Menu
A+ A A-

Počela predizborna tišina u Trnovu

opstina trnovo rsPovodom prijevremenih sutrašnjih izbora u opštini Trnovo, jutros u 7:00 časova počela je predizborna tišina, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Predizborna tišina će trajati do nedjelje do 19:00 časova, kada će biti zatvorena biračka mjesta. Za učešće na izborima prijave su ovjerila dva kandidata, Dragomir Gagović (SNSD) i Nenad Mišović (SDS).

Stanovnici Trnova moći će izaći na pet biračkih mjesta, od kojih četiri redovna i jedno za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a sa radom će početi još jedan mobilni tim.

U izvod iz Centralnog biračkog spiska za opštinu Trnovo upisano je 1.409 birača, od kojih je 57 registrovano za glasanje putem pošte.

Prijevremeni izbori u opštini Trnovo raspisani su jer je 9. jula iznenada preminuo načelnik Goran Vujičić.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Paljani obilježili Međunarodni dan bez automobila

dan bez automobila sarsU organizaciji Grupe za zaštitu djece i omladine „Mreža“ iz Pala i organizacije„World Vision“, večeras je na Palama obilježen Međunarodni dan bez automobila.

Član Grupe za zaštitu djece „Mreža“ Tatjana Jeftić rekla je novinarima da ova manifestacija ima za cilj podizanje svijesti o zdravom načinu života i potrebe za smanjenjem korišćenja automobila.

„Koristi su višestruke, ne samo što će nam biti manje zagađen vazduh, nego što ćemo biti zdraviji i imati više kondicije“, rekla je Jeftićeva.

Ona je istakla da su u manifestaciji učestvovali članovi nekoliko klubova, kako bi promovisali zdrav način života.

Načelnik Gorske službe spasavanja „Jahorina“ Miro Kalem rekao je kako je njihov večerašnji zadatak bio da skrenu pažnju stanovnicima Pala, Republike Srpske i BiH da što manje koriste automobile u urbanim uslovima, kako bi što više sačuvali okolinu i zdravlje djece.

Pored „Mreže“ i „World Visiona“, u organizaciji su učestvovali vrtić „Cvrčak“, učenici osnovnih škola, saobraćajna sekcija Osnovne škole „Srbija“, Plesni klub „Orion“, Karate klub „Romanija“, ŽOK „Jahorina“ i Gorska služba spašavanja „Jahorina“.

Svjetski dan bez automobila obilježava se širom svijeta 22. septembra kada se dijelovi grada zatvore za automobile. Taj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama kako bi se doprinijelo razvoju ekoloških uslova života.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik sutra na javnoj tribini kao podrška Gagoviću

milorad dodik govor kasindo sarsPredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Republike Srpske Milorad Dodik pružiće podršku sutra Dragomiru Gagoviću, kandidatu ove partije za načelnika opštine Trnovo na vanrednim izborima, koji će se održati u nedjelju.

Uoči izbora, OO SNSD Trnovo sutra će održati predizbornu tribinu na stadionu „Željeznice“, kojoj će prisustvovati lično predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Početak javne tribine je zakazan za 18:00 časova.

Gagovićev protivkandidat je Nenad Mišović iz SDS, koji je u fotelji načelnika opštine Trnovo sjedio u prošlom mandatu.

Mišovićev predizborni skup održače sat vremena kasnije.

Podsjećamo, prijevremni izbori za načelnika opštine Trnovo raspisani su nakon iznenadne smrti načelnika Gorana Vujičića (SNSD), koji je preminuo 9. jula.

U centralni birački spisak upisano 1.409 birača, od kojih za redovna biračka mjesta 1.352, a glasanje izvan BiH 57.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

„Ramer“ evidentirao 676 prekoračenja brzine

ramer 10 automobil1Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo, u periodu od 6. do 21.9.2017. godine, vršena je kontrola brzine vozila radarskim sistemom „Ramer 10“, koji je evidentirao 676 prekršaja.

Kontrola brzine kretanja vozila vršena je na putnim pravcima gdje se prema evidencijama statističkih podataka najčešće događaju saobraćajne nesreće, čiji je uzrok brzina kretanja.

U pomenutom periodu, „Ramer 10“ je evidentirao 676 prekoračenja dozvoljene brzine kretanja.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo napominju da će vozačima, koji su počinili prekršaj obavještenje o učinjenom prekršaju biti dostavljeno na adresu prebivališta.

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje na sve vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju pravila i propise, naročito one koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila.

 

 

 

Foto: ilustracija

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Posao za podobne kandidate

srednja skola lukavica zgrada sarsPolitika je već odavno glavni faktor pri zapošljavanju u školama na području Istočnog Sarajeva, tvrdi Mirjana Kutlača u izjavi „BN“ televiziji.

Nedavno je, kako kaže, konkurisala za mjesto profesora srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža”, ali tvrdi da posao nije dobila, jer nije bila politički podobna.

Prosjek ocjena, test znanja i godine radnog staža nisu pomogli Mirjani Kutlači da dobije posao profesora srpskog jezika u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža”.

Na rang listi od sedam kandidata završila je na četvrtom mjestu, a da nešto nije u redu, kako kaže, vidjelo se na bodovima koje je dobila na intervjuu pred tročlanom komisijom.

“Kada vi poslije šest godina radnog staža dobijete jedan bod na intervjuu, to govori da ne znate ništa, da nemate nikakve komunikacijske vještine i sposobnosti. Ja smatram da imam i sa kojim pravom su uradili to”, kaže Kutlača.

Nešto ranije raspisan je i konkurs za prijem nastavnika srpskog jezika u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš”, gdje su se prijavili isti kandidati. Kandidatkinja koja je dobila posao u Srednjoškolskom centru, na rang listi u ovoj Osnovnoj školi bila je na posljednjem mjestu.

Čitava priča Kutlači je sumnjiva zbog čega joj je, kako objašnjava, sve jasnije da je riječ o političkom zapošljavanju.

„Imam informacije da se ovdje u školama zapošljavaju kandidati DNS-a. Možda griješim, ali bih voljela da se provjeri, jer se očigledno nešto dešava. Nemoguće je da kandidat koji je najlošiji, preko noći postane najbolji. Šta da čekam, da se promijeni vlast? Zašto postoji pravilnik o bodovanju kada nije ništa bitno, ako se testom i intervjuom bude sve namješteno?“, pita Kutlača.

Odgovor smo potražili od rukovodstva Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža”, ali pred kamere ne žele.

Poručuju da je sve urađeno u skladu sa zakonom i pravilnikom o prijemu radnika, što je, kako kažu, nedavno potvrdila i prosvjetna inspekcija.

Mirjana Kutlača tvrdi da u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža” nisu htjeli da joj daju na uvid zapisnik sa intervjua, kao ni ostalu dokumentaciju za koju u ovoj obrazovnoj ustanovi tvrde da je u skladu sa zakonom.

Ipak, od žalbe na, kako tvrdi, očigledne malverzacije, neće odustati.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Trnovu i Istočnom Starom Gradu ukupno 29.500 KM

Konvertibilne markeVlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je odluku da se isplate finansijska sredstva nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj u ukupnom iznosu od 500.000 KM.

Opštine Istočni Stari Grad i Trnovo iz grada Istočno Sarajevo, u okviru ove raspodjele finansijskih sredstava za kategoriju izrazito nerazvijenih, dobile su ukupno 29.500 KM. S tim da je opština Trnovo dobila 15.000 KM, dok je Istočnom Staru Gradu pripala suma od 500 KM manje.

U istoj kategoriji nalaze se Berkovići (15.500 KM), Vukosavlje (16.475 KM), Istočni Drvar (13.550), Istočni Mostar (15.425 KM), Jezero (16.150 KM), Kalinovik (14.175 KM), Kneževo (15.825 KM), Krupa na Uni (15.775 KM), Kupres (14.175 KM), Lopare (15.575 KM), Novo Goražde (15.425 KM), Osmaci (15.725 KM), Oštra Luka (15.625 KM), Rudo (15.800 KM), Srebrenica (14.995 KM), Čajniče (15.000 KM) i Šekovići (15.825 KM).

Iz kategorije nerazvijenih opština, Bratuncu se raspoređuje 16.225 KM, Vlasenici 15.875, Donjem Žabaru 14.875, Kostajnici 14.750, Ljubinju 14.500 KM, Nevesinju 15.750, Pelagićevu 14.962, Petrovcu 13.550, Petrovu 15.375 KM, Ribniku 14.325, Rogatici 14.512, Han Pijesku 14.587, Šamcu 16.212 i Šipovu 14.500 KM.

Sredstva u iznosu od 500.000 KM isplatiće se sa budžetske pozicije - transferi nerazvijenim opštinama u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave, za period 1. jula - 30. septembar ove godine.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Završetak nove zgrade Bolnice moguć i prije roka

kasindo radovi bolnica septembarRadovi na izgradnji nove zgrade Bolnice Istočno Sarajevo, prema riječima ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Dragana Bogdanića, teku planiranom dinamikom.

Ministar je danas posjetio gradilište u naselju Kasindo i istakao da bi završetak izgradnje nove zgrade u postojećem bolničkom krugu mogao biti završen i prije zadatok roka.

Prema njegovim riječima, krajem novembra ili početkom decembra ove godine trebao bi biti opremljen i otvoren poliklinički dio da bi svi pacijenti od decembra mogli tu završiti ambulantne preglede i dijagnostičke procedure.

Ono što ostaje pred upravom Bolnice jeste riješiti kadrovske probleme, a da se nešto radi po tom pitanju potvrdio je direktor ove zdravstvene ustanove Goran Todorović, koji je istakao je ovih dana objavljen konkurs za ljekara subspecijalistu nefrologije.

On je dodao da je određen broj ljekara upućen na stručno usavršavanje i subspecijalizacije, te ponovio da je to ozbiljan posao koji iziskuje dosta vremena.

Šef gradilišta firme „Marković invest“ iz Laktaša Davorin Turajlić rekao je novinarima da se trenutno radi na formiranju konstrukcije za prizemlje objekta koji idu planiranom dinamikom.

Dodao je da bi prema planu, grubi radovi na objektu trebali biti okončani do decembra.

Predstavnici vlasti na čelu sa predsjednikom Dodikom i načelnici opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Marinko Božović i Ljubiša Ćosić položili su 7. jula kamen temeljac za izgradnju nove Bolnice, za koju će biti utrošeno oko 50 miliona KM.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mladić teško povrijeđen u udesu

policija 3 vrata sarsU mjestu Donje Mladice, opština Istočna Ilidža, dogodila se saobraćajna nesreća kada je vozač M.K. (23), upravljajući motornim vozilom „VW-Passat“, sletio sa kolovoza i tom prilikom zadobio tjelesne povrede.

Mladić je odmah po dolasku Hitne pomoći prevezen u Univerzitetsko klinički centar Sarajevo, gdje je hospitalizovan, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Uviđaj su izvršili pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Istočno Sarajevo, po ovlaštenju dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, koji je naložio preduzimanje svih potrebnih mjera i radnji s ciljem utvrđivanja uzroka nezgode.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Radovi na tunelu „Kalovita brda“ mogli bi biti završeni prije roka

tunel kalovita brda radoviRadovi na rekonstrukciji tunela „Kalovita brda“ mogli bi biti završeni i prije datog roka od 90 radnih dana, a radovi teku planiranom dinamikom.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović i direktor „Romanijaputeva“ a.d. Sokolac Mirko Pandurević posjetili su danas gradilište i izrazili zadovoljstvo time što bi radovi mogli da budu završeni prije roka.

Jugović je naglasio da je svima u interesu da se rekonstrukcija tunela završi prije zime, te da je od izvođača dobio obećanje da će tako biti.

On je apelovao na sve građane da se strpe tokom korištenja alternativnog pravca preko Kalovitih brda, posebno vozače teretnih vozila.

Direktor „Romanijaputeva“ Sokolac Mirko Pandurević kaže da se posao organizuje u dvije smjene, te da se nada da neće biti drugih problema i da će radovi biti završeni i prije roka.

Rukovodilac gradilišta Stevan Batinić rekao je da je posao shvaćen ozbiljno i da su angažovali svu neophodnu snagu, tehniku, opremu i sredstva.

Sanaciju tunela „Kalovita brda“, vrijednu 1,5 miliona KM, finansira JP „Putevi Republike Srpske“.

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Porastao broj krivičnih djela na području Istočnog Sarajeva

policijska uprava press septembarNa području teritorije koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo u mjesecu avgustu registrovano je 47 krivičnih djela, što je u porastu za 14,64 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare u sjedištu Uprave.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Srpko Kosorić novinarima je saopštio da je u avgustu podneseno 39 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, što je za 21,88 odsto više nego u istom mjesecu lani, dok je prijavljeno 48 lica, odnosno 77,78 odsto više u odnosu na uporedni period.

Kosorić kaže da su 12 lica povratnici u činjenju krivičnog djela, dok su sedmoro maloljetnici koji su počinili tri krivična djela.

„Rasvijetljeno je 16 krivičnih djela, od kojih 15 opšteg kriminaliteta i jedno krivično djelo iz Krivičnog zakona BiH“, naveo je Kosorić i dodao da koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 82,98 odsto, a po nepoznatom počiniocu 66,67 odsto.

U oblasti privrednog kriminaliteta podnesena su dva izvještaja protiv tri lica, što je potvrdio načelnik Sektora krim.policije PU Istočno Sarajevo Nebojša Popović.

Popović je dodao da je riječ o nesavjesnom radu u službi i pronevjeri, čime je pričinjenja materijalna šteta od 198.630 KM.

On je naveo da je policija u avgustu oduzela 7,5 kilograma marihuane, dok su, osim toga, evidentirana dva samoubistva, te tri požara u kojima je pričinjena šteta od 29.000 KM.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da su u avgustu evidentirana 34 narušavanja javnog reda i mira, što je za 30 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, kao i 10 slučajeva nasilja u porodici.

Šehovac je dodao da se u avgustu dogodilo 106 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica poginula, dva teže, a 27 lakše povrijeđena.

Iz saobraćaja je isključeno 106 vozača, od kojih 74 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Šantić razriješen dužnosti predsjednika SO Istočno Novo Sarajevo

dejan santic srs1Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo danas su razriješili dužnosti predsjednika ove skupštine Dejana Šantića, koji je prema pisanju medija, vrijeđa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na društvenim mrežama, čime je nanio štetu ovoj lokalnoj zajednici i gradu Istočno Sarajevo.

Šef Kluba odbornika SNSD Nataša Kolašinac navela je da je Šantić, posredstvom društvenih mreža, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao najpogrdnijim imenima, napravio foto-montažu na kojoj je Vučić sa albanskom kapicom na glavi, te pokušao omalovažiti pomoć, koju je Srbija dodijelila ovoj opštini izjavom „da je zelenim dao duplo veći iznos".

Ona je istakla da Šantić više ne uvažava njihovo povjerenje, te da bi njegov dalji ostanak na funkciji koju obavlja „zbog nemogućnosti održavanja reda na sjednici".

Dejan Šantić (SRS) odbio je da se današnji dnevni red sjednice dopuni prijedlog Kluba odbornika SNSD-a koji su podržali njihovi koalicioni partneri DNS, Stranka za naš grad, Socijalistička partija i Demokratski pokret za njegovo razrješenje, rekavši da za to po poslovniku, nisu ispunjeni uslovi.

On je u ime Srpske radikalne stranke, a ne u ime opštine, prekinuo sjednicu „zbog nemogućnosti održavanja reda na sjednici“.

Naglasio je da ne bježi od smjene, ali da će pokrenuta inicijativa proći samo kada se sprovedu norme, koje su propisane poslovnikom Skupštine opštine.

„Ostavku ću podnijeti, ako to od mene zatraže organi moje stranke, a ja ne vidim zašto bih to učinio“, rekao je Šantić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da se Šantićevi stavovi mogu okarakterisati kao stavovi opštinske uprave, dodajući da je najgore to što je Šantić rekao da većina članova SNSD-a misli tako „na šta nije imao pravo“.

„Mi se moramo ponašati kao odgovorni političari i odgovorni ljudi. Ne može izvršna vlast i dio koalicije voditi aktivnosti, koje treba da rezultiraju značajnim infrastrukturnim projektom, a funkcioner, koji čini dio te vlasti olako davati izjave, bez obzira što kaže da je izjavu dao kao predstavnik svoje stranke. Za to postoji politička odgovornost“, izjavio je Ćosić.

On je ocijenio da je Šantić nanio štetu aktivnostima koje je vodilo rukovodstvo Republike Srpske, dodajući da odgovorni političari koji vode brigu o svojoj lokalnoj zajednici ne daju ovakve izjave.

Nakon jednoglasne odluke odbornika o razrješenju Šantića, Skupština je nastavila rad bez njegovog prisustva, a njegov zamjenik Nataša Bogdanović će voditi Skupštinu do imenovanja novog predsjednika SO.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sukob SDS-a i SNSD-a u Trnovu

trnovo opstina ulica2Skupštinska većina opštine Trnovo, predvođena SDS-om, donijela je nedavno odluku da formira Komunalno preduzeće koje će se baviti odvozom i deponovanjem otpada i vodosnabdjevanjem.

Trenutno taj posao u opštini Trnovo obavljaju komunalna preduzeća iz Istočnog Novog Sarajeva.

Opozicioni SNSD protivi se toj odluci i smatra da se radi o predizbornom potezu jer su u nedelju 24. septembra izbori za načelnika opštine.

Skupštinska većina u opštini Trnovo na sjednici 12. septembra ove godine donijela je odluku o osnivanju javnog komunalnog preduzeća.

Imenovano je i provremeno rukovodstvo firme, preduzeće je upisano u sudski registar i ovih dana trebalo bi početi sa radom.

Međutim to se nije dopalo opozicionom SNSD-u čiji su odbornici napustili skupštinsko zasjedanje, tvrdeći da se komunalnim djelatnostima na području Trnova trebaju baviti preduzeća iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

„To su kriminalne radnje i jeftini politički trikovi“, tvrdi šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Trnovo Veljko Vlaški i dodaje da će, kada 24. septembra pobijedi njihov kandidat za načelnika, SNSD stopirati tu odluku.

Odluci o formiranju komunalnog preduzeća Trnovo protivi se i rukovodstvo opštine Istočno Novo Sarajevo kao i komunalna preduzeća iz te opštine.

Direktor Javnog preduzeća  „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo Jovan Katić poručuje da će svoja prava tražiti putem suda.

„Mislim da je u pitanju samo politika.Trnovo nema kapaciteta da osnuje samostalno preduzeće“,kaže Katić.

I načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić prijeti sudom.

„Svim pravnim sredstvima ćemo zaštiti našu poziciju i imovinu koju naša preduzeća imaju u Trnovu.Sve mi ovo miriše na političku bitku koja će se vrlo brzo završiti pa ćemo nastaviti razgovarati na drugačiji način“, ističe Ćosić.

Vršilac dužnosti načelnika opštine Trnovo Nenad Mišović kolegi iz Istočnog Novog Sarajeva poručuje da ne govori istinu ali da može da pokrene tužbu.

„Međutim neka razmisli da li mu se isplati opštinski budžet izlagati trošku.Izgubili ste tužbu kada je opština Istočna Ilidža osnovala svoje komunalno preduzeće, a izgubićete i sada jer činjenice su na strani opštine Trnovo“, kaže Mišović i dodaje da je opština Trnovo vlasnik vodovodne i kanalizacione mreže,upravne zgrade, prijeratnog komunalnog preduzeća kao i deponije smeća.

Mišović podsjeća da je opština Trnovo prije 20 godina,kada su formirana komunalna preduzeća „Rad“ i „Vodovod“ Istočno Sarajevo, unijela u njih dio kapitala ali od toga sada stanovnici Trnova nemaju nikakvu korist.

„Godine 2015. pokrenuta je inicijativa o formiranju komunalnog preduzeća u Trnovu ali je to i tada blokirao SNSD smatrajući da prirodne resurse opštine Trnovo treba da koriste preduzeća i opština na čijem je čelu SNSD. Toga više neće biti bez obzira bio ja načelnik ili ne. Mislim da je ovaj narod prepoznao šta se radi. Nema više džaba vode iz Trnova“,upozorava Mišović i dodaje:

„Mi imamo dva izvorišta.Ljuštra koja snabdijeva vodom Trnovo i Grabske Mline iz kojih će se se snabdijevati dio Istočne Ilidže ali i dio federalnog Sarajeva. Svi ti resursi su u vlasništvu opštine Trnovo ali druga preduzeća i druge opštine su to koristili i ubirali prihode“.

Ko će ubirati prihode od prirodnih resursa Trnova znaće se vjerovatno tek nakon izbora novog načelnika opštine 24. septembra ove godine.

Kandidati su Nenad Mišović iz SDS-a i Dragomir Gagović iz SNSD-a.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed