ismir Jusko.

Iako se spekulisalo da je sve otkazano zbog nedavnih nesuglasica oko  transportne zajedice, Jusko kaže da je brza cesta na dugom štapu iz nekih drugih razloga.

"Biće održan onog momenta kada dobijemo povratnu informaciju iz turskog ministarstva po pitanju dvije stvari, a to je koliko su spremni novca da ulažu u ovaj projekat i na koji način, da li je to koncesija ili je kredit", rekao je Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Pitanje – dokle se stiglo u pregovorima, juče je u Narodnoj skupštini Republike Srpske upućeno i ministru, Neđi Trniniću koji je rekao da im fali još informacija o turskom investitoru.

Isto i danas poručuju iz njegovog resora – još ne znamo da li je u pitanju grant ili kredit.

Zato Mirko Šarović tvrdi da su ga prošle sedmice u Turskoj investitori pitali dokle se stiglo sa dogovorima u BIH, na šta, kaže, nije mogao da odgovori.

"Ukoliko budemo dovoljno glupi, nećemo se dogovoriti. Bilo bi bolje da su Turci rekli da će nam dati sredstva, a da će oni sami odrediti trasu, kako niko ne bi postavljao više nikakvo pitanje", izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Što se Srbije tiče, nema dileme. Njihova konačna poruka je da BiH čekaju na užičkom Kotromanu. Sada je sve u rukama dva entiteska premijera.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sudije i tužioci podijelili milione

sud bih tabla1Sudije i tužioci BiH odlučili su da po svaku cijenu naplate milionske troškove prevoza, toplog obroka, odvojenog života i smještaja.

Ta prava im je zagarantovao Ustavni sud BiH odlukama iz 2013. i 2014, kada je utvrdio da zaposleni u pravosuđu imaju pravo na pomenute naknade baš kao i svi drugi koji rade u institucijama BiH.

Vodeći se sudskom odlukom, Savjet ministara BiH uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koje su usvojene u Predstavničkom domu, ali su oborene u Domu naroda.

Međutim, sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH nisu se zaustavili, već su pred Opštinskim sudom u Sarajevu i Sudom BiH tužili BiH i od nje naplatili milionske iznose.

Većinsko "ne" za masne kamate

Prema riječima v.d. zamjenika pravobranioca BiH Mariofila Ljubića, do sada je pravosnažno okončano 15 takvih postupaka čija je ukupna vrijednost oko 2,6 miliona maraka i isplaćena je iz budžeta BiH.

Dakle, umjesto da dobiju samo naknade koje im po zakonu pripadaju, zaposleni u pravosuđu iz budžeta BiH naplaćuju još i kamatu, kao i parnične sudske troškove što iznosi nekoliko desetina hiljada KM. I sve to zahvaljujući većinskom "ne" u Domu naroda BiH.

Mariofil Ljubić uputio je dopis tom domu u kome ga obavještava da je u postupku još 30 predmeta sa zahtjevima za isplatu u iznosu od tri miliona KM, uz svakodnevni priliv novih predmeta.

"Želimo ukazati i na pojavu da isti tužioci, sigurni u pozitivan ishod sudskog postupka, podnose tužbe na kojima se nalaze samo po tri tužioca, za razliku od ranijih tužbi u kojima se pojavljivalo više desetina tužilaca, što doprinosi većim troškovima na strani BiH", navodi Ljubić.

Inertni Savjet ministara

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH Sredoje Nović (SNSD) kaže da nije protiv toga da i pravosuđe dobije naknade koje imaju ostale institucije BiH, ali smatra da se ovo pitanje mora rješavati na drugačiji način.

"Savjet ministara treba da predloži potpuno novi zakon o platama na nivou zajedničkih institucija. Takav zaključak postoji u oba parlamentarna doma, ali se do sada Savjet ministara nije oglasio. Svi pojedinačni prijedlozi izmjena i dopuna zakona samo su privremena rješenja, nije sistemsko rješenje. Nije to samo pitanje sudija i tužilaca, već i mnoga druga pitanja u vezi sa platama, kao što su jubilarne nagrade oko kojih se takođe podigla velika prašina. Potpuno se slažem da nije dobro da postoje tužbe, a s druge strane tu su ogromni troškovi s kamatama", kaže Nović za "EuroBlic".

Poslanik NDP u Predstavničkom domu BiH Momčilo Novaković poziva Savjet ministara da po hitnoj proceduri uputi novi zakon, da se koliko - toliko umanje posljedice neusvajanja ranijeg zakona o primanjima u pravosuđu.

"Pretpostavljam da se Dom naroda vodio time da izvrši pritisak da se ovo pitanje sistemski riješi. Međutim, to se ne možete uraditi odbacujući zakon koji je imao za cilj da ispravi nešto što je bilo neustavno. Mogli smo reći da su sudijama i tužiocima plate velike, ali ne možemo reći da oni nemaju prava koja imaju svi drugi zaposleni. Iz tog razloga sam podržao izmjene zakona", kaže Novaković.

Mada je Ustavni sud BiH dostavio Tužilaštvu BiH informaciju da parlament BiH nije ispoštovao njegove odluke, što je krivično djelo, Novaković smatra da parlamentarci ne mogu da odgovaraju.

"Ali, neko bi morao da bude odgovoran. Morao je na drugačiji način da uputi ovaj zakon u parlament, umjesto na uobičajen način, bez upozorenja koje su posljedice ako zakon ne bude usvojen", zaključuje Novaković.

Uradili šta su mogli

Prema riječima Mariofila Ljubića, Pravobranilaštvo je učinilo sve što je moglo u ovom sudskim procesima, ali bez usklađivanja zakona s odlukama Ustavnog suda, što je nadležnost PS BiH, može se očekivati priliv novih tužbi, kao i nove presude koje će negativno uticati na budžet BiH.

Kada budu izjednačeni sa ostalim zaposlenim, sudije i tužioce čeka 300 KM mjesečno za odvojen život, plaćen stan do 475 KM, šest maraka dnevno za hranu i plaćen prevoz.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

RAK kaznio RTRS, ATV i Hayat zbog kršenja kodeksa

rak tabla bihRegulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) jedinstvenu novčanu kaznu u iznosu od 29. 000 KM radi utvrđenog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

RAK je po službenoj dužnosti izvršio monitoring centralnih informativnih emisija RTRS-a: "Dnevnik 2", "Pečat", "Aspekt" i "Aktuelno" emitovanih u periodu od 15.10.2016. do 31.12.2016., te nakon izvršene analize, utvrdila kršenje člana 5. Stav (2), (3), (6) i (7) Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Kako stoji u objašnjenju odluke, utvđreno je da od 78 analiziranih izdanja "Dnevnika" počinje sa informacijom fokusiranom na mišljenje ili aktivnosti Milorada Dodika ili prenošenjem njegove izjave u bilo kojem svojstvu - predsjednik RS ili predsjednika SNSD-a, te prenošenjem mišljenja SNSD-a u vlasti RS bez ikakvog kritičkog osvrta.

"Utvrđeno je da je RTRS kroz informativni program kontinuirano tendenciozno promovisao interese jednog političkog subjekta, kroz selektivan pristup izvještavanju, konstantno tretiranje favoriziranih pojedinaca ili subjekata u pozitivnom kontekstu, što je uzrokovalo da kroz niz emitovanja programskih sadržaja prevlada jedno mišljenje ili stanovište kada se radi o svim političkim, privrednim ili drugim temama od javnog interesa", stoji u objašnjenju.

Takođe, navodi se kako RTRS koristi termin "takozvani" kada izvještava o Savezu za promjene čime se minimizira koalicija opozicionog bloka stranaka i time utiče na sud javnosti.

Pored toga, dana 13.12.2016. godine, RAK je primio prigovor Srpske demokratske stranke (SDS) na informativne emisije RTRS-a, "Dnevnik 2", koji se odnosio na pristrasno izvještavanje i iznošenje neistinitih informacija protiv čelnika SDS-a i Saveza za promjene.

Inicirana prigovorom Instituta za mjeriteljstvo BiH u vezi sa trajanjem televizijskog oglašavanja, RAK je po službenoj dužnosti izvršila analizu programa Alternativne televizije d.o.o. Banjaluka – Alternativna televizija za period od 06.03 do 11.04. 2017., te Hayat društva za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa d.o.o. – TV HAYAT za period od 09.03-11.04 2017, te utvrdila višestruka prekoračenja dozvoljenog limita u trajanju oglašavanja, koje za komercijalne stanice iznosi najviše 12 minuta po satu.

Radi kršenja člana 9. stav (1) Trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, Alternativnoj televiziji izrečena je novčana kazna u iznosu od 14.000 KM, a TV Hayat izrečena je novčana kazna u iznosu od 8.000 KM.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UIO BiH kreće u "obračun" sa 20.000 poreskih obveznika

uprava za indirektno banjaluka1U UIO BiH odlučili su da se “obračunaju” sa čak 20 hiljada poreskih obveznika koji, u posljednjih deset godina, nisu imali oporezivi, godišnji, promet od 50 hiljada maraka. Kako sada stvari stoje, ostaće bez PDV broja.

Na sve to, ukupno su uplatili 19 i po miliona maraka poreza, a zatražili, i dobili, duplo više povrata.

“Što se tiče obveznika koji bude deregistrovan iz isitema PDV-a to ne znači da on neće moći obavljati svoju djelatnost dalje. Naprotiv on će svoju djelatnost moći obavljati s tim da neće biti obveznik u sistemu PDV-a i UIO već će svoju djelatnost nastavljati obavljati, a svoje obaveze po osnovu sada direktnih poreza uplaćivati PURS, PUFBiH i Distrikta”, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.

Iz UIO najavljuju da će novim prijedlogom Zakona o PDV-u, koji je u završnoj fazi, tražiti povćanje praga za registraciju u sistem PDV-a na 75, možda i na 100 hiljada maraka. Time bi “očistili” sistem od onih koji traže ogroman povrat za malu uplatu.

“To znači da će u okviru praga PDV od 100 hiljada maraka jedan zanatlija, jedan moler, farbar, obućar, moći da prijavi tri radnika i moći da ukalkuliše svoje materijalne troškove i da ne prelazi taj prag PDV-a koji je ranije bio veoma nizak”, pojašnjava Goran Račić, iz Područne privredne komore Banjaluka.

Zato se najavljenom povećanju PDV limita, posebno raduju mali preduzetnici i zanatlije. Za banjalučkog časovničara Dušana Kudru svaka mjera koja olakšava poslovanje je dobrodošla.

“Po meni je najbitnije da, i za njih a i za nas, da jednom mjesečno svoje obaveze plaćamo i onda to ide. Preduzetnik je zadovoljan kad obaveze nisu velike. Onda ih rado i redovno plaća”, rekao je Dušan.

Da li je tako provjeravaće inspektori. Već su krenuli u kontrolu obveznika koji, duže vrijeme, prijavljuju niske, ili čak promete s nulom.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Crnadak se nada skorijem dolasku Vučića u Sarajevo

igor crnadak jahorinapressMinistar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da se nada da će Aleksandar Vučić, u svojstvu novog predsjednika Srbije, uskoro posjetiti Sarajevo.

On je rekao da je Vučić pokazao da želi dobre odnose u regionu i popravljanje odnosa s Bošnjacima.

"Ja ne samo da to očekujem, već se iskreno nadamo da će predsjednik Vučić vrlo brzo da posjeti BiH, jer je on osoba koja je i kao premijer pokazala da iskreno želi dobre odnose u regionu, iskreno želi popravljanje odnosa sa, prije svega, Bošnjacima, a isto tako i jačanje odnosa s BiH - rekao je Crnadak.

Posjeta Sarajevu prethodnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića je više puta bila najavljivana, ali nikada nije realizovana.

Crnadak je rekao da je Vučić uvek imao korektan i izbalansiran pristup i izrazio uvjerenje da će "i sa novom vladom i sa gospodinom Vučićem na mjestu predsjednika, to biti dobar osnov za unapređenje odnosa i sa Republikom Srpskom i BiH".

Šef diplomatije BiH kaže da će u utorak biti otvorena nova zgrada ambasade BiH u Beogradu koja će biti u vlasništvu BiH.

"Kolega Ivica Dačić i ja ćemo zajedno da budemo tu, da zajedno pošaljemo snažnu poruku o jakim i prijateljskim vezama Srbije i BiH. Uvjeren sam da će to simbilički biti jedna poruka da BiH zapravo kupovinom prostora u Beogradu za potrebe svoje ambasade šalje jasnu poruku da smo tu, da ostanemo za sva vrijeme i gradimo dobre odnose zajedno", rekao je Crnadak za agenciju "Beta".

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Savjet ministara BiH ne prihvata uslove Vlade Srpske

denis zvizdic bihSavjet ministara BiH ne može prihvatiti uslov koji je postavila Vlada Republike Srpske da se u dogovorima oko Transportne zajednice jugoistočne Evrope odlučuje po principu rotacije, izjavio je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je rekao da bi prihvatanje uslova iz Republike Srpske značilo kršenje nadležnosti, te je dodao da očekuje bezuslovnu jer je o Transportnoj zajednici prvi koraci dogovoreni 2009. godine od strane tadašnjeg sastava Savjeta ministara BiH što je potvrdilo i Predsjedništvo BiH 2010. godine.

Prema njegovim riječima, tada nije bilo nikakvih primjedbi ni uslova ni od strane entitetskih vlada. Napomenuo je da ova oblast spada u međunarodne ugovore i da ne potpada pod mehanizam koordinacije.

Ismir Јusko, ministar transporta i komunikacija BiH, je rekao da je uvjeren da će riješenje biti pronađeno uskoro, i da BiH neće izgubiti 500 miliona evra koji su obećani na konferenciji u Trstu, a koji su uslovljeni potpisivanjem ugovora o Transportnoj zajednici od strane BiH.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tužilaštvo BiH: Četiri osobe optužene zbog referenduma

tuzilastvo bihTužilaštvo Bosne i hercegovine podiglo je optužnicu protiv 4 osobe zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopšenju Tužilaštva, optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv:

- Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru

- Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli

- Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpcu

- Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banja Luci

"Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske", stoji u saopštenju Tužilaštva.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji Republike Srpske i proveden 25.09.2016. godine, te na taj način učestvovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

"Optuženi se terete da su počinili krivičnoo djelo "Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava", iz članka 239. KZ BiH", stoji u saopštenju.

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage.

Naredba o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, imaju imunitet od krivičnog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik i Čović se složili da su odnosi u BiH potpuno narušeni

covic dodik sastanak mostarLideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Mostaru o odnosima unutar BiH, te zajedno konstatovali da su narušeni.

Oni su se složili oko činjenice da nema više parlamentarne većine ni u Bosni i Hercegovini niti u Federaciji BiH.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik novinarima je rekao da Savjet ministara BiH ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom, jer je to pomoćni organ Predsjedništva BiH, a ne neka posebna struktura, te da nema podršku iz Republike Srpske.

Dodik je istakao da je lider SDA Bakir Izetbegović izgubio političku snagu i da se sad, uz pomoć Savjeta ministara BiH i drugih bh. institucija pokušava obračunati sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda.

I predsjednik HDZ BiH Dragan Čović se složio sa Dodikom te dodao da nema više parlamentarne većine kako na nivou BiH, tako i na nivou Federacije BiH.

On je naveo da se ta većina pravi od tačke do tačke dnevnog reda, ali da je sada važno da se u takvoj situaciji do izbora naredne godine sačuvaju, koliko-toliko, odnosi u BiH zbog evropskog puta.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Obustavljene istrage protiv Dodika i Cvijanovićeve u predmetu "Referendum"

tuzilastvo bihTužilaštvo BiH obustavlja istrage protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović u predmetu "Referendum", prenose federalni mediji.

Navode da je protiv predsjednika Republike Srpske već obustavljena istraga za navodno rušenje ustavno-pravnog poretka BiH, i da bi javnost o svemu trebala biti obavještena u narednih desetak dana.

Iz Tužilaštva BiH danas nam nisu odgovorili da li je istraga obustavljena.

U Kabinetu predsjednika Republike Srpske ističu da ove informacije neće komentarisati, sve dok ne budu i zvanično potvrđene.

Prema navodima federalnih medija, u optužnici u ovom slučaju ipak će se naći Siniša Karan i ostali članovi Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

Te navode ni Karan ne želi da komentariše do zvanične potvrde iz Tužilaštva.

U ovom predmetu ispitivani su i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović.

Federalni mediji navode da oni neće obiti obuhvaćeni optužnicom.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Crveno svjetlo Savjeta ministara za transportnu zajednicu zemalja regiona

kamioni cekanje 2017BiH će biti jedina zemlja zapadnog Balkana koja na predstojećoj konferenciji u Trstu neće potpisati ugovor o transportnoj zajednici zemalja regiona jer ministri Savjeta ministara iz Republike Srpske, zbog negativnog stava Vlade Republike Srpske, taj prijedlog nisu podržali na posljednjoj sjednici.

Kako nam je potvrdio Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica, te je naglasio da je u interesu BiH da ga potpiše.

"Prometna zajednica je u skladu sa dobrom praksom EU i predstavlja značajan korak u procesu integrisanja BiH u punopravno članstvo EU, što je spoljnopolitički prioritet BiH", rekao je on.

S druge, pak, strane, u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske upozoravaju da u Vladi smatraju da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU.

"Suština sporazuma je da se prihvataju standardi i propisi EU i da se omogući otvaranje tržišta prema drugim operaterima, kako iz zemalja u okruženju, tako i iz zemalja EU, za šta BiH u ovom momentu nije spremna, jer transportna infrastruktura u BiH još nije na onom nivou razvoja koji zahtijevaju evropski standardi", navela je Nikolina Trninić, portparol Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ona ističe da je sličan stav zauzela i Vlada FBiH, i da je Savjet ministara odlučio da povuče ovu tačku s dnevnog reda, kako bi u narednom periodu bilo izvršeno usaglašavanje sa nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima.

Jusko, pak, kaže da će liberalizacija željezničkog sektora biti dio procesa koji uključuje tranzicioni period za ispunjavanje predviđenih uslova i ocjenu stepena ispunjenosti.

"Tek kada procjena bude pozitivno ocijenjena, ide se u narednu fazu realizacije", rekao je on.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potvrdio nam je da je bio među ministrima iz RS koji su tražili da se to pitanje skine s dnevnog reda zbog stava Vlade RS.

"Ministar Jusko radi na usaglašavanju stavova po ovom pitanju s entitetima, i kad se oni dogovore, onda će to pitanje ponovo doći na Savjet ministara i to je jedino ispravno uraditi na takav način", rekao je Šarović.

On je dodao da razumije stav da se čeka ulazak u EU, ali se pita da li je ovo moguće realno i ostvariti.

"Sve druge zemlje su već potpisale ovaj sporazum, pa će trebati 'debelo' obrazloženje zašto mi nećemo", rekao je Šarović.

Zorana Mihajlović, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije, rekla je da će njena zemlja potpisati sporazum.

"Za nas je najvažnije da se povežemo sa svim zemljama i mi to radimo i koridorom 10 i koridorom 11, i sa BiH, i sa Mađarskom preko pruge Beograd - Budimpešta, i novim autoputem Niš - Priština", rekla je Mihajlovićeva za Radio-televiziju Srbije.

"Za nas je zbog toga važan ugovor o transportnoj zajednici. Kao što smo pre desetak godina potpisali ugovor o Energetskoj zajednici zemalja jugoistočne Evrope, gde imamo jedinstveno tržište električne energije, sada ćemo imati i jedinstveno tržište transporta", dodala je ona.

Mihajlovićeva je istakla da će Srbija, ne samo na samitu u Trstu, nego i u nekim narednim mjesecima, posebno insistirati na uklanjanju svih nefizičkih barijera na granicama zemalja u regionu.

"Zato što će izgraditi puteve, autoputeve i brze saobraćajnice, Srbiji treba da na granicama nema nikakvog zastoja", dodala je ona.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed