Menu
A+ A A-
Bosna i Hercegovina

Jusić: Ponovo bih isto postupio

sead jusicSead Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH kojem je danas izglasano nepovjerenje na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u izjavi koju je dao u Briselu nešto prije izglasavanja odluke, naglasio je da bi isto postupio kao i 9. januara ove godine, kada je potpisao odluku da počasna jedinica Oružanih snaga BiH može biti anagažovana u obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Apsolutno bih uradio isto, jer moja funkcija nije važna. Tog momenta je važnije bilo zaustaviti dva procesa. Jedan koji se dešavao kod pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, jer su neodgovornim politikama dovedeni da biraju između Republike Srpske i BiH. Otišli su prije 9. januara sa posla ne znajući hoće li se 10. vratiti. S druge strane, Bošnjaci, redom razni komandiri, komandanti, počeli su biti veći od članova Ustavnog suda, analizirajući trebaju li nešto izvršiti ili ne trebaju“, rekao je Jusić i dodao:

“Ništa ja nisam uradio samoinicijativno, u Ministarstvu postoji sistem odlučivanja u kojem učestvuju ministrica i nas dvojica zamjenika, a potpis je samo tehničko pitanje. U kontekstu rješavanja problema koji je nastao, kada smo dogovarali i razgovarali kako se to može riješiti da se ne dese ova dva procesa, naravno, po cijenu bilo čega, isto bih postupio. Ubijeđen sam da je ta odluka dovela do toga da imamo jače Oružane snage i Ministarstvo odbrane, nikako slabije”, istakao je Jusić.

Zastupnički dom PS BiH danas je prihvatio zahtjev poslanika Socijademokratske partije i Demokratske fronte da se smjeni Jusić. Predsjedavajući tog doma Šefik Džaferović prihvatio je prijedlog SBB-a da se glasa odvojeno o smjeni ministra odbrane Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Jerinića. Ovaj prijedlog nije dobio dovoljno glasova da bi oni bili smijenjeni.

Odluka o smjeni Jusića postaće pravosnažna ukoliko je potvrdi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pandurević: Smjena Jusića dokaz patriotizma SNSD-a

aleksandra pandurevic parlamentAleksandra Pandurević šef kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH kazala je danas da je SNSD pokazao svoj patriotizam nedolaskom na sjednicu i time što nije spriječio smjenu zamjenika ministra odbrane Seada Jusića.

SNSD je, tvrdi Pandurevićeva, dopustio salve uvreda na račun Devetog januara i Republike Srpske, te dozvolio da Jusić bude smijenjen zbog toga što je odlučio da ustupi počasnu jedinicu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

"Koliko njima vrijedi patriotizam to pokazuje činjenica da su se prodali za kilogram pečenja u restoranu Parlamentarne skupštine i da na takav način brane interese Republike Srpske i njenu tradiciju", kazala je Pandurevićeva.

Ona je dodala da će ovu smjenu morati potvrditi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer po zakonu smjena se potvrđuje u oba doma a imenovanja samo u Predstavničkom.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smijenio je danas zamjenika ministra odbrane Seada Jusića sa 20 glasova za, 9 protiv i 3 suzdržana.

 

 

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstavnički dom BiH smijenio Seada Jusića

predstavnicki dom parlementa bihSa 20 glasova za, 9 protiv i 3 suzdržana Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smijenio Seada Jusića, zamjenika ministra odbrane BiH. Pošto u prvom krugu glasanja nije bilo dovoljne entitetske većine, jer su prisutni poslanici iż Republike Srpske glasali protiv smjene Jusića.

U drugom krugu prostom većinom izglasana je smjena Seada Jusića. Istovremeno, poslanici Predstavničkog doma su glasali za ostanak na funkcija ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenog drugog zamjenika Borisa Jerinića. Za smjenu Pendeševe i Jerinića glasalo je samo pet poslanika.

Najprije je zahtjev SBB-a da se pojedinačno glasa o smjenama odbačen, ali je nakon pauze njihov zahtjev podržala SDA.

Nakon pauze, Amir Fazlić, šef kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH kazao je da je klub SDA odlučio da podrži zahtjev SBB-a da se odvojeno glasa o smjeni ministra odbrane BiH i njegovih zamjenika, te da će podržati zahtjev SBB-a za smjenu Seada Jusića .

Potom je Mladen Bosić, kao član kolegija zatražio pauzu od 30 minuta kako bi i SDS odlučio o ovom zahtjevu.

U međuvremenu kolegij Predstavničkog doma BiH usaglasio se da se odvojeno glasa o smjeni ministra odbrane i njegovih zamjenika.

Prethodno se poslanicima obratio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara koji je rekao da još uvijek nije dobio izvještaj Ministarstva odbrane BiH o tome da li su prekršene procedure kod odobrenja učešća Oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. januara Dana Republike Srpske.

Stoga, kaže, nije mogao prihatiti zahtjev SBB-a za smjenu Seada Jusića zamjenika ministra odbrane BiH.

"Onog trenutka kad budem dobio izvještaj i ako u tom izvještaju bude konstatovano da su prekršene procedure ja ću odmah pokrenuti smjenu gospodina Jusića. Ako je SBB nezadovoljan radom zamjenika ministra kojeg su predložili i ako ne provodi programske ciljeve te stranke onda bi bilo pošteno da se to kaže i da sam gospodin Jusić da ostavku. Do tada ja neću ništa učiniti dok ne dobijem izvještaj", rekao je Zvizdić

Prije početka sjednice, šef kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da ova stranka neće učestvovati u radu Predstavničkog doma dok predsjednik ovog tijela Šefik Džaferović obavlja tu funkciju.

On je dodao da nije iznenađen stavom SDS-a da učestvuje u radu Predstavničkog doma u punom kapacitetu.

"Građani Republike Srpske nisu izabrali ovakvu vlast u BiH. Građani su birali drugu politiku koja zastupa interese Republike Srpske. Koalicioni partner SDS-a je pokrenuo inicijativu ukidanja Dana Republike Srpske. Politika SDS-a je politika urušavanja Republike Srpske i njenih institucija", rekao je Košarac.

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ništa od akciza, upitan aranžman sa MMF-om

mmf svjetska banka1Zakon o akcizama ponovo je “na ledu”, kao i kompletan aranžman Bosne i Hercegovine i Međunarodnog montarnog fonda.

Savjet ministara BiH skinuo je akcize sa dnevnog reda današnje sjednice, iako rok za njihovo usvajanje ističe krajem mjeseca. Tako je plan predsjedavajućeg i entitetskih premijera – da se ispoštuju rokovi MMF-a i akcize već sutra usvoje u Parlamentu BiH, očigledno pao u vodu.

“Akcize nismo razmatrali. Neizvjesno je kada će za to steći uslovi”, kaže zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović.

Zvanični razlog je izostanak ministra finansija i trezora BiH sa sjednice, jer je zbog klirinškog duga morao na put u Rusiju. Ipak, i kada se vrati, neizvjesno je kako će o svemu glasati ministri iz Republike Srpske.

“Te tačke danas nisu razmatrane. Vidjećemo kada će se steći uslovi za razmatranje. Mislim da je to nepoznanica, bar što se tiče Saveza za promjene i mene kao ministra, jer mi uopšte nemamo stav Vlade RS da li ona podržava Zakon o akcizama i da li su joj potrebna sredstva Međunarodnog monetarnog fonda”, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Čak i ako Zakon o akcizama prođe Savjet ministara, pravi problemi tek se očekuju u Parlamentu BiH. Što se tiče poslanika iz Republike Srpske, za sada za akcize niko nema namjeru da glasa.

SNSD ne odustaje od blokade zajedničkih institucija, a njihovi poslanici ne planiraju da dođu na sjednicu, a SDS ne želi da napravi taj dio posla za Vladu Srpske. Zato predsjednici ove dvije partije odgovornost prebacuju jedan na drugog.

Iako je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović pozvao srpske poslanike da se vrate u Parlament BiH, jer je nakon okončanja sage o reviziji prestala potreba za većinom skupštinskih zaključaka, uključujući i onaj o blokadi instuticija, Milorad Dodik ostaje pri svome.

SNSD se u Parlament BiH ne vraća zbog Šefika Džaferovića, čak ni ako bude potrebno glasati za Zakon o akcizama.

“Nećete glasati za akcize? Nećemo. Mi nismo dio vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. To je obaveza vlasti na nivou BiH, a ne naša. Obaveze koje smo imali na nivou RS, mi smo uradili, a obaveze koje su preuzeli zajednićki nivo i Federacija treba da urade oni. Mi s tim nemamo ništa, a ne idemo u Parlament BiH jer predsjedava čovjek koji je omogućio postojanje ozloglašenog odreda El mudžahedin”, rekao je Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske.

Argumenti predjednika SDS-a su drugačiji. Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke, ističe da je akcize dogovorila Vlada RS sa MMF-om.

“Očekujemo odgovornost poslanika SNSD-a, a ta odgovornost se ogleda u njihovom dolasku na sjednicu, gdje će biti vođena rasprava i gdje će se zakon usvojiti. SDS u tome neće učestvovati bez SNSD-a. To neka bude jasno Miloradu Dodiku”, smatra Vukota Govedarica, lider SDS-a.

Osim Predstavničkog doma Parlamenta BiH, trenutno je u blokadi i Dom naroda BiH, koji o zakonu treba da kaže posljednju riječ. Dok se čeka dogovor stranaka iz Srpske, rokovi MMF-a polako ističu, a kreditor prijeti raskidom aranžmana. Na posljednjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH, entitetski premijeri su potvrdili da je završetak marta krajnji rok za ispunjavanje ključnog od tri preostala uslova iz dopunskog pisma namjere.

 

 

 

Izvor: atvbl.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Skuplji eko-test za vlasnike starijih vozila

izduvni gasovi autoMinistar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa saradnicima održao je sastanak s entitetskim kolegama o problematici eko testova na tehničkim pregledima vozila.

Na sastanku s federalnim ministrom saobraćaja i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra za putni saobraćaj Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske Natašom Kostić utvrđena je neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koje uređuju oblast tehničkih pregleda.

Propisom Federalnog ministarstva za saobraćaj i komunikacije, od 1. januara ove godine, eko test postao je obavezan dio tehničkog pregleda prilikom godišnje registracije automobila uz dodatnu naplatu 22-32 KM za vozila s benzinskim motorom, odnosno 36 KM za vozila s dizelskim motorom.

Predstavnici državnog i entitetskih ministarstava na sastanku su donijeli zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenovnika, koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.

Kako je naglašeno, za automobile nižih evro karakteristika naknade za eko testove će biti veće, dok bi se za vozila viših evro karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon, plaćao manji iznos takse.

Dogovoreno je da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja sedmice dostave imena predstavnika za radne grupe za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH o vozilima.

 

 

 

 

Izvor: radiosarajevo.ba

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Potpisan ugovor o nabavci knjižica pasoša

pasos bih u ruciAgencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA) i kompanija ''Milbauer'' iz Banjaluke potpisale su danas ugovor o nabavci pasoških knjižica, čime je obezbijeđen kontinuitet izdavanja pasoša.

Predmet ugovor je izrada i isporuka maksimalno 550.000 pasoških knjižica, čija je vrijednost 10.997.415 KM, ali će dobavljaču biti plaćena samo izrađena količina pasoša, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa, saopšteno je iz IDDEA-e. 

Iz Agencije kažu da će ovaj ugovor trajati 12 mjeseci, a da je ovim riješena višemjesečna neizvjesnost u vezi sa nabavkom pasoških knjižica, čije bi neizdavanje ugrozilo osnovno pravo građana na slobodu kretanja, bilo bi narušeno povjerenje u dokumente BiH i, eventualno, u pitanje dovedeno održavanje bezviznog režima, a materijalna šteta, koju bi pretrpjeli građani i budžet Bih, bila bi ogromna.

Pregovarački postupak je počeo 20. februara pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, učestvovale kompanije "Žemalto" iz Francuske, UAB "Garsu pasaulis" iz Litvanije i "Milbauer" iz Banjaluke.

U saopštenju objašnjavaju da je, nakon što je francuska kompanija odustala od žalbe koju je uložila, izvršena ocjena blagovremeno dostavljenih zahtjeva za učešće i utvrđeno da druge dvije kompanije ispunjavaju uslove za nastavak postupka.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Njemačka donirala vojnu opremu OS BiH

oruzane snage bih amblemMinistarstvo Savezne Republike Njemačke doniralo je Ministarstvu odbrane BiH vojne opreme, koja predstavlja realizaciju vojne pomoći iz Sporazuma između ova dva ministarstva.

Radi se o 15 bočnih dizalica UH-1H sa stanja njemačkih oružanih snaga u vrijednosti od 200.000 KM, a oprema će biti uručena u utorak, 21. marta, ispred kasarne u Rajlovcu.

Primopredaji vojne pomoći prisustvovaće ministar odbrane BiH Marina Pendeš kоја је ujedno i domaćin ceremonije, a u ime donatora SR Njemačke, ambasador u BiH Kristian Hohman, kao i najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i Ambasade SR Njemačke u BiH.

Protokolom ceremonije predviđena su obraćanja Pendeš i Hohman, nakon čega će biti potpisan certifikat o primopredaji doniranih sredstava.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Energetska zajednica uvodi sankcije BiH

gas mjeracOd 1. aprila Bosni i Hercegovini ponovo će biti uvedene sankcije, potvrdio je za BHRT direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač. 

Ovim će u pitanje biti dovedene desetine miliona evra koje su namijenjene energetskom sektoru BiH.  Sankcije će ponovo biti uvedene zbog toga što nije ispoštovan dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa.

Republika Srpska smatra da zahtjev Energetske zajednice da se na nivou BiH kreira ovaj Zakon predstavlja još jedan pokušaj prenosa nadležnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTRS

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Počela druga faza digitalizacije u BiH

repetitorMinistarstvo komunikacija i transporta BiH objavilo je danas međunarodni tender za javnu nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini - II FAZA Projekta digitalizacije.

Druga faza podrazumijeva nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme za osposobljavanje preostalih 11 informativno-tehničkih centara, kao i opreme potrebne za digitalno uvezivanje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama.

Potencijalni ponuđači na tender se mogu javiti u narednih 40 dana, nakon čega će Komisija koju je imenovalo Ministarstvo otvoriti i evaluirati pristigle ponude. Cijeli, vrlo zahtjevni posao, isporuke, montaže i puštanja u rad kompletne opreme trebao bi biti završen u prvim mjesecima 2018.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko rekao je da nakon što je 14. oktobra 2016. pušten testni digitalni signal u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, danas pokrećemo Drugu fazu digitalizacije kojom će biti pokriveno preostalih šest digitalnih oblasti u BiH.

''Ovo je rezultat izuzetnih napora i dobrog rada ljudi iz javnih RTV servisa i zaposlenih u Ministarstvu. Nakon uspješnog okončanja Prve faze digitalizacije, sada je na redu Druga faza, čijim provođenjem ćemo se pridružiti klubu evropskih zemalja koje su već okončale taj veliki posao. S druge strane, nama se digitalizacijom otvaraju mogućnosti uvođenja 4G mreže i druge opcije - veća pokrivenost TV signalom u cijeloj BiH, bolji kvalitet slike i tona građanima koji prate TV signal terestrijalnim putem i još mnogo toga. Sve to će značiti višemilionsku dobit za državni budžet, te će finansijski pomoći javnim RTV sistemima'', pojasnio je Jusko.

On je ocijenio da je ovo istorijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu.

''Naša želja je da zajednički, jer je ovo nacionalni projekat, obezbjedimo da početkom naredne godine najveći dio teritorije BiH, odnosno i preostalih šest digitalnih oblasti, bude pokriveno digitalnim signalom'', istakao je ministar Jusko.

Kapacitete digitalizacije osim javnih emitera moći će koristiti i komercijalni mediji, što je omogućeno izmjenama Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, koje je usvojio Savjet ministara.

Nakon okončanja Druge faze, uslijediće Treća faza digitalizacije koja podrazumijeva ispitivanje pokrivenosti teritorije digitalnim signalom te nabavku potrebne opreme za digitalno pokrivanje i preostalih nepokrivenih dijelova teritorije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

 

 

Izvor: Agencije

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

EU: Dosta igranja vatrom

samit zemalja balkana sarajevoEvropska unija poručila je danas liderima Zapadnog Balkana da "prestanu da se igraju vatrom" i ostave po strani svoje političke kavge kako bi iskoristili obnovljenu zabrinutost evropskog bloka za region, prenosi Rojters.

Evropski komesar Johanes Han govorio je na samitu šest balkanskih zemalja koje žele da se pridruže EU, ali su zabrinute zbog otpora nekih država članica zbog prijema bilo kojih bivših komunističkih država iz istočne Evrope.

Ideja članstva u EU godinama je pokretačka sila reformi na Balkanu, nakon 10-godišnjeg perioda ratova i nereda 1990-ih godina. Nakon odluke Britanije da napusti evropski blok, došlo je do porasta desničarskog populizma i razvoja debate o budućnosti EU, a proširenje bloka stavljeno je na posljednje mjesto, napominje britanska agencija.

Analitičari i diplomate kažu da je to oslabilo moć EU na Balkanu, uglavnom siromašnom regionu gdje su prisutne međuetničke tenzije, korupcija i zabrinjavajući pomak prema autoritarizmu, navodi Rojters.

Zapad kaže da Rusija koristi ovakvu situaciju u svoju korist, stvarajući saveze i pogoršavajući napetosti.

Nakon prošlonedjeljnog samita EU, na kome je taj blok ponovio da je posvećen "evropskoj perspektivi" Balkana, Han se u Sarajevu sastao sa premijerima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Han je naizgled aludirao na Rusiju kada je rekao da postoji "nivo uticaja sa istoka bez presedana" i izjavio da je politika predsjednika SAD prema Balkanu i dalje nejasna.

Samit, koji su organizovale BiH i EU, bavio se ekonomskom saradnjom i infrastrukturnim projektima u regionu.

Održan je uprkos političkoj krizi u Makedoniji, opozicioniom bojkotu parlamenta u Crnoj Gori, ljutitih izjava između Srbije i Kosova i prijetnje rasparčavanja u BiH, primjećuje Rojters.

Britanska agencija ukazuje da se razgovaralo i o mogućem formiranju regionalnog tržista u koje je uključeno 20 miliona ljudi.

 

 

Izvor: reuters.com

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Počinje Samit zemalja Zapadnog Balkana

zastave balkanskih zemaljaSamit premijera Zapadnog Bakana počinje u 11:00 časova u Sarajevu, a predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić biće domaćin samita.

Današnji sastanak premijera biće prilika da se razgovara o regionalnim projektima koji se odnose na saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, te saradnju u oblastima mladih i obrazovanja.

Prema programu, u 11.00 časova u holu zgrade zajedničkih institucija BiH planiran je doček premijera iz regiona i zajedničko fotografisanje, nakon čega će u 11:30 časova Zvizdić održati pozdravni govor u Plavoj sali, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Za 14.00 časova zakazana je konferencija za novinare na kojoj će govoriti predsjedavajući Savjeta ministara BiH, komesar za evropsku politiku susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano.

Za medije će u 15.30 časova biti otvorena i dodjela diploma za državne službenika, u okviru projekta ''EU-zapadni Balkan: Regionalni program razmjene državnih službenika'', najavljeno je iz Savjeta ministara BiH.

Na samitu će učestvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Makedonije Emil Dmitrijev, Crne Gorke Duško Marković, tzv. Republike Kosovo Isa Mustafa i premijer Albanije Edi Rama.

Vučić je po dolasku u Sarajevo sinoć rekao da je važno da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, što je svima neophodno.

 

 

 

Izvor: Agencije

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vučić: Došao sam da razgovorom smirimo tenzije Featured

vucic sarajevo samit 2017Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je večeras u Sarajevo, gdje će sutra učestvovati na sastanku premijera zapadnog Balkana koji se održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

On je po dolasku na sarajevski aerodrom rekao novinarima da je važno razgovarati, jer to smiruje tenzije u regionu.

''To neće biti laki i jednostavni razgovori, posebno u svjetlu nekoliko različitih prijedloga za koje smatramo da su loši po pitanju očuvanja mira i stabilnosti koji dolaze iz Prištine'', rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da je posao premijera da zaštiti interese svoje države i da se bori razgovorima, dijalogom i pokuša te probleme da riješi i spusti tenzije.

"Što se tiče sutrašnjeg dana razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gdje idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo imati po prvi put značajnije rezultate", dodao je Vučić.

On je naveo da su za Srbiju važni izgradnja autoputeva oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš-Priština-Drač.

"Šta god od tih projekata krene da se gradi uz podršku EU bićemo zadovoljni. Mi smo spremni veći dio toga da finansiramo. Ako idemo ka Prištini to podiže cijelu Toplicu i nišavski kraj, ako idemo ka BiH, to nas obavezuje da uradimo Čačak – Požegu, Požega-Užice, Užice-Kotromani, ako budemo išli ka Crnoj Gori imamo Požegu-Boljare dionicu dugu 107 kilometara", rekao je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je večeras prištinskim vlastima da svojom odlukom o imovini bivše SFRJ, Srbije i Vojvodine ništa nisu oteli, jer u tu imovinu ne mogu da uđu niti da je otmu.

"Ni u šta od toga što ste planirali ne možete da uđete, ništa od toga ne možete da otmete", poručio je u izjavi novinarima u Sarajevu. 

Upitan da li će sa predstavnicima Prištine razgovarati o toj temi, odgovorio je "šta da razgovarate sa njima o tome".

"Oni moraju da donesu bilo šta u želji da nas provociraju", rekao je Vučić dodajući da je besmisleno to što rade.

Domaćin Samita premijera zemalja zapadnog Balkana biće predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Cilj Samita je približavanje zemalja zapadnog Balkana EU i razgovor o regionalnim projektima koji se tiču transportne i energetske infrastrukture, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johanes Han i Angelino Alfano, ministar inostranih poslova Italije, zemlje domaćina Samita zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

Očekuje se da će na samit u Sarajevu doći i premijeri Makedonije Emil Dimitriev, Crne Gore Duško Marković, takozvane ''Republike Kosovo'' Isa Mustafa, te jedan od zamjenika premijera Albanije.

 

 

Izvor: Agencije

Read more...

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Subscribe to this RSS feed