Menu
A+ A A-

Haos u SDA produbio krizu u vlasti BiH

klub sda parlamentHaos u SDA prelio se i na Parlament BiH, gdje niko ne može da kaže da li postoji većina i ko je čini nakon što su četvorica dojučerašnjih poslanika najjače bošnjačke stranke najavila formiranje zasebnog kluba u Predstavničkom domu.

Većina koju čine SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene na klimavim je nogama od samog formiranja, a o većini važnih pitanja nema zajedničkog stava.

Ulje na vatru dolila je preksinoćna odluka Predsjedništva SDA nakon burne maratonske sjednice da iz stranke isključi poslanika Senada Šepića i izrekne javne opomene pred isključenje njegovim kolegama Salku Sokoloviću, Sadiku Ahmetoviću i Šemsudinu Mehmedoviću.

Odluka o isključenju i "žutim kartonima" opravdana je tvrdnjama o rušenju ugleda stranke, a uslijedila je nakon što četvorka, koja je već duže vrijeme u sukobu sa liderom stranke Bakirom Izetbegovićem, na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije podržala set zakona koji su uslov za nastavak aranžmana između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za koje je glasao ostatak poslanika SDA. Protiv seta zakona bili su i opozicioni poslanici i vladajući Savez za promjene.

Već juče su trojica "odmetnutih" poslanika iznijela svoje stvari iz prostorija Kluba poslanika SDA, a Šepić će to učiniti čim se vrati sa putovanja iz Strazbura.

''Najvjerovatnije ćemo nas četvorica napraviti poseban klub i izdvojiti se iz Kluba poslanika SDA. Volio bih da su i mene isključili iz stranke. Oni nastoje da razbiju sve one koji hoće da demokratizuju SDA, da bi oni vladali našim životima'', rekao je Sokolović.

Ahmetović je kazao da je Predsjedništvo SDA pokazalo da ne poštuje silu argumenta, već argument sile.

''U SDA je sada zvanično uveden verbalni delikt, guši se sloboda mišljenja'', kazao je Ahmetović.

Upitan da li će se potezi vrha SDA odraziti na parlamentarnu većinu, Ahmetović je rekao da oni koji su ovo uradili poslanicima koji misle svojom glavom treba da razmišljaju o tome da li imaju parlamentarnu većinu. Mehmedović jedini nije davao izjave, a nakon sjednice Predsjedništva SDA ostavio je interesantnu poruku na društvenim mrežama: "Senad Šepić... drugi dio počinje".

Izetbegović je rekao da je Senad Šepić isključen jer je prešao crvenu liniju, a da izricanje javnog ukora Salku Sokoloviću, Sadiku Ahmetoviću i Šemsudinu Mehmedoviću predstavlja žuti karton.

''Bili smo ih obavezali da glasaju za izmjene seta zakona o akcizama po hitnom postupku, ali to nisu učinili'', rekao je Izetbegović.

Potpredsjednik SDA Safet Softić je kazao da će novonastala situacija vjerovatno imati dodatni udar na parlamentarnu većinu. Na pitanje da li je za izlaz iz ove situacije bilo drugačijih rješenja rekao je da vjerovatno jeste, ali da je odlučeno kako jeste.

''Kad jednom čaša pukne, onda je to tako'', rekao je Softić.

Delegat SDS-a u Domu naroda Darko Babalj je istakao da će ta stranka nakon formiranja novog kluba biti najjača u Parlamentu BiH.

''Očigledno je da je nova parlamentarna većina već na djelu i to sastavljena od onih koji nisu podržali hitnu proceduru za set zakona o akcizama'', smatra Babalj.

Delegat HDZ-a BiH Ljilja Zovko je rekla da će se izlazak četvorice poslanika SDA iz kluba ove stranke najdirektnije odraziti na parlamentarnu većinu, iako ne mora značiti da će oni biti opozicija.

''Ako su opozicija SDA ne znači da će biti opozicija reformskim zakonima, ali vidjećemo'', smatra Zovko.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić napominje da je parlamentarna većina i do sada bila pod znakom pitanja, a da je ovo uvod u novu nestabilnost i krizu vlasti.

''Ovo je novi udar na njihove klimave noge i postoji mogućnost da budu stvoreni novi odnosi, ali i oni će biti nestabilni. SNSD je u opoziciji do 2018. godine'', rekla je Majkićeva i dodala da će se odnosi usložnjavati i na relaciji Bošnjaci'', Hrvati kada u proceduru stignu izmjene Izbornog zakona, koje najavljuje HDZ BiH.

Feudalno društvo

Senad Šepić kaže da je davno odbacio politiku SDA zbog vannarodnog djelovanja.

''Ovo rukovodstvo odvojilo je SDA od naroda. To vide svi, osim onih koji pripadaju političkoj vrhuški okupljenoj oko predsjednika, nekoliko porodica i onih koji su na budžetskim jaslama, a koji su spremni poltronski držati jezik za zubima zarad vlastitog komoditeta. Bakir Izetbegović svoju suprugu privatno štiti tako što joj daje državni automobil. To je privatna država i običnim jezikom to se zove feudalno društvo'', istakao je Šepić.

Poniženje Osmanovića

Komentarišući činjenicu da Predsjedništvo SDA nije izreklo sankcije onima koji su izvršili napad na zamjenika predsjednika stranke Adila Osmanovića u Srebrenici, Salko Sokolović kaže da je to prava slika stanja u SDA.

''Isključuju iz stranke ljude koji žele dobro i stranci i narodu, a ne sankcionišu one koji napadaju drugog čovjeka u stranci'', istakao je Sokolović.

Sadik Ahmetović je dodao da nikada niko nije ponizio nikog u SDA koliko je Izetbegović ponizio Osmanovića.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nestala tinejdžerka u Sarajevu

amila rovcaninPorodica traga za trinaestogodišnjom djevojčicom Amilom Rovčanin koja je nestala u sarajevskom naselju Dobrinja, a iza sebe je ostavila oproštajno pismo.

Na društvenim mrežama pokrenut je apel kojim se građani mole da se jave policiji ili porodici ukoliko su vidjeli Amilu Rovčanin, a tačnost ove informaciju potvrdila nam je sestra nestale djevojčice.

Amila Rovčanin zadnji put je viđena jutros (26. april) u maskirnim pantalonama i bijeloj krznenoj dukserici kod Osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji.

Porodica moli da ukoliko je neko prepozna ili ima informaciju o njenom nestanku da to prijavi policiji ili na broj telefona 062/370/208.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Uljepšavanje grada za odlazak na ekskurziju

sarajevski srednjoskolciUčenici Srednje zubotehničke škole će zajedno sa radnicima komunalnog preduzeća Park sutra uređivati lokalitet Crnog vrha ispod romskog naselja. Planirane aktivnosti podrazumijevaju sadnju drveća i ukrasnog bilja kao i sjetvu trave.

Akcija se provodi cilju zaštite i očuvanja okoline, a u nju će biti uključeni i srednjoškolci kako bi kroz društveno koristan i odgovoran rad, obezbijedili finansijsku podršku njihovim vršnjacima slabijeg imovinskog stanja za odlazak na ekskurziju u 2017.

Ekološka akcija "Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu“ koja je trebala da bude realizovana u okviru obilježavanja Dana planete zemlje, odgođena je zbog izuzetno loših vremenskih prilika.

Učenici Srednje zubotehničke škole će zajedno sa radnicima komunalnog preduzeća Park sutra uređivati lokalitet Crnog vrha ispod romskog naselja. Planirane aktivnosti podrazumijevaju sadnju drveća i ukrasnog bilja kao i sjetvu trave.

Preostale ekološke akcije koje su ranije bile najavljene, prolongirane su za 6. maj 2017. godine.

Učenici četiri sarajevske srednjoškolske ustanove: Srednje medicinske škole, Gimnazije Obala, Srednje zubotehničke škole i Prve bošnjačke gimnazije će zajedno sa članovima mjesnih štabova civilne zaštite, savjeta mjesnih zajednica, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave i svih drugih zainteresiranih građana, čistiti i uređivati javne površine na nekoliko lokacija – botanički park "Arboretum“ na Betaniji, Koševski i potok Sušica.

Akciju zajednički realizuju opštinske službe za: civilnu zaštitu; lokalnu samoupravu; za obrazovanje, kulturu i sport, a za ovu namjenu u budžetu Opštine Centar obezbijeđeno je 10 hiljada maraka.

Iz Opštine Centar podsjećaju da su na ideju učenika trećeg razreda Srednje medicinske škole Dženana Hodžića, učenici pokrenuli radnu akciju pod nazivom "Ekskurzija 2017" kako bi pomogli svojim vršnjacima koji nisu u mogućnosti da plate odlazak na ekskurziju.

"Načelnik Ajnadžić, za koga je ekologija na visokom mjestu prioriteta, se sa velikim zadovoljstvom uključio u ovu akciju koja ima za cilj da mladi svojim radnim angažmanom prikupe sredstva za odlazak na ekskurziju", saopšteno je.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izrael traži od BiH nekretnine vrijedne milijarde evra

sarajevo gradBosna i Hercegovina i Poljska jedine su dvije evropske zemlje koje nisu napravile nijedan korak kako bi obeštetile Jevreje i vratile im imovinu oduzetu tokom Holokausta, navodi se u studiji objavljenoj u Izraelu.

U studiji pod nazivom "Povrat nepokretne imovine tokom Holokausta" (The Holocaust /Shoah/ Immovable Property Restitution Study) analizirano je jesu li bivše komunističke zemlje Istočne Evrope provele Terezinsku deklaraciju iz 2009. koju je potpisalo 46 zemalja, a koja se odnosi na povrat imovine, piše The Times of Israel.

''Više od 70 godina nakon Holokausta značajan dio nepokretne imovine koja je oduzeta Jevrejima nije vraćena'', navodi se u studiji koja je objavljena na Dan sjećanja na Holokaust.

Posebna kritika upućena je Bosni i Hercegovini te Poljskoj koje, za razliku od drugih zemalja potpisnica Terezinske deklaracije, nisu čak niti donijele zakone o ovom pitanju.

''U Poljskoj je procentualno ubijeno najviše Jevreja u Evropi. Šest miliona Jevreja ubijeno je tokom Holokausta uoči i tokom Drugoga svjetskog rata. Tri miliona Jevreja ili oko 90 posto Jevrejske populacije ubijeno je nacističkim logorima u Poljskoj'', navodi se, između ostalog u studiji.

U Terezinskoj deklaraciji se, između ostalog, navodi da bi imovina koja je oduzeta od Jevreja tokom i nakon Drugoga svjetskog rata trebala dati preživjelima ili se koristiti za obrazovanje današnjih generacija o Holokaustu.

Ovo pitanje postavili su iz Izraelskog savjeta za spoljne odnose i srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću tokom njegovog boravka u Jerusalemu.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, kazao je tad za ''Faktor'' da je pred Drugi svjetski rat u BiH živjelo oko 14.000 Jevreja koji su većinom izgubili i život i svoju imovinu.

''U BiH je živjelo oko 14.000 Jevreja 1941. Ako je svaka jevrejska familija imala najmanje jedan stan ili kuću, to je oko 4.000 stambenih objekata. S druge strane, veći dio tih Jevreja je imao neki biznis, imalo je svoje radnje ili proizvodne pogone. Sve je to konfiskovano. Ako se počne na tome ozbiljno raditi, onda ćemo morati početi i ozbiljno računati. Ukupna procjena vrijednosti imovine koja je nacionalizovana u BiH je između deset milijardi i 15 milijardi evra. Ako je 20 posto te imovine jevrejsko, onda su tri milijarde evra neka razumna cifra'', rekao je Finci za ''Faktor'', koji je tom prilikom istakao da je većina zgrada od Vječne vatre do Marijinog dvora bila u vlasništvu Jevreja.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sarajevski maraton skupio 10.000 KM za djecu sa autizmom Istaknut

ulicna trka sarajevo 2017Ulična trka ''Deksalgin 5k Spring Run'', održana danas u Sarajevu, skupila je više od 10.000 KM za pomoć djeci sa autizmom.

Ovaj sportski projekat je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života, a organizatori su istakli da je on veoma značajan, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi NVO Marathon i organizaciji EDUS.

Organizatori dodaju da je na taj način kreirana humanitarna platforma u okviru koje je skupljeno više od 10.000 KM, koje će biti uručene Udruženju EDUS za pomoć i podršku licima sa autizmom. 

Novac je skupljen prodajom ''kilometara'' kroz učešće ''plavih trkača'', a to su rekreativni trkači koji su trčali za osobe sa autizmom. Oni su prodavali ''kilometre'' i prikupljali sredstva za pomenuto Udruženje, koje svakodnevno pomaže djeci koja se bore sa ovom bolešću. 

Trka se kretala centrom Sarajeva, od BBI centra ulicom Maršala Tita, preko Marijin Dvora, Obalom Kulina bana, do Vijećnice, Sebilja, Vječne vatre i nazad ponovo do BBI centra. U današnjoj trci učestvovalo je preko 400 takmičara, a pobijedio je Osman Junuzović iz Doboja.

Njegovo vrijeme je bilo 15:15:00 nakon pet kilometara pređe trase, a u ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Lucia Kimani, bh. reprezentativka porijeklom iz Kenije.

 

 

 

 

Foto: radiosarajevo.ba

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

BiH pri vrhu liste po odlasku boraca u redove ''Islamske države''

borci islamske drzavePrema broju osoba koje su se priključile Islamskoj državi, u odnosu na opštu populaciju, Bosna i Hercegovina se nalazi na sedmom mjestu, podaci su Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja.

Ispred BiH se, prema broju ljudi koji su otišli da ratuju na strani Islamske države, nalaze Tunis, Maldivi, Jordan, Liban, Kosovo i Libija, prenosi Radio Sarajevo.

U ukupnom poretku svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, ne uzimajući u obzir broj stanovnika, BiH je na 15. poziciji prema broju ljudi koji su se priključili Islamskoj državi.

Tako izveštaj navodi da je iz BiH, prema zvaničnim podacima, na strana ratišta Islamske države otišlo 330 ljudi. Prema ovom izveštaju, Srbija zauzima 19. poziciju u odnosu broja muslimanskog stanovništva i broja osoba koje su se priključile ID.

Nacionalni ured za ekonomska istraživanja objavio je i "top pet" zemalja koje su regrutni centri Islamskoj državi: Tunis, Saudijska Arabija, Rusija, Turska, Jordan.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zeleno svjetlo za ruske milione

parlament savjet ministara nezavisneSporazum između Saveta ministara BiH i ruske vlade o klirinškom dugu Rusije prema BiH od 125.157.834 dolara dobio je "zeleno svjetlo" Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja ga je uputila Predstavničkom domu na davanje saglasnosti.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak potpisali su 21. marta u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH, prema kojem će BiH biti isplaćeno 125.157.834 američka dolara.

Dogovoreno je da će sredstva biti raspoređena tako što će Federacija BiH dobiti 58 odsto, ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto, ili 36.295.771 dolar, institucije BiH deset odsto, ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto, ili 3.754.735 dolara.

Bosna i Hercegovina je, inače, jedina zemlja iz bivše Jugoslavije kojoj još nije isplaćen takozvani klirinški dug, ali je istovremeno i jedina zemlja bivše SFRJ kojoj će dug biti isplaćen u gotovini, a ne u robi.

PLANOVI

Milioni dolara iz Rusije uglavnom su uračunati u budžete za ovu godinu. Dok su vlasti Republike Srpske još ranije rekle da će njime biti isplaćen novac za podsticaje poljoprivrednicima, zajedničke institucije BiH ova sredstva su planirale za kupovinu ili izgradnju objekata za smještaj institucija BiH.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Poslanici SNSD ipak na sjednici Parlamentarne skupštine

parlament bih sjednica 2Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji nisu prisustvovali početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu se, između ostalog, nalazi i set zakona o akcizima, nakon kratke pauze pridružili su se ostalim poslanicima koji nastavljaju sa radom.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o hitnoj proceduri donošenja Seta zakona kojim bi benzin poskupio za 15 feninga.

Iako su do sada odbijali da prisustvuju sjednicama kojima predsjedava Šefik Džaferović, navodno, zbog njegove ratne uloge, čini se da je današnji ulog za poslanike SNSD-a mnogo značajniji.

Naime, eventualnim usvajanjem predloženog Seta zakona o nafti i naftnim derivatima dodatna sredstva obezbijedila bi se i entitetskim vlastima, ali i omogučio nastavak aranžmana sa MMF-om.

Ministri iz Saveza za promjene nisu podržali Set zakona koji je u parlamentarnu proceuru uputio Savjet ministara, dok su poslanici ove koalicije najavili da neće podržati usvajanje po hitnoj proceduri.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NASA stiže u BiH

nasaNASA stiže u BiH, tačnije u Tuzlu, a to je velika prilika za sve one koji su kreativni, koji imaju napredne ideje, a žele da se uključe u rješavanje globalnih problema!

Međunarodno NASA-ino takmičenje Space Apps Challenge ove godine će se prvi put održati u BiH, piše Faktor.ba.

"Takmičenje se sastoji iz dva događaja. Data Bootcamp (pripremni događaj) će biti održan 22. aprila, u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u 10.30 sati. Hackathon (glavno takmičenje) u kojem timovi rade zajedno kako bi pronašli inovativna rješenja za izazove koje im postavi NASA, takođe će se održati u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u devet sati 29. aprila, i trajat će do 17 sati 30. aprila, kada će biti proglašeni pobjednici Hackathona", najavili su organizatori.

Prijava i učešće su besplatni i ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju starost ili obrazovanje učesnika. Studenti, naučnici, programeri, dizajneri, inženjeri, oni koje vole tehnologiju, svi su dobrodošli da se okušaju u rješavanju globalnih problema sa kojima će se u skorijoj budućnosti susresti ljudski rod.

"Cilj Space Apps Challengea, koji se širom svijeta održava od 2012. godine je da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme u vezi sa svemirom i Zemljom. Proteklih godina izazovi na hackathonu su uglavnom bili u vezi sa svemirom. Učesnici su se bavili temama poput putovanja na Mars, Sunčevim sistemom i aeronautikom. Ove godine tema je Zemlja. Učesnici će koristiti podatke o našoj planeti koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što više o Zemlji i njenim komponentama koje uključuju okeane, tlo i živa bića", navodi se u uputstvima organizatora.

Iz NASA-e naglašavaju da je Space App Challenge mjesto na kojem svi zainteresovani imaju da postanu dio naučnih istraživanja i na taj način pomognu u rješavanju brojnih globalnih izazova. Hackathon nije samo u vezi s aplikacijama jer se za rješavanje izazova može koristiti robotika, hardver, dizajn, manipulacija podataka i brojne druge metode i tehnologije.

Svi zainteresovani koji žele učestvovati na Hackathonu i Data Bootcampu trebaju se registrovati online na NASA-inoj web stranici, a na istoj stranici se mogu pratiti i sve novosti u vezi s ovim događajem, a više informacija se može pronaći na Facebook stranici događaja.

Najbolji učesnici u Tuzli će biti nagrađeni, a učestvovat će i u natjecanju na globalnom nivou.

Podsjećamo, NASA je američka federalna agencija za istraživanje svemira, koja ima godišnji budžet veći od 18 milijardi dolara.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SDS protiv SNSD za smjenu Savjeta ministara

mladen bosic parlament bih1Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je danas u Sarajevu da Kolegijum ovog doma nije uvrstio u parlamentarnu proceduru zahtjev Kluba poslanika SNSD-a za smjenu Savjeta ministra BiH.

On je naveo da je Kolegijumu stigao dokument sa šest potpisa članova Kluba SNSD-a pored kojeg je napisano i sedam imena članova Kluba SDS-a, koji niko od njih nije napisao jer se, prema njegovim riječima, radi o čistom politikantstvu.

"Ukoliko žele da urade nešto konkretno, a pozivaju se da su za smjenu Savjeta ministara jer su preglasani ministri iz Republike Srpske, ja ih pozivam da sutra zajedno na sjednici oborimo zakone koji su na takav način uvršteni u parlamentarnu proceduru. Zajedno ćemo glasati protiv povećanja cijena goriva, odnosno akciza i na taj način zaštititi integritet ministara", rekao je Bosić u obraćanju novinarima.

Prema njegovim riječima, zahtjev Kluba poslanika SNSD-a pokušaj je skretanja pažnje sa stvarnih problema.

"SNSD se ponaša kao džeparoš koji vas zagrli jednom rukom, a drugom rukom vam radi u džepu", dodao je Bosić.

Kada je riječ o glasanju o akcizama na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma, Bosić je rekao da je to i dalje nepoznato.

"Ne znamo da li su obezbijedili zavrtanjem ruku ponekog poslanika da bi im ovaj put prošla hitna procedura", naglasio je Bosić, navodeći da se sve svodi na to da se zakoni usvajaju u hitnoj proceduri kako ne bi bilo amandmana.

Prema njegovim riječima, pitanje akciza suviše je ozbiljno da bi bilo rješavano na ovaj način.

On smatra da nema smisla da iz akciza na gorivo novac za izgradnju auto-puteva, posebno ne za planirani auto-put od Banjaluke do Splita, izdvaja i neko ko nikada neće koristiti te puteve.

"Ostajemo pri tvrdnji da moramo ući u raspravu. Bićemo protiv hitne procedure, koju ponovo nameće Savjet ministara preglasavanjem srpskih ministara", istakao je Bosić, dodavši da set zakona o akcizama zahtijeva veliku raspravu ne samo u parlamentu nego i šire javnosti.

Bosić je konstatovao da parlamentarna većina ne funkcioniše već duže vremena, ali da će Savjet ministara raditi ovako sve dok se ne formira neka nova parlamentarna većina koja može izabrati novi Savjet ministara.

"Ukoliko SNSD ima novu parlamentarnu većinu, nemamo ništa protiv da nas obavijesti i da se izabere novi Savjet ministara", rekao je Bosić, procijenivši da u narednom periodu BiH čekaju nove krize, među kojima je kriza zbog Izbornog zakona.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Lobiranje, pritisci i ucjene u Parlamentu BiH

parlamentbihsarajevoKako se približava sjednica Predstavničkog doma BiH tako se pojačavaju lobiranja, ucjene i pritisci na poslanike da podrže uvođenje akciza na gorivo, i to po hitnoj proceduri. U ovom trenutku odnos je izjednačen, ali se broj poslanika za i protiv mijenja iz časa u čas.

Na prošloj sjednici odnos je bio 19 za i isto toliko protiv, ali nije bila prisutna poslanica SNSD Milica Marković. U međuvremenu, poslanik ASDA Jasmin Emrić, koji je bio uzdržan, odlučio je da u četvrtak glasa protiv. Međutim, za iduću sjednicu, iz zdravstvenih razloga, neizvjestan je dolazak protivnika novih nameta - Mirsada Mešića iz SDP i Maje Gasal Vražalice iz DF.

''Po svemu sudeći, ljude će donositi na štakama, samo da glasaju. S druge strane, nikada nije bio snažniji strani pritisak na parlamentarce da podrže akcize'', pričalo se juče u parlamentu BiH.

Ipak, sve oči su uprte u ''odmetnute'' poslanike SDA – Sadika Ahmetovića, Šemsudina Mehmedovića, Senada Šepića i Salka Sokolovića, koji kao uslov za glas traže usvajanje njihovih zaključaka.

Šepić je za ''EuroBlic'' rekao da on traži da parlament BiH kontroliše način trošenja novca od povećanja akciza za 15 feniga po litri goriva.

''Drugi zaključak je da se pet feniga troši za gradnju puteva u onim sredinama kroz koje ne prolazi koridor ''5C''. Smisao je da se BiH ravnomjerno razvija. Treći zaključak je donošenje zakona o podsticajima i uvođenje ''plavog dizela'' za poljoprivrednike. Prema informacijama koje imam, nema spremnosti da zaključci budu prihvaćeni, što znači da ne mogu da glasam za zakon o akcizama'', rekao je Šepić.

I Mehmedović je ranije izjavio da će i on parlamentu ponuditi zaključke, prije glasanja o hitnoj proceduri o akcizama.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Negiranjem postojanja Republike Srpske sve je manje BiH

mladen ivanic 2017Predsjedništvo BiH zaprimilo je dopis Ministarstva odbrane BiH u vezi sa proslavom Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske, a kojim se od Predsjedništva BiH traži stav u vezi sa programom proslave i obraćanjem predsjednika Republike Srpske na centralnoj svečanosti.

Tom prilikom predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić pismenim putem je poručio da je neprihvatljivo da program proslave Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji, po zakonu, baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, i u skladu sa tom baštinom, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske, bude predmet nove političke krize u BiH.

''Neprimjereno je da se instituciji predsjednika Republike Srpske, koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji nastavlјa da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske'', naveo je dr Ivanić u dopisu.

Ivanić navodi da ovim dopisom, kojim se traži izjašnjenje Predsjedništva BiH, nastavlјa se praksa negiranja postojanja Republike Srpske i njenih institucija.

''Ta praksa u BiH započeta je osporavanjem obilјežavanja 9. januara, Dana Republike. Ovakvim pristupom, nepoštovanjem Republike Srpske i njenih institucija, te stalnom proizvodnjom političkih kriza, svaki dan je sve manje Bosne i Hercegovine'', istakao je Ivanić.

Kako ističe, očigledno je da u BiH postoje političke snage kojima te krize trebaju, a te političke snage ne dolaze iz Republike Srpske.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed