Menu
A+ A A-

Evropska unija suspendovala sve odobrene projekte BiH

  • Objavio:   Redakcija

samit lidera zapadnog balkana trstEvropska unija je Bosni i Hercegovini suspendovala sve odobrene projekte. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja danas u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju transportnoj zajednici.

Četiri odobrena projekta BiH su privremeno suspendovana, što znači i obustavu pristupa novcu namijenjenom za njihovu realizaciju.

Ugovor o transportnoj zajednici danas su potpisali predstavnici Evropske unije sa čelnicima Republike Albanije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srbije i samoprogašenog Kosova.


Evropska komesarka za promet Violete Bulc jasno je poručila predstavnicima bh. vlasti da BiH neće dobiti sredstva u iznosu od skoro pola milijarde KM sve dok ne potpiše ugovor kojem se protivi Vlada Republike Srpske.

Podsjećamo, zaključak koji je donijela Vlada Republike Srpske nije prihvatljiv Savjetu ministara BiH, a zahtjeva izmjene u Ugovoru o transportnoj zajednici za koje je Evropska komisija rekla da neće biti prihvaćene.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko od jutros je lobirao među evropskim zvaničnicima da se BiHodobre projekti, međutim bezuspješno.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet