Menu
A+ A A-

Povrat vojnih stanova u FBiH moguć jedino preko Strazbura

  • Objavio:   Redakcija

 

sarajevo scc sa trebevicaČlanovi Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske kažu da će, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u BiH, povrat od oko 200 stanova na području Federacije BiH tražiti putem tužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Iz Udruženja kažu da vlasti i pravosudne institucije FBiH već godinama opstruišu povrat vojnih stanova bivšim pripadnicima JNA, odnosno Vojske Republike Srpske, napominjući da vlasnici stanova svojim novcem moraju da plate advokate i tužbe kako bi ostvarili povrat na svoju imovinu.

Oni navode da se dešava, da kantoni donesu presudu o povratu vojnih stanova, ali da te presude obori Vrhovni sud FBiH vraćajući predmet u ponovni postupak.

Vlada Federacije BiH ne sprovodi ranije usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a kojim je predviđeno da vlasnici ili nosioci stanarskog prava nad stanovima JNA u FBiH neće moći da vrate svoje stanove, već će za njih moći da dobiju nadoknadu, ako novo stanarsko pravo nisu ostvarili u nekoj od bivših država SFRJ.

Najveći broj potraživanih stanova nalazi se na području Sarajeva, Bihaća, Mostara, Zenice i Tuzle. Do sada je sudu u Strazburu podneseno 14 tužbi, a sud je donio odluku u korist bivšeg oficira JNA Branimira Đokića, kojem je isplaćeno 65.000 evra na ime materijalne i nematerijalne štete.

Takođe, isti sud je donio odluku kojom je BiH naloženo da isplati štetu Ljeposavi Mago sa 58.000 evra.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Bosna I Hercegovina