Menu
A+ A A-

Predsjedništvo BiH kupuje nova vozila

automobili predsjednistva bihSekretarijat Predsjedništva BiH raspisao je danas ponovo Javni oglas za prodaju motornih vozila putem postupka licitacije sistemom zatvorenih ponuda.

Radi se o automobilima marke "Audi D" koji se prodaje za 15.300 KM i "BMW 740XD" po cijeni od 34.200,00 KM.

Inače, ova vozila bila su predmet prodaje i u prošlom pozivu koji je bio objavljen u maju mjesecu. Međutim, na adresu ove institucije nije stigla nijedna ponuda, te im je sada cijena spuštena za više od 1.000 KM.

Kako se navodi u oglasu, svi zainteresovani ponudači mogu pogledati vozila 3. jula na parkingu KJKP RAD Vrbanja u Sarajevu.

Prodaja motornih vozila se vrši po principu "viđeno - kupljeno", bez naknadnih prigovora i reklamacija koje se odnose na stanje vozila.

Dok pokušava da se riješi "otpada", Sekretarijat Predsjedništva je već raspisao pozive za nabavku novih vozila, za koje je predviđeno oko 154.000 KM, bez PDV.

Iz Predsjedništva BiH, ranije su pojašnjavali da se vozila koja koriste članovi mijenjaju nakon što pređu 100.000 kilometara, a dok se ostala vozila mijenjaju nakon prijeđenih 250.000 kilometara, piše "Akta.ba".

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nije usaglašena trasa auto-puta Sarajevo - Beograd

sastanak autoput sarajevo 2017Na sastanku državnog i entitetskih ministara saobraćaja, danas u Sarajevu nije dogovorena trasa budućeg auto-puta Sarajevo - Beograd, već će biti zatraženo da idućem sastanku koji će biti održan do 20. jula, prisustvuju i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, kao i entitetski premijeri.

Budući da nije poznato s koliko novca i na koji način će Turska finansirati ovaj projekt, zvaničnim dopisom će biti zatražena informacija o namjeravanom iznosu te o detaljima da li će to biti kreditni novac ili neka drtuga varijanta.

To je nakon današnjeg sastanka novinarima izjavio ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je da su na sastanku predstavljene dvije varijante buduće trase, prihvatljive za Federaciju: jedna koja od Sarajeva vodi ka Beogradu preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a druga od Sarajeva preko Višegrada, ali da ta eventualna trasa ne zaobiđe područje Goražda.

Ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić, uz napomenu da najaktuelnija priča vezana za putno povezivanje Sarajeva s Beogradom podrazumijeva trasu od Sarajeva do Vardišta kao krajnje tačke.

Imamo dvije varijante, kazao je Trninić, kroz Republiku Srpsku preko Istočnog Sarajeva, Pala, Rogatice, Sokoca, Višegrada do Vardišta, a drugu preko Mesića i Goražda.

Insistiranje da budućem sastanku prisustvuju i entitetski premijeri, Trninić je objasnio riječima da su entiteti vlasnici infrastrukture, pa je konačna odluka na njima budući da će oni vraćati kredite ako u turskom finansiranju projekta bude riječ o kreditnom novcu.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Građani BiH moći će u Kinu bez viza

savjet ministara zgradaSavjet ministara BiH je, na današnjoj telefonskoj sjednici, utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce pasoša.

Ovim Sporazumom državljani BiH i Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša, biće oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorija druge ugovorne strane tokom boravka do 30 dana.

Zaduženo je Ministarstvo inostranih poslova da Prijedlog osnova dostavi Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar inostranih poslova.

Savjet ministara BiH donio Odluku o dopuni Odluke o vizama, koja se odnosi na mogućnost ulaska u BiH sa teritorije Saudijske Arabije.

Ovom Odlukom omogućava se ulazak u BiH i boravak na teritoriji BiH, bez obaveze pribavljanja vize nosiocima važećih putnih isprava Saudijske Arabije i to ukoliko isti posjeduju važeću višekratnu Šengen vizu ili vizu zemlje EU i po obavljenoj provjeri, odnosno kontroli Granične policije BiH.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prihvaćena informacija o rješavanju pitanja oduzetih vozila

oduzeti automobili parkingUpravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na današnjoj sjednici, održanoj u Mostaru, prihvatio je informaciju koja se tiče rješavanja pitanja pravosnažno oduzetih motornih vozila, saopšteno je iz UIO BiH.

Informacija je razmotrena, a Upravni odbor je imao u vidu da je riječ o dugogodišnjem problemu koji ima negativne finansijske posljedice, te je prihvaćen prijedlog koji će biti upućen Savjetu ministara BiH da bi dio posla u procjenama tehničke ispravnosti vozila i oslobađanja u procesu homologizacije uradilo Ministarstvo transporta i komunikacija.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Podignuta optužnica u okviru akcije "Papirus" zbog krađe identiteta

tuzilastvo bih sarajevo zgrada1Tužilac Posebnog odjela Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Bojana Raonića (34) koji se tereti da je učestvovao u pribavljanju ličnih dokumenata (CIPS) sa krivotvorenim podacima, a koja su prodavana osobama iz kriminalnog miljea u BiH i susjednim zemljama, te time počinio krivična djela "Organizovanih kriminal", "Krivotvorenje dokumenata" i "Ovjeravanje neistinitog sadržaja", saopšteno je za Sarajevo-RS iz Tužilaštva BiH.

Raonić, inače iz Zvornika, nalazi se trenutno u pritvoru, a tereti se da je postao dio organizovane kriminalne grupe koju čini više osoba. Oni su počinili navedena krivična djela i time vršili nezakonito prijavljivanje boravka osobama na području BiH, sa lažnim podacima koji su pripadali drugim osobama, te nakon toga dobijali lične dokumente CIPS, uključujući lične karte i putne isprave u okviru sistema IDDEEA CIPS, sa podacima i identitetom drugih osoba, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optuženi su počinjenin krivičnim djelima ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu bezbjednosti građana BiH, te navedene dokumente prodavali po cijeni i do 6.000 evra, osobama iz kriminalnog svijeta sa područja Srbije i Bugarske, koje su činile krivična djela i kod kojih su pronalaženi lični dokumenti BiH sa lažnim podacima.

To je dodatno otežavalo procesuiranje i nanosilo veliku štetu ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim pravosudnim, policijskim i bezbjednosnim strukturama, navode iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama, detaljnom i dugotrajnom istragom, otkrilo ovaj oblik kriminala kojim se nanosi velika šteta BiH i njenim građanima, a istraga je pokazala da je Raonić u najmanje pet slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobijanja dokumenata BiH sa krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Prema saopštenju za Sarajevo-RS, Tužilaštvo BiH će u postupku protiv Raonića pozvati 70 svjedoka i priložiti oko 140 dokaznih materijala.

Akcija kodnog naziva "Papiru" pokazala je odlučnu aktivnost pravosuđa i policije  borbi protiv sofisticiranih oblika kriminala sa međunarodnim elementima, kako bi se zaštitio sistem ličnih dokumenata građana BiH.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vojnicima kasne plate, stižu im opomene iz banaka

ministarstvo odbrane zgradaVojnicima u Oružanim snagama BiH kasni plata već desetak dana, a pojedincima koji imaju kredite u komercijalnim bankama već su stigle opomene zbog neplaćenih rata.

Ovo, kako kažu, nije prvo kašnjenje jer im je i prošli mjesec plata kasnila desetak dana. Razlog je, tvrde u Ministarstvu odbrane, prelazak s ručnog na elektronsko obračunavanje i isplatu plata.

Plate će biti isplaćene sigurno, rekli su iz Ministarstva obrane BiH, iduće sedmice. Međutim, svaki dan kašnjenja za vojnike koji primaju najniže plate od svih uniformisanih osoba u BiH je dug kao godina.

Vojnici koji su medijima odlučili prenijeti informacije i od njih tražiti odgovore jer se razlog kašnjenja krije od vojnika, kažu, kako su pored kašnjenja plata i dalje prisutni loši uslovi rada, manjak hrane i loši higijenski uslovi. Pričaju kako se sve više njihovih kolega odlučuje na napuštanje službe i odlazak iz zemlje.

Pojedinci su zadovoljni stanjem, dok drugi svjedoče kako posao koji su priželjkivali, zbog loših plata i uslova rada nije poželjan.

Plate vojnika sa svim dodacima iznose oko 900 maraka, a uz to, kažu, žive u konstantnoj neizvjesnosti budući da im po navršavanju 35 godina starosti slijedi otkaz iz vojske.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Poništen četvrti tender, građani opet bez pasoša

pasos bih novoAgencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) poništila je danas četvrti tender za nabakvu pasoških knjižica, nakon što je francuska kompanija "Gemalto S.A. Meeudon" uložila žalbu.

Francuska kompanija uložila je žalbu jer je tenderska dokumentacija bila, u najmanju ruku, sumnjiva i sadržavala je uslove koje su mogle ispuniti samo tri kompanije u svijetu, piše "Dnevni avaz".

Ranije je donesena odluka da pasoš za građane BiH ostane isti, odnosno da tehnološki proces izrade i personalizacije pasoša bude identičan procesu koji se trenutno primjenjuje i koji relizuje kompanija "Milbauer".

Ovakav proces izrade pasoša u potpunosti onemogućava pravljenje zaliha bjanko pasoških knjižica.

Tenderom je predviđeno da kompletna oprema za koričenje, spajanje, uvezivanje i ušivanje pasoške knjižice ostaje u vlasništvu dobavljača.

Propisanu tehnologiju mogu ponuditi samo tri kompanije u svijetu, i to za cijenu znatno veću u odnosu na druge ekvivalentne tehnologije koje koristi cijeli niz naprednih država Evrope i svijeta.

Javna nabavka vrijedna je 25,6 miliona KM i ona podrazumijeva izradu i presonalizaciju 1,3 miliona pasoških knjižica u naredne četiri godine.

Maksimalna moguća cijena po jednoj pasoškoj knjižici je 19,72 KM, dok sadašnja cijena jedne pasoške knjižice, na osnovu ugovora sa kompanijom “Milbauer”, iznosi 16,80 KM.

Prema tenderu, sve aktivnosti u vezi sa nabavkom pasoša moraju biti sprovedene do 21. marta naredne godine. Odabrani dobavljač do tog roka mora isporučiti obrasce pasoša, te izvršiti sve pripremne radnje, ali nije definisano kada počinje teći taj rok.

Međutim, rokove je moguće definisti tek kada ugovor sa odabranim dobavljačem bude potpisan.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vojnike Oružanih snaga BiH čeka i analiza DNK

oruzanesnagebihPut do uniforme Oružanih snaga BiH od sada će biti još teži jer će budući vojnici uz testove opšteg znanja i fizičke sposobnosti morati proći rigorozne zdravstvene preglede, a na skeneru će se naći čak i njihov DNK uzorak.

Ministarstvo odbrane BiH izradilo je prvi put jedinstveni pravilnik za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata za vojnu službu. Time je, kako su istakli, ova oblast konačno uređena. Dosadašnji uslovi za kandidate bili su definisani u jednom od priloga pravilnika o prijemu u vojnu službu, piše "Glas Srpske".

"Ovo je prvi put da Ministarstvo odbrane, odnosno Oružane snage donose jedinstven pravilnik. Ta pitanja bila su regulisana pravilnicima još iz vremena JNA i postojanja entitetskih vojski", izjavio je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić.

Zdravstveni pregledi mogu biti prethodni, periodični i vanredni, u zavisnosti od toga da li Oružane snage BiH primaju nove pripadnike ili vojnici koji su već u stroju produžuju ugovor. Vanredni pregled mogu da zatraže starješina, ljekar ili psiholog.

Zdravstveni pregled obuhvata opšti ljekarski pregled, spirometriju i laboratorijske analize krvi i urina. Posebna pažnja je na utvrđivanju kompletne krvne slike, pa će kandidati za vojsku biti podvrgnuti utvrđivanju krvne grupe, rađenju hepatitis markera i testovima na HIV i psihoaktivne supstance.

Novim pravilima predviđena je i analiza DNK uzorka, a odnosiće se na osobe koje odlaze u vojne misije.

Na listi pregleda je i EKG, a kandidati moraju proći i pregled interniste, neurologa, psihijatra, otorinolaringologa i stomatologa. Dok će stomatolozi kandidatima raditi panoramu vilice, psihološka ispitivanja se sastoje od ispitivanja raznih sposobnosti.

Sadržaj zdravstvenog pregleda za svaku kategoriju vojnih lica određuje ugovor koji Ministarstvo odbrane zaključuje sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja pregled.

Na dobijene ocjene o zdravstvenoj sposobnosti dopuštena je žalba drugostepenoj komisiji.

"Ako su kandidati na obuci, kadeti i stipendisti ocijenjeni nesposobnim za vojnu službu, prekida se postupak njihovog odabira za školovanje i prijema u vojnu službu. Ako je profesionalno vojno lice ocijenjeno nesposobnim ili ograničeno sposobnim za upućivanje na školovanje ili usavršavanje, te upućivanje u misiju podrške miru ili drugu aktivnost u inostranstvu, obustavlja se postupak upućivanja", navedeno je u pravilniku.

U tom slučaju Ministarstvo odbrane nalaže vojnom licu podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka ocene radne sposobnosti u skladu sa entitetskim propisima. To predstavlja osnov za pokretanje postupka penzionisanja.

Harfa i Pitagora

Osim zadovoljavajuće zdravstvene slike i fizičke sposobnosti, kandidati za Oružane snage moraju da prođu i test opšteg znanja koji sadrži 350 pitanja. Uz opšta pitanja o BiH, kandidati moraju znati odgovore i na pitanja šta je harfa, ko je bio Džon Lenon, odakle potiče riječ kultura, vrste oblaka i formulu za Pitagorinu teoremu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Crnadak: Postoje problemi, ali ne može se govoriti o raspadu BiH

crnadak bihMinistar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da postoje problemi i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, ali da se ne može govoriti da je BiH pred raspadom.

Crnadak je u intervjuu za "Njuzvik" rekao da Dejton 2 nije u pripremi, ocjenivši da "to nije realno u ovom trenutku" i da "niko od velikih sila nema interes za tako nešto".

"Niko ozbiljan u svijetu ne govori o Dejtonu 2 ni SAD, ni Berlin, ni Brisel. Želim da naglasim da je opredjeljenje BiH ulazak u EU, ali i da nam je jednako važna i regionalna saradnja", kazao je Crnadak.

Crnadak, koji je član Partije demokratskog progresa koja je u Republici Srpskoj u opoziciji, ocijenio je da Srpskoj prijeti bankrot i totalna propast ako aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostane na vlasti poslije sljedećih izbora, dodajući da je vlada Željke Cvijanović "najgora vlada u istoriji Republike Srpske".

Na konstataciju novinara da se stiče utisak da su se mnogi njegovi "saborci" zadovoljili funkcijama na nivou BiH i na pitanje da li je Republika Srpska svjesno prepuštena Dodiku, Crnadak je rekao da je "moguće da ima i toga", ali da se "ne slaže sa tim da je Republika Srpska prepuštena" Dodiku.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nepotizam u KPZ Zenica

kpz zenica cerka direktoraĆerka direktora KPZ Zenica došla je nedavno na ispit za zatvorsku policiju u službenom vozilu pod rotacijama, imala je najmanji broj bodova, ali dobila je posao, piše portal "Source.ba".

Prošle sedmice na kućne adrese svih osoba koje su konkurisale na posao za zatvorsku policiju KPZ Sarajevo, gdje se tražilo pet stražara, stiglo je obavještenje u kojem se navodi pet osoba koje su izabrane.

Zanimljivo je da se među tih pet osoba nalazi i prezime Jabandžić, isto kao i prezime direktora KPZ Zenica Hidajeta Jabandžića. Kandidati s navedenog konkursa tvrde da primljena Merima Jabandžić nije zadovoljila gotovo nijedan kriterijum koji se zahtjevao od kandidata, piše "Source.ba".

"Na konkurs za zatvorsku policiju KPZ Sarajevo, koji je objavljen 28. februara, prijavilo se nas dvadesetak. Više od mjesec dana smo prolazili kroz obuke i razna testiranja. Obuke i testiranja smo najčešće imali u KPZ Sarajevo, u odeljenju u Blažuju. Jedan detalj nam je upao u oči, jedna kandidatkinja je na obuke i testiranja u Blažuj dolazila službenim vozilom pod rotacijama. Ista ta osoba je i primljena. Riječ je o djevojci koja je u uskoj rodbinskoj vezi sa spomenutim direktorom Hidajetom Jabandžićem, nalazi se pod rednim broj četiri na listi primljenih zatvorskih policajaca koju je objavio KPZ Sarajevo", rekao je jedan od kandidata pomenutog konkursa, koji nije želio da mu se objavljuje ime i prezime.

Ista osoba je navela i kako se bodovanja dobro sjećaju jer nakon svake obuke njih dvadeset kandidata bi sjeli u istu prostoriju gdje su im se naglas čitali osvojeni bodovi na testiranjima.

"Mi smo pet ili šest dana dolazili u toku tih testiranja u 11 sati i uvijek nam je rečen broj bodova javno. Ništa se nije krilo", govori sagovornik.

Ono što je skrenulo pažnju svih kandidata na Merimu Jabandžić jeste to što se, kako oni tvrde, dotična pojavila na obuci u službenom vozilu "Škoda superb" pod rotacijama.

"Mi smo se iznenadili, samo smo se pogledali. U pitanju je bilo vozilo zatamnjenih stakala i rotacija. Mislili smo da je došao neko od komisije, ministar ili direktor KPZ Zenica, ali kada smo pogledali vidjeli smo da izlazi ona iz vozila i sve nam je bilo jasno. S obzirom na to da nam je bilo sumnjivo počeli smo tražiti po internetu i kada smo videli da je već jedna njena rodica nezakonito zapošljavana u Zenici i da je taj konkurs poništavan, i mediji su o tome izvještavali, ovo namkpz zenica ulaz kapija je bilo čudno. Vidjeli smo da se ona nije trudila, a znali smo da će biti primljena. Nije htjela ni trčati na Kuperu, ne znam ni je li 1.000 metara istrčala. Bila je potpuno nezainteresovana za obuku, a i mi smo se sami pomirili da će ona proći tako da su druge djevojke izgubile volju jer su znale otprilike što će da se desiti", rekao je sagovornik.

On tvrdi da u početku nisu znali o kome se radi, s obzirom na to da je Merima došla u drugom vozilu, ali da je taj automobil sa rotacijama probudio sumnje, nakon čega su želeli istražiti nešto više o njoj.

"Nismo znali da je ona u srodstvu s direktorom. Kada je prvi put došla, došla je u drugom vozilu, naredni put je došla sa službenim vozilom i nama je to bilo sumnjivo, međutim, prvi put u životu smo se tu sreli i nije niko upamtio ničije prezime. Kada smo vidjeli čime dolazi upamtili smo njeno prezime i shvatili da je ona Jabandžić i da se njeno prezime spominje i za druga nezakonita zapošljavanja. Kada sam kontaktirao svog kolegu iz Zenice koji radi kao novinar, on mi je potvrdio da je Merima kćerka Hidajeta Jabandžića, direktora KPZ Zenica", tvrdi ovaj sagovornik.

O spornom konkursu govorio je još jedan od kandidata, djevojka kojoj je Merima bila konkurencija u izboru ženskog stražara.

"Rekli su da će primiti dve ženske pripravnice. Merima nije zadovoljila gotovo nijedan kriterijum koji je bio javan, a šta su privatno pričali to ne znam. Na početku nisam ni skontala ko je dok ona nije došla u službenom autu. Uopšte nisam mogla povezati da se direktor zatvora u Zenici preziva isto kao i ona. Odmah mi je bilo jasno da bi ona mogla biti primljena. Čim smo saznali njeno prezime, mi djevojke smo se demoralizovale", iskrena je ona.

Tvrdi kako će se žaliti i tražiti poništavanje konkursa

"Već sam pripremila žalbu, samo čekam da je pošaljem", rekla je ona.

Većina kandidata je šokirana ovim saznanjem, jer Merima Jabandžić nije ispunila ni osnovne parametre za zatvorsku policiju (visina i težina), a u svakoj kategoriji testiranja imala je najmanji iznos bodova, tvrde kandidati.

Kontaktirano je i Federalno ministarstvo pravde, kao i direktora Hidajet Jabandžić kako bi potvrdili ili demantovali gore navedeno, međutim, ni 72 časa od poslatog upita odgovor nije stigao.

Podsjećamo, prezime Jabandžić se pre nekoliko godina provlačilo kroz medije, zbog nezakonitog zapošljavanja ćerke brata Hidajeta Jabandžića, aktuelnog direktora KPZ Zenica, Nejre Jabandžić. Tada se tvrdilo da je Nejra jedna od boljih na konkursu, međutim, na dokumentu do kojih su došli mediji jasno piše da je Nejra bila devetnaesta.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ambasada BiH otkočila isplatu ruskog duga

dolari novac brojanjeDokument upućen iz Sarajeva, koji je posljednji uslov da Rusija pristupi isplati 125 miliona dolara duga BiH, nakon što je čak deset dana držan u Ambasadi BiH u Moskvi, konačno je stigao u rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Isporuku pošte je "Glasu Srpske" juče potvrdio pomoćnik ambasadora Ruske Federacije u BiH za odnose sa javnošću Anton Sokolov.

"Potvrđujemo da je nota stigla u Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije. Nota će dalje biti proslijeđena u Ministarstvo finansija Ruske Federacije, koje je zaduženo za proceduru isplate klirinškog duga", rekao je Sokolov.

Sporazum o isplati duga, koji je u Moskvi u ime BiH još 21. marta potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, stupa na snagu kada ruska strana dobije posljednje pisano obavještenje o završetku procedura neophodnih za njegovu realizaciju.

Rusko ministarstvo treba da odgovori na notu, a nakon dobijanja odgovora počinje da teče rok od 45 dana za uplatu novca na račun Ministarstva finansija i trezora, koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

"Glas Srpske" je u petak objavio da nota, u kojoj je navedeno da su svi uslovi za isplatu miliona ispunjeni, bez ikakvog razloga danima stoji u Ambasadi BiH u Moskvi.

Ona je 2. juna odaslana iz Ministarstva inostranih poslova BiH, ali danima nije stizala u rusko Ministarstvo finansija, koje je o tome obavijestilo kolege u BiH.

U Ambasadi BiH u Moskvi, na čijem je čelu Mustafa Mujezinović, ni juče nisu željeli da govore o ovom slučaju uputivši nas da se obratimo Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Na pitanje šta će biti preduzeto zbog toga što je nota stajala deset dana u ambasadi, čime je isplata klirinškog duga ponovo bila blokirana, ministar inostranih poslova Igor Crnadak rekao je da ima da kaže samo jednu rečenicu.

"Zašto to pitanje nije riješeno u prethodnih deset godina dok je SNSD bio u Savjetu ministara", rekao je Crnadak, koji je ranije istakao da je Ministarstvo inostranih poslova u slučaju klirinškog duga svoje obaveze ispunilo u najkraćim mogućim rokovima.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića ni u Ministarstvu inostranih poslova nisu odgovorili na pitanja da li su znali da nota danima leži u ambasadi, da li će tražiti informacije zašto se to desilo i šta će biti preduzeto ukoliko bude utvrđena odgovornost službenika.

Klirinški dug Rusije nastao je prije rata u BiH na osnovu nenaplaćenih potraživanja ovdašnjih firmi koje su svoje proizvode isporučile u Rusiju. Zahvaljujući angažmanu vlasti Srpske, prije svega predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, BiH će jedina dobiti taj dug u novcu, a ne kao kompenzaciju u robi, što je bio slučaj sa drugim zemljama.

Problemi

Ratifikacija sporazuma o naplati klirinškog duga je takođe bez potrebe bila usporena u institucijama u Sarajevu, pa je cijela procedura završena tek 1. juna objavom sporazuma u "Službenom listu BiH" iako je on potpisan dva i po mjeseca ranije.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da su proces isplate klirinškog duga otpočetka pratile razne opstrukcije i odugovlačenja u institucijama na nivou BiH.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kažnjivo negiranje genocida i širenje mržnje na internetu

savjetministaraMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas da su prilikom utvrđivanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH uvažene sugestije ministara iz Republike Srpske, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je medijima nakon sjednice Savjeta ministara da su za one koji putem javnih medija, novina, televizije, informatičkih sistema propagiraju nasilje ili mržnju prema bilo kome predviđene kazna od najmanje godinu dana zatvora, dok je za one koji negiraju genocid ili zločin protiv čovječnosti predviđena kazna od pet do 10 godina zatvora.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se definiše pojam javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Za javno podsticanje na nasilje i mržnju “usmjerenu protiv grupe ili nekog člana takve grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, pol, polno opredjeljenje, rodni identitet, invaliditet ili bilo koje druge osobine” predviđena je kazna zatvora od najmanje godinu dana.

Kazna je predviđena i za javno odobravanje, poricanje ili grubo umanjivanje pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđenog zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina iz člana šest, sedam i osam Statuta stalnog Međunarodnog krivičnog suda ili zločina iz člana šest Povelje Međunarodnog vojnog suda, pridružene Londonskom sporazumu od 8. avgusta 1945. godine i drugog međunarodnog suda koji prihvata BiH.

Predloženim zakonom je predviđeno izvršavanje kazne “kućnim zatvorom s elektronskim nadzorom”, čime bi se uštedjela znatna finansijska sredstva i rasteretili zatvorski sistem i ljudski resursi.

Ovakav način izvršenja kazne zatvora primjenjivao bi se na osobe koje su osuđene na kaznu zatvora do jedne godine, što podrazumijeva da se radi o lakšim kaznenim djelima. Ovaj način izdržavanja kazne znatno će doprinijeti pravovremenom upućivanju na izdržavanje kazne zatvora počinilaca osuđenih na duže kazne, odnosno teža kaznena djela, prenosi Kliks.

Predloženim izmjenama je propisano da osuđeni za krivično djelo protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom može biti uvjetno pušten nakon izdržane dvije trećine te kazne.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona propisano je da se amnestija ne može dati za krivična djela protiv integriteta BiH i krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih medunarodnim pravom, čime je ispunjena preporuka Radne grupe za prisilne nestanke.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed