Menu
A+ A A-

Osamnaest godina od smrti Milice Rakić

  • Written by  Redakcija

milica rakic slikaMala Milica Rakić (3) poginula je 17. aprila 1999. godine u Batajnici tokom NATO bombardovanja, kada je geler od rasprskavajuće bombe uletio u kupatilo i pogodio djevojčicu u glavu dok je sjedila na noši.

"Za nas vreme stoji. Naš bol je isti kao i 17. aprila 1999. godine", ovo je prije nekoliko godina rekla Dušica Rakić, mama male Milice.

Podsjetimo, stambena zgrada u kojoj stanuju Rakići nalazi se u Ulici Dimitrija Lazarevića 8, na šest kilometara od vojnog aerodroma u Batajnici.

Mala Milica Rakić je poslije pogibije postala simbol srpskog stradanja 1999. godine. Njene slike i priča o njenoj sudbini brzo su obišli svijet, a čak je i svjetska javnost bila zgrožena činjenicom da je ubijeno nevino trogodišnje dijete.

Freska male Milice nalazi se u manastiru Tvrdoš kod Trebinja, tačnije u manastirskoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u jednom medaljonu, slikana zajedno s ostalim mučenicima i mučenicama.

Djelo je đakona Nikole Lubardića iz Beograda. Na fresci piše: "Sv. n. muc. od NATO. Milica dete“. Spomenik djevojčici Milici Rakić stradaloj u NATO bombardovanju 1999. godine nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

Bista Milici Rakić postavljena je treći put na spomenik djeci žrtvama nastradalim u NATO bombardovanju, jer je dva puta bila meta vandala.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
back to top

Region